Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.7.x (x86 Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

podigao sam sistem 10.6.3. i ostavio sam originalni kernel i radi (osim ako instalacija Mac OS X-a ne uzima kernel koji se koristi prilikom procesa instalacije a ne sa instalacionog DVDa/USBa...?)?

hm.. ploca je: http://www.msi.com/product/mb/E350IS-E45.html#/?div=Detail

On-Board SATA: 4 SATA 6Gb/s ports by AMD® Hudson M1
LAN: Realtek PCI-E GbLAN controller RTL8111E
Audio: Realtek® ALC887
CPU: Zacate-FT1 APU E350
Graphics: ATI Radeon HD 6310

u sustini su mi samo bitni LAN i SATA (posto ce mi masina sluziti kao file i torrent server).

- DSDT nema, ne znam ni kako da ga dobijem na Mac OS Xu? (nemam Windows instaliram)

- i da li sad smem da instaliram Chameleon na USB stick gde mi je i instaliran OS ili moram da imam poseban USB sa Chameleonom za bootovanje?

- i da li smem da pustim retail combo update na 10.6.8 (posto sam ionako instalirao 100% retail 10.6.3)?

@kovacm

Pa nisam siguran da sam te razumeo šta si tačno uradio. Instalirao si cenim 10.6.3 sa Mac računara. Ali da bi ga butovao preko PC-a morao si da mu dodaš Chameleona i Extra folder, a kažeš da nisi instalirao dodatno neki kernel. Ako je tako, onda znači da on koristi originalni kernel jer OS X ne uzima ništa dodatno osim ako mu ti ne kažeš da radi drugačije... ili eventualno ovi novi kameleoni imaju u sebi neki dodatak (što nije nemoguće). Video sam da u okviru champlist applikacije, koja je baš za chameleon-a da postoji i opcija legacy_kernel. Elem, moraš mi reći šta si tačno radio korak po korak da bih stekao jasniju sliku o tome gde si stvarno...

Što se tiče, komponenti stvari stoje ovako:

1. Grafička je dead end. Od nje nema ništa, samo generički drajver će ti raditi, što znači no ql/cl i rezolucija 1280x1024...
2. Audio bi trebalo da radi ili tako barem kažu ovde: Realtek® ALC887
3. LAN je 8111E i to sigurno radi...

Što se tiče DSDT-a, pošto si uspeo da butuješ OS X stvar je jednostavna. Skini EvoDSDTsimple editor sa sledeće lokacije: http://www.osx86.es/?p=610

Startuj aplikaciju i klikni levo na Extract pa zatim u onom većem prozoru desno gore na Compile, i dobićeš dsdt.aml fajl iliti osnovni DSDT. To mi zakači ovde.

Ako kojim slučajem dobiješ grešku prilikom kompajliranja, onda jednostavno selektuj kompletan kod iz ovog većeg prozora kopiraj ga u text editor, snimi ga kao txt fajl pa ga tako zakači.

Poslednja stavka je updejt na 10.6.8. Ali da bi smo o tome pričali konkretnije, moramo prvo da budemo sigurni koji kernel si koristio. Ako si kojim čudom koristio originalni, onda možeš komotno da opališ bez dileme updejt preko software updejta direktno na 10.6.8. Ali ako si ipak koristio neki modifikovani, onda je bolje da radiš Combo na 10.6.7 a bekapuješ Extensions folder, pre nego mu daš da radi updejt na 10.6.8.

Što se tiče kameleona, možeš ga slobodno instalirati na fleš gde si instalirao OS X. Nećeš moći u tom slučaju cenim samo da butuješ OS X sa fleša na originalni Mac računar, ali to ti ionako ne treba... A da ga zakačiš i radiš sa njim ćeš svakako moći...

