Šta je novo?

Grejanje na struju

I ja sam u istoj dilemi, stan od nekih 65 kvm, razmisljao sam da predimenzionisem radijatore uzmem monoblok tp, ali investicija je poprilicna i ne znam uopste da li bi bila isplativa s obzirom na COP kod grejanja na radijatore.
U slicnoj smo situaciji samo sto je kod mene kuca u pitanju, cak je i kvadratura slicna... Tokom zadnjih godina smo malo po malo sredjivali kucu , menjali stolariju i izolovalili zidove , plafon... Odprilike smo na pola puta do te neke idealno izolovane kuce kako sam ja zamislio i vec se sad nazire problematika koju cemo imati u buducnosti.. Imamo prosecno 1,1 radijatorsko rebro po kvadratu stambenog prostora i trenutno centralno grejanje nesmemo da podpalimo dok napolju ne zaprdi bar -3..-5.. U suprotnom u kuci ne moze da se zivi od toplote...
S druge strane 3 klime na koje se grejemo 90% zime sve bolje i rasterecenije rade (i one voledu izolovane prostore 😅).. I sad se i ja isto tako kao i ti nalazim u nekom raskoraku gde je pomalo nejasno u kom smeru dalje ici... Da ulazem novac u neku savremenu (niskotemperaturnu) kotlarnicu sa buferom i da nastavim da lozim ugalj-drva nema mi nesto smisla ni finansijski ni iz tacke gledista komfora. Gas jeste fleksibilan i lako prilagodljiv na sve objekte ali nemam prikljucak , kotao itd 3 tauzenke eura minimum... TP 5-7kw sa ugradnjom isto tako 3-4000 eur pa na vise + problematika kako onda ugrejati jednu prostoriju u kojoj mi nije dovoljna niska temp. grejanja.
Kako god obrnes investicije velike a period isplativosti nije bas bajkovit sobzirom na malu kvadraturu...Mislim da cu se strpiti jos koju godinu da u podpunosti sve vrhunski izolujem pa cu onda razmisljati o grejanju.. Kontam mozda uzeti u obzir preradu klime 18ke na TP , postoje razne izvedbe a finansijski je prihvatljivije za male stambene objekte..
Sto se tice isplativosti klasicnog grejanja na struju nebitno dali eloBlock , kvarcna, el radijatori , uljani radijator i slicne stvari COP je ravno 1. Tako da je racunica vrlo prosta , ako vas grejanje na struju kosta recimo 1000 eur po sezoni , isto to grejanje na klime ili TP kostace oko 333 eur (ako se uzme prosecan COP 3) pa je onda lako izracunati koliko grejnih sezona je potrebno da se isplati jedna TP od recimo 3 000 eur.

Ако си задовољан грејањем на климе користи их као главни извор грејања, док су температуре изнад нуле су прилично ефикасне. Ако имаш разведено централно најјефтиније, најједноставније и најпоузданије је да имаш обичан електрични котао који би се по потреби палио кад климе не могу да постигну. Како су зиме све блаже то повремено коришћење ће правити само повремене велике трошкове у оном периоду кад се активно користи, али кад се гледа комплетна потрошња у дужем периоду биће далеко мање од инвестиције у топлотну пумпу или нешто тог типа. Рачунам да није велика кућа јер помњеш ТП реда 5-7 киловата.

Имам утисак да многи на теми размишљају о грејању превише А4, или комплет овако, или комплет онако. Комбинација различитих извора зависно од потребе и тренутних спољних услова могу бити добитна комбинација у смислу трошкова/комфора.

Štedi tamo, štedi ovamo, ma neću više. U pravu je djalf čini mi se, komfor nema cijenu. Imam sreću da imam jaku dijasporu pa me baš briga koliko košta, nek se porefenaju i eto ga.

Kontam mozda uzeti u obzir preradu klime 18ke na TP , postoje razne izvedbe a finansijski je prihvatljivije za male stambene objekte..
Da li neko ima takav sistem, ne znam da li je pisano na forumu o takvom sistemu grejanja. Brat je kratko stanovao u kuci gde je bilo takvo grejanje. Nekih 80 kvadrata, klima obicna LG 18 on/off, rezervoar od nekih 100 litara, nisam bas siguran, mozda i vise, nije me to bas tad zanimalo, radijatori, izmenjivac. Grejao je lepo do nule a onda je prelazio na kamin na drva povezan na isto etazno. To sam tad prvi put video i poslednji.

