Šta je novo?

Grejanje na struju

Daleko bilo da me gnjaviš ali ovako možemo samo u krug.
Čovek koji mi je ugrađivao podno grejanje mi je rekao da držim temperaturu vode između 35 i 40 stepeni, isto mi je rekao i čovek koji je ovlašćeni serviser za kotao i koji je morao da ga pusti u rad, jedan je iz Beograda, drugi iz Pančeva i ne poznaju se. Takođe i ljudi sa kojima sam pričao drže tu temperaturu, i na kraju pod kod mene nije bio topao ili vruć.
Neću ni ja više pisati o temperaturi vode, mišljenja se očigledno razlikuju, a onaj koji ima podno grejanje nek sam vidi kako mu odgovara.
Što se tebe bakara tiče kažem ti opet da te cenim i poštujem tvoje mišljenje ali ne moram uvek da ga prihvatim… :)

Tu smo da diskutujemo pa i kada se ne slažemo. Dosta mi je za večeras.

Od novembra prvi put koristim podno grejanje sa elektro kotlom tj 2 kotla po 12kw. Sistem je napunjen glikolom.
Do pre 2 meseca sam i ja bio ubeđen da je 40C za podno nenormalno visoka temperatura, ali evo, ispade da je 35-40 podešeno na kotlu zapravo realno.

Sad razmišljam, to je podešavanje na onom nespretnom potenciometru. Setiću se narednih dana da pogledam šta pokazuje termometar na kotlu.

Pločice su na dodir prilično hladne.

Crkao mi je IC termometar, moraću da kupim novi, pa da proverim temperaturu u celom prostoru, jer čujem da se stanari iznad nas žale da imaju hladne zone. Oni po stanovima hodaju bosi, pa osete. Mi smo uvek u obući za napolju.

2x12kW, koliki je to prostor i koliki su ti racuni?

Nismo uporedivi za ovu temu. Radno vreme je 3 dana do 16h i 2 dana do 19h.
Vikendima se još uvek nije uključivalo grejanje, a stavljeno je na 19C. Noćas će se verovatno prvi put uključiti vikendom.

Potrošnja nam je skoro 70% u jeftinoj tarifi, a u radno vreme se grejanje tek tek uključi. Dvojica kolega su sve vreme u kratkim rukavima.

Ova dva meseca nam je cela potrošnja, sa rasvetom i svim drugim potrošačima, bila ispod 1000kw. Velika nam je angažovana snaga, pa je fiksni deo nekoliko hiljada dinara. Tako da je sam račun nevažan.

174m2, jednozapreminski, plafon varira 300-320cm, objekat je pristojno izolovan, ali jedan zid je ceo u staklu, oko 45m2, sav nameštaj je 10cm od zemlje, tako da na podu stoji frižider, nekoliko kanti za smeće i nekih 200 nogica za nameštaj.

Nadam se da nije off.......Interesuje me ako moze neko od kolega koji imaju podno grejanje da napise koju instalaciju podnog grejanja koriste? Koje razdelnike koriste, termostate, koliki protok imaju i za koju kvadraturu? I na kraju, koliki je trosak na nivou cele grejne sezone po m2 grejne povrsine?

Sta je bolje uzeti: uljani radijator od 2.5 kW (10 rebara) ili 3kW (12 rebara)?
Razlika u ceni je oko 20e
Ima li neko iskustva sta je ekonomicnije/prakticnije?
Prostorija je oko 11m2 sa visokim plafonima (2.90), bez krova (ravna ploca) i bez izolacije.
Trenutno nemam mogucnosti za invertor klimu.

Nema razlike u potrošnji, pod uslovom da oba mogu zagrejati prostor. Praktičniji je ovaj veći i jači.

Prostorija je oko 11m2 sa visokim plafonima (2.90), bez krova (ravna ploca) i bez izolacije.
Spusti plafon i stavi izolaciju. Ne troši radijator, troši neizolovan prostor

Koliko se ja secam jedno rebro ide za 1.5 m2.

Koji konvektor - grejalicu uzeti za sobicu od 6 kvadrata, pod uslovom da ne odstupa od neke zadate temperature za vise od 1 stepen gore-dole ?
Ima onih jeftinijih koji mogu da greju na 750/1250/2000w, ima ih za 4-5k dinara, pa ako iko ima iskustva koliko su tacni u odrzavanju temperature, bio bih zahvalan na informaciji.