Poslednja izmena:
imam tri USB sticka:

I od 4GB na kome je Chameleon i EXTRA folder i legacy_kernel (oko 100MB) - ovo mi sluzi za bootovanje
II od 8GB - na njemu je retail instalacija Mac OS X 10.6.3
III od 16GB - na njega sam instalirao Mac OS X 10.6.3 - na njemu nemam ni Chameleon ni Extra folder

I stick normalno bootuje III stick sa instaliranim OSom i na njemu nisam nista dirao nakon instalacije (dakle 100% instalacija kao na Mac-u)

-------

kacim ti DSDT fajl (ASCII jer je prilikom kompajliranja izbacio gresku) i idem da probam da uradim combo update na 10.6.6 (taj imam vec skinut...) :)

Prilozi

• dsdt.dsl.zip
    15.5 KB · Pregleda: 17
E dobro sad je jasno...

Pa vidi... rekoh ti ja da USB neki ljudi koriste kao kljuc kojim pale auto koji se zove OS X... Sta to konkretno znaci, evo objasnjenja. U ovom tvom slucaju mozes imati i deset USB sticka sa 10 instaliranih OS X-a, ali onaj prvi na koji si instalirao chameleon i legacy kernel ili koji god vec, sa extra folderom se pita!!! Dakle, drugim recima sa tog prvog USB sticka se pokrece najpre kameleon, koji cita Extra folder i sve u njemu, a onda poziva OS X koji moze da bude instaliran na drugom disku ili particiji ili flesh sticku. Dakle ko sto rekoh, legacy_kernel je ovde u igri i bez nejga ne bi mogao da butujes niti jedan od ovih 10.6.3-ki sa drugih stikova. Uostalom to mozes proveriti lako. Pogledaj com.apple.Boot.plist ili org.chameleon.Boot.plist fajl koji se nalazi u Extra folderu i vidi sta ti pise pod kernel?!

Kod:
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
Ovo ti je default situacija, i ako ovako stoji onda to znaci da butuje originalni mach_kernel osim ukoliko nisi instalirao na taj prvi stick neki modifikovani koji se isto zove...

Sad nisam bas siguran tacno, kojim redom kameleon gleda kernele. Tj, dal prvo gleda stick ili particiju ili disk na kome je OS X instaliran, ali mislim da ipak krece od mesta gde je bootloader.

Inace, sad je vec malo kasno... ali pogledacu sutra ovaj DSDT, pa cu ti to vratiti nazad cim ga okrpim...

Sto se tice drajvera za net i audio, mislim da u multibeast paketu imas resenje za to. ALC887 bi trebalo da moze da pokrene drajver za ALC888, a to imas tu, kao uostalom i drajvere za LAN. Dakle to bi trebalo da ti zavrsi posao...

Toliko za veceras... Ajd pa se pisemo sutra...

Poslednja izmena:
pustio sam 10.6.8 update i posle 20tak minuta, kad je trebao da zavrsi instalaciju ispisao je da ne moze da instalira update.

nakon reseta pojavi mi se login prozor ali kad unesem pass na sekundu se pojavi plav ekran i vrati me na login prozor...

Pa nisam siguran zbog cega se to dogodilo, ali mozda ti bude tu pomogao DSDT... obicno odigra kad su takve anomalije u pitanju... Ali to cemo sutra...

Kovac nesto nije kako treba sa ovim DSDT.dsl fajlom koji si zakacio. Pretereno mnogo gresaka prijavljuje i sto je cudno prijavljuje da ne moze da nadje neke deonice, a ima ih u kodu...?! Izgleda da kod nije kompletan i da mu nesto nedostaje...

Ajde probaj da ga extractujes iz Linuxa. Cenim da imas Ubuntu ili nesto slicno...

EXTRACT A VANILLA DSDT IN Ubuntu LINUX

1. Download Ubuntu Live CD from Ubuntu web site:

http://releases.ubuntu.com/11.10/

2. Burn and boot from CD. Choose the 1st option, run without installing.

3. You will be in the Ubuntu desktop as user ubuntu with a home folder of /home/ubuntu.

4. Select white Ubuntu icon called Dash Home (located at the top left), enter the letter 't' or the word 'term' in the Search bar to reveal the Terminal. Launch the Terminal and type:

sudo cat /sys/firmware/acpi/tables/DSDT > dsdt.aml

Now you'll have it in your home folder.

