Šta je novo?

GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima [SPLIT iz nVidia drajveri teme]

Pravican test i ne 3d mark? Pa test i jeste u vezi 3d mark-a kao sto pise u naslovu testa, a koliko je pravican objasnjeno je u daljem delu testa (kako i zasto pad na 6850 itd). I ko da je bitno sto im Futuremark nije odgovorio na sva pitanja. Ko tu koga laze ja ne znam, citirao sam odgovor koji su im poslali da postoji problem sa drajverima. Ako oces da kazes da je 3d mark optimizovan za amd onda je to druga stvar...

Na ovaj test sam nabasao na nekom drugom forumu gde je ovaj test bio citiran zbog isto tako neke diskusije o losim drajverima. Eto ubacio sam ga i ovde cisto nek ima da se baci pogled da jos neko kaze da nesto ne stima sa nvidija drajverima. Verovato ti ili ne Futuremarku to je tvoja stvar.

Video sam i ja taj test ranije ali kad sam video razliku izmedju 6850 i 6870(koja nema smisla) i da na intel platformi testirano drukcije, odbacio sam ga kao nedovrsenog... takodje za takvu studiju treba koristiti vise drivera i tacno prikazati setup... naravno probati i slabije procesore a ne 6 core koji mogu praviti problem sa nekim aplikacijama cak i sa driverima jer su ipak jos veoma retki..

Kupiću konzolu na kraju majke mi...

alo bre ljudi problem je do drajvera, pa i sam Blizzard je dao preporuku da se predje na starije drajvere iako i oni ne ispravljaju sve greske, ali je barem bolja situacijau WoW-u, evo sa njihovog foruma:
http://us.battle.net/wow/en/forum/topic/1965990493
http://us.battle.net/wow/en/forum/topic/1965841336

problemi postoje u raznim igrama, a videcemo da li NVidiu boli ***** za problem i da je njihovo resenje u stvari serija 5XX ili ce zasukati rukave i ispraviti.
Ako je u pitanju prva opcija, nikada vise necu uzeti njihovu kartu i to je to.

To je druga stvaru, u WoW su *****ali sa zadnjim driverima, sa prethodnim je sve ok. Moj buraz je imao taj problem sa WoW.

Meni u nijednoj igri osim u crusis-u, nema iskoriscenje 100%. Sta je resenje, prelazak na sandy bridge? Da li je dobro da se uzme neki phenom X4 ili ne? jer sve sam popizdeo, wither mi se vuce. Sa starom 8800GTS 320, bolje je radio. Nisam ni hteo da je menjam, nego pregorela. Sta ad radim sad? Da prodam ovu 460 i da uzmem 9800? Daleko bilo. Vise nvidiu nikad.

Meni u nijednoj igri osim u crusis-u, nema iskoriscenje 100%. Sta je resenje, prelazak na sandy bridge? Da li je dobro da se uzme neki phenom X4 ili ne? jer sve sam popizdeo, wither mi se vuce. Sa starom 8800GTS 320, bolje je radio. Nisam ni hteo da je menjam, nego pregorela. Sta ad radim sad? Da prodam ovu 460 i da uzmem 9800? Daleko bilo. Vise nvidiu nikad.

Kupi ATI 68xx pa onda otvori topic ATI low GPU usage :)
Vidim puni su oglasi te onih sto prodaju ATI pa uzimaju NV ili obrnuto a zakljucka nigde ...
ako i postoji veca razlika izmedju GPU zahtevnosti ATi i NV (kad neko odradi ozbiljan test, znacemo tacno..) vama ce i dalje na jacim GPU kartama dual core biti najuze grlo...

Poslednja izmena:
vama ce i dalje na jacim GPU kartama dual core biti najuze grlo...

Daj boze da je tako. Ja ionako planiram da uzimam plocu, procesor i ram. Znaci sta da uzmem da bude ok?

I jel odradio neko testove, sa quad core procesorom i gtx 460?

BTW, nudi mi covek ati 4870 za gtx 460. :p

Ipak necu da menjam. :)

Kazi mi zeljko, jel si proverava gpu usage u igrama? Dead space 2 na primer.

Izvinjavam se ako jesi. Nisam bas sve procitao. Ne bih ni znao za problem da me niste napalili sa ovom temom.

Poslednja izmena:
Sad cu da instaliram ionako igram DS1 pa bas planiram i DS2 da odigram :)

Evo konačno da javim malo utisaka posle prelaska na SB. Jednom rečju grafička je prodisala a ja progledao :)

Dakle ovih dana igram Dead Space 2 i malo TDU2.
Što se tiče DS2 kod njega je GPU usage oko 80-90 dok fps ne pada ispod 160. Naravno usage je mnogo manji kad se upali vsync ali u ovoj igri on izaziva mouse lag tako da ga ne koristim.
Što se TDU2 tiče GPU usage je zakucan na 99% svo vreme (vsync uključen, sva podešavanja na maksimumu). FPS 50-60.

