Šta je novo?

Grejanje na struju

*Centralno na struju nisam upalio od 2017. godine od kada se grejem na klime u stanu.

Heroj, ti si fenomen, 4 klime na 70 kvm...jednostavno iskaces iz kalupa vecine...
Da, jos imas i LN u jednoj od soba, to te jos dodatno tereti...

Uvek zakasnim za edit, ovo je sala, zafrkancija, jel.

Poslednja izmena:
*Centralno na struju nisam upalio od 2017. godine od kada se grejem na klime u stanu.

Vidim da je grejanje na klime sve popularni je. I verujem da je prilično ekonomično za manje prostore.

Silom prilika sam se u nekoliko navrata, po nekoliko dana, grejao na klime.
Meni takav način zagrevanja prostora, ali baš baš ne odgovara. Ne mogu da kažem da mi smeta cirkulacija vazduha (možda i jeste) već kao da je vazduh u prostoru drugačiji. Možda mi i taj zvuk pravi neku odbojnost, bez obzira što su mi inverteri gotovo nečujni. Verovatno bih se navikao, ali imam utisak da nikako nisam uspeo da podesim temperaturu koja mi odgovara tj nezavisni termostat pokazuje neku visoku temperaturu, a ja imam utisak da treba da bude još toplije.

Opet kažem, potpuno subjektivno, ali trebalo bi probati, pre kupovine više klima. Doduše, ja i leti vrlo retko uključujem klime i to uvek prostoriji u kojoj ne boravim, već u susednoj.

• Like
Reagovanja: Ira
Grejanje klima uređajima je najjeftiniji način grejanja trenutno. Jedina zamerka je što je potrebno imati dobru izolaciju. Kako nema radijatora, nema ni zračenja toplote, i ako su zidovi ledeni, subjektivni osećaj je da je hladno, tj da je manja temperatura nego što jeste.

Upravo. Subjektivni osećaj.
Jer na kraju dana, baš me briga koliko stepeni pokazuje neki merni uređaj, već kako se ja osećam u tom prostoru.

Ma ako ces vec da se grejes sa cop 1, tj neces klime, onda najjeftinija varijanta. Da uvodis centralno na struju je glupost koja ce da te kosta mnogo. Ako si pri kesu TP, ako nisi a jezis se od klima onda elektricni radijatori i dodatni posao nadjes usput da se plati struja.🙂

Зиме у Подгорици нијесу претјерано јаке, али без обзира, желим уједначену температуру у свим просторијама гдје боравим.
Видим да имају неки електрични радијатори од 220-280€ у зависности од површине просторије који могу радити и на wifi и дефинитивно не било потребе да раде преко нивоа 3 од 5, моје мишљење.
Не умијем баш најбоље да израчунам потрошњу, али питам се да ли би ми у том случају ишло на гријање у току зимских мјесеци преко 70€ струје, значи чисто на гријање, без осталих трошкова струје.

Има и до овога да просто не волим гријање на климе како PJ написа

Treba proceniti koliko ce dugo da rade u toku dana.
Snaga x vreme rada = dnevna potrosnja.
Kupi jedan, pa ces na osnovu njegove potrosnje videti da li se ta investicija isplati, tj koliko bi trosio mesecno. Naravno, stavi ga na smart uticnicu da ti meri potrosnju.

Мерење потрошње једног радијатора/грејалице има смисла само ако се остатак простора већ греје адекватно тј. као и да су и остали радијатори у функцији. Треба наравно узети у обзир и временске услове.
Далеко су захвалнији за процену потрошње од клима јер им потрошња расте прилично линеарно са падом спољне температуре за разлику од клима.

Зиме у Подгорици нијесу претјерано јаке, али без обзира, желим уједначену температуру у свим просторијама гдје боравим.
Видим да имају неки електрични радијатори од 220-280€ у зависности од површине просторије који могу радити и на wifi и дефинитивно не било потребе да раде преко нивоа 3 од 5, моје мишљење.
Не умијем баш најбоље да израчунам потрошњу, али питам се да ли би ми у том случају ишло на гријање у току зимских мјесеци преко 70€ струје, значи чисто на гријање, без осталих трошкова струје.

Има и до овога да просто не волим гријање на климе како PJ написа
Pa zasto si onda pitao za klime, ako ti to ne odgovara?
Otpocetka lepo napises da ti se ne svidja grejanje u dnevnoj sobi na klimu trenutno i da bi to promenio za nesto drugo, dzabe trosimo vreme objasnjavajuci ti nesto sto tebe ne zanima.

