Šta je novo?

Grejanje na gas

Hahahah niko do sad nije spominjao taj sakupljač nečistoća. Ma ovaj majstor što ne radi sanitarnu vodu kaže da mi ništa ne znači kondenzacioni kotao, da to ima smisla samo kod podnog grejanja i kad je grejanje non stop uključeno, tako nešto. :D Ja mislio i za wifi da pitam al tačno bi bilo "je li mali, jel ti to mene zaje*avas". 😀 Sada mislim da je Bošov kondenzacioni oko 116000, a ovaj neki kombinovani gasni proterm 70000.

Hahahah niko do sad nije spominjao taj sakupljač nečistoća. Ma ovaj majstor što ne radi sanitarnu vodu kaže da mi ništa ne znači kondenzacioni kotao, da to ima smisla samo kod podnog grejanja i kad je grejanje non stop uključeno, tako nešto. :D Ja mislio i za wifi da pitam al tačno bi bilo "je li mali, jel ti to mene zaje*avas". 😀 Sada mislim da je Bošov kondenzacioni oko 116000, a ovaj neki kombinovani gasni proterm 70000.
Heatmaster je po meni odličan majstor i na njegovom kanalu mnogo mogu da nauče i majstori a za laike i da ne govorim. Svi njegovi saveti su na mestu. Što se tiče magnetnog filtera on čuva pumpu i izmenjivač toplote na kondenzacionim kotlovima

Poslednja izmena:
Na njega sam i mislio. Sad pocetkom septembra cim klincu prođe rođendan uzimam fitler i stavljam pre grejne sezone. Kondenzacioni kotao ima smisla akoje temp polazne vode do 50 stepeni. Zato je bitno da imas veci broj rebara ili dužinu panelnog radijatora i po mogućstvu da kotao radi ceo dan. Ideja je da kreneš sa sto nizom temp polaza tipa 40 pa povećavaš kako spoljna temp opada. Jos je to efikasnije sa termostatima koji to sami rade na osnovu krive grejanja.
To jednom kad se podesi nema vise diranja. Zato je taj termostat 200e ako ne i vise. Ja cu sam rucno podesavati temp polaza. Idi kupi konvencionalni kotao u eu mozda ga i nađeš. Uvek su nasi majstori najpametniji u svemu

Meni svakako je obavezan kondenzacioni kotao zbog podnog grejanja, tako da cu odmah uzeti kombinovani, ako stvarno imate dobra iskustva sa toplom vodom.

Da li se isplati doplatiti za neku bolju marku, ili su nijanse u pitanju i moze se sacuvati koji dinar?

Zs bosch kondenzacioni sanitarna voda je odlična, nema toplo-hladno podesis kako ti odgovara i tako curi, nema varijacija u temperaturi. Ja sam prezadovoljan a bio je najjeftiniji od kondenzacionih. Pogledaj u bc group koliko je sad, ja sam uzeo pre 2 meseca. Ako se registrujes jos dobiješ popust tako da je mene izašao 99k.raspitaj se u komsiliku kakvi su drugi kotlovi, manje vise to sve isto radi. Da kod boscha ima 2 rezima za sanitarnu vodu comfort gde stalno dogreva određenu kolicinu vode spremnu za isporuku i eco gde bojler pali samo kad odvrnes slavinu. Ja korstim običan eko mod zašto bi mi svako malo palio kotao i zagrevao određenu kolicinu vode

Koji je model?

Ja planiram da se prijavim za subvencije drzavne, kotao + izolacija + stolarija gde bi mi u teoriji drzava subvenciomisala 60% investicije, pa bi me to spasilo dosta.

Ovaj kada sam se ulogovao izbacio mi cenu 105813 s dimovodom. Na tu temu sam i ja razmišljao ali kad sam video kako neozibljno rade odustao sam. Dosli majstori kazu mi ne vučemo toplu vodu reko doviđenja, platio komsiju i sve mi odradio kao sebi da je radio

Meni iskreno treba samo da oni plate pola kotla a za ugradnju imam ja ljude koji mi budu radili podno grejanje, al kotao je najmanja stavka u celom sredjivanju sprata koji imam. Izolacija za kucu od 200m2 kosta dosta, i stolarija, kad se sve to sabere pomoc uopste nije zanemarljiva pa i 50% da daju, radi se o nekoliko hiljada eura, sto bi mi jako pomoglo.

