Šta je novo?

Grejanje na gas

Pozdrav ljudi. U proceduri sam oko uvođenja instalacije za gas. Preporučuju mi Alfa Plam neki kotao, mislim da je to Alfa Plam 25 Condens. Kažu mi garancija 10godina. Bile su mi 2,3 ekipe majstora i otprilike svako ima drugačije ideje, a što se tiče kotla niko ništa konkretno ne govori. Stekao sam utisak da je samo jačina kotla bitna, a ostale stvari ne toliko bitne. Uglavnom predlažu kondenzacioni, a ima onih koji kažu da nema tu neke uštede i da nije bitno da bude kondenzacioni. Čitam temu lagano, ako ima neko da iznese svoje viđenje bio bih zahvalan

Ja imam stari Valliant kotao (15 + godina) i na moje pitanje drugaru koji je termo eng. da li mi treba kondenzacioni kotao, rekao da bi usteda bila cca 10 % maksimalno u odnosu na stari. To isto su mi potvrdili i ovlasceni majstori za Valliant. Stari radi i dalje bez greske i realno nemam nameru da ga menjam dok ne baci kasiku.

Meni rekli isto da mi treba 24kW :) a ima grejne površine oko 160.
https://microma.rs/kalkulator/ pa izračunaj
Ja imam stari Valliant kotao (15 + godina) i na moje pitanje drugaru koji je termo eng. da li mi treba kondenzacioni kotao, rekao da bi usteda bila cca 10 % maksimalno u odnosu na stari. To isto su mi potvrdili i ovlasceni majstori za Valliant. Stari radi i dalje bez greske i realno nemam nameru da ga menjam dok ne baci kasiku.
Ako se kupuje novi kotao, logično je da se uzme štedljiviji
Ne radi se o tome neko sto prodavci bukvalno lazu ljude i prodaju nesto sto ne odgovara specifikacijama.
Prodavci često nemaju pojma šta prodaju. Ne daš pare dok ne utvrdiš činjenice!

Da li je neko pravio posebnu vertikalu sa sprat. Znaci u sustini da idu cevi tj poseban vod nezavisno samo za potkrovlje recimo, a posebno da ide prizemlje i prvi sprat? Jedan majstor mi reče da to može da se napravi i sa jednim kotlom a drugi kaže jedino dva kotla. Je l' tadio neko nesto slicno?

Imam par pitanja u vezi grejanja na gas.

Prvo pitanje je, koliki kotao iz vaseg iskustva treba za prostor od oko 110 m2? Posto sredjujem kucu, planiram da stavim 15cm izolaciju spolja, nova stolarija pvc, podno grejanje.

Drugo pitanje je da li je bezbedno drzati kotao unutar kuce, ili je pametnije sazidati dodatnu prostoriju izvan kuce? Ovo pitam zbog skorasnjih dogadjaja koji su se desili na zalost (eksplozija i stanu).

Trece pitanje je, da li odmah uzeti i bojler na gas za vodu kad se vec uzima i da li je bolji bojler na gas ili klasican na struju.

Da li je neko pravio posebnu vertikalu sa sprat. Znaci u sustini da idu cevi tj poseban vod nezavisno samo za potkrovlje recimo, a posebno da ide prizemlje i prvi sprat? Jedan majstor mi reče da to može da se napravi i sa jednim kotlom a drugi kaže jedino dva kotla. Je l' tadio neko nesto slicno?
Meni je majstor odvojio prizemlje od sprata s 2 ventila jer na spratu imam etaznu pec i drva koja zelim da iskoristim a moji ce se u prizemlju grejati na gas.kad hocu gore na drva zatvorim ventile, kad hocu sve na gas otvorim 2 ventila. Ti hoces s jednim kotlom da grejes sve a da pritom lupam hoces da grejes samo prizemlje i potkrovlje. A sto bi to radio ako neces neke prostorije da grejes zatvoris termoglave i cao

