Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.7.x (x86 Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

@kovacm

Sačekaj još malo sa tim updejtom. Otkrio sam da su samo dva kexta problematična, tako da updejt može da se odradi sa mnogo manje cimanja. Sad sam malo u gužvi jer postavljam 10.6.8 na jedan problematičan računar... ali čim završim to, javiću kasnije šta tačno treba da se odradi i kojim redom...

Poslednja izmena:
ok.

ne zurim nigde - i ovako mi sve radi kako treba pa kad stignes ... :)

bas sam srecan :)

mada ovaj AMD E350 dualcore 1.6GHz radi sporije nego eMac G4 1.25GHz... :) ali za ono sto meni treba radi vise nego dobro ;)

ok.

ne zurim nigde - i ovako mi sve radi kako treba pa kad stignes ... :)

bas sam srecan :)

mada ovaj AMD E350 dualcore 1.6GHz radi sporije nego eMac G4 1.25GHz... :) ali za ono sto meni treba radi vise nego dobro ;)

Sporiji je samo prividno, a to je zato što ti ne radi grafika propisno (Quartz Extreme i Open CL). Ubaci mu neku najprostiju grafičku kartu koju možeš da nađeš a da je kompatibilna sa OS X-om i ima odma da poleti...heh! ;)

Elem... što se tiče updejta na 10.6.8, primetio sam da je on na više različitih mašina problematičan (na ovoj mojoj iz potpisa nije) a naročito na mašinama koje koriste alternativne kernele odnosno AMD mašine.

Ova dva instalaciona fajla koja sam malo ranije zakačio (backup&update) zasigurno će svakome završiti posao i to stoji, ali ono što nije idealno u ovoj varijanti se ogleda u činjenici da ovaj manevar zapravo radi roll-back 99% fajlova na predhodno stanje. Da se razumemo, ovo je ok i verujem da će većini i to biti dovoljno, ali naravno može i bolje. A bolje je samo ako se ustanovi tačno gde je problem, tj koji tačno kextovi prave da tako kažem zbrku pa onda seletivno zameniti samo te.

Pošto sam igrom slučaja danas baš radio takav jedan updejt na GA-945PLM-S2 odlučio sam da se malo pozabavim ovim problemom. Učinilo mi se u prvi mah da je problem složeniji, ali kada sam pažljivije proanalizirao celu stvar sve se svelo na dva kexta. U ovoj mojoj varijanti to su sledeći kextovi za koje sam morao da uradim roll-back na 10.6.7...

1. AppleACPIPlatform.kext
2. IOPCIfamily.kext

U principu stvar je prosta za opravku, ali problem je tu što ja ne mogu da garantujem u ovom momentu da su isključivo baš samo ta dva kexta problematična i nijedan drugi više. Dakle opet ostaju dve solucije, da tako kažem, Prva bi bila brza i jednotavnija i podrazumeva roll back proceduru putem ova dva fajla koju sam ranije opisao. Dok bi druga metoda bila malo sporija, ne mora da znači da će biti i komplikovanija ali može ukoliko nešto krene naopako.

Dakle u ovoj drugoj varijanti procedura bi bila sledeća:

1. Instaliraš OS X
2. Uradiš Combo updejt na 10.6.7 (pa restartuješ mašinu)
3. Zatim pokreneš Backup instalaciju
4. Pa onda odradiš 10.6.8 Delta updejt (kad se završi ne restartuješ)
5. Iz bekapovanog Extensions_old foldera koji se nalazi u "System/Library" prekopiraš na desktop ova dva kexta (AppleACPIPlatform.kext i IOPCIfamily.kext)
6. Zatim putem recimo Kext Wizarda odradiš roll-back za ova dva navedena kexta i tek nakon ovoga restartuješ.

Ako sve prođe kako treba butovaćeš 10.6.8, ako ne... onda se mora odraditi ipak roll-back za kompletan Extesnions folder.

Za ovo postoje opet dva rešenja.