Ne ide to tako, mozes da biraš majstore koje oni odaberu i racunaj da sve ide preko racuna i da su tu sigurno jace cene ruku.

Ne ide to tako, mozes da biraš majstore koje oni odaberu i racunaj da sve ide preko racuna i da su tu sigurno jace cene ruku.
Vec imam svoje ljude za stolariju, tj oni su u sistemu, gledam ko je od mojih poznanika u sistemu i za izolaciju pa cu kasnije i za kotao, nisam u BG-u pa se relativno poznajemo ovako ili onako u gradu.

Jedno pitanje samo, da li je taj kotao bezbedno drzati u kuci? Ili je bolje sazidati manju kotlarnicu?

Ma kakva kotlarnica mozes ga staviti i u spavacu ako hoces. Ljudi ga najčešće drze u kupatilu, kod, brata je u hodniku u ormariću a kod mene u spajzu. Potrebno je samo da bude na spoljnom zidu jer izduvna cev ide napolje.

Znam zato i pitam da vadim dozvole na vreme.
Ako si u procesu izgradnje kuće, može. Ja sam kod mojih uglavio kotao u jedan od WC-a. Raspitaj se o uslovima, definisana je minimalna zapremina prostora, kao i minimalna veličina otvora za ventilaciju. U principu, moderni kotlovi su tihi. Može se montirati i u špajz, kuhinju, itd

A jel ima neke veze na kojoj je visini kotao? Zbog tog dimovoda itd. Meni nešto pričao kad je gledao kao čini mu se da je mnogo nisko tu gde sam mislio da bude kotao.

Pozdrav svima sa foruma.U proceduri sam uvođenja gasa pa mi je potrebna pomoć oko kotla. Dvoumim se između Bosch GC7000iw 24 P 23 i Bosch GC5700iW 24 P 23 pa me interesuje vaše mišljenje?

A jel ima neke veze na kojoj je visini kotao? Zbog tog dimovoda itd. Meni nešto pričao kad je gledao kao čini mu se da je mnogo nisko tu gde sam mislio da bude kotao.
Svaki model gasnoh kotla ima maksimalnu dužinu dimovodne cevi (dužina + broj "kolena"). Ako je uslov za max dužinu ispunjen (tj da pad pritiska bude u predviđenom okviru) onda visina nema veze, dok god je kotao ispod nivoa krajnjeg spoljnog otvora dimovoda

Na koji način vi uključujete kotao, na daljinski, ili fizički na kotlu? Ne znam kolko se ugrađuje po kućama da imate displej u nekoj prostoriji pa preko njega? Jel su bučniji možda konvencijalni kotlovi, je l' imaju oni mogućnost wifi ugradnje? Kada gledamo računicu za kondenzacione ide plus 10k+ za magnetni skupljač čestica, sad ne znam da l ima jos nekih stvari koje utiču na računicu.
I još jedna stvar, ko vrši izradu, merenje uzemljenja, puštanje kotla u rad? Je l' to sve na strani majstora ili to rade iz Srbijagasa? I nije mi baš jasna priča oko licence, šta na primer kod ljudi koji imaju mrežu urađenu za drva pa hoće da pređu na gas jel njima treba majsor sa licencom samo da poveze gasni kotao dok je nebitan deo priče oko same mreže sa radijatorima itd?

Poslednja izmena:
Kako mislis ko ga uključuje pa ja sam uzeo wifi termostat podesis temp i on se sam pali gasi. Takođe imam opciju i preko tel da podešavam temp. Termostat i magnetni sakupljač ce mi majstor povezati u toku septembra pre grejne sezone. Magnetni nisam odmah uzeo ali ga nakon konsultacija defitivno uzimam. Puštanje kotla radi ovlasceni serviser jer on overava garanciju. Meni je majstor pustio treba jos neki filter da stavi da bi ovlašćeni dosao izeo 5 crvenih i overio garanciju.

Al je meni sve konfuzno. Meni kako majstor priča sve on i definiše i završava i pušta u rad, projektant pro forme papirologija. Jedino ako je on i serviser ili ima neku ekipu za sve. Doduše ušao sam u priču sa nula znanja, da nije vas ovde zlo bi bilo. :) Majstor mi ne daje specifikaciju sta ugrađuje i onda nemam pojma konkretnije. Da mi ne bude na kraju da moram do kotla da idem da ga uključujem i podešavam. Onda bih gledao da mi bude bliže nrgde kotao. Pretpostavljam da bi mi dosao bežični neki obicni sobni termostat u paketu, to se valjda podrazumeva, ali nije ništa spominjao, a ja nisam ni pitao doduše. Wi fi mi nije moranje i kontam mogu kasnije da ga ugradim ako želim mada ne znam koja je razlika u ceni sa uvođenjem wifi. Sad već moram gledati cenu jer izađe poskupo sve skupa. :D A gde će da ti stoji wifi termostat, hoce da bude mobilan da možeš da ga nosis po sobama? Pretpostavljam da je to neki wifi regulator tipa ct 200 sto je vec dodatno cca 40k.

@NikolaBgd koliko ti tako djuture, bez specifikacije, izadje sve bez priključja? Znaš li bar koji kotao ti ugradjuje, povezuje li i toplu vodu...?

@NikolaBgd koliko ti tako djuture, bez specifikacije, izadje sve bez priključja? Znaš li bar koji kotao ti ugradjuje, povezuje li i toplu vodu...?
3800 bez kotla. Povezuje toplu vodu (2 kupatila, po kuhinja uz njih), al kolko vidim ljudi se i žale da je slabo i koriste za tuširanje npr zbog lošijeg mešanja vode, plus vidim piše se da se i više isplati bojler na jeftinoj struji. Kvadratura oko 110m2, uz ostavljanje mogućnosti da se naknadno pokrije jos 50ak kvadrata trenutno ne urađenih. :) Ne znam sta je toliki problem sa specifikacijom. Svakako će zaraditi na popustu u rasnji itd al bih barem imao bolju predstavu. A i glupo nekako ne znaš ni šta ti je ugrađeno. :) to oko ventila, termoglava moram prepustiti njemu kako stvari stoje.

To verovatno radiš od 0 etažno grejanje.
Ja kada sam radio od 0 tražio sam specifikaciju svega što je potrebno za kuću i koliko košta samo njegov rad. Kakve su to muke bile da mi uradi specifikaciju. 😅
Sa tom njegovom specifikacijom materijala poslao sam svim mogućim prodavcima u Srbiji da mi daju ponudu, verovao ili ne uštedeo sam preko 600e nego da sam kod njega uzeo sistem ključ u ruke. Dostavljeno mi je sve na adresu majstor došao odradio svoje i vidno bio neraspoložen što nisam uzeo sistem ključ u ruke.

To verovatno radiš od 0 etažno grejanje.
Ja kada sam radio od 0 tražio sam specifikaciju svega što je potrebno za kuću i koliko košta samo njegov rad. Kakve su to muke bile da mi uradi specifikaciju. 😅
Sa tom njegovom specifikacijom materijala poslao sam svim mogućim prodavcima u Srbiji da mi daju ponudu, verovao ili ne uštedeo sam preko 600e nego da sam kod njega uzeo sistem ključ u ruke. Dostavljeno mi je sve na adresu majstor došao odradio svoje i vidno bio neraspoložen što nisam uzeo sistem ključ u ruke.
Tako je, od nule. Sve kapiram brate. Ovaj odmah rekao ne, ne, ja tako ne radim, samo ključ u ruke. Hahaha Znam majstore iz drugih branši i ne prave problem da sam uzmeš materijal, al ovi za grejanje često ne daju specifikaciju. I kad pitam za neke varijante kaže ne mogu ja da ti računam razne kombinacije. Još kad nemaš specifikaciju teško odlučiti šta ugrađivati. Ne bi trebalo kuća da se koristi punim intezitetom tokom zime, pa ipak gledam da ipak bude malo budget varijanta.
Al što kažeš na materijalu procenjujem 400eur sigurno me klepi u startu na đuture priču, popuste itd. Nisam naleteo na majstora da voli da predstavi nešto detaljnije, prodiskutuje. Sve se svodi da uradi kako je njemu najlakse i jos ako može da ne da specifikaciju. :D
Kolko sam skontao konvencionalni kotao vs kondenzacioni inicijalno nije samo razlika u ceni kotla, plus magnetni skupljač, plus bi bilo dobro senzor spoljašnje temperature, bilo bi dobro i jači radijatori, kontam i servisiranje skuplje za kondenz. A ko zna imali sta još. Nakupi se tu :D

Kako vam se cini sledeca ponuda?
Situacija je da trenutno imam neki stari kotao 35kW i hteo bih da ga zamenim sa nekim kondenzacionim. Po recima majstora usteda bi bila oko 20-30% mesecno

Grejna povrsina oko 140kv, trenutno bez izolacije (planiram da je uradim sl godine ili one tamo), gusani radijatori, predemenzionisani, trenutno se greje oko 80kv.
System je otvoreni, treba da se zatvori.
Novi kotao bi bio na zidu 2m od trenutnog kotla tako da ne znam otkud mu ovih 31 hiljada za cevovod.

Da li je bolje ici na Bosch iz BCGroup sto je kacen ovde?
Koliko vidim ovde nema tog magnetnog sakupljaca, tako da bi i to trebalo dodati na kraju.

1724749722967.png

Kako vam se cini sledeca ponuda?
Situacija je da trenutno imam neki stari kotao 35kW i hteo bih da ga zamenim sa nekim kondenzacionim. Po recima majstora usteda bi bila oko 20-30% mesecno

Grejna povrsina oko 140kv, trenutno bez izolacije (planiram da je uradim sl godine ili one tamo), gusani radijatori, predemenzionisani, trenutno se greje oko 80kv.
System je otvoreni, treba da se zatvori.
Novi kotao bi bio na zidu 2m od trenutnog kotla tako da ne znam otkud mu ovih 31 hiljada za cevovod.

Da li je bolje ici na Bosch iz BCGroup sto je kacen ovde?
Koliko vidim ovde nema tog magnetnog sakupljaca, tako da bi i to trebalo dodati na kraju.

Pogledajte prilog 455637
Sta ce ti kotao od 30kW za 140 kvadrata?
Za to je cak i od 24kW prejak.

Ne bih znao, majstor je bio, video i dao tu ponudu. Valjda sto je trenutni 35kW, ili to sto nema izolazije za sad.

Ja sam posle citao ovu temu, i ispadne da je 24KW dovoljno, ali eto to je ponuda koju sam dobio.

Moj ti je savet da ne uzimas toliko jak kotao, vec da razliku u ceni ulozis u izolaciju, ili u modulacioni termostat kako bi ga mogao bolje kontrolisati.
On je svakako modulacioni, i nikada nece raditi punom snagom, a obzirom da mu je odnos modulacije 1:10, najmanja snaga kojom ce raditi je 3.5 kW.
Radice on odlicno kao i slabiji kotao, ali ce ti trositi vise gasa.

Kako vam se cine propratni troskovi? Skupo/jeftino/prihvaljtivo?
Ja se razmisljam da kupim sam kotao, neki od ovih Bosch sto su se pominjali na temi, mozda cak i onaj od 100k iz BCG, samo ne znam jel on toliko losiji od ovog Vaillanta obzirom na cenu?
Sta mi je jos potrebno pored kotla? Da li mi treba expanziona posuda? Vidim da neki kotlovi vec imaju to u sebi.
I kad kupim sve (sakupljac,kotao) da onda pozovem nego da to montira, valjda ce doci, jer svi govore kako samo oni kotlovi koje oni prodaju valjaju, dok drugi samo "probleme prave".

Nazad
Vrh Dno