Meni je majstor odvojio prizemlje od sprata s 2 ventila jer na spratu imam etaznu pec i drva koja zelim da iskoristim a moji ce se u prizemlju grejati na gas.kad hocu gore na drva zatvorim ventile, kad hocu sve na gas otvorim 2 ventila. Ti hoces s jednim kotlom da grejes sve a da pritom lupam hoces da grejes samo prizemlje i potkrovlje. A sto bi to radio ako neces neke prostorije da grejes zatvoris termoglave i cao
Šta znam, eto nekako gledam da bude što optimalnije da posle ne prepravljamo. Možda i nema potrebe za time. A majstori neće baš sve da kažu kod se ne informišeš malo.

Ja sam to prepustio komsiji koji nema u sta se ne razume, bukvalno kad radi drugome kao sebi da radi. Rekao mu kako hocu sta hocu, sve je sproveo u delo. Sanitarnu vodu mi sproveo u 2 kupatila i 2 kuhinje lagano

Koliko su vama izašle ruke? Meni majstor kaže 50e po radijatoru i za kotao 150e.
Ako može neko da kaže jel koristite vodu za bojler? Kako to funkcioniše leti, jel se izoluje samo da se voda u bojleru greje? Vidim da mi je majstor nešto bio zbunjen kako će bojler da sredi kad me pitao oko toga pa ne znam na šta da obratim pažnju.

Za ruke mi je uzeo 500e za 6 radijatora plus kotao i sanitarnu vodu na 4 mesta. Kod mene je ostao elektricni bojler samo je skinuo brinox vezu, ostale mi cevi bakarne i izmenjivac u bojleru dok sam koristio grejanje na drva. Koristicu drva jos min 1 sezonu dok ih ne potrošim. Na bojler je stavio 2 cepa i to je to. Kad hocu ponovo bojler mora brinox vezom da spoji a na kotlu se zavrne sanitarna voda

Za ruke mi je uzeo 500e za 6 radijatora plus kotao i sanitarnu vodu na 4 mesta. Kod mene je ostao elektricni bojler samo je skinuo brinox vezu, ostale mi cevi bakarne i izmenjivac u bojleru dok sam koristio grejanje na drva. Koristicu drva jos min 1 sezonu dok ih ne potrošim. Na bojler je stavio 2 cepa i to je to. Kad hocu ponovo bojler mora brinox vezom da spoji a na kotlu se zavrne sanitarna voda
A joj. Danas ga pitao za bojler kako ide priča. On mi kaže da to ne radi on, da mi treba vodoinstalater ako hoću da koristim kotao za toplu vodu. U fazonu kao, bojler ti ostaje stari na struju, a kotao ti vrši funkciju bojlera kao, poveže se kao na postojeće cevi za vodu. Nije mi baš najjasnije do kraja, i nešto mi ne deluje jednostavno da nađem vodoinstalarera da se petlja sa tim. Plus ima na 3 etaže jedno ispod drugog kupatilo. Kaže kao trebalo bi da mi je kotao blizu kupatila da mi imalo smisla.
Ja koliko vidim, projektant ima nula procenta uticaja na projekat. :) Kaže majstor, biće kako ja uradim, ali moraš da imaš projekat. Reko pa jel treba projektant da vidi šta kako al kolko vidim on će samo pro forme da ispiše projekat na osnovu ovoga što majstor uradi. Ne znam da li igde projektant zapravo projektuje i predlaže išta.
Ja sam to prepustio komsiji koji nema u sta se ne razume, bukvalno kad radi drugome kao sebi da radi. Rekao mu kako hocu sta hocu, sve je sproveo u delo. Sanitarnu vodu mi sproveo u 2 kupatila i 2 kuhinje lagano
Blago tebi. Meni ovaj majstor ne deluje loše. Ali često kaže kako ćemo ovo, kako ćemo sanitarnu vodu, zamršen raspored u kući itd. Je l' kod tebe sve na jednoj etaži ili ima više? Je l' ti razvukao cevi u krug na spratu gde je kotao? Ovaj mi je iz nekog razloga predložio da se maltene odmah podigne sa prizemlja gde je kotao na 1 sprat pa da gore ide u krug a onda da buši gde treba i da spušta cevi za radijatore dole. Show