Da, bice ti racun preko 70e, do 70e svaki mesec tesko da moze i sa klimama da ti bude u 60m2 neizolovanog stana ako vam je cena struje slicna nama.

Meni je ok grejanje na klime u neizolovanom stanu, a u izolovanoj kuci je jos bolje, jer je razlika u temperaturi blizu spoljasnjeg zida dosta manja.
Meni na radijatore nije recimo nikako odgovaralo jer mi bude previse toplo kod istog, pogotovo zbog rasporeda moje sobe.
Takodje, dosta je veci pad temperature kod radijatora kada se luftira, dok klima odmah krene jako da duva, pa mogu lagano 10ak minuta da sedim na promaji recimo na 10c, da u sobi bude 22 umesto 25c koje drzim.

Smara zvuk klime i ciscenje koje je potrebno.
Nije strasno, ali nije ni necujno jer ja sedim u bas mrtvoj tisini kad god ne gledam nesto na kompu.

Dobro, malo koji sistem ne zahtjeva održavanje i čišćenje. Tih pet minuta dva puta mjesečno za filter klime zaista nije ništa strašno. Meni je samo završno čiščenje kotla oko 3 sata, kad se zatvori sezona ( i još moliš Boga da ne zahladi odjednom da ga ne moraš upaliti na dan dva, pa Jovo nanovo). Sedmično sam imao dva mala čišćenja po pet minuta, dosipanje peleta 5, i veliko čišćenje od 45-60 min + grijao se za nekih 5 do 6 puta skuplje, na to sve. Da ne pominjem da je skladištenje peleta uzelo preko pola ostave, a kotlovnica sama nekih 8 kvadrata.

Ne znam gde da upitam ali da li neko od vas koristi kotao na struju za centralno grejanje i kakva su iskustva sa potrošnjom?

Ne znam gde da upitam ali da li neko od vas koristi kotao na struju za centralno grejanje i kakva su iskustva sa potrošnjom?
Moji kucu s tim griju. 11 mjesec izasao jeftinije nego na pelet,radi im 24h ne gase nikako. Do tad 3 -4 vrece peleta trosili od 8h-22h

Kotao je 24kw cini mi se

11 mjesec 240€,a peleta bi otislo preko 300€

Moji kucu s tim griju. 11 mjesec izasao jeftinije nego na pelet,radi im 24h ne gase nikako. Do tad 3 -4 vrece peleta trosili od 8h-22h

Kotao je 24kw cini mi se

11 mjesec 240€,a peleta bi otislo preko 300€
Ne može se generalizovati bez podataka o kvadraturi i izolaciji. Ko bi da greje veću kvadraturu uz slabu izolaciju, ne isplati se nikako

Ima izolacija ali ne vise od 5cm. Grije se srednji kat od cca 90-100m2. Problem je taj sto je stari sistem centralnog gdje se sva voda grije do svakog radijatora,iako su neki radijatori zatvoreni.
Pec na pelet 35kw ali kombinacija drvo pelet zato i trosi ovoliko peleta. Da sumiram isplativije je od peleta,24 stepena podeseno i radi 24h . Na danasnje cijene peleta usteda je nekih 100 eura brat bratu

Kuca 80mkv, decembar 545 kwh potrosile 3 klime cca 70evra samo grejanje. Videcemo januar kad ga stegne sad.

Kuca 80mkv, decembar 545 kwh potrosile 3 klime cca 70evra samo grejanje. Videcemo januar kad ga stegne sad.
Две hisense energy pro plus greju 125m2, decembar 700kilovata(tri dana grejao kotao). Мислим да је то пуно за топао децембар.

Јесте пуно, али као и увек зависи од више ствари, не само од спољне температуре. Каква је изолација и положај објекта, унутрашње температуре, столарије итд.

Две hisense energy pro plus greju 125m2, decembar 700kilovata(tri dana grejao kotao). Мислим да је то пуно за топао децембар.
Jeste za nijansu vise od ocekivanog, zato sto je treca klima on off vivax, star 12god. Mada, ti grejes vecu kvadraturu i vrata su ti svuda otvorena.verovatno Ja nocu zatvaram vrata od spavacih soba i iz tog razloga koristim vivax koji potrosi za 12h kao nordic za ceo dan. Resice se i to ove godine 🙂. U odnosu na grejanje na TA peci,do prosle godine, sada sam prezadovoljan racunom, a bice sledece zime jos manje kilovata.

