Šta je novo?

Grejanje na pelet

Kod mene je svetlo siv na 55 stepeni. Nikakve smole niti pak kondenzacije nema. Doduše ovo mi je prva godina na pelet.

meni je kepo namesten na 65c.
vidim da spominjete smolu i kondenzaciju... na koju smolu i kondenzaciju mislite?

na zidovima lozista...

I kotlovi na čvrsto gorivo optimalno rade na preko 65c.

Ja se grejem na klime i ložim par puta za sezonu da potrošim ono što posečem po dvorištu.Nemam mešni ventil pa mi je sve preko 60 pakao u kući.I na 60 stepeni se vidi da je kotao pun smole.Jedne godine žena stavila drvce u regulator promaje jer se lepio od smole i podigla temperaturu skoro do 100 stepeni.Kaže čujem ja da puca nešto po kući ne znam šta.Kad sam otvorio kotao on skroz beo unutra,vraćen na fabričko stanje,sva smola izgorela.

To hoce naravno da skine smolu, tako se i radi, ugreje se dobro kotao i voda. Nego ima tu jos caka za eleminisanje kondeza i smole, tebi sigurno pumpe vrte non stop vodu, meni su npr namestene tek posle 55c kad predje voda u kotlu da krenu da rade.

To hoce naravno da skine smolu, tako se i radi, ugreje se dobro kotao i voda. Nego ima tu jos caka za eleminisanje kondeza i smole, tebi sigurno pumpe vrte non stop vodu, meni su npr namestene tek posle 55c kad predje voda u kotlu da krenu da rade.
Je l imas dve pumpe? Radijatorsku posle mesnog i kotlovskog na ulazu u kotao?

Ma da,radi pumpa stalno ali nema veze,grejao sam tri dana ove zime a ni to nisam morao.

Za @Kaktus0 kako izgleda istovremeno lozenje sto si me pitao..

@daca96 imam ukupno tri. xD prvo bilo etazno grejanje samo prvi sprat, pa kasnije uradio kotlarnicu pa tu stavio jos jednu pumpu i uradio u prizemlju radijatore, pa sad na kraju radio potkrovlje i tu je podno treca pumpa. dva mesna ventila jedan na jednom vodu za radijatorsko i drugi za podno. a pumpe obicno rade dve ova gore dok nisam isprobao radila ali video da nema potrebe..

Prilozi

• IMG_20220120_145600.jpg
    IMG_20220120_145600.jpg
    193.1 KB · Pregleda: 44
Meni je pelet 90 posto bukva i 10 posto čamovina. Bar tako piše na džakovima. Možda zato nema smole?

Masi ljudi čudno odakle kondenz i vlaga u kotlu gde se loži.Kod mog komšije je bila crna bara svaki dan oko kotla a unutra smole da ne poveruješ.Dimnjak mu bio nizak pa muka živa svaki dan.Ni ja dok nisam video nisam verovao.

A sta to lozite u tim kotlovima da imate smolu. Ja kada sam nasledio kucu ja sam u tom kotlu spalio sve, od ormana do krpa, kameni ugalj i bukva drvo. odzak sidel, nikakva smola. jedino sto nikada vise neću loziti ugalj iako super greje jer em smrdi em uprlja peć uzasno

nema to veze sta se lozi.. smola se desava zbog hladne vode sa druge strane lima...
lozi sta hoces i plastiku kad je dobra temperatura vode nece se hvatati po zidovima...

Da ne budem nepristojan, ali bih ovako, odmah da pitam, koliko bi me koštao kotao na pelet sa sve ugradnjom?

Imam parno grejanje na čvrsto gorivo, kuća 250 m2. E sad, ja bih tu peć na pelet stavio u prizemlju. A u prizemlju imam 2-3 sobe. Tačnije 4 radijatora. I samo bih grejao ta 4 radijatora, na spratu bih zavrnuo ventile. Pa kolika mora da bude peć? Da se ugradi, recimo u trpezariji, kujni, na postojeću instalaciju. Nadam se da ne trebaju neke velike prepravke, jer već ceo sistem postoji. Hvala!

Može i polovna peć - što jeftinije.

Da ne budem nepristojan, ali bih ovako, odmah da pitam, koliko bi me koštao kotao na pelet sa sve ugradnjom?

