Šta je novo?

Grejanje na struju

Ne gasi klimu i to ti je 2-4x jeftinije od te nadgrobn...pardon, mermerne ploce.

Klima je sigurno ekonomičnija za grejanje, ali ja takav vid zagrevanja prostora na mogu da trpim. Prvo zbog cirkulacije vazduha, dugo zbog zvuka (mada mi je to problem samo za ove stare. Nove su baš tihe). Zatim, nekako neprirodno jako zagreje prostor, ali čim ne radi, vrlo brzo postane hladno.

Ovo poslednje bi se verovatno promenilo, da ih koristim 24/7, pa da to malo uskladim. Ovako dan-dva kad imam neki problem sa gasom ili kada sam negde gde nemam algernativu, zaista mi se više svidja sistem sa grejnim telom koje isijava toplotu, nego zagrevanje pokretnim vazduhom.

A koliko će da potroši? Zavisi od prostora koji zagrevaš i od tvojih navika. Malopre sam došao sa posla, podno grejanje, rekao bih da mi je bilo hladnjikavo poslednjih 2 sata. Dvojica kolega, u majicama kratkih rukava.

Klima je sigurno ekonomičnija za grejanje, ali ja takav vid zagrevanja prostora na mogu da trpim. Prvo zbog cirkulacije vazduha, dugo zbog zvuka (mada mi je to problem samo za ove stare. Nove su baš tihe). Zatim, nekako neprirodno jako zagreje prostor, ali čim ne radi, vrlo brzo postane hladno.

Ovo poslednje bi se verovatno promenilo, da ih koristim 24/7, pa da to malo uskladim. Ovako dan-dva kad imam neki problem sa gasom ili kada sam negde gde nemam algernativu, zaista mi se više svidja sistem sa grejnim telom koje isijava toplotu, nego zagrevanje pokretnim vazduhom.

A koliko će da potroši? Zavisi od prostora koji zagrevaš i od tvojih navika. Malopre sam došao sa posla, podno grejanje, rekao bih da mi je bilo hladnjikavo poslednjih 2 sata. Dvojica kolega, u majicama kratkih rukava.

Imaš sasvim dobrih klima za nekih 550 eura koje se ne čuju i lepo održavaju zadatu temperaturu u solidno izolovanom prostoru.

Što se tiče ličnih užitaka, svakako, ko šta voli.

Imam dve Hair klime koje su zaista i tihe i OK hlade/greju. Ali kada moram da grejem kuću klimam, moram da uključim 5 komada, jer je takav objekat, preko 300m3, na dva nivoa, gotovo open space. Štedeli smo na vratim 😄

E od tih 5, dve su malo starije generacije, 9 i 13 godina, a jedna je DeLonghi iz 1998. godine. Ovog leta napunila 25 godina. Hladi, razbija, nijedan od ovih novih joj nije za prineti. Za grejanje, radi, ali skromno. Kompresor zatrese ceo objekat kad se uključi, a i unutrašnja jedinica se prilično čuje.

Imam i artcool klimu u istoj prostoriji pa ne znam, šta da koristim. Mada ova ploča daje nekako realnu toplotu za razliku od klime jer se soba brzo ohladi čim je isključim. Pitam za savjet, šta je bolje?
Prvo kreni od troskova. Ako su ti nebitni, i da radijator, u suprotnom klima. Ako ti smeta zvuk klime onda radijator. Ako volis vise da te zraci toplota, radijator...

Prvo kreni od troskova. Ako su ti nebitni, i da radijator, u suprotnom klima. Ako ti smeta zvuk klime onda radijator. Ako volis vise da te zraci toplota, radijator..
Mnogo mi više smetaju troškovi od zvuka klime 😁

Може да има механички точкић и електронски термостат, моје старе Glamox и Siemens Dimplex грејалице имале такав систем, сад углавном иде комплет дигитална контрола са тастерима и дисплејем.
Битно је да термостат није механички са биметалом, јер он не може прецизно да ради.
Kako znati kakav termostat imaju? Mislio sam da uzmem dva komada za sobe radi dogrevanja. Ima ih u oglasima, ali ništa ne piše za termostat.