Sa foruma mislim da nema niko , ali klipova na youtube polako ima sve vise.. Cak ima i jedan nas koji usluzno preradjuje klime i kaci redovno klipove na yt kako to sve lepo radi... O ceni izvedbe bas nesto i ne prica ali racunica je odprilike ovakva: krstena klima 18 ili 24btu 1000-1100 eur , plocasti izmenjivac oko 300 eur , bakarne cevi , magnetni filter i ventili oko 200 eur... Ne racunam standardne kotlovske komponente koje bi vec trebalo da imamo (exp posuda , pumpa , sigurnosna grupa i sl..) Mozda mi je promakla jos neka sitnica al ajd kazemo gruba racunica materijal + majstor izadje oko 2000 eur. Ovakvi sistemi su dosta ograniceni sto se tice same kontrole jer celom skalamerijom i dalje upravlja softver od klime.. Deluje mi kao zanimljiva i isplativa opcija za manje objekte 50-80 kvadrata sa dobrom izolacijom.

Obratiti pažnju na komentare.

Neki i dalje ne znaju šta je inverter, te misle da se greju baš na inverter :D

Hej pa ovo je odlično. Troši duplo manje struje od ostalih grejalica za isti učinak grejanja.
Verujem da su u firmi AENO ovladali tehnologijom 22. veka i da energiju crpe iz kvantnog polja čim od 1 kW prave 2 kW.

Bio mi je ok u početku, dok nisu počeli hvalospevi o sponzorima. Najgori deo je kada počne da čita specifikacije, ali one napisane za marketing, a šatro radi recenziju.
Znam da bez sponzora ne može, ali treba to malo bolje upakovati, pa reći i po neku zamerku (realno svaki proizvod ima nešto što ti se bar ne sviđa, ako ništa drugo).

Taj Aeno za 6 sati uspeo da podigne temperaturu za 2 stepena sa 18 na 20 u 16 kvadrata, a potrosio 3,68kw i to u plusu, sta ce biti kad bude minus, nece moci da odrzi ni trenutnu temperaturu a trosice konstantno maksimum struje. Lepo je spomenuo da je ok za kupatilo, ali je preskup i da je njemu bitan izgled.

Поздрав свима,
Живимо у двособном стану од неких 65квадрата. Зграда је стара неких 60 година и нема спољну изолацију. Тренутно се гријемо на климу у дневном боравку и радијатору у спаваћој соби гдје спавамо са бебом.
Желим да са прољећа разведем нешто у цијелом стану. Једина ми је могућност гријање на струју. Не бих имао проблем да на конто гријања буде рачун већи за максимално 70-80€ тих 5 мјесеци колико се реално грије озбиљније у Подгорици.
Да ли ми 5 норвешких радијатора комплетно независних са wifi управљањем, електрични котао, сплит систем или климе раде најбољи посао?
Хвала

Najbolje neka manja toplotna pumpa sa podnim grejanjem, ako vec hoces da razvuces nesto po celom stanu.

Posto pitas i za klimu, znaci da ti ista ne smeta? Zasto bi onda ulagao u nesto drugo?

Najbolje neka manja toplotna pumpa sa podnim grejanjem, ako vec hoces da razvuces nesto po celom stanu.

Posto pitas i za klimu, znaci da ti ista ne smeta? Zasto bi onda ulagao u nesto drugo?

Опрости на касном одговору.
Нијесам задовољан гријањем на климу, јер ми грије само дневну и ходник фактички. Не знам ти Сплит системи колико их могу развући, јер ми стан некако иде у ширину. Али онда ми опет остаје купатило хладно.
Ови норвешки радијатори ми звуче занимљиво, јер бих могао за неких 1500€ да цијели стан, односно сваку просторију затворим. Функционишу на вајфај, па бих могао и да регулишем кад да се пале и гасе до 7 дана унапријед. А и не бих имао додатне радове у смислу развлачења цијеви, бушења зидова и слично. Имао бих тим децентрализовано, а опет на неки начин унифицирано гријање.

Остаје проблем потрошње струје, односно непознаница.
Подно гријање би ми изискивало комплетно реновирање, и подизање подова, та ми опција никако не одговара.

Dodaj jos jednu klimu, manje ce da potrosi od tih radijatora sigurno.

Upravo to sam i ja mislio, ako ti je ok sa klimom, dodaj samo jos jednu. Na norveske ce racun muski da ti bude. Racunaj da u proseku trose 3 puta vise struje.

Хвала на мишљењу.
Наиме, још једна клима ми опет не рјешава гријање у свим просторијама. Добио бих гријање једне собе, али не и друге. А и кухиња са трпезаријом би била исто хладна, да не причам о купатилу.
Стан ми је постављен у дужину, староградња, врло је тешко тако гријати, јер ми је свака просторија засебна, а ходник из којег се улази у сваку просторију поприлично дугачак.

