Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.7.x (x86 Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Tuxera radi bre... :p I to po mojoj nekoj proceni malo bolje i malo brže od Paragona... U stvari nisam testirao ovaj najnoviji Paragon NTFS, ali pre jedno pola godine i malo više, Tuxera je bila nešto kvalitetniji i bolji izbor. Definitivno pouzdaniji i nešto brži rad sa fajlovima u odnosu na Paragon.

Imam manji problem sa iAtkos-om L2. Naime, nece da mi prepozna PS/2 tastaturu i zvuk malo susti. Konfiguracija je u potpisu, od kextova za zvuk sam izabrao onaj poslenji Voodoo cini mi se da je 2.3.7 verzija u pitanju. Jel ima neko neku ideju,predlog?

Tastatura ti verovatnio nije kompatibilna, znači mora da je zameniš i to ne nekom drugom PS2 tastaturom, već nekom USB tastaturom koja je uz to i kompatibilna... izgooglaj to... zvuk je preko Voodoo kexta što znači da moraš da potražiš i instaliraš voodoo anti reset functions patch.

Znaci druga tastatura,ok, posto je ova stara skoro 10 godina. A za zvuk sam guglao da bi trebalo da radi sa nekom 0.2 verzijom, cini mi se. Sve bi to bilo lepo da je on hteo po defaultu da dozvoli dual boot sa W7, medjutim nece, tako da sam ga obrisao i necu ga instalirati dok ne kupim tastaturu.

Pitanje:

Kako da na poslu dobijem 5.1 zvuk na integrisanoj ALC889???

Koristim DSDT sa tonymac-a i iz MultiBeasta AppleHDA i ALC8xx ili tako nekako i na ta 2 kexta sa DSDTom dobijem zvuk iz 1ve. Medjutim nikako 5.1 samo Stereo...
Ima li pomoci???

Ploca je GA-H67MA-UD2H-3B.

Samo da se pohvalim da se sa UniBeastom na moju konfu (C2Quad@ 2.83, ASUS P5QD Turbo, GTX 460 Evga) moze komotno i uz par kliktanja instalirati OS X Lion. Morao sam samo da stavim dodatni drajver za LAN. Update na 10.7.2 je resio pitanje restarta sam :) Jako mi se djasvi Lion u odnosu na 10.6. Malo ima bolji odziv svega. Jos za par dana dodajem 4giga rama te ce sve biti i brze. Jedino sto me je jako ubedacilo je sto ProTools 9 za sada ne radi na Lion-u :(.

Da li postoji ne-apple hw na koji moze da se instalira lion koji ce da radi sa 100% funkcionalnosti, kao na apple brendiranim masinama?

Lomim se da li da kupim MBP ili da napravim neku ala Mac Pro custom masinu.

Ne bih ulazio u custom pricu ako sistem nije moguce podesiti za manje od jednog vikenda I nadalje koristiti kao bilo koji originalni mac.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

pa..moze i ne moze..

moj slucaj: i5 2500k, Gigabyte Radeon 6870, Gigabyte Z68X UD3H, 2x4GB Kingston 1600, to bi trebalo da bude skroz kompatibilno, ali samo "povrsinski"

u Geekbenchu imam 9k poena, CE/QI, full rezolucija itd....

ali imam 2 velika problema koja se za sad ne mogu resiti:
1)kuciste se cuje glasnije(ventilatori) nego kad koristim Win, ovo vazi samo za Lion, resenje bi bilo resetovanje SMC(Mac’s System Management Controller), ali Hackintosh to nema tako da..

2) nemam HWA u firefoxu, sto i nije neki veliki nedostatak, ali to znaci da nesto nije u redu :p
a)sa 6870 smooth scrolling(addon) radi JAKO lose, HWA ne radi (iako Graficka cak radi bez ikakvih budzenja, native)
b)sa 8800GT smoothscroolling radi ali sa screentearingom(vsync ne radi)

Poslednja izmena:
^Griffin

To što si nabrojao kao smetnje su trice i kučine.

Ventilatori jesu problem, ali i za to verujem da ima rešenje. Recimo, prvo koje mi pada na pamet je FAN kontroler koji pojedina kućišta imaju ugrađena. Naravno da ovaj kontroler ne hvata ventilator na procesoru i grafičkoj, ali zato hvata sve ostale. Plus što recimo postoje i silent kućišta, koja mogu da se nabave za ne tako velike pare i koja opet regulišu u dobroj meri smetnje sa bukom. Jedno od takvih koje evo baš nameravam da uzmem za koji dan je Fractal Design Define R3 Black Perl, koje može da se nabavi u BG-u za nekih 82-3 eura.