Poslednja izmena:
A za kotao mi reče da mi ne bi mnogo značio kondenzacioni, to više ima smisla kod podnog grejanja. Tako sam nešto i ja čitao. Preporucio gasni proterm 24

Citajuci ovaj podforum - izgleda da sam konacno shvatio zasto su gas racuni nesto veci nego sto bi trebali biti.
Kuca ima oko 115-120m2 neto, dobra izolacija, 10cm stiropora zid, 20cm min. vuna tavan, pod nista za sada [ispod cele kuce je podrum].

No elem, kotao koji je dosao uz kucu je Berreta Exclusive MIX ali od 30kw! Izgleda da je poprilicno jaci nego sto bi trebalo da bidne, te trosi vise :)

Ono sto sam ja istrazio za sada, a verovatno ce ti pomoci @NikolaBgd .

Ja sam istrazivao za podno grejanje sad ne znam dal je isto za sve.

Postoje valjda dve vrste kotlova, kombinovani i obicni.

Kombinovani je kombinacija onog sto bi se na struji zvalo protocni bojler, i dela koji sluzi za grejanje vode u cevima za grejanje. Kad pustis vodu na slavinu, kotao prestane da gura vodu u cevi za grejanje i salje vodu tebi na slavinu, cim zatvoris vodu on otvara klapnu i ponovo cirkulise vodu u sistemu za grajenje. U sustini postoji gorionik kroz koji gori gas i greje cevi u kojima je voda, a na izlazu tih cevi se voda usmerava ili na grejanje ili na potrosnju pri kupanju recimo, a u kotao se dovodi direktno voda iz vodovoda.

Druga opcija je obican kotao za grejanje, koji ima samo funkciju za grejanje, ali na njega se moze povezati kombinovani bojler. Taj kombinovani bojler je u sustini kombinacija bojlera na struju jer ima grejac unutra, ali takodje kroz njega prolaze i cevi od grejanja, tako da te cevi direktno greju vodu kao sto greju bilo koje telo ili pod u kuci.

Treca solucija je da imas odvojeno kotao samo za grejanje, i nezavistan bojler na struju.

Kombinovani kotlovi su skuplji od obicnih. E sad dal postoji i cetvrta opcija ili jos neka ne znam, ovo je sto sam uspeo da iskopam po netu. Imas na YT covek objasnjava bas sve to, heatmaster se zove kanal pa ima svasta tu, mozda ti pomogne.

Ono sto sam ja istrazio za sada, a verovatno ce ti pomoci @NikolaBgd .

Ja sam istrazivao za podno grejanje sad ne znam dal je isto za sve.

Kombinovani je kombinacija onog sto bi se na struji zvalo protocni bojler, i dela koji sluzi za grejanje vode u cevima za grejanje. Kad pustis vodu na slavinu, kotao prestane da gura vodu u cevi za grejanje i salje vodu tebi na slavinu, cim zatvoris vodu on otvara klapnu i ponovo cirkulise vodu u sistemu za grajenje. U sustini postoji gorionik kroz koji gori gas i greje cevi u kojima je voda, a na izlazu tih cevi se voda usmerava ili na grejanje ili na potrosnju pri kupanju recimo, a u kotao se dovodi direktno voda iz vodovoda.

Druga opcija je obican kotao za grejanje, koji ima samo funkciju za grejanje, ali na njega se moze povezati kombinovani bojler. Taj kombinovani bojler je u sustini kombinacija bojlera na struju jer ima grejac unutra, ali takodje kroz njega prolaze i cevi od grejanja, tako da te cevi direktno greju vodu kao sto greju bilo koje telo ili pod u kuci.