5. You can save the file to a USB flash drive and transfer to OSX for future editing or upload it to the forum

Poslednja izmena:
ok, sad mi je jasno oko USB sticka za boot Mac OS Xa.

da li imas ideju koji mi drajver treba za SATA?

poslacu ti kasnije DSDT.

@Kavacm

Pa to je večita dilema i meni bila, jer prosto nisam bio pametan šta je najbolja varijanta obzirom da recimo ja imam ploču koja je ICH9, a Mekići su ICH8 i ICH10. Na kraju posle gomile varijacia koje sam aplicirao putem DSDT-a, sam se odlučio da koristim default vrednosti, a to znači da sam sve zakrpe obrisao odande i umesto njih sam ubacio jedan kext koji mi je to najbolje rešio. Sad opet on je za intel, ali možda ga probaš jer unutar kexta a u okviru info.plist fajla se nalazi sekcija koja se zove GenericAHCi:

Kod:
<key>GenericAHCI</key>
		<dict>
			<key>CFBundleIdentifier</key>
			<string>com.apple.driver.AppleAHCIPort</string>
			<key>Chipset Name</key>
			<string>AHCI Standard Controller</string>
			<key>IOClass</key>
			<string>AppleAHCI</string>
			<key>IOPCIClassMatch</key>
			<string>0x01060100&0xffffff00</string>
			<key>IOProbeScore</key>
			<integer>800</integer>
			<key>IOProviderClass</key>
			<string>IOPCIDevice</string>
			<key>Vendor Name</key>
			<string>Unknown </string>

Možda bi mogao da ovo parče koda modifikuješ malo i upotrebiš. Tu bi trebalo da se ubaci par cifara pa da se vidi onda.

Startuj evoDSDTpatcher, pa klikni na GET dugmence za Registry info. Zatim ukucaj gore na search liniju SATA i dobićeš vrednosti za taj kontroler... (vidi slike dole)

Tu pogledaj koji je vendor id kod tebe pa ga ubaci onda u info.plist unutar kexta a u okviru ove generic deonice (ili modifikuj neku od ovih ICH varijanti) i vidi šta dobijaš...

Sve u svemu nisam siguran da će ti to raditi pošto AMD koristi taj Hudson M1, ali treba probati...

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    118 KB · Pregleda: 47
  • 2.jpg
    2.jpg
    135.5 KB · Pregleda: 44
  • 3.jpg
    3.jpg
    58.7 KB · Pregleda: 47
  • LegacyAppleAHCIPort.kext.zip
    2.4 KB · Pregleda: 16
Poslednja izmena:
Ja se malo ponovio s' mašinčetom iz Moja makina pa se razmišljam da pošaljem ovima sa TonyMac-a da mi urade DSDT za ovu moju plohu.
Rade po narudzbimi i sve 100% fercera beprekorno pod garancijom. Mislim da je cijena prava sitnica (10$) ali mora da im se pusti lova preko neke VISA/DINČE ili dr. kartice :d
Čim nađem način kako da nabavim DSDT eto me again na Lionu.
Dotle mi ostajte vozdra (Ubuntu satire kako radi :D)

Ja se malo ponovio s' mašinčetom iz Moja makina pa se razmišljam da pošaljem ovima sa TonyMac-a da mi urade DSDT za ovu moju plohu.
Rade po narudzbimi i sve 100% fercera beprekorno pod garancijom. Mislim da je cijena prava sitnica (10$) ali mora da im se pusti lova preko neke VISA/DINČE ili dr. kartice :d
Čim nađem način kako da nabavim DSDT eto me again na Lionu.
Dotle mi ostajte vozdra (Ubuntu satire kako radi :D)

Zar... Pa to znači da bih mogao i ja da počnem to da naplaćujem ovde... :d

Zezaš! :D

Pošalji mi DSDT na PM, pa ću da ga pogledam kad ugrabim malo vremena...
A inače, što se tiče krpljenja, baš me zanima na koju foru misle da ti garantuju sa TonyMac-a da će ti to raditi 100%, kad je za to potrebno da imaju tu ploču da bi DSDT mogli da isprobaju!

