Šta je novo?

Grejanje na gas

Da li ima neko iskustva sa spoljnom regulacijom umesto sa sobnim termostatom?
Staramajka ima problem da joj je stalno hladno, onda se dešava da odvrne sobni termostat i bude pakao unutra, ideja mi je da će možda spoljnom regulacijom grejanje raditi sličnije gradskom centralnom grejanju, da duže tokom dana radijatori budu stalno topli (jer sobni kad dostigne zadatu vrednost gasi se grejanje, iako ima ono bolje praćenje - tri žice idu na termostat). Objektivno u kući nije hladno, bude preko 25 stepeni, samo njoj očigledno smeta kada nema zračenja toplote sa radijatora.
Kotao je Junkers star preko 15 godina, prepravka bi verovatno bila oko 200€ sa polovnim delovima jer novih nema. Majstor je samo nagovestio da bi se u slučaju spoljne regulacije kotao recimo 2x češće palio tokom dana jureći temperaturu polaznog voda prema krivi grejanja.
Alternativno, možemo da ugradimo jednu manju klimu u sobu gde najviše boravi pa da nju tamo odvrće koliko hoće (za ovo ne postoji konsenzus trenutno).

Namesti da pumpa vrti non-stop, i stavi termoglave na sve radijatore, da zatvaraju na recimo pola stepena pre zadate temperature, plus prestrujni ventil bliže kotlu za ne daj Bože. Podesi vodu po spoljnoj krivi, i da sobnu temperaturu reguliše sobni, i biće atalno topli radijatori. Ako prepuca temperaturu, radijator se odvoji od mreže a pumpa nastavlja da greje radijatore tamo gde treba. Uz ovo je idealno ubaciti i volumajzer na povratu da se smanji broj pali-gasi u prelaznom periodu, ali to tek kad sve ovo drugo odradiš pa vidiš da li uopšte treba.

Nisam baš razumeo.
Termo glave imamo ali su kod nje na max odvrnute (nema ga u sobi gde je termostat i na sušaču u kupatilu).
Prestrujni ventil nemamo.
Problem je održati radijatore toplim tokom celog dana.
Kako da podesim vodu po spoljnoj krivi a da sobni reguliše temp?
Mislim da kotao može da radi ili sa jednom ili sa drugom regulacijom, ne može sa obe (osim možda sa nekim tajmerom)?

Termoglave podesi "na uvo" da zatvore ako radijator pregazi termostatom zadatu temp. Dakle dok pumpa radi a zadata temp je tu, zavrći dok ne čuješ da je prekinuo protok pa popusti ga malko. Po spoljnoj krivi kotao šalje temperaturu vode u sistem. Sobni kaže kotlu kad da pali/gasi. Tako je kod mojih. Ima sad i pametni termostat koji to sve zajedno kontroliše. Uglavnom kad.pumpa radi non-stop, radijatori su stalno topli

Ako je u pitanju osećaj ne pomaže ti ništa osim da u toj prostoriji ubaciš liveni radijator i da voda iz kotla nije manje od 55°C iz jednostavnog razloga što se radijator sporije hladi (duže isijava) i normalno da termostat nije u toj prostoriji.

Heh,

To da kotao radi, to mi je jasno,

Želeo sam da znam da li kotao radi kada povežeš preko ispravljača.

To mi nije jasno.

Nazad
Vrh Dno