Gledam one glamox, kazu da su tacni u 0.5c ali onaj od od 600w je 19k dinara, sto je meni van pameti.

Da, stan je izolovan, ukupno 30 kvm, i glavni deo ce grejati klima. Za tu sobicu bi mi trebao neki mali konvektor da podigne temp za 1-2-3 stepena, koliko bude trebalo, i to manje vise tacno odrzava ( sto mi je najbitnje )

За прецизно одржавање је битно да има добар електронски термостат, све ове "норвешке" које сам ја користио, између осталих и Гламокс су добре, али разлика у цени не прати разлику у квалитету, па стандардне грејалице без бежичне контроле 500-1000 вати могу да се нађу типа од 60ак до 100 евра, са вифи су скупље, наравно.
Namron је јефтина локална марка, па Glamox, Adax, Mill, Nobø, Dimplex, шта год да нађеш је ок - са електронским термостатом, наравно, пошто неки од ових произвођача имају моделе и од пре 50 година, као код мене у дневној соби што стоје још увек...

Koliko sad gledam, ni jedan proizvodjac ne istice da ima elektronski termostat. Jel bi to znacililo isto sto i digitalni, kao sto pomenuti Glamox ima ? Ako je to to, onda da izbegavam sve ove sa mehanickom kontrolom - termostatom ?

Може да има механички точкић и електронски термостат, моје старе Glamox и Siemens Dimplex грејалице имале такав систем, сад углавном иде комплет дигитална контрола са тастерима и дисплејем.
Битно је да термостат није механички са биметалом, јер он не може прецизно да ради.

Mislim da sam sad skontao, totalno sam bio neupucen u ovu tematiku. Hvala na informacijama. Barem sam ove najjeftinije eliminisao, pa videcu dalje sta cu naci.

Нпр, моје Гламокс су имале овакав електронски термостат
400

Сада су актуелни дигитални модели
400

Поента је да механички точкић не значи да грејалица нема прецизно електронско управљање. Још једна предност је што су овакви термостати нечујни.

Koji konvektor - grejalicu uzeti za sobicu od 6 kvadrata, pod uslovom da ne odstupa od neke zadate temperature za vise od 1 stepen gore-dole ?
Ima onih jeftinijih koji mogu da greju na 750/1250/2000w, ima ih za 4-5k dinara, pa ako iko ima iskustva koliko su tacni u odrzavanju temperature, bio bih zahvalan na informaciji.

Gledam one glamox, kazu da su tacni u 0.5c ali onaj od od 600w je 19k dinara, sto je meni van pameti.

Da, stan je izolovan, ukupno 30 kvm, i glavni deo ce grejati klima. Za tu sobicu bi mi trebao neki mali konvektor da podigne temp za 1-2-3 stepena, koliko bude trebalo, i to manje vise tacno odrzava ( sto mi je najbitnje )
Da li ti ta sobica ima spoljne zidove, i koliko? Da li se greje iznad, ispod i okolo te sobice? Ako se greje sa svih strana, ne treba ti jače od 750W, možda ni jače od 500W ako uopšte ima te snage. Što je jača grejalica, češće bi se palila i gasila.

Није битно, оне се у сваком случају стално пале-гасе, зато и јесу прецизне, имају "triac"или неки сличан полупроводник који се елктронски пали-гаси, без утицаја на радни век. У малој собици од 6 квадрата код мене су биле од 400 или 600 вати чини ми се.

Едит: 800 вати ипак, мада нема потребе за тим.

Продаје ли неко половне, овде су пуни огласи тих грејалица, од 10ак евра па на горе. Кад сам убацио подно грејање побацао сам оне са механичким термостатима јер те нико неће ни на поклон, ове електронске сам на лето поклонио другару да има за собе у новој кући. Конструкционо су једноставне и дуготрајне, могу да трају и преко 50 година, једино термостат може да се поквари, али код стандардних модела је модуларан и лако се мења.