Poslednja izmena:
Zezaš! :D

Pošalji mi DSDT na PM, pa ću da ga pogledam kad ugrabim malo vremena...
A inače, što se tiče krpljenja, baš me zanima na koju foru misle da ti grantuju sa TonyMac-a da će ti to raditi 100%, kad je za to potrebno da imaš tu ploču da bi DSDT mogao da isprobaš!

Nem pojma ali garantuju 100%. Američka banda :d
Čim ugrabim vreme poslaću ti ;).

jos nisam podigao Ubuntu tako da nista od mog DSDT-a jos... jel mozes da mi kazes sta bi mu uopste radio?

za SATA - odjednom je proradio bez da sam ista menjao!
probao sam SSD i radi, po Xbenchu, isto kao i na pravom Macu, isto je i sa 2TB WD diskom ali ne rade oba zajedno :D tako da cu probati sa onim sto si mi preporucio.

probacu sad update na 10.6.7

ali najvise me brine LAN! http://lnx2mac.blogspot.com se instalirao ali nista Mac OS X nije detektovao (probao i 0.9 i 0.67)... u BIOSu je iskljucen Legacy ROM za LAN ako to ima ikakve veze (mada ne radi ni kad ga ukljucim)... da li mora da bude gurnut mozda kabl u LAN port??

SATA radi tako sto moram diskove da ukljcujem prvo u SATA4 pa SATA3, SATA2 i SATA1 ! ako ukljucim npr. u SATA1 i SATA4 samo ce se videti SATA4 disk! :D

LAN je RTL8111E za koji lnx2mac kaze da je podrzan - idem jos da probam sa resetom BIOSa i ostalim stvarima koje je naveo...

evo ga DSDT fajl iz Ubunte...

update na 10.6.7 je prosao ok. sta treba da uradim da ga updejtujem na 10.6.8?

za LAN - jel mogu nekako rucno da nateram Mac OS X da koristi onaj (lnx2mac) kext za Ethernet? kako uopste Mac zna sta da koristi od drivera? vidim da je dovoljno da kext postoji u Extension folderu ali na osnovu cega Mac OS X prepoznaje koji driver da koristi za koji uredjaj?

izgleda da sam zaboravio da okacim fajl...

Prilozi

• dsdt.aml.zip
    8.6 KB · Pregleda: 16
evo ovako, posle par sati experimentisanja sa MSI AMD E350:

- originalno instaliran: 10.6.3, moze da se updejtuje na 10.6.7 (10.6.8 ne radi jer nakon logovanja prikaze plan ekran i vrati se nazad na login screen (meni izgleda kao da ima problem sa video driverima...))
- Realtek 8111E radi sa driverima iz Multiboot-a (Realtek driver) - radi full brzinom
- SATA ostavio sam originalne drivere - jedino diskovi moraju da se kace unazad (prvo SATA 4, pa SATA 3...)

eto. ja sam za sada zadovoljan jedino sto jos nisam uspeo da od USB diska gde je instaliran Mac OS X napravim butabilan disk!
1. instaliram Chameleon na njega
2. prebacim sve fajlove koje imam na bootloader USBu

i nece da radi! :( odmah nakon pojavljivanja jabuke pukne.

^ mislis za 10.6.8 ili za bootloader na USB sa systemom?

polako gubim zivce.

jedino sto mi je ostalo je da sredim bootloader na USBu gde je i instaliran Mac OS X.

probao sam sve i svasta ali dzaba kad na znam kako se bootuje OS.

da li neko moze da opise korak po korak kako izgleda boot procedura hackintosha?

Moraš da markiraš particiju i označiš je kao aktivnu!

Mislim da je tu bitno da je fleš formatizovan pod GUID tabelom i onda još pride ide ovo parče koda koje se aplicira putem terminala...

