Šta je novo?

Grejanje na struju

Devojka se ceo januar grejala na EK. Podno grejanje kupatilo, kuhinja i 3 alu radijstora sa po 10 rebara. Prvih 10ak dana uključena sva 3 grejača po 2kw, ostatak se grejali sa jednim grejačem. T vode 43-44C. 412kWh potorseno 5490din. Temperatura u stanu oko 23C
Ovo nema teoroje postiči. EK sam bez ičeg drugog, na tu površinu guta minimum 1000kwh mjesečno

To samo zavisi od toplotnih gubitaka prostora, potrosnja EK je uvek 1:1. U svrhe postavljenog pitanja, uobicajeno za radijatorsko grejanje izolovanog 50m2 prostora je 1000kWh za mesec januar.

Poslednja izmena:
Ovo nema teoroje postiči. EK sam bez ičeg drugog, na tu površinu guta minimum 1000kwh mjesečno
I ja sam tako mislio 6kWh*24*30, ali nije baš tako u stanu, u kući jeste. Brat ima stan 40m² i grejanje na kotao 6kw, 25 rebara alu radijatori. Stanari su u stanu, temperatura u stanu bez grejanja dok smo montirali nameštaj bila od 20-25°c zavisi koliko nas je u stanu. Sad kad odem po račune kod njih uvek ugašeno grejanje a u stanu 23-25°c, pre neki dan menjali im bojler, prokuvali smo, otvarali smo i prozore a grejanje ugašeno, kažu pretoplo je, nema potrebe, napolju -2°c bilo. Greje stan odozdo i dva sa strane, jedan spoljni zid. U hodniku zgrade kao da ima grejanje koliko je toplo. Za stanove se isplati, za kuće ne. Zimi plaćaju manje struju nego ja leti u kući. Izolacija je odlično uradjena. U takvim uslovima se kotao pali jako retko ili uopšte jer nema toplotnih gubitka.

Uvek se grejala na klimu, međutim ona crkla krajem decembra. Tih par dana je radio EK, 31.12 je ugašen do 8.1. Vratila se u stan posle praznika, u stanu bilo oko 20C. Voda podešena na kotlu na 42.7C i nije gašeno. T u stanu oko 23C.
Ja sam očekivao mnogo veći račun. Bas joj kažem, isključi klime kad već ne troši puno.
Obračun 6.1-5.2

Prilozi

• Screenshot_20250214_190820_Gallery.jpg
    Screenshot_20250214_190820_Gallery.jpg
    156.3 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
Ja imam prastaru verziju eloblocka, nema tu nikakve ustede posto ti je to bitno, koliko energije out toliko in. I moj modulira i sekvencijalno pali grejace, stavise, predimenzionisan je i pola grejaca je iskljuceno, radi samo sa 12Kw, komforno je grejanje, programibilni termostat ga automatski pali i gasi. Jedino sto je tacno u linku koji si ostavio je da je instalacija manje opterecena. Sve drugo je isto kao sa bilo kojim drugim kotlom.

Racuni nisu za poredjenje jer je u pitanju poslovni prostor, samo 1 tarifa se obracunava, EK ne radi popodne i uvece.

Kod mene ima dosta spoljnog zida. Bez ikakvog grejanja je već 7 dana, a termostati pokazuju 16C (juče). Nemam pojma kako se ostali stanari greju i koliko. Dok je radila TP koliko sam uspeo da saznam polaz je bio od 35-40C. Zato smo i počeli da razmišljamo o kotlu na struju. Koliko je minimum polaza za tvoj kotao nemanja-992
Ima li ko iskustva sa ovim modelom https://www.vaillant.rs/krajnji-kor...otao-za-centralno-grejanje-eloblock-3055.html
Za te pare kupiš gasni kotao. Ili dve inverter klime.

Kod mene ima dosta spoljnog zida. Bez ikakvog grejanja je već 7 dana, a termostati pokazuju 16C (juče). Nemam pojma kako se ostali stanari greju i koliko. Dok je radila TP koliko sam uspeo da saznam polaz je bio od 35-40C. Zato smo i počeli da razmišljamo o kotlu na struju. Koliko je minimum polaza za tvoj kotao nemanja-992
Ima li ko iskustva sa ovim modelom https://www.vaillant.rs/krajnji-kor...otao-za-centralno-grejanje-eloblock-3055.html
Ajde od utorka cu pogledati. Taj kotao je investitor ubacio, neki najjeftiniji i nikad nije korišćen. Uvek se na klimu grejalo.

Imam ja taj model od 12kw, kupljen prošlu zimu. Trenutno spojeno podno od 30m2 na njega, na 4kw stavljeno ogranicenje. Bežični termostat. Polazna temp. 39-40 stepeni
Ugodno jeste, gotiva. Ali račun za struju ima da te izuje iz cipela

Izolacija? Koliko u parama samo za grejanje mesečno? Kuća ili stan u zgradi? Na koliko greje u prostoriji?

@jozza
Gasa nema. Postoji jedan inverter, ima mogućnosti za još jedan, ali je raspored takav da tu ravnomernosti nema za ceo stan. Tražimo rešenje da bude i konforno. Slika iz projekta, a i sad je tako sem razlike u nameštaju. Inverter je u dnevnoj.

Prilozi

• stan-A37-Lamela-A.jpg
    stan-A37-Lamela-A.jpg
    270.2 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Trajno resenje za zamenu zajednickog tp je opet tp :) Vec imas instalaciju za niskotemperaturno grejanje, sto ti mnogo olaksava celu pricu. EK koji god da stavis je 3x veci potrosac od tp.

Tako smo i mislili, ali odvod vode na terasama je jedino da curi dole ispred zgrade, a to je neprihvatljivo. Nema spoljnih oluka na objektu tako da kondenz nema gde. Baš problem.

Nema kanalizaciona cev u stanu blizu terase? TP može i na zid, to je isto kao i klima

Tako smo i mislili, ali odvod vode na terasama je jedino da curi dole ispred zgrade, a to je neprihvatljivo. Nema spoljnih oluka na objektu tako da kondenz nema gde. Baš problem.
Kako mislis da je jedino da curi ispred zgrade? Stara zgrada, pa nema slivnik ili TP da izbacis ispred terase pa ona da kaplje?

Hteli smo prošle godine da stavimo Versati 3 split od 8kw kad je prvi put crkao sistem. Odlučilo se da se radi popravka što se i desilo, ali ove godine... Na zgradi postoje nosači koji imaju odvod kondenza imamo jedan slobodan, ali su ljudi koji su bili i dali ponudu rekli da je težina spoljne jedinice 80kg što je mnogo, a i jeste mnogo za takve nosače na 5-om spratu + teška monta, servis a i alpinista mora. Tako smo i klimu postavili. Terase imaju naravno pad, ali sve curi dole ispred zgrade, a to neće biti malo vode. Januara je kad je smrzlo bilo prilično klizališta na trotoaru od curenja klima ispred zgrade, kad potraje minus i ledenice sa spoljnih jedinica. Kad smrzne crevo za odvod kondenza u zid sva voda curi dole posle svakog defrosta i tako se stvaraju ledenice dokle god nebude plus temp. Ne bi da neko srada. Nema nikakvih odvoda na mestima gde bi mogla pumpa da se stavi. Zbog svega toga smo i odustali prošle godine i platili popravku kolektivnog sistema. Sve u svemu mnogo para ukucano, a i dalje nemamo adekvatno rešenje. Da opet platimo nov sistem pa da neka ..... sjb! Da vas ne davim dalje svega je bilo...

Izolacija? Koliko u parama samo za grejanje mesečno? Kuća ili stan u zgradi? Na koliko greje u prostoriji?

@jozza
Gasa nema. Postoji jedan inverter, ima mogućnosti za još jedan, ali je raspored takav da tu ravnomernosti nema za ceo stan. Tražimo rešenje da bude i konforno. Slika iz projekta, a i sad je tako sem razlike u nameštaju. Inverter je u dnevnoj.
Ja bih zakačio spoljašnju od TP (uz obavezan grejač tacne) na zid od kupatila, i sproveo odvod direktno u sifon od umivaonika. E sad, pitanje je da li odatle ima gde da se veže unutrašnja? Gde ti je razdelnik za podno?
PS: svi problemi sa zaleđenim crevom se rešavaju grejnim kablom

Poslednja izmena:
Svi ti zidovi su hodnik i drugi stanovi. Za grejni kabel znam jer je i on bio u ponudi i onda je to razmatrano(čak da ga stavimo i na pod male terase, pa da curi dole). Onda bi dole bio haos, to je do 70l vode dnevno. Razdelnik je u hodniku pored ulaznih vrata iza toaleta. Tu bi bila unutrašnja umesto bojlera.

Vrh Dno