Treca solucija je da imas odvojeno kotao samo za grejanje, i nezavistan bojler na struju.

Kombinovani kotlovi su skuplji od obicnih. E sad dal postoji i cetvrta opcija ili jos neka ne znam, ovo je sto sam uspeo da iskopam po netu. Imas na YT covek objasnjava bas sve to, heatmaster se zove kanal pa ima svasta tu, mozda ti pomogne.
Hvala, pogledaću baš šta ima na tom YT kanalu. Vidim da ovaj proterm 24 kotao sto mi je preporucio spada u te kombinovane, tako da je majstor.verovatno mislio na tu prvu opciju. Malo me buni sto kaze da mi treba vodoinstalater da mi do prikljuci, jer on kao se ne bavi tim delom.

Verovatno je mislio na to da treba da se dovuce cevima voda do kotla, pa nece on da se zeza sa time, vec da to odradi vodoinstalater a on poveze samo kotao kasnije.

Jako pametno, plaćaj majstora za grejanje plaćaj vodoinstalatera... Bem ti majstora kad ne zna sve da odradi. Kod mene je kuca na 1 sprat. Gore sam imao cevi od etažne peci na drva, samo je proširio jos 2 radijatora tu gde je pec u toj sobi. Busio je na spratu samo 2 rupe ka prizemlju kako bi vezao prizemlje i sprat. Faktički su odvojeni krugovi prizemlje od sprata. Prosto i jednostavno. Sto se tice kotla ako je kuca izolovana samo kondenzacioni jer temp polaznog voda bece prelaziti 50 stepeni i bice stalno u kondenzaciji. Za to su potrebni dugački radijatori. Ja san stavljao panelne od 2m u 16kv sobu

Malo me buni sto kaze da mi treba vodoinstalater da mi do prikljuci, jer on kao se ne bavi tim delom.
Taj majstor ne voli da zaradjuje izgleda ili mu mrsko da radi.
Meni je majstor kada sam ugradio kotao kod roditelja na gas spojio I toplu vodu iz kotla, plus sam ja zadržao da iz kombinovanog bojler na struju i etažno (već je postojao) zimi dobijam toplu vodu kada radi grejanje a isključim vodu iz kotla na gas.

i meni je ostavio električni bojler (isto imam izmenjivac u električnom od etazne peći) ali je morao da skine dovod hladne vode. sad kad hoću toplu vodu iz električnog moram da zavrnem vodu u saht da stavim 2 brinox veze i na kotlu zavrnem da greje vodu na gas. jeste da se nadam da mi više neće trebati električni ali sam ga ostavio. na drva ću se grejati jos ovu zimu ali neću ganjati, sav "višak" toplote će otići u kupatilo. kod mene ventili za vodu u kupatilu nisu odrađeni kako treba, majstor zavrtao ventile al hladna voda i dalje curela na slavini u kupatilu zato je morao da skine dovod hladne vode do bojlera i stavio je 2 čepa na bojler.

@salevs meni je to uradio sa ventilima u kupatilu jako pedantno i lepo. Nema potrebe da silazi neko u šahtu.

I meni bi uradio da ventili u kupatilu funkcionisu, zavrtao sve ventile hladna voda i dalje curela na slavini i onda je morao da zavrne vodu u sahti. Nadam se da mi vise nikad nece trebati elektricni, samo kad sam ga skinuo s glave. Zimi nas 5 maltene se nije gasio operes ruke odma se pali idi bre. Racun za gas za grejanje tople vode i kuvanje 30 kubika za ceo mesec-dzabe. Mislim da je račun za gas bio 1500 din za jul smejurija

To su dva nezavisna kruga, kroz koto prolazi cevi za sanitarnu vodu i cevi za grejanje. Nema tu nikakve klapne.

