Šta je novo?

Grejanje na pelet

Juče ministarka energetike prilikom posete Nišu daje izjavu, koju su preneli skoro svi mediji, da u Srbiji ima peleta u 80% maloprodaja koje se time bave!
Ja sam danas zvao 7 stovarišta u Nišu koja su ranije prodavala pelet i NIKO, ali niko nema na stanju pelet, ne prima uplate ili rezervacije za isti i nema nikakve informacije kada će biti pelet ponovo dostupan.
Stvarno sramota.

Juče ministarka energetike prilikom posete Nišu daje izjavu, koju su preneli skoro svi mediji, da u Srbiji ima peleta u 80% maloprodaja koje se time bave!
Ja sam danas zvao 7 stovarišta u Nišu koja su ranije prodavala pelet i NIKO, ali niko nema na stanju pelet, ne prima uplate ili rezervacije za isti i nema nikakve informacije kada će biti pelet ponovo dostupan.
Stvarno sramota.
Peleta ima ali bez fiskalnog racuna i ne po ceni od 38000 din .

Kod nas u medijima siroti proizvođači tvrde da će naprosto propasti, da zbog zabrane izvoza hiljade i hiljade tona robe "trune i propada" (pelet je, jelte, lako kvarljiva roba koja se mora brzo potrošiti!), te da nemaju kome prodati, jer je tržište BiH već prezasićeno, a strani kupci im već prijete tužbama jer nisu dostavili robu 😢😭

Država pre svega treba da se mane određivanja cena u privatnom sektoru. Svakom privatniku se isplati da radi tamo gde ima bilo kakvu zaradu, jer radnike treba platiti, namete i poreze isplatiti. Ako peletara ne radi, za to postoji dobar razlog. Oprema koja ne radi i firma koja ne prihoduje su najveći pakao za privatnika. Ali sigurno neće niko raditi tako da beleži čist gubitak. Taj luksuz sebi mogu da priušte samo neka državna preduzeća koja iz budžeta republike redovno dobijaju sredstva kojima pokrivaju prihode. Te komunističke fore ostavite za izbore.

Drzava kod nas ne odredjuje cene u privatnom sektoru, ona jednostavno pusti pipke i otkupi za sebe privatni sektor. ;)
Sto bi ovi oprani radikali popularno rekli "sve transparentno". Aha, ko us*rane gaće.

To što pričaš jeste tačno ali apsolutno nema nikakve veze sa situacijom u vezi peleta.
Nekoliko prodavaca mi je potvrdilo da proizvođači njima prodaju po 38000 dinara pelet što je stvarno nelogično jer posle on u maloprodaji treba da ga prodaje po istoj ceni i praktično ide u minus.
Sparrow i Bioenergy Point su otvorili svoje maloprodaje u okviru fabrika i sami prodaju pelet bez transporta. Zvao sam prošle nedelje Drakulućev Bioenergy u Boljevcu, cena je 37500 dinara ali da sam organizujem transport. Po toj ceni ga prodaje i stovarištima.
Taj isti Drakulić je juna išao od televizije do televizije i pričao je kako on prodaje stovarištima za 230 eura a oni preprodaju za 330 i više.
Znači, pre 2 meseca je imao zaradu na 230 eura a sad ide u gubitak na 320 eura?
Država je trebala da ograniči i VP i MP cenu a ovako je samo napravila da proizvođači ostvaruju ekstra profit, stovarišta ga ne nabavljaju jer im se ne isplati da kupuju po 38000 i prodaju po 38000 a narod ispašta.
Dosetili se proizvođači i sami prodaju krajnjim kupcima po 38000 dinara.
E sad, ko je u blizini fabrika ili ko ima neku kombinaciju za prevoz, može sam da kupi Sparrow u Varvarinu ili Bioenergy u Boljevcu a mi ostali da se molimo da neko stovarište uzme od nekog manjeg proizvođača pelet koji će mu dati neki rabat pa da i oni imaju zaradu.

@vialle
Imaj na umu da je privredi struja poskupljivala nekoliko puta ove godine. Poslednji put sad u septembru.
I mleka nema zato sto su proizvodjaci rekli drzavi - Halt! Ne moze narodno mleko za 119din.

Drzava mlekarima jos nije isplatila premije za 2. tromesecje.

Da se vratim na peletare,
prednost za resurse sad ce imati bratske firme. Ostali cekaju. A resurse kontrolise, uglavnom, drzava.

Preduzetnik ne dize cenu proizvoda kada dozivi krah i ode u minus, on treba da prati trziste i spreci sebi gubitke.
Inace firma na dobos a radnici na ulicu.

Edit: u foba telekomunikacija, problem je da se organizujete za prevoz?!
Nema problema. Ja cu vam organizovati. Ali ne za klikere, za pare.

Da li je neko ocekivao drugaciji rezultat ogranicenja cena u privatnom sektoru?

Posto inspekcije posle vise od mesec dana nisu iznele dokaze o zloupotrebi i ekstraprofitu proizvodjaca peleta, mozemo zakljuciti da su navodi iz YT snimka sa prethodne strane tacni i da partijske posrednicke firme otkupljuju ogrevno drvo po ceni od 4000 dinara i isto preprodaju proizvodjacima x2-x3.

Zbog cega privatno lice ove godine ne moze da kupi ogrevno drvo u Srbijasumama?
Sad i zli mlekari rade protiv drzave, nece da prodaju mleko ispod cene kostanja. Ko je sledeci?