Ono što sam primetio je sledeće. Ako grafička ima šta da radi tj. da renderuje nešto na maks podešavanjima kao što je to slučaj sa TDU2 ona će to i raditi jer CPU ima dovoljno sange da je "nahrani" podacima. C2D je ipak usko grlo ako hoćete da iskoristite pun potencijal gtx460 u šta sam se i sam uverio.

Dead Space 2 1680x1050 + AA (iz igre na on) GPU usage 90-94%, CPU 4.6Ghz
Igra lose skalira na multicore, vidi se da je core 0 skoro zapucan na blizu 100%

Poslednja izmena:
Odlicno! Znaci ipak je do procesora. Dobro, sigurno su zabrljali i u drajverima da mi neke starije igre rade lose, ali to ce se vec ispraviti ja se nadam.

Hvala!

Imam w7 64bit AMD 955 4gbRAm, Asus DC 460Gtx 1gb 19" = 1366x768

1. TDU2, MAX setovanja sem AA 0x - nisam uspeo da "iskljucim" vsinc (iskljucio i u igri i u drajverima ali ostao zakucan na 60). Zauzece sva cetiri jezgra je bilo pri vrhu, grafa je isla do 75% ali kada sam ukljucio AA na 8x gpu je otisao na 99% a fps je pao na 50.

2. Cities in Motion DEMO, MAX AA 6x- fps 37 - 75 a gpu usage je 27%-57%. Zauzece dva jezgra je nesto preko 50% dok je zauzece druga dva jezgra ispod 25%.

Uhhh kasno je ajde nastavicu ovo sutr. Laku noc svima.

Imam w7 64bit AMD 955 4gbRAm, Asus DC 460Gtx 1gb 19" = 1366x768

1. TDU2, MAX setovanja sem AA 0x - nisam uspeo da "iskljucim" vsinc (iskljucio i u igri i u drajverima ali ostao zakucan na 60). Zauzece sva cetiri jezgra je bilo pri vrhu, grafa je isla do 75% ali kada sam ukljucio AA na 8x gpu je otisao na 99% a fps je pao na 50.

2. Cities in Motion DEMO, MAX AA 6x- fps 37 - 75 a gpu usage je 27%-57%. Zauzece dva jezgra je nesto preko 50% dok je zauzece druga dva jezgra ispod 25%.

Uhhh kasno je ajde nastavicu ovo sutr. Laku noc svima.

Zahvaljujem se sto se javio neko sa amd procesorom da testira. Ako mozes provrti dead space 2.

Dead Space 2 1280x1024, AF 8x - AA 4X u NVCP, u igri je sve na max, i gpu i cpu rade na default taktovima. Blizu 100% GPU usage dobijem samo u meniju gde je fps 300+, dok je u igri uglavnom izmedju 50% i 70%.

Nazalost nemam dead space 2. Planirao sam da sve sumnjive igre koje testiram izvrtim na masini 2: Win xp 32-bit e5200, 3GbRam, 9800GT 512Mb driveres 258.96, 19"=1440x900, nista nije overklokovano. Trenutni sumnjivci su Cities XL 2011 i Cities in Motinon. Videcemo da li ce ove igre raditi brze na slabijoj masini.

Nego, imam jedan predlog. Od svog tog kukanja nema nista jer su oni karte prodali uzeli lovu i sada ih bas briga za sve one koji imaju problem. Stvar je u tome sto nas, nas sve potrosace sveta, sve korporacije smatraju za ovce. Bilo bi dobro da se SVI (svi potrossaci sveta) dogovorimo i bojkotujemo kupovinu ATI i nVidia grafickih karti godinu dana. Bilo bi bas zanimljivo posmatratit ih kako se koprcaju tih godinu dana kada bi karte prodavali onim ostalima koji ne spadaju u obicne ljude. To bi im bio takav finansijski samar da ne verujem da bi se ikada vise culo "drajveri nisu dobor napisani" ili nesto trece. A zasluzuju i oni i ovi od procesora isto to kao i neke game kompanije. Sta smo mi budale? Ne shvataju da su potrosaci monopolisti najveci od svih, nas nema ko da zameni :) pa mislim da bi trebalo da pocnemo da se ponasamo tako, nismo mi tu zbog njih oni su tu zbog nas i vreme je da ih se sve stavi na ispravno mesto. ZAradili su milijarde na nama a mi smo sta dobili? Dobili smo "ono" tamo gde sunce ne sija i jos ocekuju da im kazemo hvala.
Evo javljam se dobrovoljno da napisem tekst za lozenje mase na generalni strajk, ako neko hoce da napravi blog/sajt/iliti sta ti ja znam gde ce se taj tekst okaciti, jos neko da se to prevede na jos par jezika i jos da se puste buve na najposecenijim forumima da se ljudi obaveste o sajtu. Moze da se stavi i da ljudi ostavljaju svoj "potpis" ako su za strajk pa da vidimo koliko cemo imati pristalica. A fora bi bila da ne kazemo kada ce strajk poceti nego samo jednog dana objaviti SAD! pa da vide, godinu dana osakacenih prihoda... A sta mislite?