Taj majstor ne voli da zaradjuje izgleda ili mu mrsko da radi.
Meni je majstor kada sam ugradio kotao kod roditelja na gas spojio I toplu vodu iz kotla, plus sam ja zadržao da iz kombinovanog bojler na struju i etažno (već je postojao) zimi dobijam toplu vodu kada radi grejanje a isključim vodu iz kotla na gas.
Ma da. Ne radi mu se to izgleda. Treba posle i juriti vodoinstalatera koji bi to radio, a plus će kontam više da košta sa dovođenjem vodoinstalatera. Muka.
Verovatno je mislio na to da treba da se dovuce cevima voda do kotla, pa nece on da se zeza sa time, vec da to odradi vodoinstalater a on poveze samo kotao kasnije.
Da, baš to mislim da je mislio. Al videh da mu taj deo oko sanitarne vode nije bio primamljiv za rad. Plus kad ga malo više zapitkujem nelagodno mu. :) Ali ***...nije mala kinta moram pitati da ne bude posle e sad je kasno. A bogami izađe na blizu 6k sa sve priključkom, kotlom i svim komplet.

Za koliku kucu?

Ja imam oko 120m2 samo jedan sprat da radim podno, i odmah bih i kombinovani bojler uz to.

Za koliku kucu?

Ja imam oko 120m2 samo jedan sprat da radim podno, i odmah bih i kombinovani bojler uz to.
Trenutno bi trebalo pokriti prizemlje i sprat sa ukupno negde oko 140m2 ukljucujuci kupatilo i jednu sobu na potkrovlju a ostaviti kutiju za dalje razvodjenje po potkrovlju za kasnije. Nekih max 180m2 ukupno kad bude uradjeno i potkrovlje skroz.
Majstor ima ideju da iz prizemlja gde bi bio kotao izadje na jednu sobu na 1 sprat pa iz te iste sobe da izadje sa cevima na potkrovlje u sobu. Kruzio bi u krug po 1 spratu pa bušio gde treba i spuštao cevi za radijatore u prizemlju.
Nekako mi deluje lakse i logičnije da kruži po prizemlju pa onda da diže cevi na 1 sprat za radijatore gde treba i tako bih prakticno na 1 spratu imao skoro samo radijatore bez mnogo cevi. Pa videcemo da li bi prihvatio tu opciju.
A drugi majstor, mi reče za potkrovlje može nezavisno da se ide iz prizemlja vertikala direktno do potkrovlja, i da mogu dva voda na jedan kotao. E sad mozda i nema potrebe za tim. Nego eto raspitivah se čisto da budem upućen da ne lropustim nešto bitno. Koliko vidim svi oni završe posao za 2 dana, pa mi deluje da je najveći posao da se najpre dobro isplanira i definiše šta i kako. Evo da ga nisam pitao za sanitarnu vodu tačno bi mi na kraju rekao da on to ne radi, da mi treba vodoinstalater. :D

Poslednja izmena:
i bolje uzimi najjeftiniji kondenzacioni nego konvekcionalni, ja sam bosch kondenzaciju platio 99000 i prezadovoljan sam kako radi sanitarna voda. iskreno očekivao sam da će varirati toplota ali kad krene topla voda posle 15 sek ide istim intenzitetom kako postaviš. verujem da će isto biti i sa grejanjem. samo bi dodao, ja nisam ugradio ali ću pre sezone grejanja da stavim magnetni sakupljač nečistoća bilo je reči o njemu na forumu čini mi se u drugoj temi, pitao sam momka koji uvodi grejanja kaže da se obavezno stavlja na kondenzacijske kotlove jer može pumpa da strada od magnetita kojih ima u vodi. imaš i snimke na yt pa vidi o čemu se radi. pitaj majstora dal je čuo za taj sakupljač i šta će ti reći već ga vidim koj će ti to bacaš pare :ROFLMAO:

Vrh Dno