Prvi je lakši i podrazumeva varijantu gde pored jednog OS X-a imamo još jedan, pa onda iz njega odradimo ovo.

A drugi je za varijantu gde neko ima samo jedan OS X koji mu je zaribao. U ovoj varijanti se mora odraditi roll back putem terminala iz instalacije za OS X. Dakle kad se pokrene instalacija i dođe se do dela gde se biraju particije i ostalo, gore iz menija se startuje terminal i onda odradi peške bekap:

Najbolje je uvek pogledati kako se zove koji disk ili particija tačno. Za ovo ide komanda: diskutil list

Kada se utvrdi tačan naziv diska prelazimo na kopiranje.

Kod:
cd /Volumes/[ime particije]/System/Library
cp -p Extensions Extensions_new
rm -rf Extensions
cp -p Extesions_old Extensions
rm -rf Extensions/System.kext
cp -p Extensions_new/System.kext Extensions/System.kext
diskutil repairPermissions /
reboot

I to je to... pa sad ko se kako snađe, heh...:-devil-:

Poslednja izmena:
@sporiji je i zbog USBa na kojem je sistem...

nego, kazes: "Kext Wizarda" - za nije dovoljno samo staviti kext u Extension folder? kako se instaliraju kextovi u Mac OS Xu?

@sporiji je i zbog USBa na kojem je sistem...

nego, kazes: "Kext Wizarda" - za nije dovoljno samo staviti kext u Extension folder? kako se instaliraju kextovi u Mac OS Xu?

Heh, pa da... Ja zaboravio da si instalirao na USB. :p

A što ne prebaciš instalciju sad na HDD. Neka radi malo Carbon Copy Cloner! :D :D :D

Što se tiče kextova, err.. ne, nije dovoljno...

Sistemski, Extensions folder ima zasebne permisije koje moraju da budu ispoštovane, inače taj kext neće biti učitan prilikom butovanja. Jednostavno ćeš dobiti obaveštenje da taj i taj, kext Mac os ne može da upotrebi.

Dakle nije dovoljno da samo kopiraš u Extensions folder jer onda te fajlove koje si ubacio imaju druge permisije (tvoje administratorske) a to nije isto...

Najjednostavnije je da se to odradi pomoću ovih sitnih alata tipa kexthelper ili kext wizard itd, ima ih još, jer oni ubacuju kextove sa tačno setapiranim permisijama za taj folder. Naravno da ti možeš da kopiraš manuelno kextove u Extensions folder, ali onda moraš preko terminala da podesiš permisije za te fajlove inače neće raditi (što je komplikovanija varijanta).

Dakle skini kext wizard ili ko što rekoh ranije iz onog mog Foxconn P35A tool packa instaliraj sve alatke i onda si spreman.

Startuješ kext wizard, izabereš installation sekciju i u prozor prevučeš kextove koje želiš da instaliraš. Izabereš u koji folder hoćeš da ih pošalješ i dal hoćeš da ti napravi backup... i to je to

Poslednja izmena:
mora da ostane na USBu posto ova ploca ima 4 SATA porta i svi mi trebaju za podatke...
kad sve sredim, mozda i prebacim system na jedan od njih - sad vidim da je to prilicno jednostavno.

ok, znaci nije mi radilo zbog permisiona!

---

elem, sve je radilo ok, instalirao sam utorrent i jos par sitnica i poceo je da mi zakucava Mac OS X po random principu. vraticu sve nazad pa da vidim gde je problem.

Pozdrav, ljudi! Zna li neko kako da permanentno zadam Lionu da ignoriše hardove koji ne prepoznaje, pošto me svaki put pri podizanju smara sa pitanjem šta da radi sa njima (mount, ignore, eject)? Lion je sam na posebnom disku, a problematični su mu hardovi koji su u hardverskom RAID0 (stripe-u), na kojima je Windows i koje, logično, ne prepoznaje ni sa Paragonom, ili Tuxerom. Ugnjavio me dok ga nisam naterao da se butuje sa uključenim RAID umesto AHCI u biosu, još je ovo ostalo. Chameleon uredno vidi taj stripe kao jedan regularan ntfs disk i tako treba i da ostane, jer mi je neophodno da Windows nastavi da se normalno butuje.

