Šta je novo?

Grejanje na struju

Norveski radojator 2000w 20.000 din sa popustom.

Konvertoska grejalica sa tri nivoa snage 750/1500/2000w (vivax) 2800din.

WTF??? Cemu to ako je 1kw utroseni kilovat struje jednako 1kw toplotne energije. Ili mozda postoji neka tajna osim tog elektronskog termostata ili uoravo on vredi tu razliku od 18000din.????

Razlika je 17200, nije 18000, molim za malo ozbiljnosti...
A taj termostat svojim preciznim radom na mesecnom nivou stedi energiju koja bi se izgubila svaki put kada bi zbog nepreciznog termostata te grejalice morao da otvoris prozor, ili vrata...

Edit: Salim se malo, da me neko sluuuucajno ne shvati ozbiljno... :LOL:
Elem, subjektivni osecaj jeste da je prijatnije pored norveskog radijatora, ali razlika u ceni je apsolutno van pameti...

Poslednja izmena:
Штеди минимално, неосетно, панел грејалице вуку струју као и сваке друге. Предност термостата јесте већа прецизност, и нечујан рад. Грејалице су танке и лепо се уклапају у простор. Свакако не вреде тих пара за које их продају у Србији. 2000 вати је прилично велика снага, најчешћи модели са најбољом ценом су углавном 800 и 1000 вати.

Osim tipa termostata razlika je u povrsini i materijalu panela, i kako to na kraju izgleda kad je na zidu. Jeftino obicno izgleda jeftino, ako je to bitno.

Modele od 20k sto sam ja video su duzine metar, tezine 15kg, 2kW snage nazidni, a ovi jeftini su mali do pola metra, tezine do 5kg, ista snaga, bez nosaca za zid, podnostojeci, i garanti rok je 10 vs 2 godine.

Poslednja izmena:
To i dalje ne opravdava toliko visoku cenu na našem tržištu

Ma ja imam inverter klimu u dnevnoj, spavacoj i drugoj spavacoj sobi. Ove konvertorske grejalice bi uzeo te od 700w- 1kw. Cisto za svaki slucaj ako zimi zagudi tipa -15 konstantno 5-6-7 dana pa da pripomognu klimama.

Koliko sam ja gledao ove jeftine su sve 2000w moze se naci po neka nepoznata marka koja ima 2-3 nivoa grejanja od 750-1000-2000w na prekidac u zavisnosti da li se koriste oba ili jedna grejac.

Nasao sam neke nove "no name" za 2800din po komadu, na interentu. a ove poznatije marke su sve preko 10.000. Na oglasima su polovne poznate marke tipa Adax, Atpantic, Thremor, Simens polovni (u ko zna kakvom stanju) oko 4000-5000 od 800w.

E sada da li je bolje da uzmem polovne ove poznatije marke u upitnom stanju ili nove tipa vox, vivax itd. nove.?

Ako nema razlike u grejanju i potrosnji, NOVO JE NOVO, a ima i garanciju, pritom jako retko ce se koristiti, realno ce 0-15% ucestovati u greianju, i to samo ako inverteri ne mogu da odrade posao, to ce biti skoro ne moguc scenario.

Ma ja imam inverter klimu u dnevnoj, spavacoj i drugoj spavacoj sobi. Ove konvertorske grejalice bi uzeo te od 700w- 1kw. Cisto za svaki slucaj ako zimi zagudi tipa -15 konstantno 5-6-7 dana pa da pripomognu klimama.

Koliko sam ja gledao ove jeftine su sve 2000w moze se naci po neka nepoznata marka koja ima 2-3 nivoa grejanja od 750-1000-2000w na prekidac u zavisnosti da li se koriste oba ili jedna grejac.

Nasao sam neke nove "no name" za 2800din po komadu, na interentu. a ove poznatije marke su sve preko 10.000. Na oglasima su polovne poznate marke tipa Adax, Atpantic, Thremor, Simens polovni (u ko zna kakvom stanju) oko 4000-5000 od 800w.

E sada da li je bolje da uzmem polovne ove poznatije marke u upitnom stanju ili nove tipa vox, vivax itd. nove.?

Ako nema razlike u grejanju i potrosnji, NOVO JE NOVO, a ima i garanciju, pritom jako retko ce se koristiti, realno ce 0-15% ucestovati u greianju, i to samo ako inverteri ne mogu da odrade posao, to ce biti skoro ne moguc scenario.
Pa evo ti moje iskustvo. Posedujem 2 ADAX-a od 2000w. Pre klima(imam 2 gree lomo BB već 4 godine) sam se greo na njih. tj. grejao dve sobe i malo se smrzavao,a debelo plaćao struju. Nebitno sada. Njih čuvam sa isti taj slučaj. Samo nikada nisam dosao u priliku da ih upotrebim. Klime su grejale i na -14. Ovi radijatori "vise" na zidovima jer srećom ne zauzimaju prostor. S time,ako se desi kojim "čudesnim" slučajem da ti klime ne greju, kupi 2 grejalice najjeftinije za backup,ali racunaj da ćeš tada da sediš pored njih dok klime ne preuzmu svoje. E sad ako nema struje par dana... pupupu...

