Šta je novo?

Grejanje na gas

Da li ima neko iskustva sa spoljnom regulacijom umesto sa sobnim termostatom?
Staramajka ima problem da joj je stalno hladno, onda se dešava da odvrne sobni termostat i bude pakao unutra, ideja mi je da će možda spoljnom regulacijom grejanje raditi sličnije gradskom centralnom grejanju, da duže tokom dana radijatori budu stalno topli (jer sobni kad dostigne zadatu vrednost gasi se grejanje, iako ima ono bolje praćenje - tri žice idu na termostat). Objektivno u kući nije hladno, bude preko 25 stepeni, samo njoj očigledno smeta kada nema zračenja toplote sa radijatora.
Kotao je Junkers star preko 15 godina, prepravka bi verovatno bila oko 200€ sa polovnim delovima jer novih nema. Majstor je samo nagovestio da bi se u slučaju spoljne regulacije kotao recimo 2x češće palio tokom dana jureći temperaturu polaznog voda prema krivi grejanja.
Alternativno, možemo da ugradimo jednu manju klimu u sobu gde najviše boravi pa da nju tamo odvrće koliko hoće (za ovo ne postoji konsenzus trenutno).

Namesti da pumpa vrti non-stop, i stavi termoglave na sve radijatore, da zatvaraju na recimo pola stepena pre zadate temperature, plus prestrujni ventil bliže kotlu za ne daj Bože. Podesi vodu po spoljnoj krivi, i da sobnu temperaturu reguliše sobni, i biće atalno topli radijatori. Ako prepuca temperaturu, radijator se odvoji od mreže a pumpa nastavlja da greje radijatore tamo gde treba. Uz ovo je idealno ubaciti i volumajzer na povratu da se smanji broj pali-gasi u prelaznom periodu, ali to tek kad sve ovo drugo odradiš pa vidiš da li uopšte treba.

Nisam baš razumeo.
Termo glave imamo ali su kod nje na max odvrnute (nema ga u sobi gde je termostat i na sušaču u kupatilu).
Prestrujni ventil nemamo.
Problem je održati radijatore toplim tokom celog dana.
Kako da podesim vodu po spoljnoj krivi a da sobni reguliše temp?
Mislim da kotao može da radi ili sa jednom ili sa drugom regulacijom, ne može sa obe (osim možda sa nekim tajmerom)?

Termoglave podesi "na uvo" da zatvore ako radijator pregazi termostatom zadatu temp. Dakle dok pumpa radi a zadata temp je tu, zavrći dok ne čuješ da je prekinuo protok pa popusti ga malko. Po spoljnoj krivi kotao šalje temperaturu vode u sistem. Sobni kaže kotlu kad da pali/gasi. Tako je kod mojih. Ima sad i pametni termostat koji to sve zajedno kontroliše. Uglavnom kad.pumpa radi non-stop, radijatori su stalno topli

Ako je u pitanju osećaj ne pomaže ti ništa osim da u toj prostoriji ubaciš liveni radijator i da voda iz kotla nije manje od 55°C iz jednostavnog razloga što se radijator sporije hladi (duže isijava) i normalno da termostat nije u toj prostoriji.

Heh,

To da kotao radi, to mi je jasno,

Želeo sam da znam da li kotao radi kada povežeš preko ispravljača.

To mi nije jasno.

Ja sam u ozbiljnim racunicama da uradim gasnu instalaciju jer u kuci nemam nikakvo grejanje (imam gas izveden do kuce)....tacnije moja kuca se nalazi van grada i sluzila nam je kao mesto da se malo odmorimo i rostiljamo....hocu da je napravim funkcionalnom cele godine pa bi grejanje bilo nesto sto je obavezno.....e sad nastaju problemi jer imam drvenu stolariju, nemam fasadu, kuca je zidana od sipurex blokova i ima 240 m2 (2 etaze po 120m2).....ako bih uradio kompletnu instalaciju radio bih je samo za prizemlje posto sprat nije sredjen i sluzi bukvalno za ostavljanje stvari koje "ce mozda trebati".....naravno ostavio bih izvod gore ako neko nekada bude hteo to da sredjuje.....znam da je potrebno odraditi izolaciju i promeniti stolariju ali ja nisam bas trenutno finansijski toliko jak da uradim sve....prvi pik mi je grejanje i to na gas, pa me zanima sta kazu ljudi koji su iskusniji i prosli su kroz sve ovo.....koji kotao? ..gde postaviti kotao? (imam podrum).....kakvi radijatori? (aluminijum ili neki jefitnji)....koliko bi sa ovim stanjem bili mesecni racuni?.......na sta da obratim paznju?.....krecem od nule jer stvarno ne znam nista o ovome....hvala puno!!!