Da li neko koristi WiFi adapter sa svojim hackintosh-om? Koji model?

Razmatram da sastavim jedan: http://tonymacx86.blogspot.com/search/label/CustoMac po ovim preporukama komponenti. Gledao sam po forumu sa tog sajta, koje adaptere koriste i to su uglavnom modeli koje ja nisam uspeo da nadjem kod nas...

Imao sam pre hack sa ep45-ud3p pločom, gde je ipak sve radilo kao savršeno, pa bih gledao nešto u tom pravcu... što je više moguće hassle-free.

WiFi PCI kartice TP-Link TL-WN951N i TL-WN851N možeš da kupiš gde hoćeš i Snow i Lion ih prepoznaju kao svoje nativne. Ponekad se desi da u WN851 ubace Atheros 9280 čip umesto 5416 i u tom slučaju samo treba da instaliraš AtherosFix kext, koji će ti dodati device id koji nedostaje. Sve radi besprekorno.

Znači WN951N... vrhunski, hvala na informaciji. To mi je bilo najbitnije i jedino što me je sprečavalo da ponovo sastavim hackintosh. :)

Ma možeš slobodno i TL-WN851N, jeftinija je dosta, a ništa te ne limitira. Ne treba da te plaši taj AtherosFix, to je benigno dodavanje id-a koje bi bez njega mogao i ručno da uradiš. Fix je tu samo da bi te poštedeo kuckanja.

Pošto sam zaista već duže vreme van priče o osx86, da li bi mogao neko da mi pomogne oko sastavljanja konfiguracije, gde bi bio instaliran Lion(najverovatnije) uz pomoć UniBeast od TonyMac86? ili ako neko zna neki bolji sistem za instalaciju, molim za info i link, hvala. ;)

Do sada sam odabrao sledeće komponente:
Gigabyte z68ma-d2h
Intel i5-2400 ili 2500k
Patriot 16GB ddr3
Gigabyte AMD 6750
TP-Link WN951N

kućište, napajanje i hdd ću još videti koje bih izabrao... mislim da će biti bez SSD-a. U svakom slučaju, budžet mi je do 600e, pošto je to cena najjeftinijeg MacMini. ;)

Bilo kakav predlog za matičnu ili neku drugu komponentu je više nego dobrodošao. :)

Postoji li neki konkretan razlog zbog čega si se odlučio za mATX ploču?

Za te pare mislim da bi trebalo da možeš da uzmeš i bolje stvari, pod uslovom da ne kupuješ monitor i naravno hard diskove, koji su još uvek papreni!

Evo reći ću ti šta sam ja uzeo pre 15tak dana...

Kućište - Define R3 Black Perl / 78E
Ploča - Gigabyte Z68X-UD3H-B3 / 165E
Memorije - Kingstone HyperX Genesis kit 2x4GB 1600 DDR3 / 40E
Procesor - i5 2500k 3.4GHz - 210E
Napajanje - Cooler Master Silent Pro 600W Modularno / 100E

To mu sve skupa dođe taman oko 600E

Imaš i jeftinije Z68ce, tako da možeš da prebiješ tu cenu za grafičku, ako ti ista baš treba...

Ja trenutno koristim integrisanu Intel HD3000, što je varijanta koju doduše nisam stigao još da testiram propopisno. Vidim da se javljaju aretafkti sa nekim bootloaderima, ali preko chimere radi ok, premda verujem da će i to biti otklonjeno u skorije vreme... Ali nije trka za to, jer ima kartica za nekih 50E koje moga da ti završe posao!

Inače u kombinaciji sa ovim kućištem, sistem ultra tih i za svaku pohvalu. Prezadovljan sam onim što sam dobio u ovoj varijanti, a trenutno evo radim na DSDT-u za ovu ploču, tako da će i to biti kad sve skockam od koristi i drugima...