Ja planiram za sledecu sezonu jednu 24-ku inverter za dnevnu od nekih 36 kvadrata a da ostavim dve TA peci od po 2kw-a. Imam u dnevnoj 12-ku redovnu on off za hladjenje ali bi tu skinuo i stavio 24ku. Koje su ok klime za grejanje prvenstveno? Fujitsu je odlicna ali tu je cifra stravicna za 24ku. Hisense? Gree?
I koliko bi mi smanjio racun u odnosu na TA pec od 5Kw-a ? Da li ima neko poredjenje izmedju ta dva grejna tela? TA pec kad se zagreje mi aktivno radi nekih 5-5.5h nocu

Ja planiram za sledecu sezonu jednu 24-ku inverter za dnevnu od nekih 36 kvadrata a da ostavim dve TA peci od po 2kw-a. Imam u dnevnoj 12-ku redovnu on off za hladjenje ali bi tu skinuo i stavio 24ku. Koje su ok klime za grejanje prvenstveno? Fujitsu je odlicna ali tu je cifra stravicna za 24ku. Hisense? Gree?
I koliko bi mi smanjio racun u odnosu na TA pec od 5Kw-a ? Da li ima neko poredjenje izmedju ta dva grejna tela? TA pec kad se zagreje mi aktivno radi nekih 5-5.5h nocu
Nemoj 24ku u 36 kvadrata ako misliš i da boraviš u toj sobi. Jedino ako je plafon 5m visok, onda može.

Bolje idi na opštu diskusiju o klima uređajima i tamo pitaj. Što više detalja daš o prostoru koji planiraš da greješ, bolji ćeš odgovor dobiti. Kuća /stan, izolacija, stolarija, strana sveta, podneblje itd..
Lično mislim da bi ti za 36m² bolja bila neka kvalitetna 12ica.

Nije puno. Ja sam sa jednom klimom 12 grejao 45 kvadrata za 15 dana decembra 100kw potrosio. Ako bi bio ceo mesec bilo bi 200kw i da je tri puta veca kvadratura kao kod tebe to je 600 kw, ali ti imas dve klime. Zavisi i da li je kuća, stan, da li su hladni zidovi, podovi, plafon ili greje i komsija, kakva je izolacija, prozori itd.
Ja planiram za sledecu sezonu jednu 24-ku inverter za dnevnu od nekih 36 kvadrata a da ostavim dve TA peci od po 2kw-a. Imam u dnevnoj 12-ku redovnu on off za hladjenje ali bi tu skinuo i stavio 24ku.
I koliko bi mi smanjio racun u odnosu na TA pec od 5Kw-a ?
Koliko kw potroši TA peć za 24h? Ja grejem sa klimom dvanaesticom 3 prostorije ukupno 45m2, kuća. Gde je klima je 25c a u druge dve prostorije bude 23c. Jos je u plusu, videcu kad bude minus, svakako planiram jos jednu 12. Potrosnja od 5-10kw za 24h. Kad je velika vlaznost dosta vise trosi klima. Koliko ta peć od 5kw potroši struje za 24h, koliko joj treba da se napuni? I koliko brzo se isprazni, da li dopunjavas samo noću ili i preko dana? Da li je palis da duva?

Po tvojim rečima TA peć ti troši 5kW*5.5h=27.5kWh
Što znači ~1.2kW toplotne snage u proseku. Ovo daje dobra 12-ca sa 300-400W potrošnje. Može i 18-ca, 18KMTA, dokazano lepo radi u sličnim uslovima, spušta do 300W. Mada je dobra12-ca bolji izbor, ako imaš dobru izolaciju.

Izolacija 10-ka, pod je pola izolovan stirodurom a druga polovina nije. Pvc stolarija, spoljna jedinica nije pod direktnim vetrom, na dosta dobrom je mestu. Imam neki plan da prvo vidim sezonu sa jednom klimom u dnevnoj pa cu onda opciono staviti jos ako se pokaze dobro. Ako je 12-ka onda Fujitsu to sam prilicno siguran ali bi ja pre isao na 18-ku.
TA pec u proseku trosi 25 do 30kw dnevno max. U prostoriji bude 25-26. E jedino sto ne znam je to strujanje vazduha i zagrevanje prostorije jer bi klima bila na jednoj strani a suprotna strana zida je udaljena nekih 8.5m.

Nazad
Vrh Dno