Ti ces imati ozbiljnu potrosnju u tim uslovima,e sad koliku verujem niko ne mozre da ti kaze..ali mislim da bi se ulozeno u izolaciju i stolariju brzo vratilo kroz manje racune za grejanje

Ti ces imati ozbiljnu potrosnju u tim uslovima,e sad koliku verujem niko ne mozre da ti kaze..ali mislim da bi se ulozeno u izolaciju i stolariju brzo vratilo kroz manje racune za grejanje
toga sam svestan ali za sada finansijski mogu da izguram samo grejanje pa zato i pitam kako i sta....

Ako uzimaš kotao za obe etaže a koristiš za jednu biće kotao predimenzionisan i eto veće potrošnje, sa druge strane bez obzira što niko ne boravi kotao mora da radi cele grejne sezone da ne bi došlo do smrzavanja vode u sistemu.
Odradi izolaciju i naloži smederevac kad ti se hoće i za to vreme ćeš pokupiti malo fazona kako radi etažno grejanje.

Ljudi, treba mi pomoć oko termostata. Naime, imam termostat koji kontrolišem ručno iz sobe, podesim za dane. No, ja želim da imam aplikaciju na telefonu pa da preko telefona to malo bolje sve podesim i pratim.

Pre sam imao salus ali njihova aplikacija kod kotla za pelet, nije mi se svidjala kako radi, više je bagovala.

Šta predlažete alternativno?

I ja sam mislio da Salus baguje, dok nisam shvatio da ne treba da izlazim sa back-back, već sa home tasterom.
Back-Back nekada hoće da izloguje aplikaciju ili da vrati na ekran gde moraš da klikneš na svoj termostat. Što je zbunjujuće, kada imaš samo jedan uređaj. Kada imaš više uređaja, to je zapravo savršeno logično.

Anyway, želeo sam Bosch, ali sam osuđen na bežičnu varijantu, pa sam završio na Salus i radi odlično.

Ove jeftine varijante što prodaje Elementa, žične, bežične, kakve god....uglavnom rade OK, ali onda odjednom ne rade OK.....gube konekciju sa WiFi, rade samo kada je apliakcija u lokalnoj WiFi, iz čista mira skoče 2-3 stepena gore ili padnu dole, nenormalno troše baterije, kada padne napon, češće prave probleme, ali ne shvatiš odmah da je dve Duracell sahranio za 20 dana.........pokušao sam da dobijem neki support od njih, ali bez koristi. Najdalje što sam stigao je da mi pošalju uputstvo, koje već imam.

Nisam do sada čuo da je neko imao takav problem sa Salus uređajima. Od vlasnika sam do sada čuo samo pozitivne kritike.

Onda, da se izbegnu takvi problemi se kupi sve Vaillant na kraju.
Bosch... Nije to više Junkers...

Ja dugo koristim NEST termostat (druga generacija) za koju je google najavio da ce ukinuti podrsku i nece vise raditi online, sto je neozbiljno...
Sada tražim neki jeftin sa aliexpresa koji radi sa Tuya aplikacijom, ima ih dosta. Da li neko ima iskustva sa tim?

Ovi Elementa rade preko Smart Life / Tuya aplikacija. Sve su to slični Kinezi.

Verujem da je meni Salus thermostat sa 0.1C rezolucijim zapravo popravio komfor (ujednačenost temp u roku 24h) u kući, a gotovo sigurno i smanjio potrošnju, jer ono što podesim, zapravo i funkcioniše.

Zdravo ljudi. Pojavio mi se problem na parapetnoj peći Lampart classic 20. Peć je baš stara, još od vremena uvodjenja gasa. Lepo je radila sve do sada. Uključio sam je pre par dana i počelo je da se javlja glasno pucanje iz nje. Čini mi se kao da previše gasa u nju ulazi, po većem plamenu na kontrolnom staklu zaključujem. Čačkao sam vrlo malo jer ništa oko nje ne znam a ne znam ni gde bi mogao da se uputim osim ovde. Na zidnom ventilu pre peći sam za 1/3 prigušio gas do peći, ona i dalje radi, sada prigušeno ali više ne puca. To je proba koju svi znamo sa ventilom za vodu i onda ajd da probam i sa peći. Da nije na peći otišla neka dizna koja odredjuje koliko će gasa ući u peć? Ja bi samo ovo probao sam, da skinem tu diznu ako postoji, kupim drugu i zamenim. Ako nastavi sa pucanjem onda bi pozvao servis. Unapred hvala na nekom odgovoru.