P.S. Da znam da bi bilo idealno kada bih razmenio grafe u kompovima pa sve ponovo testirao ali nazalost to nije izvodljivo...

MASINA 1: w7 64bit AMD 955 4gbRAm, Asus DirCu 460Gtx 1gb 19" = 1366x768, nforce drivers 260.99, CPU i GPU nisu overklokovani

MASINA 2: Win xp 32-bit e5200, 3GbRam, 9800GT 512Mb driveres 258.96, 19"=1440x900, nista nije overklokovano

1. MASINA 1: TDU2, MAX setovanja sem AA 0x - nisam uspeo da "iskljucim" vsinc (iskljucio i u igri i u drajverima ali ostao zakucan na 60). Zauzece sva cetiri jezgra je bilo pri vrhu, grafa je isla do 75% ali kada sam ukljucio AA na 8x gpu je otisao na 99% a fps je pao na 50.

2. MASINA 1: Cities in Motion DEMO, MAX AA 6x- fps 37 - 75 a gpu usage je 27%-57% - Zauzece dva jezgra je nesto preko 50% dok je zauzece druga dva jezgra ispod 20%. Aj ovo a ne uzimam za ozbiljno ipak je samo demo.

3. MASINA 1: R.U.S.E., MAX AA 1x, texture senki nisu na max vrednostima vec na 1024 - Zauzace sva cetiri jezgra je 80%-90%, gpu ide do 99%. Fps je 22-32. Zar je moguce da je ova igra toliko zahtevna????

4. MASINA 1: FlatOut, Sve na MAX - Zauzece jednog jezgra je 100%, drugog 50%, trece i cetvrto ispod 25%. U igri fps je zakucan na 100 i tada je gpu usage ispod 30%, medjutim kada sam AA u nvidia drajverima digao na 32X zauzece GPUa je skocilo do 44%. Ne znam da li bi islo vise posto je fps sve vreme zakucan na 100.

5. MASINA 1: Cities XL 2011, Sve na MAX AA 16x - Zauzece jednog jezga na 100%, jedno ima spike do 40% ali je uglavnom na 20%, preostala 2 su na 20%. U igri fps je izmedju 25-35. Gpu usage je 17%-55%. Ovih 55% je dobijeno kada sam se spustiou u razinu fps-a i isao gradom, kada je pogled izometrijski fps je oko 30 a gpu usage je isto oko 30. Jako sumnjiva igra...

-------------------------------------------------------------------------------

1. MASINA 2: Cities in motion - ista setovanja, 16-51 fps mada se najcesce krece oko 30 fps, zauzece oba jezgra 80%-90%, gpu usage 44%-76% ali se najcesce krece oko 60%.

2. MASINA 2: Cities XL 2011 - ista setovanja, 7-20 fps, zauzece jednog jezgra je 100% dok je drugog 30%-40% sa spajkovima do 60%, gpu usage ide do 93% ali jako varira konstantno se menja, najduze traje na oko 60% (ovo je sve u izometrijskom modu). Kada predjem u fps pogled tu usage ode na 90% ali fps padne na manje od 10%. Medjutim iako na ovoj masini igra radi sporije pomeranje kamere je fluidnije za razliku od MASINE 1 gde je pomeranje kamere "trzavo", zasto nemam pojma.
-------------------------------------------------------------------------------

NFS Hot Prusuit (2011), e ovo je van konkurencije, nisam gledao cpu usage ali FPS je isti na obe masine tu je 40 - 60, na MASINI 1 je gpu usage oko 30% dok je na MASINI 2 gpu usage oko 55%. E pa ovo je stvarno smesno. Inace nisam uspeo da skinem limit za fps sa 60 iako je u nVidia drajverima na force OFF.

Videcu kasnije jos neke igre da testiram...