Poslednja izmena:
Поента је да механички точкић не значи да грејалица нема прецизно електронско управљање. Још једна предност је што су овакви термостати нечујни.
Da, skontao sam, jedinu grejalicu koju imam u kuci je ona stara kvarcna, i znam kako "precizno" odrzava temp. Mada sam nju koristio periodicno u 30 kvm, pa se i tu osetilo. U toj maloj sobi bi tek bilo zanimljivo. Koliko sam do sad istrazio, bez manje-vise od 10k cu tesko proci.

Da li ti ta sobica ima spoljne zidove, i koliko? Da li se greje iznad, ispod i okolo te sobice? Ako se greje sa svih strana, ne treba ti jače od 750W, možda ni jače od 500W ako uopšte ima te snage. Što je jača grejalica, češće bi se palila i gasila.

Ima 2 spoljna zida sa 5cm izolacije i malim pvc prozorom, prizemlje kuce. U podu dole, kao i na gornjem spratu u podu ( koji se nece grejati ) ima po 2 cm stirodura. Stan je oko 30 kvm, i bice pokriven klimom, sem te sobice, gde bi vrata vecinom bila zatvorena. Mislim da bi tako oko oko 500-600w bi bila neka prava mera.

Продаје ли неко половне, овде су пуни огласи тих грејалица, од 10ак евра па на горе. Кад сам убацио подно грејање побацао сам оне са механичким термостатима јер те нико неће ни на поклон, ове електронске сам на лето поклонио другару да има за собе у новој кући. Конструкционо су једноставне и дуготрајне, могу да трају и преко 50 година, једино термостат може да се поквари, али код стандардних модела је модуларан и лако се мења.
Predpostavljam i u nemackoj da je isti slucaj, brat mi to moze poneti, ali se ne zna ko od nas ima vise volje, da l ja da ga cimam, ili on da se posle cima i donosi :) Sad bas gledam na KP, tu su oko 50-ak eura. Verovatno ce tako nesto i biti. Uglavnom misterija resena, sad bar znam sta mi tacno treba.

Ova temperatura koja se pominje (izmedju 35 i 40c), je li to temperatura vode u kotlu, ili temperatura vode koja cirkulise u sistemu podnog grejanja? Pretpostavljam ovo drugo.

Izvinjavam se, zanemario sam cinjenicu da je u pitanju elektricni kotao

Pozdrav, imam sobu od 15 kvadrata (visina 2.60m) sa dva spoljna zida, za izolaciju iskreno ne znam ali rekao bih da nije najbolje resena situacija. Poenta je da ove zime nemam uslova da bilo sta sredjujem u smislu izolacije itd.
Rodjak mi je prosle godine poklonio jednu Heinner uljanu grejalicu od 2500W sa 11 rebara koja je pre toga verovatno radila neko vreme i koja pomaze malo ali ne greje puno i nije sama dovoljna da zagreje sobu tokom hladnijih dana (mozda je malo i dotrajala).
Ne znam sta je pametnije, da li da trazim jos neku uljanu grejalicu ili je bolje konvektor, i koja marka?

Znam da nije idealna situacija ali bi mi trebalo nesto u rangu oko 100e (ili malo vise ako treba) uz ovu Heinner koju imam da prebrodim ovu zimu. Hvala unapred.

Pozdrav ljudi. Koliko troši memrmerna ploča ako bih htio za zagrijem 16 kvadrata i kako je najracionalnije je koristiti da bi potrošnja bila što manja. Postanar sam i prvi put se susrećem sa ovakvim vidom grijanja. Hvala unaprijed!

Troši koliko prostorija izgubi. Ne može niko da ti kaže da troši 1, 3, 10, 100 kWh

Zavisi od ploce, izolacije i ostalog. Uglavnom, ja imam 2 ploce u stančiću od 30m2, duplo vise mi trose te 2 ploče od obične klime.

Zavisi od ploce, izolacije i ostalog. Uglavnom, ja imam 2 ploce u stančiću od 30m2, duplo vise mi trose te 2 ploče od obične klime.
Imam i artcool klimu u istoj prostoriji pa ne znam, šta da koristim. Mada ova ploča daje nekako realnu toplotu za razliku od klime jer se soba brzo ohladi čim je isključim. Pitam za savjet, šta je bolje?

Клима

Nazad
Vrh Dno