Ovaj drugi problem koji imaš je smejurija. Da tačno je da postoji proklizavanje slike sa NVidia grafičkim, i ja ga imam, ali imam i druge browsere na raspolaganju. Safari nema ovaj problem, a takođe i Chrome! Osim taoga imaš smart scroll applikaciju pomoću koje možeš podešavati skrolovanje do mile volje, pa ako nisi to isprobao do sada savetujem ti da probaš! Možda ti to reši ovaj problem pod Radeonom!

@craft

Možeš da napraviš hackintosh za manje od jednog vikenda, ali samo pod uslovom da tačno znaš šta radiš! Ako nemaš iskustva po ovom pitanju, šanse su ti 50/50 da to odradiš za tako kratko vreme. Sa kojim danom preko ovoga, reklo bi se sasvim izvodljivo... To naravno ne znači da treba da otpišeš hack varijantu u startu, već da se pre svega dobro pripremiš za to.

Hack i Mac su dve različite stvari i vrlo je nerealno da neko očekuje da može sve da instalira iz prve i bezgreške, tako što će se zavaliti u fotelju i ubaciti instalacioni disk u računar. Ima extra posla naravno, koji nije strašan ako je mašina propisno skockana namenski za ovo, ali dobra je stvar u celoj priči što se to samo jednom radi.

Poslednja izmena:
naravno da mozes da kupis novi kontroler/kuciste, ali to nije poenta....covek je pitao dal moze da se dobije 100% Mac iz Hackintosha bez takvih "vratolomija"....

sto se tice graficke, zaboravio sam da dodam, npr. u Chromu, kad otvaram neki pop up prozor od neke extenzije(npr. Gmailer checker) animacija nije bas kako treba :) (proverio na MBP) tako da nesto u vezi grafike en stima, isto mi se desavalo na i na SL, i sa 8800GT i na 6870, naravno sa svim opcijama i patchevima koji postoje....to su opet ponavljam, sitnice.

smart scroll? evo idem u Lion da isprobam, javljam za pola sata :p

edit: probao, radi jako lose....

Poslednja izmena:
Pa nisu to baš neke vratolomije, al dobro... Osim toga čini mi se da je on mislio na OS X u globalu i njegovu operativnost, a ne na sitne hardverske probleme koji se javljaju na pojedinim mašinama (ja taj problem sa ventiškama recimo nemam!).

Eh, nisam skontao odmah da si na 10.7-ci... Pa vidi smart scroll ne radi tako dobro pod Lionom, koliko pod SL-om. Ali mislim da ni on ne pegla FF kako treba. Ne sećam se tačno kako beše, jer ne koristim FF skoro uopšte... Ali za FF imaš smooth scroll ekstenzije koje jako dobro rade, tako da ti smart scroll neće trebati za njega. Naravno trebaće ti za sve ostalo, ako želiš recimo da imaš fini scroll u finderu i ostalim aplikacijama, a za FF bolje probaj neku njegovu ekstenziju. Ako ćeš čuvati smart scroll onda mu samo namesti u podešavanjima da zaobiđe FF i to je to...

[edit]

Ova beše fina ekstenzija: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/yet-another-smooth-scrolling/?src=search

Poslednja izmena:
Samo da se pohvalim da se sa UniBeastom na moju konfu (C2Quad@ 2.83, ASUS P5QD Turbo, GTX 460 Evga) moze komotno i uz par kliktanja instalirati OS X Lion. Morao sam samo da stavim dodatni drajver za LAN. Update na 10.7.2 je resio pitanje restarta sam :) Jako mi se djasvi Lion u odnosu na 10.6. Malo ima bolji odziv svega. Jos za par dana dodajem 4giga rama te ce sve biti i brze. Jedino sto me je jako ubedacilo je sto ProTools 9 za sada ne radi na Lion-u :(.

iatkos 10.7.1 sam i ja instalirao na moju konfu bez pomuke. next-next. stiklirao sam par stvarcica + sound rollback kada sam isao 10.7.2. sto je negde i odgovor na craft-ovo pitanje. ako radi, radice - do update koji moze da ima neki catch. cak i moj lap top acer 5741g funkciose kao pravi, evo vec godinu dana ga koristim u veselju. sa njim je bilo malo muke za neke stvari, ali mu sada radi sve: wf, bt, lan - ma kao pravi mbp. na oba imam i app store i teaviewer koji umeju da zezaju kada je hack u pitanju i tu treba workaround.
http://tonymacx86.blogspot.com/search/label/CustoMac