Povećaj površinu radijatora, i stavi manju toplotnu pumpu. Najelegantnije rešenje. Ili gasni kotao

Povećaj površinu radijatora, i stavi manju toplotnu pumpu. Najelegantnije rešenje. Ili gasni kotao

Нијесам сигуран да те разумијем.
Предлажеш радијаторе и гасни котао? Нијесам сигуран да ли ја у Подгорици имам то рјешење

Pa ako već imaš podno grejanje onda ti ne trebaju radijatori. U suprotnom su ti neophodni. Najbolje panelni. A izvor energije može biti manja TP ili gasni kotao.

Najbolje bi bilo da postavis skicu stana i oznacis koje su strane.

Pa ako već imaš podno grejanje onda ti ne trebaju radijatori. U suprotnom su ti neophodni. Najbolje panelni. A izvor energije može biti manja TP ili gasni kotao.

Да, да. Разумијем

Значи сматраш да је боље уградити мању ТП и развући радијаторе неголи убацити 5 засебних радијатора који ће се по потреби подешавати? С аспекта потрошње питам

Ako staviš radijatore sa centralnim izvorom toplote, svaki možeš da podešavaš za sebe termoglavama, a imaš centrlizovan, efikasan, izvor toplote.
Ako staviš u svaku prostoriju odvojen radijator, to su zapravo električne grejalice.

Centralna varijanta je skuplja u startu, ali sve ostalo (kasnije potrošnja, komfor) je na strani sistema sa centralnim izvorom toplote.

Poslednja izmena:
Да, да. Разумијем

Значи сматраш да је боље уградити мању ТП и развући радијаторе неголи убацити 5 засебних радијатора који ће се по потреби подешавати? С аспекта потрошње питам
Električni radijatori će ti pojesti novčanik. Ajd' da imaš klimu u svakoj sobi, onda može jedan električni u kupatilo. Ali sve nastruju je luksuz

Ako staviš radijatore sa centralnim izvorom toplote, svaki možeš da podešavaš za sebe termoglavama, a imaš centrlizovan, efikasan, izvor toplote.
Ako staviš u svaku prostoriju odvojen radijator, to su zapravo električne grejalice.

Centralna varijanta je skuplja u startu, ali sve ostalo (kasnije potrošnja, komfor) je na strani sistema sa centralnim izvorom toplote.
Hoces da kazes da je potrosnja manja u slucaju elektircnog kotla i razvoda grejanja nego da se radi o pojedinacnim radijatorima? Mislim da je potrosnja vrlo slicna.

Gore je pominjana toplotna pumpa kao izvor toplote. Naravno, postavlja se pitanje isplativosti TP za objekat tolike površine.

Da li bi potrošnja bila ista za električni kotao vs 6 radijatora?

Potrošnja bi zavisila pre svega od toga kako i koliko greješ, a pri različitim načinima upotrebe, 6 razdvojenih električnih radijatora ili jedan centralni električni kotao, ne moraju da daju istu potrošnju za isti komfor.

S obzirom da je u pitanju stan, obavezno proveri angažovanu snagu. Ako su osigurači 20A, dobro sabiraj te pojedinačne radijatore.

Ma ako ces vec da se grejes sa cop 1, tj neces klime, onda najjeftinija varijanta. Da uvodis centralno na struju je glupost koja ce da te kosta mnogo. Ako si pri kesu TP, ako nisi a jezis se od klima onda elektricni radijatori i dodatni posao nadjes usput da se plati struja.🙂

Prosto, stavi se klima u svaku sobu, tako je kod mene u 70m2 i isti raspored, sve su prostorije na istoj strani(jedino kuhinja sa strane) i hodnik izmedju.
Imam 3 sobe i kuhinju sa trpezarijom i imam 4 klime. Kupatilo se ugreje dovoljno kroz hodnik, imam grejalicu za kupanje u kupatilu, mada i nju retko palimo.
Da napomeneim da se iz jedne sobe mogu grejati 2, da ova druga bude skroz ok za spavanje, da ne bude mnogo hladno, tako da prolazi i sa 3 klime.
Isto stan bez izolacije, kuhinja 3 prozora, dnevna 6 prozora, ostale 2 balkonska dupla vrata preko maltene celog zida, ispod mene nema nikoga niti se greje, prijatelji koji su ziveli tu su u Americi, sa strane takodje nema nikoga.
Isto u stanu imam razvuceno centralno na struju, koje nisam upalio

Nista nece biti jeftino kao to ako se sabere pocetna investicija, a i kasnije racuni.

Nazad
Vrh Dno