EDIT 1: Pokrenuo sam Black Ops na MASINI 2 sa svim setovanjima na MAX i AA i AF. GPU usage NIKADA nije dosao do 99% najcesce je na oko 60% mada pada i ispod toga, najsmesnije je to sto i kada fps pada ispod 30 gpu usage ne ide na gore?!

Cime oni pisu te engine? Nogama?

Poslednja izmena:
Ljudi me SC Coviction pada nekad ispod 20fps na maximumu u FullHDu, je li to normalno? Čas bije 60, čas 20 ftw? GPU usage između 50-70%

ili cekaj da srede drajvere .... ili predji na SB !!! posto vidim fura se prica kao su dosadasnji procesori usko grlo ..... mozda tu ima neke istine ..... :sceptic:

Poslednja izmena:
Najveci je problem optimizicaji, igre koje koriste 1 jezgro zahtevaju visoke frekvencije i dobar IPC..., druge su limitirane enginom koji je zakucan na 60fps-a (mada ovo za igraca nije lose ali tada je GPU usage onoliki koliko je potrebno da se izvuce konstantnih 60fps-a)
A i ne terba zaboraviti da xbox 360 ima triple core koji izvrsava 2 trida na 3.2Ghz jos se arhitektura podosta razlikuje pa i nije cudno sto se neke smesne igre cudno ponasaju na PC-u
E sad ako neko sa 8800GT izvlaci 40fps-a i zeli ~100fps-a sa GTX460 treba da zna da ako je na 8800GT procesor radio na 80% opetrecenja za 100fps-a biti potreban procesor koji to moze izvuci znaci barem duplo jaci i to po IPC-u ako igra ne podrzva multicore

Skinuo sam Left 4 Dead i testirao na MASINI 1 ( 955, 4gb, 460 gtx 1 gb). GPU usage ide preko 90%, fps preko 200, sva cetiri jezgra rade na preko 80%. Sve je MAX i AA i AS. Jedino sto je igra pukla nakon par minuta...

ALI

Kada se iskljuci multucore onda je gpu usage oko 60%, fps ide malo preko 150, cpu load je na jednom jezgru 100% na drugom oko 50% a na preostala dva ispod 20%. Interesantna stvar je da kada pritisnem ESC i dobijem meni onda gpu usage skoci na preko 80%!!!

Evo i fotkica!

Prilozi

• left4dead_2011_02_15_17_01_52_426.jpg
    left4dead_2011_02_15_17_01_52_426.jpg
    511 KB · Pregleda: 36
  • left4dead_2011_02_15_17_11_56_890.jpg
    left4dead_2011_02_15_17_11_56_890.jpg
    993.3 KB · Pregleda: 33
^To sto vi pricate to vec svi znaju, a receno je hiljadu puta sigurno, tj. zeljko je rekao... Problem iz ove teme iznet je u pocetnim postovima u kojima sam sve lepo objasnio i ovde pokazao neke stvari koje su bitne za ovu temu (ova 3 posta):

http://forum.benchmark.rs/showthrea...rajveri-teme&p=2442599&viewfull=1#post2442599

Cpu bound igre i ostala boranija koja ide sa tim kao sto vec rekoh recena je u prvi postovima... poenta je bila da se te igre izdvoje i ne pokazuju da se kaze da je problem u njima zbog cpu-a (i threadovanja na 4 jezgra i neoptimizacija pri prebacivanju sa xbox ps3 na pc), sto su neki na evo skoro 18 strana pokusavali, a i dalje ne znam sta se pokusava...

Kupi ATI 68xx pa onda otvori topic ATI low GPU usage :)
Vidim puni su oglasi te onih sto prodaju ATI pa uzimaju NV ili obrnuto a zakljucka nigde ...
ako i postoji veca razlika izmedju GPU zahtevnosti ATi i NV (kad neko odradi ozbiljan test, znacemo tacno..) vama ce i dalje na jacim GPU kartama dual core biti najuze grlo...

A zasto da otvara temu "ATI low GPU usage"? :) Siguran si da bi imao isti problem? Nije iskljuceno, medjutim meni je indikativno da kada kucam to tvoje "ATI low GPU usage", izguglam-fermija :). Evo, prvih par ponudjenih odgovora na trazenu kategoriju "ATI low gpu usage" su sve tipa: "Fermi issues: Low GPU Usage". :smoke:
Steta je sto nema nekog ozbiljnog testa, sprovedenog kroz bateriju benchmarkiranih igara gde bi se analizirao upravo ovaj problem iskoriscenosti GPU-a i njegove CPU zahtevnosti. Evo ja cu kad mi konacno stigne ovih dana AMD karta izvrteti par testova uporedo sa ovom 470GTX i okacicu rezove.
Ali i bez bilo kakvog testiranja je jasno da karta reda velicine 460GTX svojom snagom ne opravdava gigantsku CPU zahtevnost, a sto nas opet dovodi do ili problema sa drajverima ili kombinacije neefikasna arhitektura-drajveri.