Sve to stoji, drzava ne treba da kaze privatniku kolika je cena peletq, to je ok.
Medjutim, taj privatnik sirovinu uzima od drzave i to drva, ne otpad. Onda dodje i kaže ne može u Srbiju da se prodaje samo vani.
Dok se koriste državna drva mora da se podmire svih 110000 domaćinstava pa šta ostane ide u izvoz.
Ionako se domaćim potršačima prodaje druga klasa u kojoj se svašta stavlja.
Neće taj privatnik da propadne, a ako se ne snadje ***a neka menja delatnost.
Sa energentima se ne treba zezati.
Za to moraju da padaju glave jer direktno ugrožavaš stanovništvo. Još gore tih 110 mogu da opasno ugroze elektro mrežu.

Ne kupuju svi od Srbija šuma... I ne koristi se drvo prve klase. Mnoge peletare koriste drvni otpad, piljevinu i sečku iz primarne proizvodnje

A seljaci spaljuju strnjiku i kukuruzovinu po njivama i prave pozare. Kad septembar/oktorbar dolazis avionom na Surcin, ispod izgleda kao da si u grotlu pakla, vatra na sve strane. Ima se, moze se :)

Ja sam uzeo neki iz Bojnika za 340evra po paleti i još 20 evra prevoz (po paleti). Šatro 90% bukva i 10% jela...
Samo još da rešim ovo s inverterom i akumulatorom za slučaj da ne bude struje. ( :

o_Oo_Oo_O
Ja se osjećam opljačkano i prevareno sa 280 eura cijenom, mogu misliti kako je tebi :( :(
Najgore je, to što kažeš, "šatro". Boga pitaj šta smo dobili, to će zima da pokaže...

Ima i neki bujanovački za ~350 evra po paleti sa prevozom, ali je pola-pola. Imamo malu bebu pa nisam hteo više da kalkulišem, za 280 po toni nisam ni našao nigde.

Ne kupuju svi od Srbija šuma... I ne koristi se drvo prve klase. Mnoge peletare koriste drvni otpad, piljevinu i sečku iz primarne proizvodnje
Odakle onda ona bukva u sastavu 70% , 30% cetinar?
Ne znam logiku zasto se ne koristi bio otpad za pelet, da li je skuplje od drveta, nisam pametan

Ne znam logiku zasto se ne koristi bio otpad za pelet, da li je skuplje od drveta, nisam pametan
Postoji i pelet od ljuski suncokreta, ali kao i kod svih agro peleta, ostavlja jako puno pepela čak do 15% i ne može svaki gorionik da ga sagori (mora da ima aktivno čišćenje rešetke / piksle).

Odakle onda ona bukva u sastavu 70% , 30% cetinar?

Zavisi ko kako dolazi do sirovine. Nekima ostaje otpad i restlovi drveta koji se koristi za drugu namenu, pa se od toga pravi pelet. A taj sirovinski sastav bi uzeo sa rezervom.

o_Oo_Oo_O
Ja se osjećam opljačkano i prevareno sa 280 eura cijenom, mogu misliti kako je tebi :( :(
Najgore je, to što kažeš, "šatro". Boga pitaj šta smo dobili, to će zima da pokaže...
Odeš na institut , neki u svojoj okolini i zatražiš analizu.
Ako si u pravu, tuži. Obogatićeš se.

Ne znaju ni oni sami sastav...sta naidje taj je sastav

A najcesce sve osim zapravo drveta

Nije baš tako...
Ako znate kako se pravi pelet onda znate da bilo šta osim drveta može lako da zaglavi i pokvari mašinu i ceo posao da stane a dešava se to.

Ne kazem da stavljaju blato (drugi su eksperti za to) nego da se stavljaju mlevene komponente agro peleta. Sto nije drvo. A ni cena.

Onog inverter-punjača sa KP-a više nema, sada ima slabija verzija od 500W, kratkotrajno 700W, za isto 300 evra. Naleteo sam i na ovaj sa 1200VA za 23010 rsd, i na ovaj za solarne sisteme (ali trebalo bi da može i punjenje sa mreže koliko vidim?) od 1000W za 31450rsd. Neko mišljenje, iskustvo? Kontam da je ovaj solarni možda i najbolji izbor?

Ne kazem da stavljaju blato (drugi su eksperti za to) nego da se stavljaju mlevene komponente agro peleta. Sto nije drvo. A ni cena.
Organske stvari mogu da stave, tipa kukuruz, kostice, slama... ali sve je to skuplje ili teze nabavljivo od drveta.

@ toxcim

Kontaktiraj akumulatorshop mozda oni imaju nesto.

@ oswajac

Moze pelet od raznih slama da se pravi, kukuruzovine... Kotlova ima, sto neko rece ima vise otpada i slabiji je pelet nego od drveta.

To sam i mislio, sutra ujutru zovem sve ove prodavnice da vidim šta nude i poručujem neki.

Sad vidim da nisam postavio link za ovaj za solarne panele, link. Najverovatnije ću ili ću taj, ili ovaj jeftniji.

Poslednja izmena:
Totalno sam zaboravio imas i domacu firmu gaus, oni prave punjace akumulatora, ups, labaratorijsku opremu... Kontaktiraj i njih, razmotri sve opcije.

gaus-sts.com

Vrh Dno