Pa evo ti moje iskustvo. Posedujem 2 ADAX-a od 2000w. Pre klima(imam 2 gree lomo BB već 4 godine) sam se greo na njih. tj. grejao dve sobe i malo se smrzavao,a debelo plaćao struju. Nebitno sada. Njih čuvam sa isti taj slučaj. Samo nikada nisam dosao u priliku da ih upotrebim. Klime su grejale i na -14. Ovi radijatori "vise" na zidovima jer srećom ne zauzimaju prostor. S time,ako se desi kojim "čudesnim" slučajem da ti klime ne greju, kupi 2 grejalice najjeftinije za backup,ali racunaj da ćeš tada da sediš pored njih dok klime ne preuzmu svoje. E sad ako nema struje par dana... pupupu...
Ma da... idu 3-4 najjeftinija konvertorska radijatora za extremni slucaj i to je to.

Bauger električni kotlovi... Ima li neko iskustva?
Mala privreda ili rebrend?

Поздрав свима,
Желим да побољшам гријање/хлађење у стану. Стан је у Подгорици и оријентисан је југо-источно. Стан је двособан (око 60 м2), распореда као у врло грубој скици испод. Зграда је стара и нема спољну изолацију. Зидови су бетонски, квалитетни. Цијела десна страна од дневне према већој спаваћој соби и чеони зид од обје спаваће собе су спољни зидови, дакле стан је на ћошку зграде.

Треба ми савјет како да регулишем гријање/хлађење на најефикаснији начин. Тренутно, клима је постављена само у дневном боравку и у питању је LG клима стара неких 10 година оквирно (коју планирам да макнем). Не може ни да расхлади, нити да угрије цијели стан, што је разумљиво.

Имам савјет од познаника да поставим двије Sinclair 12 климе и на тај начин да регулишем све на прави начин. Не разумијем се довољно, па бих замолио за помоћ, савјет.

Prilozi

• autodraw 10. 9. 2024. 22_43_18.png
    autodraw 10. 9. 2024. 22_43_18.png
    26.9 KB · Pregleda: 84
Betonski zidovi, nema izolacije...
Jedna svakako u spavaću sobu (soba desno) naspram vrata da duva ka hodniku, a druga u dnevnu soba da duva ka hodniku. Problem kod dnevne bi mogao da bude u tome što će instalacija morati da se razvlači po zidu, a to ume da bude ružno. Pošto su zidovi betonski, od ukopavanja u zid nema ništa.

Betonski zidovi, nema izolacije...
Jedna svakako u spavaću sobu (soba desno) naspram vrata da duva ka hodniku, a druga u dnevnu soba da duva ka hodniku. Problem kod dnevne bi mogao da bude u tome što će instalacija morati da se razvlači po zidu, a to ume da bude ružno. Pošto su zidovi betonski, od ukopavanja u zid nema ništa.

Да ли би можда клима 18 ријешила ствар? Да се постави у дневни боравак?

Има ли неко конкретне препоруке за куповину? Било једна 18, било двије 12?

Klima 18 bi zakomplikovala, a ne rešila stvar :)
U dnevnu sobi stavi 12cu, a u spavaću 9ku. Pošto je PG u pitanju, a izolacije nemaš, vrlo verovatno da će u sve sobe morati po jedna klima i to pre svega zbog hlađenja. No za početak pokušaj sa dve klime.

Za spavaću sobu bih možda izabrao Midea breezeless ili ekvivalent drugog proizvođača zbog samog načina rada, a za dnevnu treba neka 12ca iz srednjeg segmenta.

Klima 18 bi zakomplikovala, a ne rešila stvar :)
U dnevnu sobi stavi 12cu, a u spavaću 9ku. Pošto je PG u pitanju, a izolacije nemaš, vrlo verovatno da će u sve sobe morati po jedna klima i to pre svega zbog hlađenja. No za početak pokušaj sa dve klime.

Za spavaću sobu bih možda izabrao Midea breezeless ili ekvivalent drugog proizvođača zbog samog načina rada, a za dnevnu treba neka 12ca iz srednjeg segmenta.
Breezeless SAMO ako ispod klime nije krevet, stolica ili radni sto. Zato što u breezless modu duva hladno ISPOD klime.

Da li je neko imao iskustva s ovim, da li bi mogao da zagrije dnevnu sobu od nekih 30+ kvadrata?

Odlična grejalica!
Imam je već nekih 3, 4 godine, radi pez problema i kvarova. Tada sam je platio oko 7000 dinara.

Dokaz:

Prilozi

• 20240927_164741.jpg
    20240927_164741.jpg
    432.9 KB · Pregleda: 66
Pozdrav ljudi,
da li neko ima iskustva ili zna nesto vise o TA radijatorima? Meni ovo deluje kao unapredjena verzija TA peci, a mozda se i varam.

Ova spanska marka je dostupna i kod nas.

Pozdrav ljudi,
da li neko ima iskustva ili zna nesto vise o TA radijatorima? Meni ovo deluje kao unapredjena verzija TA peci, a mozda se i varam.

Ova spanska marka je dostupna i kod nas.
Evo iskustva:
Pozitivni utisci
Očekivala sam više.

Negativni utisci
Sobu od 7m2, ne može da ugreje.

Ana, 17.05.2021

PS: kupi inverter klimu. Najjeftinija će i da greje i da hladi.

Upravo, manite se tih "glorifikovanih" grejalica, to su samo grejalice i nista vise.

Pozdrav,

Imam kancelariju cca 25m2. Šta je najbolje da je greje dobro i brzo? Imam neku gorenje crnu grejalicu od 2kW, ali ona dok krene da greje katastrofa.. A i izolacija nije baš neka u lokalu, pa se razmišljam da li je bolje uzeti uljani radijator ili kalorifer?

Ako ti grejalica od 2kw ne završava posao onda neće ni uljani radijator. Ili inverter, najekonomičniji radi non stop ne gasiš ili TA peć puniš na jeftinu struju.

Neka manja TA pec pun pogodak, jos ako moze da se namontira da akumulira na jeftinoj struji to bi bilo bombona... Pre podne ako treba da izduva i na brzinu ugreje , nece biti problema... Popodne-predvece i ako se ohladi nece ti smetati jer je radno vreme gotovo... Osim ako ne radite po uzoru na elon muska pa u kancelariji radite , boravite i spavate :ROFLMAO:

Pa onda najbolje inverter, s obzirom da time dobijaš i hlađenje.

Pozdrav svima, planiram uskoro da se upustim u sredjivanje kuce koja se sastoji od podruma, prizemlja, sprata i visokog potrkovlja, odokativno 230 - 250m2 ne racunajuci debljinu zidova.

Za pocetak je plan da sredim prizemlje koje ima 73m2 prostora, cela kuca je neizolovana i verovatno ce biti tako barem 5 godina.
Razmisljam za grejanje da stavim 2x24BTU split inverter klime za grejanje 4 glavne prostorije (kuhinja, dnevni boravak i dve spavace) a u hodnik i kupatilo neki norveski radijator. Spoljasnje jedinice bi bile montirane svaka na "gornju i donju" stranu kuce na slici ispod i bile bi povezane sa dve unutrasnje jedinice verovatno montiranje iznad prozora. Ovo mi stvarno deluje kao najjednostavnije resenje.

Zanima me vase misljenje za sledece stavke:
Sa finansijske strane imam cifru u glavi od 4-5k evra za kupovinu i ugradnju svega, ne znam koliko je to realno?

Da li je 2x24 previse, premalo? U kuhinji i spavacim bih gadjao temperaturu od 24c dok u dnevnoj (gore levo) bih gadjao 27.

Volim da mi je prilicno toplo i prijatan prostor u kome boravim, rekao bih da sam neko ko ne praktikuje da stedi. Koji je neki najgori scenario sto se tice racuna za struju?

Takodje se mislim da pored klima uredjaja dodam po jedan norveski radijator da suplementira u trenutcima kada je napolju minus. Svestan sam da bi ovo verovatno drasticno uticalo na potrosnju ali isto tako ne verujem da bih ih koristio cesto. Da li je ovo dobra ili nepotrebna ideja?

Unapred hvala na vasim odgovorima.

1732550829882.png

Možda čovek ima hobi, neke egzotične životinje...

A jesi razmišljao da emigriraš… ono Kuvajt, Dubaji, ili pak Libija. Jeftinije je…

Nisam siguran da sam skapirao kontekst tvog komentara.

Mislis umesto sredjivanja tolike kuce? Nazalost nije opcija. Kvadratura je nazalost produkt vizije osobe sa velikim planovima a malim mogucnostima i sada meni pada teret da napravim nesto u cemu moze da se zivi.
Meni licno je ovo prizemlje i vise nego dovoljno, moj post se odnosi samo na grejanje prizemnog dela.

U sustinii nasledio sam krs V8 Mustanga a finansijski jedva sipam u Korsu 1.4.

Ako ces samo prizemlje da ides na toplotnu pumpu li 2x multisplit

Стави вуну на спрат па је сели изнад кад и ако буде време за сређивање.

Nazad
Vrh Dno