Šta je novo?

Grejanje na pelet

@ toxcim

Kontaktiraj akumulatorshop mozda oni imaju nesto.

@ oswajac

Moze pelet od raznih slama da se pravi, kukuruzovine... Kotlova ima, sto neko rece ima vise otpada i slabiji je pelet nego od drveta.

Sem vise pepela i malo vece potrosnje ne vidim zasto se ne ide na ovu vrstu peleta a da se drvo po potrebi dozira. Cinjenica je da ima dosta polj. otpada i da se ne koristi. Ne vidim kako je skupljanje tog otpada (baliranje) plus prevoz skuplje od sece drveta. Mi imamo za sada jos uvek dosta suma ali ovim tempom eksploatacije koliko ce ostati za 20 godina, plus svi sada pricaju zeleno, zeleno, ekolosko a mi secemo drvece kao da ono nice kao pecurka posle kise.

Pa vecina po vojvodini koristi bale za grejanje, vec imaju kotlove za bale. Moraju da kupe koto za agropelet, plus da kupe od neke firme koje rade agropelet ako ih uopste ima. Ili da nabave neku masinu za pravljenje peleta.Sve je to skupo.

Ova masina za pelet sto je vuce traktor je paprena, plus teska. Potreban traktor od 350hp, mozda bi i mogo i od 250hp ali to su skupe masine.

Traba nesto i zemlji vratiti, stajskog djubriva nema vise. Stocni fond je unisten.Vestacko djubrivo poskupelo preko 300%.

Poslednja izmena:
Ne mislim na te sto se grju na bale, oni i nece da menjaju jer im je neisplatljivo.
Mislim na preradjivace peleta, da umesto sto im je osnova drvo koriste bio masu, dodaju drveni otpad.

Upravu si, ali mislim da iza svih vecih proizvodjaca peleta stoji sekta.

Kod mene u selu pre 10ak godina doso lik, zakupio propalu fabriku tekstila i poceo pelet da pravi, uzeo najjeftinije i najstarje masine, pravile nenormalnu buku i prasinu, 2 godine smo pokusavali da ga oteramo. On izvozio samo za Grcku pelet, pravio ga samo od bukve, podmazao lokalne politicare i tek posle jedno 3 ili 4 godine rada, kada mu se manje isplatio i kada poceli da ga ganjaju za neplacene racune za vodu i struju on otisao.
Niko mu nista nije mogao, mi na sastanku mesne zajednice njegovi pricaju vodena para izlazi iz fabrike i nema buke. Ja poludeo tamo, slusam i neverujems ta pricaju. Imam bastu na 200m od fabrike, motor za navodnjavanje Tomos ne cujem od njegove fabrike a na 10m sam od njega, prasina na biljke prst debela. Pokazujem slike i snimak ludaci i dalje tvrde ma ne bre to para vodena.
Mogu da zamislim sta ostali veliki proizvodjaci rade, taj batalio pelet sad se bacio na pravljenje parfema.

Zvao sve i svašta... U akumulator shop-u imaju samo neki od 700W za 80k rsd, Gaus nema na stanju, morao bi da zovem menadžera da on organizuje da naprave... ABsystem ima na stanju samo skuplje modele za 24V. Onaj jeftniji za 23k rsd rasprodat, rezervisana i sledeća pošiljka, tako da sam poručio u istoj prodavnici ovaj, po novoj ceni, za ~41500rsd sa slanjem. Naručiću i gelski akumulator u lokalnoj prodavnici za oko 20k dinara (95Ah), ovi su imali u ponudi neki od 100Ah za 210 evra... Valjda bude radilo OK. ( :

Zvao sve i svašta... U akumulator shop-u imaju samo neki od 700W za 80k rsd, Gaus nema na stanju, morao bi da zovem menadžera da on organizuje da naprave... ABsystem ima na stanju samo skuplje modele za 24V. Onaj jeftniji za 23k rsd rasprodat, rezervisana i sledeća pošiljka, tako da sam poručio u istoj prodavnici ovaj, po novoj ceni, za ~41500rsd sa slanjem. Naručiću i gelski akumulator u lokalnoj prodavnici za oko 20k dinara (95Ah), ovi su imali u ponudi neki od 100Ah za 210 evra... Valjda bude radilo OK. ( :
U ima lepo da kosta. el nemas od auta akumulator

Ma kakav auto akumulator, izgorece ga cim potegne 50A iz njega na duze od minut. Jedino ako auto nije neka Scania ili Man :)

Pa imam, al' treba mi i tamo. ( :
Ma, kad već bacam pare, uzeću ovaj gelski pa bar da radi kako treba. Ovi naši indijanci će opet da probaju da proguraju blato mesto uglja, garant...