Da gledam preko oznake modela?

Kako znati kakav termostat imaju? Mislio sam da uzmem dva komada za sobe radi dogrevanja. Ima ih u oglasima, ali ništa ne piše za termostat.

Da gledam preko oznake modela?
Пробај, незгодно је што иста грејалица долази са различитим термостатима, па треба можда погледати ознаку и на самом термостату. Немам их више код куће па не могу погледам.

Ако имаш прилику да их видиш и пробаш, довољно је да провртиш точкић, ако се пале без механичког клик звука онда су електронске.

Pozdrav,
Dosta sam neiskusan vezano za grijanje, a i oko same struje pa me zanimaju vaša mišljenja, pojašnjenja.
Radi se o stanu kvadrature 50m2, u istom je postavljeno podno grijanje (sve prostojije su podno, no u WCu ima još pored podnog priključak i za radijator) i sada razmišljam da to grijem sa eloBLOCK (eBUS) (ako postoje drugi modeli ove vrste grijanja prijedlozi su dobrodošli).
Koja bi verzija/jačina bila dovoljna, 6, 9, 12 kW.. ili jače?
U stanu imam jednu klimu u dnevnom, no nije dovoljno za grijanje.
Svjestan sam da je ova opcija sa eloBLOCK vjerojatno dosta skuplja nego još koja klima, no sa obzirom da je sve keramika, podno bi bilo jako ugodno..
Zanima me kako bih mogao izračunati neki prosjek iznosa računa sa verzijom koja bi bila dovoljna za tu kvadraturu.
Nalazim se u BiH te struja ide po nižem i višem tarifnom modelu, gdje je viši 0.1974 KM, a niži 0.0987 KM, za lakši izračun može da se koristi samo viši tarifni model. Pretpostavka bi bila da grijanje radi 24h.
Svjestan sam da je daleko od najučinkovitijeg, no sviđa mi se čistoća, tj. jednostavnost, gotovo samo dugme.
Na drugom mjestu koristim grijanje na pelet, tako da znam kakva je patnja oko čišćenja, pripreme..

Zahvaljujem se unaprijed!

Ako je izvodljivo toplotna pumpa ako ne kotao od 6kW je dovoljan ako ima izolacije.
Sa izolacijom posto je u pitanju stan treba ti 5kW za 50m2, 6kW da ima lufta.

Ako bi uzeo 9, ili čak 12kW da li bi to bio problem, i da li bi bila dosta veća potrošnja?

Не можеш унапред рачунати потрошњу, електрични котао је скупа забава као и свако директно грејање на струју.
Пошто имаш подно грејање може се лепо комбиновати са климом, подно се подеси на ниску температуру да умлачи подове, а клима да буде главни извор топлоте, код мене је тако, подно је ту првенствено за комфор, а климе греју простор.

Pozdrav,
Dosta sam neiskusan vezano za grijanje, a i oko same struje pa me zanimaju vaša mišljenja, pojašnjenja.
Radi se o stanu kvadrature 50m2, u istom je postavljeno podno grijanje (sve prostojije su podno, no u WCu ima još pored podnog priključak i za radijator) i sada razmišljam da to grijem sa eloBLOCK (eBUS) (ako postoje drugi modeli ove vrste grijanja prijedlozi su dobrodošli).
Koja bi verzija/jačina bila dovoljna, 6, 9, 12 kW.. ili jače?
U stanu imam jednu klimu u dnevnom, no nije dovoljno za grijanje.
Svjestan sam da je ova opcija sa eloBLOCK vjerojatno dosta skuplja nego još koja klima, no sa obzirom da je sve keramika, podno bi bilo jako ugodno..
Zanima me kako bih mogao izračunati neki prosjek iznosa računa sa verzijom koja bi bila dovoljna za tu kvadraturu.
Nalazim se u BiH te struja ide po nižem i višem tarifnom modelu, gdje je viši 0.1974 KM, a niži 0.0987 KM, za lakši izračun može da se koristi samo viši tarifni model. Pretpostavka bi bila da grijanje radi 24h.
Svjestan sam da je daleko od najučinkovitijeg, no sviđa mi se čistoća, tj. jednostavnost, gotovo samo dugme.
Na drugom mjestu koristim grijanje na pelet, tako da znam kakva je patnja oko čišćenja, pripreme..

