U slicnoj smo situaciji samo sto je kod mene kuca u pitanju, cak je i kvadratura slicna... Tokom zadnjih godina smo malo po malo sredjivali kucu , menjali stolariju i izolovalili zidove , plafon... Odprilike smo na pola puta do te neke idealno izolovane kuce kako sam ja zamislio i vec se sad nazire problematika koju cemo imati u buducnosti.. Imamo prosecno 1,1 radijatorsko rebro po kvadratu stambenog prostora i trenutno centralno grejanje nesmemo da podpalimo dok napolju ne zaprdi bar -3..-5.. U suprotnom u kuci ne moze da se zivi od toplote...I ja sam u istoj dilemi, stan od nekih 65 kvm, razmisljao sam da predimenzionisem radijatore uzmem monoblok tp, ali investicija je poprilicna i ne znam uopste da li bi bila isplativa s obzirom na COP kod grejanja na radijatore.
S druge strane 3 klime na koje se grejemo 90% zime sve bolje i rasterecenije rade (i one voledu izolovane prostore 😅).. I sad se i ja isto tako kao i ti nalazim u nekom raskoraku gde je pomalo nejasno u kom smeru dalje ici... Da ulazem novac u neku savremenu (niskotemperaturnu) kotlarnicu sa buferom i da nastavim da lozim ugalj-drva nema mi nesto smisla ni finansijski ni iz tacke gledista komfora. Gas jeste fleksibilan i lako prilagodljiv na sve objekte ali nemam prikljucak , kotao itd 3 tauzenke eura minimum... TP 5-7kw sa ugradnjom isto tako 3-4000 eur pa na vise + problematika kako onda ugrejati jednu prostoriju u kojoj mi nije dovoljna niska temp. grejanja.
Kako god obrnes investicije velike a period isplativosti nije bas bajkovit sobzirom na malu kvadraturu...Mislim da cu se strpiti jos koju godinu da u podpunosti sve vrhunski izolujem pa cu onda razmisljati o grejanju.. Kontam mozda uzeti u obzir preradu klime 18ke na TP , postoje razne izvedbe a finansijski je prihvatljivije za male stambene objekte..
Sto se tice isplativosti klasicnog grejanja na struju nebitno dali eloBlock , kvarcna, el radijatori , uljani radijator i slicne stvari COP je ravno 1. Tako da je racunica vrlo prosta , ako vas grejanje na struju kosta recimo 1000 eur po sezoni , isto to grejanje na klime ili TP kostace oko 333 eur (ako se uzme prosecan COP 3) pa je onda lako izracunati koliko grejnih sezona je potrebno da se isplati jedna TP od recimo 3 000 eur.