Jedino je bitno da uzmes maticnu plocu koja je provereno kompatibilna (uglavnom izbor cipseta, lan-a i eventualno BT-a). Manje ces imati muke (tj. neces imati nikakve muke) ako uzmes nV graficku i sve ostalo je nebitno.

pa..moze i ne moze..

moj slucaj: i5 2500k, Gigabyte Radeon 6870, Gigabyte Z68X UD3H, 2x4GB Kingston 1600, to bi trebalo da bude skroz kompatibilno, ali samo "povrsinski"

u Geekbenchu imam 9k poena, CE/QI, full rezolucija itd....

ali imam 2 velika problema koja se za sad ne mogu resiti:
1)kuciste se cuje glasnije(ventilatori) nego kad koristim Win, ovo vazi samo za Lion, resenje bi bilo resetovanje SMC(Mac’s System Management Controller), ali Hackintosh to nema tako da..

2) nemam HWA u firefoxu, sto i nije neki veliki nedostatak, ali to znaci da nesto nije u redu :p
a)sa 6870 smooth scrolling(addon) radi JAKO lose, HWA ne radi (iako Graficka cak radi bez ikakvih budzenja, native)
b)sa 8800GT smoothscroolling radi ali sa screentearingom(vsync ne radi)

Imas da ubacis u apple.com.boot.plist string "generate p i c states" proguglaj kako se pisu, oni smanjuju temp na procesoru te samim tim kapiram i ventilatore ako su temp controlled.

^ Zna on to... I nije više com.apple.Boot.plist već org.chameleon.Boot.plist, jer su svi noviji chameleoni u potpunosti eliminisali pozivanje na originalni naziv i fajl, što je u principu bolja varijanta!

Speedstep tj. C-states i P-states se mogu rešiti i preko SSDT-a ili čak direktno DSDT-a, ali to je već druga priča...

kao sto kaze Vlada, znam za to :)

i pre neki dan upalim komp, udjem u Lion, i odjednom sve mirno....ista nivo buke kao kad koristim Win 7 ,ja se iznenadio, a posto sam se igrao malo sa instalacijom, ja kao zapamtim sve BIOS opcije, sve kextove i fajlove koje sam dodavao u system, reinstaliram Lion, kad cvrc, opet bruji po starom :(

kako doslo, tako otislo ;p

Pa to samo znači da može da se namesti... A pošto ću se ja prešalatati uskoro na identičnu konfiguraciju, baš me zanima dal će mi se to javljati... Mada, ja sam uzeo Fractalovo Define R3 kućište koje je silent, pa shodno tome sumnjam da će me buka previše sekirati... ;)

Poslednja izmena:
nije problema buka, nego razlika u odnosu na buku kad sam u windowsu :)

ja imam CoolerMaster Cosmos i samo jedan case fan, onaj sa zadnje strane iznad ispod panela....nema tu neke prevelike buke, mislim, nesto tu drugo ne stima :D

cim uzmes novu polcu, javljaj da sredimo sve kako treba :D

Tačno ono što sam ja zamislio da kupim:

Motherboard: GA-Z68X-UD3H-B3
CPU: i5 2500k 3.3GHz 6MB

Grafička ne znam koja mu je, ali to nije toliko ni bitno...

yup, taj cpu i ploca + 2x4GB Kingston HyperX 1600MHz(iz nekog razloga u about Mac -> Memory, za jedan slot ne pise specifikacija memorije, za drugi da, serijski broj, proizvodjac)

Grafika je Gigabyte Radeon 6870 Windforce x3

edit: evo kako izgleda

ozLmf.png

HGSxL.png

ko zna zasto :D

Poslednja izmena:
PITANJE ZA SVE :D

Da li je izašao neki distro Hacka da mogu da ga turim na AMDa (Buldozer platforma) jer sve što sam do sada našao je samo za intela npr. iAtkos i tako to ???

ja iatkos snow nisam uspeo kod druga. uspeo sam IPC leopard - ali posto ima 6950, bez nativne rezolucije nego ona 1440 x nesto. a skinuo sam hazard amd snow koji ima podrsku za AMD, ali ga jos nisam probao kod njega. u principu hazard bi trebao da gura...
leopard imas ipc i ideneb.

slika je hazard amd/intel snowleopard

Poslednja izmena:
ja iatkos snow nisam uspeo kod druga. uspeo sam IPC leopard - ali posto ima 6950, bez nativne rezolucije nego ona 1440 x nesto. a skinuo sam hazard amd snow koji ima podrsku za AMD, ali ga jos nisam probao kod njega. u principu hazard bi trebao da gura...
leopard imas ipc i ideneb.

slika je hazard amd/intel snowleopard

Thx.
Mislio sam na Liona :(.
Njega ne nađoh... :(

Vrh Dno