Toxic, malo si preterao sa inverterom, na taj inverter i akumulator dodaj jos panel ili dva i imas off-grid (hibrid) solarni sistem koji moze da se poveze izmedju mreze i potrosaca.

Poslednja izmena:
@toxicm
Da li možeš ukratko da objasniš šta tačno dobijaš sa kombinacijom koju si naručio?
Koliku autonomiju rada kotla bez struje?
Da li snaga kotla ima uticaj na dužinu rada bez struje?
Za koliko se akumulator napuni/dopuni kada ima struje?

Toxic, malo si preterao sa inverterom, na taj inverter i akumulator dodaj jos panel ili dva i imas off-grid solarni sistem koji moze da se poveze izmedju mreze i potrosaca.
A to je najjeftinije što sam našao, znam da može i panel, ali zgrada, prvi sprat, drveće... neće da može. Na kotlu piše 450W ukupno, majstor iz Alfe što je puštao u rad reče da računam 600W pri paljenju. Zato sam gledao da ima lufta ako bude trebalo da se pali na bateriju.

Koliko će da drži? Pa može da se izračuna, ali dok se ne proba... Svakako bi trebalo nekoliko sati kada radi samo pumpa i ventilator. Računam da ako bude restrikcija biće po nekoliko sati na dan, to gledam da pokrijem ovako.

Ja ne razumem da ulažeš tolike pare u to na osnovu tračeva na društvenim mrežama, niko zvanično nije najavio nikakve restrikcije struje. To kada bi se desilo to bi im bio kraj kao i onom 5. oktobra.
Ne bi industrija mogla da radi, masa stranaca bi otišla sa fabrikama iz zemlje.

Mi smo dosli u takav cabar da slobodno mozes da promenis kompletnu garnituru, kad je problem u tehnici i gorivu. Nema ni jednog ni drugog dovoljno, zbog peleta, drva, uglja ljudi se prebacuju na struju i dodatno otezavaju tesku situaciju (a nije da ih nesto krivim jer nemaju izbora).
Sad samo Thor moze da nam pomogne, da ga zakacimo na trafo pa nek prducka po koju munju kad god moze. I da padne skoro poplavni nivo kise da bar HE cepaju koliko god mogu.

Ja ne razumem da ulažeš tolike pare u to na osnovu tračeva na društvenim mrežama, niko zvanično nije najavio nikakve restrikcije struje. To kada bi se desilo to bi im bio kraj kao i onom 5. oktobra.
Po nekim mojim izvorima ne bi trebalo biti restrikcija. Da obrazlozim, imam privatnu štampariju i radim sa eps zadnjih 7 godina. Ovo je prva godina gde mi duguju nekoliko miliona gde je valuta plaćanja prošla odavno. Njihovo obrazloženje je da sve pare daju za ugalj, mazut… a mi kao dobavljači da sačekamo pare. Tu sam i dobio informaciju da neće biti gašenja, ako oni lažu mene onda i ja lažem vas.

Ne lažu te. Od par ljudi iz EPSa sam isto čuo. Struje bi moralo da ima koliko uglja se uvozi svakog dana iz okolnih zemalja.
A to što se najavi kataklizma, pa iste ne bude, a onda se na TVu pojavi spasioc lično da kaže da je teškom mukom to obezbedio.

Ovo je prva godina gde mi duguju nekoliko miliona gde je valuta plaćanja prošla odavno. Njihovo obrazloženje je da sve pare daju za ugalj, mazut… a mi kao dobavljači da sačekamo pare.
Potvrđujem ovo, EPS već duže vreme ne plaća nikome ni dinara, sve ide na uvoz i nabavku... Dokle će tako biti, videćemo ;)

Što se tiče restrikcija, pa videćemo i to kada krene hladno vreme, i skoči potrošnja struje za ko zna koliko %...

Jos jedan info... Tuzbe protiv EPS-a, sudovi odjednom presudjuju u korist EPS-a (iako su sve te slucajeve do sad presudjivali u korist gradjana), i nalazu isplatu EPS-u... To je krenulo kada su krenuli da uvoze struju... Verovatno se nadaju da kada sve to ode na apelaciju, trajace jos godinu dve, do kad ce se stabilizovati finansije epsa

Potvrđujem ovo, EPS već duže vreme ne plaća nikome ni dinara, sve ide na uvoz i nabavku... Dokle će tako biti, videćemo ;)

Što se tiče restrikcija, pa videćemo i to kada krene hladno vreme, i skoči potrošnja struje za ko zna koliko %...
To su neke informacije koje sam ja dobio, @CarnX ne vredi mi da se tužim sa njima. Iskreno poslovanje je bilo i više nego odlično do ove godine, nadam se da će i ovo proći pa da sve ide normalnim tokom.

Ne, ne, nisam predlagao da se tuzis, nego sam samo rekao da tuzbe protiv epsa koje su pokrenute u zadnjih nekoliko godina odjednom se presudjuju u korist epsa da bi gradjani koji su tuzili eps za razne stvari morali da plate epsu... To je samo potvrda da sakupljaju pare na sve strane jer su u velikom minusu... (sve smo to u sustini znali, sad samo vidimo kako to utice na sve ostalo vezano za eps)

Tavorilo bi to tako ko zna koliko da nije panevropske krize sa energentima, celu proslu zimu smo uvozili manjak bez problema, al je bilo odakle da se uveze. Za zimus svi pricaju da indijanci seku drva vec 3 godine i da ce biti bas nezgodno u celoj Evropi, pa da mi ne bi sedeli u mraku 20 od 24h sad vade fleke. Na sve to, rekoh vec, otezavajuca okolnost sto je drvo, ugalj, pelet nenormalno poskupeo i ljudi beze od toga ka struji, pa se pravi dupli problem. Izvuklo bi se ovo ispod radara i ove godine da nije bilo ove price sa ruskim gasom...

Ne gledam vesti, pa nisam u toku sa tom pričom o ruskom gasu?
Jel obećano da će ga biti, pa sad baš i neće...berem ne jeftin.

Ma neću da razmišljam, nije mi frka za keš. Dobar sam prijatelj sa par ljudi u EPS-u na višim pozicijama i mogu reći da je tu kompletno rasulo. Glede restrikcija ne mogu ništa pouzdano da kažu, a i sami su nabavili što klasične UPS-ove, što ove varijante. Zlu netrebalo, kažu. Kod mene u kraju i kad nije frka zna povremeno zimi da dođe do prekida struje, zbog preopterećenja lokalne mreže, pa mi je svakako ovo bilo potrebno.

Tavorilo bi to tako ko zna koliko da nije panevropske krize sa energentima, celu proslu zimu smo uvozili manjak bez problema, al je bilo odakle da se uveze. Za zimus svi pricaju da indijanci seku drva vec 3 godine i da ce biti bas nezgodno u celoj Evropi, pa da mi ne bi sedeli u mraku 20 od 24h sad vade fleke. Na sve to, rekoh vec, otezavajuca okolnost sto je drvo, ugalj, pelet nenormalno poskupeo i ljudi beze od toga ka struji, pa se pravi dupli problem. Izvuklo bi se ovo ispod radara i ove godine da nije bilo ove price sa ruskim gasom...
Sama je drzava kriva za poskupljenje peleta, uglja i drva.Sami su to zakuvali sa visokim cenama.

Ja se samo nadam i da ako bude restrikcija da ce to biti umereno a ne po 4+ sati.

Ne gledam vesti, pa nisam u toku sa tom pričom o ruskom gasu?
Jel obećano da će ga biti, pa sad baš i neće...berem ne jeftin.
Pa Evropi nece biti, posto sama Evropa nece ruski gas. A oni (Evropa) onda moraju da trose struju da nadoknade (gde moze da se nadoknadi, npr za grejanje moze ali ne moze da se nadonadi za proizvodnju djubriva itd), pa nece imati struje za izvoz jer je vise trose, sto onda nas pogadja jer smo prosle godine uvozili struju kad su kotlovi otisli u out zbog blata i nedostatka uglja.

Ako bude po 4h moraćemo da nabavimo male agregate ili će nam meso u zamrzivačima jako brzo ići na roštilj da ne propadne😀

Bice mesa, sta cemo za cumur 🤣

^ ja imam drva tako da ne brinem, a sto se tiče ćumura ostalo mi kesa od 20kg tek otvorena 😄

Nazad
Vrh Dno