Šta je novo?

Grejanje na pelet

Nasi stari odzaci su predvidjeni za lozenje sporeta, kaminskih peci itd, kojima je neophodna velika prirodna promaja ili ti dobar cug kako bi sagorevanje bilo efikasno. Peci na pelet imaju ventilator(e) koji prave "vestacku" promaju i nemaju potrebu za tolikim odzacima itd... O kepo kotlovima zaista ne znam nista, mislim ne znam ni ostalima, imam samo como 21kw u kuci. Ono sto sam cuo je da kepo ima jako kvalitetnu podrsku, tako da bih na tvom mestu prvo kontaktirao njih i njima objasnio svoj problem i video sta oni kazu na sve to. Verujem da ce ti izaci u susret.

Ti svakako mozes da probas sa smanjivanjem broja okretaja ventilatora, ali niti znam kako niti koliko, samo zapisi obavezno koje su fabricke postavke svega sto budes menjao. :) - Ukoliko se odlucis da izigravas majstora. Nemoj posle Qiza sa bencha mi rekao.... :p

Kod alfinog como 21kw je definitivno problem i u turbulatorima koji su "mali" ili bukvalno nepostojeci :D Tako da dimovi zajedno sa toplotom brzo projure kroz izmenjivac i sibnu u odzak. Kod mene samo smanjivanje unosa peleta i ventilatora je drasticno oborilo temp izduvnih gasova. Ali kao sto sam i rekao, mala povrsina se greje, malo vode u sistemu, solidno izolovano, nisam ni imao potrebu za tolikim snagama. Samim tim sto sam smanjio koliicinu peleta i brzinu venta i snagu sam smanjio, sto mi je i bio cilj.

Pozdrav svima! Nov sam ovde, i nov sam u grejanju na pelet. Prosle godine smo pustili u rad Alfa Plam commo 21 pecku. E sad citajuci tekstove po raznim forumima shvatio sam da pec ne radi kako treba. Tacnije receno mnogo trosi a slabo greje. Imam 8 radijatora i 1 susac. Sad kad je minus, na kotlu je podesena sobna temperatura na 27 a temp vode u kotlu na 70. Pec nikad ne ulazi u modulaciji, ne prelazi 24 stepeni a voda u kotlu ne prelazi 65. Pec radi na 5 rezimu a trosi 3 dzaka peleta, stim sto je palimo u 10 a gasimu u 22h. U cemu je problem
Sad sam pogledao karakteristike za Commo 21.
Maksimalna potrošnja peleta: 5.05 kg/h.
Znači kad radi sa maksimalnom snagom za 12 sati treba da potroši 4 džaka peleta.
Pošto tvoj troši tri i ne postiže temperaturu treba nešto da se podesi. Nešto oko količine ili brzine ubacivanja peleta.
Da li je petica maksimalna jačina ili može da se podesi na 6?

Petica je maksimum. Tada i trosi 5kg peleta po satu.

Meni se sve cini da on ima ogromne gubitke i da zato ne moze da postigne temp vode veci od 65C... Jer mu je verovatno povrat dosta manji od 65C.

@Mile12 Eh da, ima i nekih fora oko vodjenja peci po temperaturi prostorije i temp vode, ne mogu da se setim tacno koja su to podesavanja ali moze da se izgugla. Takodje obavezno postavi sobnu temp na maximum. Jer i ona moze da ti obori snagu sa 5tice na manje i ako temp vode nije postignuta. Ja sam kod mojih sondu nabio izmedju lajse od parketa i zida i ponovo se dogadja da pec pokazuje temp od 25C ili vise.. jer u tom cosku dolazi cev sa povratom koja zraci i zagreva fino ceo taj cosak...

Koliko vidim njegov troši manje od 4 kila na sat. Tu mi nešto ne štima.

Kepo je dosta dobro urađen, barem ova nova serija. Veoma jednostavni parametri za promenu doziranja i ventilatora (od -7 do +7). Prva mi je godina na peletu pa još uvek skupljam iskustva drugih, nešto primenim kod mene da pokušam i vidim da li funkcioniše ili ne.