Imam parno grejanje na čvrsto gorivo, kuća 250 m2. E sad, ja bih tu peć na pelet stavio u prizemlju. A u prizemlju imam 2-3 sobe. Tačnije 4 radijatora. I samo bih grejao ta 4 radijatora, na spratu bih zavrnuo ventile. Pa kolika mora da bude peć? Da se ugradi, recimo u trpezariji, kujni, na postojeću instalaciju. Nadam se da ne trebaju neke velike prepravke, jer već ceo sistem postoji. Hvala!

Može i polovna peć - što jeftinije.
Prepravke ce biti oko povezivanjna samog kotla nema sanse da se gadjaju cevi, u mom kraju za to traze 3-5 grejnih tela zavisno od majstora, cena je 30-35 eura po grejnom telu.
E sada treba juriti pna pelet polovne peci jer garantovano ce zbog cene peleta da prodaju ljudi.

Kako uopste radi kombinovana pec pelet+drva, jel to ustvari se doda gorionik za pelet?
Jel neko isprobavao koscicu od visnje da se greje na njoj?

Za to prizemlje bih rekao neka od 15kW

Poslednja izmena:
Ja znam jednog što uzima te koštice. Ima kamion pa ne plaća prevoz. One su mokre pa ih suši u dvorištu.To smrdi na komine za rakiju. Prevrće ih dva put dnevno. Pazi da ih kiša ne uhvati. Kolko mu se to isplati zaista ne znam.

Cuo sam da se ovde kod mene prodaje tona 110 eura, najverovatnije neko iz Merosine to radi, kobajagi ovo su pakovane u dzakove i suve su. Za sada je to sve prica koju sam cuo od poznanika koji svakako planira da malo vise istrazi jer mu se ne isplati pelet po ovim cenama, pa ako je prica tacna planira da mesa malo pelet malo koscice.

Kakve su cene agropeleta trenutno?

Pozdrav svima! Nov sam ovde, i nov sam u grejanju na pelet. Prosle godine smo pustili u rad Alfa Plam commo 21 pecku. E sad citajuci tekstove po raznim forumima shvatio sam da pec ne radi kako treba. Tacnije receno mnogo trosi a slabo greje. Imam 8 radijatora i 1 susac. Sad kad je minus, na kotlu je podesena sobna temperatura na 27 a temp vode u kotlu na 70. Pec nikad ne ulazi u modulaciji, ne prelazi 24 stepeni a voda u kotlu ne prelazi 65. Pec radi na 5 rezimu a trosi 3 dzaka peleta, stim sto je palimo u 10 a gasimu u 22h. U cemu je problem

Peć ne može da razvije 21kW snage. Možda nešto sa peletom nije u redu.

@Mile12 A da nam das jos neke podatke o izolaciji/stolariji objekta, a ni povrsina ne bi skodila? Da li si merio kolika je temp povrata? Imas li trokraki mesni ventil i na koliko je podesen ukoliko ga imas? A moguce je da je samo samo problem sa peletom, daj i te informacije koji, sta kakav itd :)

Ako je pelet los bice pepela i sljake za izvoz, samim tim ako je takva situacija pod obavezno proveriti u kakvom je stanju odzak.

Takodje pogledaj i kolika je temperatura dima. Ukoliko je i ona 200C (sto moze i biti) znaci da veliku kolicinu toplote saljes kroz odzak umesto da predas vodi.... znaci problem je na relaciji brzina ventilatora - promaja u odzaku...

Takodje pogledaj i kolika je temperatura dima. Ukoliko je i ona 200C (sto moze i biti) znaci da veliku kolicinu toplote saljes kroz odzak umesto da predas vodi.... znaci problem je na relaciji brzina ventilatora - promaja u odzaku...
Kod mene recimo temperatura dima na 59c u kotlu bude oko 170-180c, Kepo kotao. I bas sam hteo oko toga da pisem kad ono tvoj post vezano za to. Nisam menjao nista oko ventilatora ali bas razmisljam - ako bi smanjio brzinu, da li bi time mozda dodao koj stepen kotlu ?

Kod mene recimo temperatura dima na 59c u kotlu bude oko 170-180c, Kepo kotao. I bas sam hteo oko toga da pisem kad ono tvoj post vezano za to. Nisam menjao nista oko ventilatora ali bas razmisljam - ako bi smanjio brzinu, da li bi time mozda dodao koj stepen kotlu ?
Ako neznas parametre onda ne diraj . nije sve u brzini ,

Nazad
Vrh Dno