Poslednja izmena:
A zasto da otvara temu "ATI low GPU usage"? :) Siguran si da bi imao isti problem? Nije iskljuceno, medjutim meni je indikativno da kada kucam to tvoje "ATI low GPU usage", izguglam-fermija :). Evo, prvih par ponudjenih odgovora na trazenu kategoriju "ATI low gpu usage" su sve tipa: "Fermi issues: Low GPU Usage". :smoke:
Steta je sto nema nekog ozbiljnog testa, sprovedenog kroz bateriju benchmarkiranih igara gde bi se analizirao upravo ovaj problem iskoriscenosti GPU-a i njegove CPU zahtevnosti. Evo ja cu kad mi konacno stigne ovih dana AMD karta izvrteti par testova uporedo sa ovom 470GTX i okacicu rezove.
Ali i bez bilo kakvog testiranja je jasno da karta reda velicine 460GTX svojom snagom ne opravdava gigantsku CPU zahtevnost, a sto nas opet dovodi do ili problema sa drajverima ili kombinacije neefikasna arhitektura-drajveri.

Evo zasto, mozda vecinu mrzi da cita GPU-Z log ali sa 5850 i dual core procesorom njemu je GPU usage 30-50%.. naravno sa forsiranjem AA i AF to se popravlja donekle...

http://forum.benchmark.rs/showthrea...rajveri-teme&p=2444230&viewfull=1#post2444230

takodje GTX460 je reda ~2.5x jaca od 8800GT i ako znamo da je za 8800GT trebao dobar core2duo procesor sto je cudno da GTX460 trazi dobar quad core?

Dok sam imao intel e5500 klokovao ga lepo na 4ghz i sa GTX460 1gb sam imao velikih problema,karta nije radila kako treba...e posto sam uzeo Phenom II 555 i otkljucao ga u b55 i stavio lepo na 4ghz stvari su se drasticno promenile,sad je bukvalno svaka igra smesna na full hd-u sa ovom kartom koja ide na 900mhz ladno 24/7...iskoriscenje gpu-a preko 90% u najvecem broju slucajeva itd...Sve u svemu karta je vrhunska i kao takva trazi i takav procesor da je pogura,a kada to nije slucaj onda bude i gora od mnogo jeftinijih karti,zakljucak je da se ova karta ne uzima ako se nema neki cetvorojezgarac :)

ako znamo da je za 8800GT trebao dobar core2duo procesor sto je cudno da GTX460 trazi dobar quad core?

Nista, samo da vidimo tacno koliko to "dobar" quad core. :) Po dosadasnjim iskustvima, to znaci nista manje od Sandy bridge-a, jer su se sa svim drugim kombinacijama ljudi zalili na problem.
E, ako 460GTX trazi Sandy-a njen ATI ekvivalent, neki 6850 trazi za iste rezultate i neki "obicniji" quad, zakljucak je da je Fermi arhitektura i/ili prateci drajveri-neefikasna.

Nista, samo da vidimo tacno koliko to "dobar" quad core. :) Po dosadasnjim iskustvima, to znaci nista manje od Sandy bridge-a, jer su se sa svim drugim kombinacijama ljudi zalili na problem.
E, ako 460GTX trazi Sandy-a njen ATI ekvivalent, neki 6850 trazi za iste rezultate i neki "obicniji" quad, zakljucak je da je Fermi arhitektura i/ili prateci drajveri-neefikasna.

Mozda ali gde si ti video i jedan test koji to dokazuje, ako izuzmeno onaj 3d mark CPU test koji je ostao nedorecen...?
Da je to tacno na netu bi sevali testovi 6xxx kartica koje siju NV na AMD platformi a ja to bas i ne primecujem.. pogotovo kad znamo da je IPC Phenom II procesora u rangu e8xx serije

Zar je tesko uraditi poredjenje na dual core platformi i dokazat "vece" razlike izmedju ATI i NV nove generacije GPU karti?, naravno ozbiljan test sa vecom bazom igara/drivera a ne prepucavanje na osnovu jednog rezultata, pa AMD da zna za tu prednost odavno bi izlobirao sajtove da takav test odrade, ali ako i on "pati" pa nije lud da promovise "prvo kupite i7 pa onda tek 6xxx"....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno