Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.7.x (x86 Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

8800gt bi trebalo da je lion kompatibilna, medjutim ja se oznojih i nista. probao sam sa iatkos verzijom i sve enablere. :crash:
ploca je gigabyte ga-ep31-ds3l.
lion odradi instalaciju i pokrene se prvi but. medjutim cim treba ide onaj welcome screen samo se ugasi monitor.
ima li pomoci ili da prodajem grafiku koju sam danas kupio za lion :D:D

nismo zavrsili posao sa 8800gt, pravi probleme pa je jednostavnije izbegavati je. zotac 9400gt sam gurnuo u moju masinu koja ima 9800gt i lion se podigao potpuno normalno. nije ni provalio da je promenjena grafika - qe enabled

Jel moguce instalirati Mac OS X (10.7ili 10.6) na AMD llano E350?

Ploca je MSI i ima efi.

Takodje, da li je mac os x na hackintoshu moguce instalirati ma usb stick i odatle ga bootovati?

citam sve ovo, i pokusavam da dokucim da li je za nekog ko se jos nije upustio u ovo, bolje da instalira Mac OS X 10.6 snow leopard ili 10.7 Lion? Imam sandy bridge laptop, hm65 chipset, intel hd3000 grafika...?

ja sam instalirao Snow Leopard na ovaj moj laptop iz potpisa uspesno , samo kad sam ubacio multibeast kextove onda sam dobio kernel panic prilikom ponovnog pokretanja sistema. to znaci da moze , a u mom slucaju sam sigurno pogrijesio prilikom DSDT-a

^

koji laptop iz potpisa?

Jel moguce instalirati Mac OS X (10.7ili 10.6) na AMD llano E350?

Ploca je MSI i ima efi.

Jel taj procesor ima neku specifičnost? Moje iskustvo sa AMD procesorima je tanko, ali mislim da bi trebalo da može... Naravno ne može Lion, jer za AMD mora da se koristi modifikovani kernel, a takav još niko nije napravio za 10.7, tako da ništa od toga do daljnjeg... Ali 10.6.8 može, uz odgovarajući kernel i DSDT.

Takodje, da li je mac os x na hackintoshu moguce instalirati ma usb stick i odatle ga bootovati?

Što se tiče tvojeg drugog pitanja, odgovor je naravno da može! Butovanje Mac os-a neki inače i izvode na ovaj način, s tim što naravno originalnu (čitaj: ne modifikovanu) instalaciju odrade na eksterni HDD ali kameleona i dodatne drajvere za hackintosh instaliraju na fleš, pa ga odatle i butuju. Tako fleš postaje praktično ključ kojim pale Mac os, a sve to zato što sele HDD iz Hackintosha u Mac i obratno... Ali naravno, možeš da podigneš kompletan Mac os i na fleš bez problema. Malo će duže to da potraje i vući će se u radu naravno, ali može... ;)

Poslednja izmena:
Jel taj procesor ima neku specifičnost? Moje iskustvo sa AMD procesorima je tanko, ali mislim da bi trebalo da može... Naravno ne može Lion, jer za AMD mora da se koristi modifikovani kernel, a takav još niko nije napravio za 10.7, tako da ništa od toga do daljnjeg... Ali 10.6.8 može, uz odgovarajući kernel i DSDT.

llano ima sve zivo: do SSE4a.

ne mogu da pohvatam sta je sta :/

Chameleon pravi butabilni USB sa Apple-like EFIjem - right?

njemu trebaju DSDT fajlovi koji su specificni za svaku plocu? (ili jos neke komponente)

kad kazes: kernel - mislis na kernel koji se koristi u procesu instalacije Mac OS Xa? Sama instalacija se radi sa 100% originalnog, ne modifikovanog, Apple DVDa/USB sticka (cak i na AMD procesorima)?

Što se tiče tvojeg drugog pitanja, odgovor je naravno da može! Butovanje Mac os-a neki inače i izvode na ovaj način, s tim što naravno originalnu (čitaj: ne modifikovanu) instalaciju odrade na eksterni HDD ali kameleona i dodatne drajvere za hackintosh instaliraju na fleš, pa ga odatle i butuju. Tako fleš postaje praktično ključ kojim pale Mac os, a sve to zato što sele HDD iz Hackintosha u Mac i obratno... Ali naravno, možeš da podigneš kompletan Mac os i na fleš bez problema. Malo će duže to da potraje i vući će se u radu naravno, ali može...
ovo mi zvuci dobro: dakle ja na Mac-u mogu da instaliram Mac OS X na externi USB HDD / USB stick... da to onda ubodem u PC i sve sto mi treba je da sredim Chameleon?

llano ima sve zivo: do SSE4a.

ne mogu da pohvatam sta je sta :/

Chameleon pravi butabilni USB sa Apple-like EFIjem - right?

njemu trebaju DSDT fajlovi koji su specificni za svaku plocu? (ili jos neke komponente)

kad kazes: kernel - mislis na kernel koji se koristi u procesu instalacije Mac OS Xa? Sama instalacija se radi sa 100% originalnog, ne modifikovanog, Apple DVDa/USB sticka (cak i na AMD procesorima)?

Hmm... Onda bi to bio prvi AMD koji ne traži modifikovani kernel. Ne nevarujem u to!

Da pojasnim, OS X koristi prilikom butovanja sopstveni mach_kernel koji je Intel only, ali do sada je u praksi bilo da za AMD mašine mora da se nabaci i za instalaciju čak ili AMD kernel ili eventualno legacy_kernel ili neki treći ali definitivno modifikovan i naravno za 10.6... Dakle, ja sam radio restore retail DVD-a na fleš, pa mu tu instaliram dodatno chameleona i legacy_kernel, a u Extra folderu modifikujem org.chameleon.Boot.plist i kažem mu da pozove legacy_kernel a ne mach_kernel i to je to... onda krene isntalacija...

ovo mi zvuci dobro: dakle ja na Mac-u mogu da instaliram Mac OS X na externi USB HDD / USB stick... da to onda ubodem u PC i sve sto mi treba je da sredim Chameleon?

Err.. DA! Treba da na taj fleš ako nameravaš da ga koristiš na PC-u instaliraš dodatno chameleona, i trebaće ti u Extra folderu još: DSDT, org.chameleon.Boot.plist, smbios.plist sa korektnom Mac specifikacijom, kao i Extensions folder u koji smeštaš eventualno neki dodatni drajver za PC. Ako je AMD mašina onda mora i modifikovani kernel da se instalira...

Toliko...

Poslednja izmena:
ima video na youtube i komentari da su ljudi uspeli:

http://www.youtube.com/watch?v=D8ldAdUDeHY - meni zapuca posle ekrana gde izaberem USB sa instalacijom 10.6.3 - kad pogledam u verbose mode sta se desava, zakuca se kod ATI drajvera...

ok, hvala. sad je jasnije!
...kad odes na onaj tonymac - imas gomilu svacega/nicega. mislim da bi neki Mac korisnik trebao da napravi upustvo za instalaciju Mac OS Xa na PC :D

ok, hvala. sad je jasnije!
...kad odes na onaj tonymac - imas gomilu svacega/nicega. mislim da bi neki Mac korisnik trebao da napravi upustvo za instalaciju Mac OS Xa na PC :D

Heh, pa znaš kako... to tamo nije ni nalik onome kako su stvari stajale do pre jedno godinu i po dana. To je pa tek bio užas... Dakle, još uvek je kupusarnik, ali ipak manji i malo bolje organizovan. OK, je za nekoga ko poznaje OS X i zna šta treba da radi ili ima barem neke osnove, ali za početnike verujem da je još uvek noćna mora!

[edit]

Video sam ovaj video, ali nisam bio siguran da se radi o identičnom procesoru. Ovo je koliko vidim notebook mašina.. Ali ok. Izgleda da može, što je dobra vest...

Ako ti nešto zatreba dodatno javi mi se na PM.

Pozdrav! :wave:

Poslednja izmena:
ja sam uzeo MSI plocu sa AMD llano E350 - u sustini, kao Atom, trosi par Watti ali ima jaci GPU (mada ne znam sta ce mi, valjda je bila jeftinija od Atoma - inace pravim NAS, torrent masinu :) mogao bih da stavim i Windows ali reko ako moze Mac OS X sto da ne :)).

sutra cu nastaviti da se zezam... pa ako negde zapne, trazicu pomoc :)

lion nema sanse :) snow bi trebalo da moze uz dosta muka :D Preporuka za iatkos s3v2 ili ovaj 10.6.6i (koji nisam ni probao).

Nego Vlado,uskoro bih sastavio SB platformu za mac/win. Znam da su GA ploce najpodrzanije,ali cena je presudni faktor,a pristojan GA nema ispod 160e (mislim na naponsku + jos par stvari). Nekako se razmishljam izmedju Asrock fatality p67 i ASUS P8P67 (Rev. 3.1) Obe su oko 110e. (pre bih isao na asrock). Proc bi bio 2600k,16gb ram,6870 ostalo nebitno. Koliko vidim ovaj asus bi radio ok,dok sa asrockom pojedinci imaju dosta problema. DSDT ne umem da napravim,pokusavao sam par puta.. i ne vredi... A gotov dsdt za ove ploce nema..Sta da radim? :D

lion nema sanse :) snow bi trebalo da moze uz dosta muka :D Preporuka za iatkos s3v2 ili ovaj 10.6.6i (koji nisam ni probao).

Nego Vlado,uskoro bih sastavio SB platformu za mac/win. Znam da su GA ploce najpodrzanije,ali cena je presudni faktor,a pristojan GA nema ispod 160e (mislim na naponsku + jos par stvari). Nekako se razmishljam izmedju Asrock fatality p67 i ASUS P8P67 (Rev. 3.1) Obe su oko 110e. (pre bih isao na asrock). Proc bi bio 2600k,16gb ram,6870 ostalo nebitno. Koliko vidim ovaj asus bi radio ok,dok sa asrockom pojedinci imaju dosta problema. DSDT ne umem da napravim,pokusavao sam par puta.. i ne vredi... A gotov dsdt za ove ploce nema..Sta da radim? :D

Kupis ovo sto sam ja uzeo :D:D:D , Vlada je rekao da ce ici na istu plocu i CPU, nadam se :p

Kupis ovo sto sam ja uzeo :D:D:D , Vlada je rekao da ce ici na istu plocu i CPU, nadam se :p

Ma ja sam već to sve kupio, nego nikako da stignem da sve to sklopim. Nešto ne trčim za tim previše... Valjda zbog ove zime, šta znam... tek eto sve mi stoji u ćošku sobe u kutijama još ne raspakovano!

A da neko ne misli da farbam, evo i dokaza...

Ja bih išao na Asus P8P67...

Prilozi

• DSC01545.jpg
    DSC01545.jpg
    358.1 KB · Pregleda: 49
  • DSC01571.jpg
    DSC01571.jpg
    411.1 KB · Pregleda: 48
  • DSC01572.jpg
    DSC01572.jpg
    248.7 KB · Pregleda: 42
  • 395406_2817413187280_1017385620_2864880_1291463380_n.jpg
    395406_2817413187280_1017385620_2864880_1291463380_n.jpg
    71.5 KB · Pregleda: 46
  • 399668_2792792211771_1017385620_2853427_1271379332_n.jpg
    399668_2792792211771_1017385620_2853427_1271379332_n.jpg
    44.8 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
btw sta radite sa toliko PCIe slotova na plocama?

^
Pa ova dva velika su za dual grafiku. A ovi manji... pah, za poneku dodatnu karticu, tipa tv reciver, WiFi kartice i tako to i kome to treba...

Poslednja izmena:
a ok... ja sam potrpao sve po USB portovima umesto po PCIe 1-4x.

elem, evo dokle sam najdalje stigo (attach)

ovo se desi u samom startu - da li zna neko da mi kaze gde je problem, tj gde da ga trazim?

Prilozi

• photo.JPG
    photo.JPG
    423.2 KB · Pregleda: 49
i napredak! :D

sad vise nemam onu poruku o gresci vec sam dobio Apple logo i kruzic koji trci vec par minuta i.... !!!

evo ga instal screen od Mac OS Xa! :D

koji show program... :D svaka cast svima koji se zezaju sa hackintoshem !!!

pazi ovako: napravi na 4GB USB bootloader (chameleon i prateci fajlovi) i on lepo radi (bootuje instalaciju) sa 8GB USB stickom na kome je uradjen restore retail verzije 10.6.3.

taj isti 4GB USB bootloader nece da radi ako umesto 8GB USB sticka stavim 64GB SSD na kojem je takodje uradjen restore isto retail 10.6.3 OSa.

---------

koji kupus! da li neko ume da kaze u cemu je problem?

dakle ja sam jednostavno imao srece da prvo pokusam restore sa 8GB stickom umesto sa SSDom - u suprotnom nikad ne bih pomislio da ovo moze biti problem...

koji show program... :D svaka cast svima koji se zezaju sa hackintoshem !!!

pazi ovako: napravi na 4GB USB bootloader (chameleon i prateci fajlovi) i on lepo radi (bootuje instalaciju) sa 8GB USB stickom na kome je uradjen restore retail verzije 10.6.3.

taj isti 4GB USB bootloader nece da radi ako umesto 8GB USB sticka stavim 64GB SSD na kojem je takodje uradjen restore isto retail 10.6.3 OSa.

---------

koji kupus! da li neko ume da kaze u cemu je problem?

dakle ja sam jednostavno imao srece da prvo pokusam restore sa 8GB stickom umesto sa SSDom - u suprotnom nikad ne bih pomislio da ovo moze biti problem...

Ne znam u čemu je vic sa SSDom, ali drži se sticka kada je instalacija u pitanju. Generalno, pošto ti imaš Mac računar, a hoćeš da nabaciš OS X na fleš ako sam te dobro razumeo, onda je najbolje da uradiš sledeće.

Instaliraj originalni 10.6.3 na fleš stick. Pa kad to završiš skini ovaj paketić: Extra folder

To je Extra set sa iAtkos diska u koji sam još pridodao par stvari da se ne mlatiš sam to da juriš i praviš. Elem, kopiraj Extra folder u root fleša, pa onda odatle iz njega raspakuj i pokreni instalaciju za chameleona. Instaliraj chameleona na taj stick, raspakuj AMD kernel i prebaci ga takođe u root, i onda ti tu fali još samo DSDT. Ali to možeš i naknadno mada naravno bilo bi bolje odmah da ga nabaciš ako ga imaš. Dakle nakon ovoga you're good to go! Probaj da butuješ OS X na tom AMD-u sa sticka, pa vidi onda šta se dešava...

Nakon uspešno butovanog OS X, kasnije kad sve setapiraš i nabaciš i DSDT, možeš iz tog Extra/Extensions foldera polako da kreneš sa eliminacijom viška kextova.

Inače, DSDT je najbolje da se izvuče iz windowsa. Dakle ako imaš instaliran windows na toj AMD mašini onda super. Smekni evo DSDT simple editor za windows, ekstraktuj DSDT i kompajliraj ga, pa mi ga pošalji da vidim dal mogu nešto da uradim s njim više.

Takođe, pošto treba da muljaš sa kernelima koji su obično nevidljivi, ne bi bilo loše da recimo skineš ovaj moj P35A tool pack koji sam namenski odradio za svoju ploču. Imaš ga recimo ovde: Foxconn P35A.zip

Odatle ti ne treba ništa specijalno osim alata (vidi sliku) tako da sve ostalo možeš komotno da deštikliraš (ako radiš dual boot win/mac možeš eventualno instalirati još odatle time sync fix ili ako radiš Liona onda RTC patch)...

Inače još je tu bitno reći sledeće. Kada se radi sa modifikovanim kernelima, primetio sam da je kritičan updejt na 10.6.8. Stoga ako radiš updejt, moja preporuka bi bila da odradiš combo na 10.6.7, zatim napraviš backup Extensions foldera (System/Library/Extensions) i tek onda kreneš da radiš updejt na 10.6.8...

Možda bude sve ok, pošto je to AMD mašina, ali bolje je ovo uraditi za svaki slučaj. Ako zapneš na ovom mestu, javi pa ću ti reći naknadno kako da ovo rešiš... U suštini prosto je pošto instalaciju radiš na USB stick, ali moraće malo da radi terminal u toj varijanti...

Uglavnom kad sve skockaš kako valja, onda možeš naravno da prebaciš tu instalaciju kasnije na HDD i to je to... Dobro je što ideš prvo fleš, jer si tu mnogo fleksibilniji... uvek ga možeš prebaciti kod sebe na Mac računar i nešto odatle doraditi ako zatreba...

Prilozi

• [12-02-01-023621]-Install-Foxconn-P35A-tool.jpg
    [12-02-01-023621]-Install-Foxconn-P35A-tool.jpg
    62.4 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
sad sam provalio sta je:

disk na koji uradis restore Mac OS X retail instalacije sme da ima SAMO JEDNU particiju (USB, SSD, HDD - nema veze)!

nastavicu veceras da se zezam. za sada sam iskombinovao bootloader od fajlova koje je kacio emudshit ali prostudiracu i ovo sto si ti poslao napisao!

HVALA!

Ljudi mozhe li na moj laptop da se ubaci ovo chudo bio bih presrecan da mozhe

Laptop ACER E642G
cpu: amd athlon 2 x2 p340
grafichka: ad radeon HD 6470M
Memorija 4gb
hard disk 320gb

@Vlada>>> i sa tvojim bootloaderom radi instalacija... sad cu da je pustim do kraja na 16GB USB stick...

btw zasto 10.7 ne radi (probao sam sa onim emudshit bootloaderom i samo stoji jabuka... nece da mrdne)?

Poslednja izmena:
nisam obracao paznju prilikom instalacije, bar 10 minuta je stajao na 13 minuta do kraja i sledece sto sam video je da se re-boot-ovao...

i evo ga: radi (moram sam samo da koristim emudshit bootloader da bih podigao system)

System Profiler prijavljuje Macmini2,1 - Intel Core Duo. No audio, No ethernet, Graphics: 256VRAM ATI, SATA: Uknown AHCI Standard Controller...

Rezoluciju ne mogu da menjam i promena imena diska gde je instaliran Mac OS X je izazvala restart :D ...

Pa poenta je da podigneš sistem... a postinstalacioni deo podrazumeva nameštanje grafike, audia, etherneta i ostalog...

AMD kernel koji sam ti dao je 32bitni, ali postoji Legacy kernel gde sam video da ima još neki dodatak baš za 64bitni AMD. Lion, neće jer ti treba modifikovani kernel za AMD, a svi koji mogu da se nađu su za Sneška, tako da to ne ide za sada...

Sad reci koja ti je grafička karta, takođe audio i ethernet pa ću ti reći koje drajvere da nabaciš za to...

E da, i ako imaš DSDT za tu ploču, zakači ga ovde ili mi ga pošalji na PM da ga pogledam...

Sadmo malo strpljenja i namestićeš sve...

Nazad
Vrh Dno