A što se tiče instalacije za Liona, ja je konkretno pripremam manuelno iz Mac os-a (metoda koju sam još u vreme DP verzija primenjivao i koja provereno radi). Ne kažem da je ovo bolja varijanta jer nisam probao unibeast, ali sigurno ne može da bude gora jer praktično u ovoj varijanti samostalno pripremaš instalaciju namenski za mašinu na koju planiraš da instaliraš Liona. Ako te zanima mogu da ti pošaljem na PM, linkove za video u kome sam to demonstrirao.

Pozz :wave:

Pošto sam zaista već duže vreme van priče o osx86, da li bi mogao neko da mi pomogne oko sastavljanja konfiguracije, gde bi bio instaliran Lion(najverovatnije) uz pomoć UniBeast od TonyMac86? ili ako neko zna neki bolji sistem za instalaciju, molim za info i link, hvala. ;)

Do sada sam odabrao sledeće komponente:
Gigabyte z68ma-d2h
Intel i5-2400 ili 2500k
Patriot 16GB ddr3
Gigabyte AMD 6750
TP-Link WN951N

kućište, napajanje i hdd ću još videti koje bih izabrao... mislim da će biti bez SSD-a. U svakom slučaju, budžet mi je do 600e, pošto je to cena najjeftinijeg MacMini. ;)

Bilo kakav predlog za matičnu ili neku drugu komponentu je više nego dobrodošao. :)

Uzmi neku od HD 6670 koje rade OOB (malte ne) umesto HD 6750.

@Vlada, nema nekog specijalnog razloga zasto sam gledao mATX ploce... generalno sam planirao da kuciste bude Define R3, pa samim tim, moze i ATX. Ali izgleda da ce morati da bude ATX ploca, verovatno Z68-UD3, posto mi treba jedan PCI slot, koji nema na ovim mATX plocama koje sam gledao juce.
Ne, monitor i periferije nisu ukljucene u taj budzet od 600e ali jeste jedan hdd, kuciste i napajanje. Naravno, jos 50e na tu cifru nije smak sveta i preziveo bih. ;)

@neogen, verovatnoce i biti 6670, posto se konfiguracija menja, kako ja obanavljam znanje iz osx86 kompatibilnosti. ;)

Kako se zadaje Mac OS X da trajno ignoriše drajvove koje ne prepoznaje?

Gde si našao tako jeftin 2500k?

U Gigatronu je bilo za te novce malo posle nove godine... Znači negde oko recimo 15. janura sam to pazario zajedno sa pločom i memorijama... A mislim da je malo čak i bila skočila cena u tom momentu. Ko je kupovao pre nove godine, mogao je još više da profitira. Sad ne znam koliko košta jer nisam gledao, ali možda je poskupelo...

Kako se zadaje Mac OS X da trajno ignoriše drajvove koje ne prepoznaje?

Ja sam to ranije rešavao sa apple skriptom koju sam dodelio automatoru i napravio startup applikaciju koja se pokreće prilikom butovanja OS X-a i jednostavno otkači sve diskove (paticije) koji mi ne trebaju...

Kod:
tell application "Terminal"
	activate
	do script ¬
		"diskutil unmount \"/Volumes/[COLOR="#2e8b57"]ime diska[/COLOR]\"" in ¬
		window frontmost
	do script ¬
		"killAll Terminal -9" in ¬
		window frontmost
end tell

Poslednja izmena:
Heh, još bolje... ;)

U Gigatronu je bilo za te novce malo posle nove godine... Znači negde oko recimo 15. janura sam to pazario zajedno sa pločom i memorijama... A mislim da je malo čak i bila skočila cena u tom momentu. Ko je kupovao pre nove godine, mogao je još više da profitira. Sad ne znam koliko košta jer nisam gledao, ali možda je poskupelo...

Ja sam to ranije rešavao sa apple skriptom koju sam dodelio automatoru i napravio startup applikaciju koja se pokreće prilikom butovanja OS X-a i jednostavno otkači sve diskove (paticije) koji mi ne trebaju...