Pošto instaliraš kameleona, ukucaj u terminal najpre komandu> diskutil list

Dobićeš pregled diskova i njihove nazive. Tu vidi kako je fleš stick zaveden. Bitne su cifre, napr kod mene je ovako:

dev/disk0
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *1.0 TB disk0
1: EFI 209.7 MB disk0s1
2: Apple_HFS Mac 300.0 GB disk0s2
3: Apple_HFS Storage 670.0 GB disk0s3
4: Apple_HFS Backup 29.6 GB disk0s4

Što znači napr da u mom slučaju treba da markiram disk0 i drugu particiju gde je instaliran Mac OS, a oznaka za to je s2... sve ukupno disk0s2

Zatim je označiš kao aktivnu na sledeći način:

Kod:
sudo fdisk -e /dev/disk0
f 2
write
y
exit

Gde je opet disk0 ime diska, a f 2 je za particiju...(markirana druga = f 2)

I to je to...

Onda restart pa probaš...

Poslednja izmena:
@ kovacm

Što se tiče updejta na 10.6.8, rekoh ti ja da najverovatnije neće raditi... cenim da je to zbog alternativnog kernela. Postoji solidno rešenje za to i ogleda se u sledećem. Najpre se bekapuje kompletan sistemski Extensions folder i potom se pokrene updejt. Kada se updejt završi, pre restarta, odradi se restore tog istog bekapovanog Extensions foldera, osim što se ne dira system.kext jer je on usklađen sa kernelom i bez njega recimo ne bi USB izlazi radili.

Elem, kad se ovo završi, ide restart i to je to... Nakon ovoga možeš da pokreneš regularni updejt za sve ostale zezalice, tipa recimo critical security updates i tome sl.

E sad kako se to radi je već druga priča, koja traži malo iskustva u radu sa terminalom. Srećom po tebe, upravo sam pripremio instalacioni tool paket za HP DC7600 compaq, koji podrazumeva upravo ovakav manevar za updejt na 10.6.8. Nisam to još nigde zakačio, ali ću ti ostaviti ovde dva install paketića pomoću kojih ćeš moći to da odradiš u par klikova mišem, da se ne bi mlatio sa terminalom.

Dakle ovako...redosled operacija je sledeći:

1. Instaliraš OS X
2. Uradiš Combo updejt na 10.6.7 (pa restartuješ mašinu)
3. Zatim pokreneš ovu moju Backup instalaciju
4. Pa onda odradiš 10.6.8 Delta updejt (kad se završi ne restartuješ)
5. I nakon ovoga pokreneš Update instalaciju (tek nakon ovoga restartuješ)

I to je to... Imaćeš 10.6.8

Srećno... :eyebrows:

Što se tiče tvojeg DSDT-a, pah... nisam ništa uspeo da uradim za sada. Na mojoj mašini, (možda zato što je intel), ne uspevam da propisno kompajliram DSDT koji si zakačio... Nažalost...

Dakle, za ovo ti neću biti previše od koristi i to je to za sada. Toliko od mene druže...

Pozz :wave:

Prilozi

• Back&Update.zip
    274.4 KB · Pregleda: 17
Poslednja izmena:
Inače upravo radim na tome da lociram tačno onaj kext zbog kojega dolazi do zamrzavanja slike nakon updejta na 10.6.8. Do sada sam skontao da je to neki kext iz IO grupacije, ali koji tačno još uvek ne znam... Ima ih jedno dvadesetak, tako da će mi trebati nešto malo vremena još da nađem tačno koji je...

Hvala za boot info!

juce sam skapirao sta radim pogresno: imao sam samo jednu particiju na USB gde je instaliran Mac OS X. Kad tamo dodam Chameleon i boot fajlove sa extra folderom, nakon boot procesa i pocetka podizanja Mac OS Xa on uzme i pokusa ponovo da pokrene Extra folder i pukne.

sad boot radi kako treba, ostaje jos da probam ovaj update na 10.6.8 kako si opisao! :wave:

inace sam zadovoljan - imam Mac OS X NAS, 4x HDD, LAN radi 40-50 MB/s ... :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno