Šta je novo?

Grejanje na pelet

Na cevi koja izlazi iz kotla i ide prema radijatorima imas li neki termometar? Imas li cetvorokraki ili trokraki mesni ventil? Ako nemas nista od toga, zasto drzis temp u kotlu toliko visoku?
Imam termometar na cev koja izlazi iz kotla, mesni ventil nemam. Majstor mi je rekao da temperaturu vode u kotlu stavim na 67 stepeni. Ovlasceni serviser stalno odlaze da dodje.

Imam termometar na cev koja izlazi iz kotla, mesni ventil nemam. Majstor mi je rekao da temperaturu vode u kotlu stavim na 67 stepeni. Ovlasceni serviser stalno odlaze da dodje.
I koliko stepeni stoji tu? Kad pipnes radijatore da li su topli i u gornjem u donjem delu? Najbolje bi bilo da ga pritisnes malo, hoce oni tako da odlazu dok ne prodje sezona 😂

Sad posto je malo toplije napolju, i zato sto pokusavam na sve nacine da smanjim potrosnja, pec sam stavio na jacinu 4. Temperatura u sobu gde je pec je 25 stepeni, u ostalim je sad 22 stepena. Na termometru ispred radijatora je 58 stepeni a voda u kotlu stoji da je 60
Da radijatori su svi vruci, bio je majstor pre por dana da ispusti vazduh iz susaca pa je proverio i dopunio sistem

Bas je neverovatno da samo 22 stepeni ima u sobi sa polazom od 58. Nisi zatvorio termoglave na radijatorima ako ih imas uopste?

Pa cudno i ja kazem da jeste. Imam termoglave ali nisu zatvorene, samo u jednoj sobi smanjena na 2

Kod mene stoje ovako na vecini radijatora, i to je po 22-23 u sobama ali polaz mi je 50 zbog nekih drugih prostorija na poslednjem spratu gde mi nije izolovana ploca pa je neophodno. Inace kada bih otvorio termoglave u drugim sobama na tom polazu, temperatura bi bila verovatno preko 24.

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    78 KB · Pregleda: 53
Kod mene stoje ovako na vecini radijatora, i to je po 22-23 u sobama ali polaz mi je 50 zbog nekih drugih prostorija na poslednjem spratu gde mi nije izolovana ploca pa je neophodno. Inace kada bih otvorio termoglave u drugim sobama na tom polazu, temperatura bi bila verovatno preko 24.
Pa stvarno ne znam sta je problem

Radijatori na tom polazu bi trebali biti bas vruci.

A u cemu je problem sto ima bas puno pepela, kao da je jak ventilator i izbacuje pelet sa strane?

Pa ako je jak ventilator imao bi puno nesagorelih peleta sa strane. Ako vidis da pri radu iz resetke ispadaju komadi peleta pre nego sto sagore znaci da je prejak. Naravno moguce je da ih izbaci i prilikom ciscenja kod mene na svakih sat vremena ali veci problem ako iskacu tokom rada. Kada je jaci ventilator takodje pelet brze izgori. A pepeo zavisi i od samog peleta, ove godine se svi zale a taj ukrajinski pojma nemam kakav je.

Koje radijatore imas, meni to deluje kao dasu mali ili nemas dovoljno, ja imam malo vise nego sto treba radijatore jer sve sam mislio bice malo
i prilikom ciscenja kod mene na svakih sat vremena .
Kako bre ciscenje na svakih sat vremena , toje prevelika potrosnja onda pali gasi, da nije to eco mod pregreje vise nego zadata teperatura kotla onda gasi kotao
Tako je na moj Toby bilo upocetku kad serviser pustio u rad, sad drzim u kotao i polaz 50c povrat 45c , smole i kondeza nema jer mala zapremina kazana 19L

Poslednja izmena:
Pa ako je jak ventilator imao bi puno nesagorelih peleta sa strane. Ako vidis da pri radu iz resetke ispadaju komadi peleta pre nego sto sagore znaci da je prejak. Naravno moguce je da ih izbaci i prilikom ciscenja kod mene na svakih sat vremena ali veci problem ako iskacu tokom rada. Kada je jaci ventilator takodje pelet brze izgori. A pepeo zavisi i od samog peleta, ove godine se svi zale a taj ukrajinski pojma nemam kakav je.
U pepeljari i sa strane kod resetke budre puno nesagorelog do kraja peleta. Ima ono kad stoji ciscenje lozista i onda izbacuje isto ali je bas mnogo peleta koji ne izgori do kraja. Kad iz puta upadne u gorionik vatra ga odbaci sa strane

Ne, ne ne odlazi kod mene u eco mode. Ustrojen je da radi bez ikakvog paljenja gasenja. Na svakih sat vremena na 30 sekundi se upali ventilator na jacim obrtajima kako bi ocistio pepeljaru tj resetku, na svakom kotlu imas to.

Ne, ne ne odlazi kod mene u eco mode. Ustrojen je da radi bez ikakvog paljenja gasenja. Na svakih sat vremena na 30 sekundi se upali ventilator na jacim obrtajima kako bi ocistio pepeljaru tj resetku, na svakom kotlu imas to.
Aha razumem sad, nikad nisam upeco to uglavno sve lepo sagori ima samo mao ne sagorelog peleta a toje zbog gasenja
U pepeljari i sa strane kod resetke budre puno nesagorelog do kraja peleta. Ima ono kad stoji ciscenje lozista i onda izbacuje isto ali je bas mnogo peleta koji ne izgori do kraja. Kad iz puta upadne u gorionik vatra ga odbaci sa strane
moras druge parametre da probas, imas na drugom forumu bas taj problem

Ej cao izvinite sto me nije bilo!
E ovako kuca ima oko 120kvadrata, nema izolaciju samo fasadu od fasadne cigle, plafoni svi spusteni, pvc stolarija svuda na prozorima i vratima. Pec konstantno radi na jacini 5, nikad ne ulazi u modulaciji. Ali kad radi cini mi se da je plamen prejak pa pelet izbacuje sa strane. Moramo da je cistimo svaki dan jer se napuni pepela, prva pepeljara i tu gde je gorionik. Ona druga se cisti na svakih 10 dana kako kad. Najveci problem mi je taj sto potrosio mnogo peleta a nije toplo. Kazem vam da joj je zadata temp sobe 30 a temp vode u kotlu 70. Niz moze da postigne temp sobe na 25 nit moze da predje iznad 65 u kotlu. Pupma je podesena da pusti vodu u radijatore kad napuni 50 stepeni. Sad sam gledao gde je sonda, ona je spakovana i samo stavljena iza pecke, pored cevi i dimnjaka.
Da li su zidovi od pune cigle plus fasadna cigla ili giter plus fasadna cigla? Kolika je površina spoljnih zidova?

Mali update sto se mojih tice na selu,
Alfin kotao 32kW, od proslog cetvrtka se greje 24/7, idu 3,5 dzaka peleta neki nas lokalni Niski Frost ili tako nesto, pre toga bio Sparow.
Prizemlje ima sledeca grejna tela
dnevna 20kvm radijator 160*60 i 60*60, hodnik 40*60, spavaca oko 16mkv 100*60, letnja kujna 40*60 kupatilo bojlet 80l i susac mozda 50*60, prizemlje ima termoglave.
Sprat dnevna 100*60 i 40*60, spavaca 120*60, hodnik 40*60, kupatilo ima regstar(dve cevi precnika pa mozda 50mm duzine oko 2m) i bojler od 80l, spavaca soba koja nije u upotrebi 100*60, samo se povremeno pusta radijator.
Temperatura kotla 62C, prizemlje termoglave izmedju 3 i 4. Na spratu nocu mora da se luftira.
Primetili su da cim se iskljuci kotao u 12 uvece posle 1h vec bude hladnije.
Ono sto je zapazeno da je prosle zime iako je temepratura bila visa decembra i januara kotao je trosio skoro 3 dzaka palio se ujutru u 6 pa se gasio u toku dana i onda se palio u 14 ili 16h i radio do 12 uvece, pelet iskljucivo Sparow.
Ovaj pelet koji koriste trenutno kazu mi da im se cini da je kalorisjki jaci od Sparowa.

Ja sam kupio neki Bosanski zeleno zuti dzak, posle 2 tone BioEnergy zeleni. Osetno jaci kalorijski ovaj Bosanski. Ali takodje i krupniji pepeo ostavlja, ona kao prasina od sagorelog peleta je mnogo ''finija'' kod BioEnergy-a.
Recimo na istoj jacini kotla Bosanski daje po 5c vise od Boljevackog...

Kako se zove taj bosanski?

Sad sam pročito da četinari daju više enegije po kilogramu od listopadnog drveća.

Sad sam pročito da četinari daju više enegije po kilogramu od listopadnog drveća.
pitanje sta ima u pelet , BioEnergy vise nije kao pre , ja koristim neki Tomo pelet i za sada je dobar
Sparrow je naj gori vise nikad , BioEnergy onako neznam onaj skuplji ali ne verujem po boji deluje isto, Tomo za sad naj bolji placen 20 500 din letost
tomo ima bas svetlu boju ovi dva nekako mnogo tamno braon kao kora

Prilozi

• viber_slika_2022-01-30_11-50-00-217.jpg
    viber_slika_2022-01-30_11-50-00-217.jpg
    248.4 KB · Pregleda: 39
Pozdrav svima! Nov sam ovde, i nov sam u grejanju na pelet. Prosle godine smo pustili u rad Alfa Plam commo 21 pecku. E sad citajuci tekstove po raznim forumima shvatio sam da pec ne radi kako treba. Tacnije receno mnogo trosi a slabo greje. Imam 8 radijatora i 1 susac. Sad kad je minus, na kotlu je podesena sobna temperatura na 27 a temp vode u kotlu na 70. Pec nikad ne ulazi u modulaciji, ne prelazi 24 stepeni a voda u kotlu ne prelazi 65. Pec radi na 5 rezimu a trosi 3 dzaka peleta, stim sto je palimo u 10 a gasimu u 22h. U cemu je problem
Čime si se grejao pre peleta, da li si bio zadovoljan temperaturom i kolika ti je bila potrošnja?

Da li si rešio problem sa Commo 21?

Ja sam cuo juce da cena pleta nece padati na prolece. U fazonu proizvodjaci su rezervisali drva za obradu po ogromnim cenama tako da cemo imat muke na prolece da spremimo zimu.

Pozdrav svim sapatnicima koji su se zeznuli sa peletom kao i ja. Informacija od malopre od prodavca. Situacija sa peletom je katastrofa. Trenutno u Srbiji samo bioenergy i mozzartova (kladionica) fabrika peleta rade tj izbacuju pelet na trziste. Ostalo je uvoz sta i gde nadju. Bioenergy je vec izbacio cene za prolece leto. 230 e plus pdv. Pa na to zarada preprodavaca. U prevodu kostace nas kao suvo zlato a i bice nestasice kao i cele zime. Na kraju mi covek onako skroz izbedacen kaze, druze planiraj sta ces i kako ces bataljuj ovo. Ja se grejem s njim i imam svoju cenu al opet mi se ne isplati. Tako da ja odustajem od njega. Samo ucutasmo i svako na svoju stranu😂. Ja cu da sacekam prolece da vidim sta ce biti sa cenom struje pa da odlucujem sta cu. Ali pelet je definitivno zavrsena prica. Kakva vremena idu pravicemo namerno neki haos da nas pozatvaraju po zatvorima bar da prezimimo😂. Pozdrav svima

Tvrditi da je zavrsena prica je i vise nego smesno...

Kad bude bio 300e i preko leta da li ce tada biti zavrsena prica? Mozzart proizvodi pelet, nanjusili pare i ovce i sad sisaj.

Tvrditi da je zavrsena prica je i vise nego smesno...
Zavrsena prica licno za mene. Naravno da ce se i dalje proizvoditi. Samo sto meni ne pada na pamet toliko da placam. Bioenergy premium u septembru 23500 sa prevozom. Isto stvariste sad 39000. Plus kvalitet losiji nego godinu dana pre toga. Kao sto rekoh za mene je gotova prica.

Nazad
Vrh Dno