Kod:
	activate
	do script ¬
		"diskutil unmount \"/Volumes/[COLOR="#2e8b57"]ime diska[/COLOR]\"" in ¬
		window frontmost
	do script ¬
		window frontmost
end tell

Hvala, Vlado! Složeniji proces nego što sam očekivao. Ja mislio "otkliknem" negde nešto, ili ukucam red teksta u terminal, kad ono...:zgran:

Pa i nije neka rabota... Evo ostaviću ti aplikaciju, pa je otvori iz automatora i edituj (upiši imena za diskove). Kad to završiš ubaci ga u login items da se pokrene samostalno prilikom butovanja i to je to...

Prilozi

• Unmount&Hide.zip
    301.3 KB · Pregleda: 19
Otvorio sam ga, upisao imena diskova i zatvorio Automator. Ubacio sam ga u Login Items, ali kad se podigne sistem i dalje pita šta da radi sa diskovima (initialize, ignore, ili eject) i prijavljuje grešku:
The action “Run AppleScript” encountered an error.
Check the actionʼs properties and try running the workflow again.
Šta sam propustio? Da li je trebalo nešto da petljam po Automatoru pre nego što sam ga zatvorio?

Proverio sam kod, sve je ok... kod mene radi!

Znači, otvori automator i upiši nazive diskova, onako ko si ih krstio! Primer:

Kod:
	activate
	do script ¬
		"diskutil unmount \"/Volumes/[COLOR="red"][B]Disk-1[/B][/COLOR]\"" in ¬
		window frontmost
	do script ¬
		"diskutil unmount \"/Volumes/[COLOR="red"][B]Disk-2[/B][/COLOR]\"" in ¬
		window frontmost
	do script ¬
		window frontmost
end tell

Gledaj samo da ti particija sadrži jednu reč, tipa recimo: Disk-1 ili Disk1, a ne Disk 1...

Ova praznina ume ponekad da zezne celu stvar...

Komanda za ponovono mountvanje diskova je:

Kod:
diskutil mountDisk /dev/[COLOR="red"][B]numerički broj diska [/B][/COLOR][primer>>> [B][COLOR="#006400"]disk1[/COLOR][/B]]

Sve zajedno>>> [B][COLOR="#006400"]diskutil mountDisk /dev/disk1[/COLOR][/B]

Ukucaj komandu u terminal>>> diskutil list da bi video kako su ti tačno zavedeni diskovi i po imenu i numerički...

To je to... Srećno! :D

Prilozi

• Disk Apple skripte.zip
    3.1 KB · Pregleda: 15
Poslednja izmena:
Nema efekta pri butovanju i prijavljuje grešku. Kad se probno pokrene skripta direktno iz automatora uvek daje "Syntax Errror". Pre nego što odustanem reci mi da li tebi ovaj opis diskova izgleda normalno? Šta bi ti u ovom slučaju ukucao u aplikaciju? kako bi zapravo izgledala komanda "ignore"? http://imageshack.us/photo/my-images/163/screenshot20120213at122.png/ Na ovom disku od 74GB je Lion, a ova dva od 300GB (problematični) su u stripe-u. BIOS je podešen na RAID i znam da ovaj stripe i jeste uzrok problema, ali baš me zanima da li uopšte vredi tražiti rešenje u ovakvim slučajevima. Na mreži nema ni slova o ovakvom scenariju.

Pa vidi, moje iskustvo sa diskovima u RAID varijanti je ravno nuli... Nikada nisam imao potrebe za time! Jedino jos sto mogu da uradim jeste da od ove apple skripte napravim shell skriptu, koja bi trebalo da ti radi 100%.... Ali, morao bih da vidim onda kakva je primena u toj varijanti. Reci mi sta imas, 10.6.8 ili 10.7.3? Mislim da ima malo razlike u radu automatora u zavisnosti od toga koji je OS X u pitanju, pa te zato ovo pitam?!

Sa kojom konfiguracijom bih mogao bez ikakvih problema da podignem MacOS? Jel postoji neka kombinacija gde bih mogao da instaliram stock Lion-a?
Konkretno me zanima ploca za i2500k ili i2700k. Da li RAM nema nekog uticaja? Uzeo bih Patriot G2.
I da li bi trenutna grafika mogla da radi u Lionu (ASUS ENGTX460 TOP 768MB)?

Citao sam po sajtovima, ali bih najradije nesto iz prve ruke. Za graficku nista nisam nasao.

Kakva bi bila kombinacija:
MB: GA-Z68X-UD3H-B3
CPU: i2500K (ili i2700K)
RAM: Patriot G2 4x4GB DDR3 1600MHz
GPU: Asus ENGTX460 TOP 768MB GDDR5

Hvala unapred. :)

Poslednja izmena:
I2500K + Z68 se uz pomoc unibeast instalira bez problema, potrebno je dodati AppleHD i Realtek mreznu kextove i to je to. Probao sam tu masinu sa 430, instalirao fermi i sve sto je trebalo, kombinovao sve i svasta ali nisam mogao da namestim (sve radi sem youtube, vimeo i sl., blokira ceo komp). Sa ATI karticama u tom rangu mozes da racunas na OOB kompatibilnost (wiki.osx86project.com - pa pronadji koja ti odgovara a da je OOB).

Sa kojom konfiguracijom bih mogao bez ikakvih problema da podignem MacOS? Jel postoji neka kombinacija gde bih mogao da instaliram stock Lion-a?
Konkretno me zanima ploca za i2500k ili i2700k. Da li RAM nema nekog uticaja? Uzeo bih Patriot G2.
I da li bi trenutna grafika mogla da radi u Lionu (ASUS ENGTX460 TOP 768MB)?

Citao sam po sajtovima, ali bih najradije nesto iz prve ruke. Za graficku nista nisam nasao.

Kakva bi bila kombinacija:
MB: GA-Z68X-UD3H-B3
CPU: i2500K (ili i2700K)
RAM: Patriot G2 4x4GB DDR3 1600MHz
GPU: Asus ENGTX460 TOP 768MB GDDR5

Hvala unapred. :)

Kako to misliš stock Lion-a? Šta tačno podrazumevaš pod tim...???

Što se tiče kompatibilnosti memorije nemaju ama baš nikakavog uticaja! Možeš eventualno jedino da gledaš dal ćeš da uzimaš ECC memorije, što je nešto što ne verujem da će ti trebati.

GTX460 radi OK. Ne treba ti ništa bolje od toga...

Inače GA-Z68X-UD3H-B3 je ploča koju sam ja upravo uzeo. Ok je, ali ima nekih sitnica koje će morati da se malo zategnu... A pošto si takođe iz Niša, javi mi se na PM ako je budeš uzeo da ti pošaljem Extra folder i DSDT.

Pa vidi, moje iskustvo sa diskovima u RAID varijanti je ravno nuli... Nikada nisam imao potrebe za time! Jedino jos sto mogu da uradim jeste da od ove apple skripte napravim shell skriptu, koja bi trebalo da ti radi 100%.... Ali, morao bih da vidim onda kakva je primena u toj varijanti. Reci mi sta imas, 10.6.8 ili 10.7.3? Mislim da ima malo razlike u radu automatora u zavisnosti od toga koji je OS X u pitanju, pa te zato ovo pitam?!

Imam 10.7.3. Ma RAID je objektivno dobra stvar ko nema SSD, pogotovo što se ovi moji vrte na 10.000 i imaju dobar odziv (Velociraptors), tako da je primetan benefit u brzini i bilo bi šteta da to izgubim. To je rađeno zbog Windowsa. Problem je što Mac OS X ne kapira hardverski RAID, pa ga ti diskovi zbunjuju. Inače, kada dodam još diskova koji nisu vezani, Lion sa njima nema problema. Jedino ga ova dva uvezana nerviraju.
Ja, za razliku od tebe, nisam uopšte familijaran sa tim skriptama...

Vrh Dno