Zahvaljujem se unaprijed!
Umesto kotla najmanja toplotna pumpa koju možeš naći, recimo 5kW sa bekap grejačem. I klima da dopunjava. Ionako ti u dnevnoj treba najveća temperatura.

Ako bi uzeo 9, ili čak 12kW da li bi to bio problem, i da li bi bila dosta veća potrošnja?
El. Kotao ima podelu snage u 2,3 grupe, pa na kotlu 6kW imas grupe 2x3kW, a na kotlu 12kW grupe 2x6kW, tako da je moguce ograniciti ukupnu snagu kotla. Dodatno kod kotlova kao sto je taj eloBlock postoji i napredna modulacija preko elektronike, za preciznije ogranicavanje snage.

Zahvaljujem se na odgovorima.
Kako izgleda idemo sa opcijom 9kW eloBLOCK (eBUS), pošto je sve ubrzano pa nisam u mogućnosti ispitati sve opcije.. Vjerujem da je toplotna pumpa najisplatnija (dugoročno), ali nisam sada u mogućnosti razmatrati tu opciju.
Što se tiče izolacije, ok je, i stolarija je nova, mislim da je kvalitetnija.
Iznad imaju stanari, tako da se grije stan iznad, dok ispod se grije dnevni i dio kuhinje, te sobe, otprilike pola stana.
Stan se neće redovno koristiti (barem za sada), pa tako da mislim da će biti ok. Svakako ako ne zaboravim obavijestit ću vas o iskustvima.

Lijep pozdrav i hvala još jednom!

Za 50m2 toplotna pumpa? Dajte ljudi ne preterujte... Gde je računica?

Komfor nema cenu, ako je džep dovoljno dubok

Ali zašto TP a ne EK koji želi i za koji postavlja pitanje?
Gde je razlika u konforu, ravnomernosti grejanja, strujanju vazduha?

TP ima smisla na većim objektima. Zato pitam za računicu za stan od 55m2.

5x veća investicija, troškovi servisa i održavanja beskonačno veći, životni vek kraći. Preduslovi za instalaciju u već skučenom stanu. Kolika treba da bude potrošnja u stanu od 55m2 da opravda investiciju?

Slabo će se komforno oladiti podnim bez fancoila.
Neće da se hladi, hoće da se greje

Meni prodavac za LG Tp-vazduh-voda nije znao da obrazlozi “ultimativni komfor”, ali nije ni vazno toliko, jer osim ustede potrosnje energenta, a u odnosu na elk ili gas ne bi ni razmatrao TP.

Realno gledano prosecan vek toplotne pumpe je nekih 10-15 godina. U idealnim uslovima da se nista ne pokvari u tom periodu, nisam bas siguran da bi se tek tako brzo otplatila investicija, narocito ako se koriste radijatori za grejanje kako bi se izbeglo duvanje vazduha kao kod klima. I ja sam u istoj dilemi, stan od nekih 65 kvm, razmisljao sam da predimenzionisem radijatore uzmem monoblok tp, ali investicija je poprilicna i ne znam uopste da li bi bila isplativa s obzirom na COP kod grejanja na radijatore. Ako neko ima iskustva voleo bih da podeli sa nama

Vrh Dno