Pa sada, dok se on ne javi i ne da vise podataka mi mozemo samo da nagadjamo sta je. Pec ima kratku sondu (za merenje sobne temp), mozda 1m ukupno, ako mu je pec postavljena u neki cosak, a iza su razvedene cevi, sonda ce biti grejana od tih istih cevi i pec lako moze da dobije informaciju da je sobna temp 25C ili veca. Posto mu je pec setovana na 27C sobne i 75C temp vode i ako nije postigla temp vode vecu od 65C, ali je postigla temp prostorije (ili se priblizila, ne secam se koja su odstupanja - a mrzi me da trazim xD) ona ce krenuti da obara snagu sa 5tice na 4rku pa ako sobna i dalje nastavi da raste, dalje na 3jku itd... Sa svakim obaranjem snage, smanjuje se i potrosnja peleta. On jeste rekao da je pec podesena u snazi 5 ali nije rekao da li za tih 12 sati ona non stop radi u snazi 5 ili seta od 2-5... Zato kazem nista dok se Lemi ne javi :)

Vidite moj toby ima potpuno drugaciji rad. Mogu da mu odredim maksimum snagu, kod mene je trenutno na 4. S obzirom da drzim temp vode u kotlu na 75, kotao radi u cetvrtoj snazi do 76, onda se vraca postepeno u prvu to traje neki minut i onda sve dok voda ne padne ispod zadate u mom slucaju 74 on radi u prvoj snazi. Na kraju ovih dana ispada da mi trosi 2,5 kg po satu, za 18 sati rada 45kg odnosno tri dzaka.

Vidite moj toby ima potpuno drugaciji rad. Mogu da mu odredim maksimum snagu, kod mene je trenutno na 4. S obzirom da drzim temp vode u kotlu na 75, kotao radi u cetvrtoj snazi do 76, onda se vraca postepeno u prvu to traje neki minut i onda sve dok voda ne padne ispod zadate u mom slucaju 74 on radi u prvoj snazi. Na kraju ovih dana ispada da mi trosi 2,5 kg po satu, za 18 sati rada 45kg odnosno tri dzaka.
ja moj toby drzim na 5 i automatski obara kad postigne temperaturu
za Kepo ima dobru podrsku i jabih ipak njih pozvao

Tako radi i commo, s tim sto ima vodjenje po sobnoj temperaturi i po temperaturi vode istovremeno. Zato zadas max temp za sobnu temp i sondu sklonis negde da je ne greje pec, cevi, rerna, sunce :D (nesto preko 30C je max cini mi se) i onda ostane samo temp vode, jer nema sanse da sonda izmeri 30+C negde sakrivena blizu poda. Ima naravno i onu foru za vodjenje po sobnom termostatu (dodatni uredjaj, kupuje se posebno), i tada treba promeniti u podesavanjima da se vodi po njemu, a ne po temp vode/sobne temp. A tek meni sto je... Dobijao sam ospice kad god sam morao da ulazim i podesavam bilo sta... Ali jednom kada nadjes zlatnu sredinu, samo cistis i sipas pelet, bas kao i svaki drugi kotao :)

Imam ja sobni termostat ali koristim ga iskljucivo kao tajmer. Upravo sam podesio 28 na njemu jer znam da to ne moze postici nikad, a temperaturu u sobama regulisem termoglavama na nekih 22-23 stepeni. Nocu ga ne palim, vec samo pravim manju ili vecu razliku izmedju gasenja i sledeceg paljenja u zavisnosti od spoljnih temperatura.
Sto se tice potrosnje, otkud znam, misljenja sam da moze bolje sigurno. Da li je do parametra ili izolacije ne bih znao.

Koji tacno toby imas? @kalin62

Moj je noviji, toby 20 nije zeleni displej nego color. 2020 sam ga uzeo.

Pa sada, dok se on ne javi i ne da vise podataka mi mozemo samo da nagadjamo sta je. Pec ima kratku sondu (za merenje sobne temp), mozda 1m ukupno, ako mu je pec postavljena u neki cosak, a iza su razvedene cevi, sonda ce biti grejana od tih istih cevi i pec lako moze da dobije informaciju da je sobna temp 25C ili veca. Posto mu je pec setovana na 27C sobne i 75C temp vode i ako nije postigla temp vode vecu od 65C, ali je postigla temp prostorije (ili se priblizila, ne secam se koja su odstupanja - a mrzi me da trazim xD) ona ce krenuti da obara snagu sa 5tice na 4rku pa ako sobna i dalje nastavi da raste, dalje na 3jku itd... Sa svakim obaranjem snage, smanjuje se i potrosnja peleta. On jeste rekao da je pec podesena u snazi 5 ali nije rekao da li za tih 12 sati ona non stop radi u snazi 5 ili seta od 2-5... Zato kazem nista dok se Lemi ne javi :)
Ej cao izvinite sto me nije bilo!
E ovako kuca ima oko 120kvadrata, nema izolaciju samo fasadu od fasadne cigle, plafoni svi spusteni, pvc stolarija svuda na prozorima i vratima. Pec konstantno radi na jacini 5, nikad ne ulazi u modulaciji. Ali kad radi cini mi se da je plamen prejak pa pelet izbacuje sa strane. Moramo da je cistimo svaki dan jer se napuni pepela, prva pepeljara i tu gde je gorionik. Ona druga se cisti na svakih 10 dana kako kad. Najveci problem mi je taj sto potrosio mnogo peleta a nije toplo. Kazem vam da joj je zadata temp sobe 30 a temp vode u kotlu 70. Niz moze da postigne temp sobe na 25 nit moze da predje iznad 65 u kotlu. Pupma je podesena da pusti vodu u radijatore kad napuni 50 stepeni. Sad sam gledao gde je sonda, ona je spakovana i samo stavljena iza pecke, pored cevi i dimnjaka.

Koliko kila na sat troši?

samo podelis 45 sa 12 digitronom, nije tesko.

Pa naravno da jeste. Ako ti kotao radi 12 sati bez prestanka.

Pa naravno da jeste. Ako ti kotao radi 12 sati bez prestanka.
Okej je da radi 12 sati i da toliko potrosi ali iskreno ne ugreje bog zna sta, ne moze temperatura sobe da predje 25 stepeni tu gde je ona. Ostale sobu su hladnije. A citajuci po forumima to i jeste velika potrosnja 🙂

Kotao Alfin 32 ili 35kW, kupljen i instaliran 2020. Greje dva sprata, kuca bez izolacije, poljska cigla, prizemlje sa PVC stolarijom sprat ne, temepratura je 24C idu dva dzaka, od prosle nedelje je produzena duzina rada kotla zbog bebe, dva bojlera od po 80l se greju oko 150mkv povrsine. Pelet Sparow

Kotao Alfin 32 ili 35kW, kupljen i instaliran 2020. Greje dva sprata, kuca bez izolacije, poljska cigla, prizemlje sa PVC stolarijom sprat ne, temepratura je 24C idu dva dzaka, od prosle nedelje je produzena duzina rada kotla zbog bebe, dva bojlera od po 80l se greju oko 150mkv povrsine. Pelet Sparow
Koliko sati grejete?

Šta je poljska cigla?

Sada se pali ujutru od 7 pa radi do 12. Temperatura podesena na 62C
U prizemlju su sada termo glave stavljene na 3 i 4. Sprat gde boravi beba nema termo glava.
Poljska cigla je pecena cigla (rucno pecena 60ih godina proslog veka)dimenzije 20*10*8 ili 20*12*10.

Moje sobe su podesene na 22-23 tako da ne znam koliko bi ti. Razumem da ljudi vole i 24-25 al kolko bi ti druze?

Moje sobe su podesene na 22-23 tako da ne znam koliko bi ti. Razumem da ljudi vole i 24-25 al kolko bi ti druze?
Da li u sobi ima 22-23 stepeni? Koliko onda stoji na ekranu? Kod mene je problem sto sam zadao npr da bude 26 a ne moze ni do 22 ok je da u sobi ima 23 ne mora vise ali mnogo trosi peleta, za tu temperaturu 🙂

Imas li neki termometar po sobama pa baci pogled koliko stepeni ima. Verovatno je problem sa doziranjem i ventilatorom ili samim kvalitetom peleta, vise mi je cudno sto ne moze da postigne temp u kotlu zadatu. Koja je temp vode koju saljes prema radijatorima?

Imas li neki termometar po sobama pa baci pogled koliko stepeni ima. Verovatno je problem sa doziranjem i ventilatorom ili samim kvalitetom peleta, vise mi je cudno sto ne moze da postigne temp u kotlu zadatu. Koja je temp vode koju saljes prema radijatorima?
Merio sam temperaturu u sobama, ona iznosi 21 stepen, 20 kako gde. Koristim ukrajinski pelet. Ima bas dosta pepela!!
Pumpa pusta vodu u radijatore kad temperatura dostigne 50 stepeni.

Merio sam temperaturu u sobama, ona iznosi 21 stepen, 20 kako gde. Koristim ukrajinski pelet. Ima bas dosta pepela!!
Pumpa pusta vodu u radijatore kad temperatura dostigne 50 stepeni.
Malo je to stvarno. Okej ali imas li neki termometar na polazu?

Na cevi koja izlazi iz kotla i ide prema radijatorima imas li neki termometar? Imas li cetvorokraki ili trokraki mesni ventil? Ako nemas nista od toga, zasto drzis temp u kotlu toliko visoku?

Nazad
Vrh Dno