Pre par meseci smo kupili kucu koja ima centralno grejanje na gas. Prosle godine su prethodni vlasnici stavili novi kotao Baxi Luna 3 280fi kombinovani konvecionalni kotao. U kuci su nesto stariji panelni radijatori (ventili za odzracivanje su na vrhu a ne sa strane). U sistemu pored vode ima i antifriza koliko mi je receno od strane majstora i voda jako smrdi ali nekako na ulje. Posto nam je ovo prvi dodir sa centralnim grejanjem na plin (do sad smo ziveli u stanu) zanimaju me par stvari:

1 - Majstor nam je rekao da stavimo teperaturu kotla na 60C ili ako bude bas hladno da povecamo na 65C ali da neidemo ispod 60C zbog moguceg pojavljivanja kondeza koji nije preporucljiv i dobar za ovaj tip kotla (koji nije kondezacioni) i da on brze propada. Na koliko je preporucljivo drzati temeraturu konvecionalnog kotla, tj koja je minimalna temperatura ispod koje nebi smeo ici? Temperatura povratnog voda je visa od 50C koliko je tacno ne mogu da odredim (manualni termometar povezan na izlazni vod sa cudnom skalom - ne znam da li kotao ima mogucnost da pokaze temperaturu povratnog voda).

2- u centralnoj prostoriju (kuhinja/trpezarija/dnevna soba ) se nalaze tri panelna radijatora i termostat. Na radijatorima nema termoglava vec samo kapice za manualno podesavanje protoka ulaznog voda. Po majstoru tu nisu ni potrebne termo glave jer se tu nalazi termostat. Protok je podesen na nekih 80-85%. U svim ostalim sobama ili oba radijatora imaju termoglave ili samo jedan. E sad termostat je podesen na 22 stepena i ovih dana smo po prvi put ukljucili grejanje jer je dosta zahladilo napolju iako jos nisu zimske teperature. Kod inicijalnog paljenja, potrebno je neko vreme da se postigne 22C u ovoj velikoj sobi (u ostalim prostorijama je nesto niza temperatura), nakjon toga termostat gasi kotao, pumpa kotla jos neko vreme vrti vodu po sistemu i onda i ona stane. Svakim sledecim paljenjem kotla potrebno je manje vremena da se postigne zeljena temperatura kotla i nesto duze ostaje ugasen. E sad da li je ovo ocekivano ponasanje ili je potrebno podesiti sistem tako da kotao konstatno radi ali minimalno opterecen tako da odrzava zadatu temperaturu nego da se pali i gasi? Da li bi tako potrosio manje gasa? Verovatno je povezano sa pitanjem 1 i zadatoj temperaturi u kotlu.

3 - razlog zasto nemam svugda termoglave su i stari ventili netipicnog precnika M35. Majstori nisu uspeli naci termoglave za ove ventile a zamena svih termoglava i ventila nebi bila jeftina a ni jednostavna, negde bi se crevi morale modifikovati (produzivati/skracivati). Za sad smo rasporedili postojece termo glave po sobama najbolje sto smo mogli. Zanima me da li neko zna gde se mogu nabaviti M35 termoglave, da li postoje neki adapteri pa da mogu da koristim ove koje mogu da nadjem (M28, M30, M32) ili ako neko ima polovne M35 glave da proda pa da mi se javi. Trenutno su neke Admiral termo glave u upotrebi.

Kuca nije u potpunosti izolovana, postoji PVC stolarija, potkrovlje je delimicno izolovano, tavanica samo nabacani neki kartoni i sl a spolja je samo fasadni malter ~2cm sa bojom, nema dodatne izolacije. Zidovi su dupla cigla.

Pozz nov sam na temi, kupio sam kucu i uskoro planiram preseljenje i trenutne, u ovoj sada se grejem 12 godina na inverterke i to mi je bilo sve ok(japanske 3 komada, prezadovoljan)
Sa novom kucom dosao je novo grejno telo, gasni kotao Vailant 24kw model iz 2005, radi odlicno, ima i sanitarna voda preko njega, kuca je oko 90kvm mozda i manje, izolacija spolja 5cm, plafon 15cm vune, stolarija pvc odlicna.
Radijatori su tucani, ima 4 veca i jedan manji za hodnik, majstor mi kaze da postavim temperaturu vode kad grejem na 60c jer je tako najbolje za taj kotao i tu vrstu radijatora, sobni termostat imam i preko nega kontrolisem tempretaturu i on se nalazi u dnevnoj.

Da li je ta temperatura ok i jel imao neki iskustva sa slicnim kotlom?

Svaki savet dobrodosao jer prvi put se grejem na gas

Svakako imaš predimenzioniran kotao. S obzirom na starost istog, to je neki vrlo sličan model, kao moj stari kotao, verujem da nekakvu modulaciju može da radi samo preko posebnog Vailant sobnog termostata, koji ja nisam posedovao, tako da nemam iskustva kako radi.

S obzirom na površinu, pretpostavicu broj grejnih tela I siguran sam da je 60C overkill, ali ako ti je majstor rekao da je to minimum, onda nemam bolji savet.

Ja sam moj Vailant spuštao do 51C. Više se i ne sećam šta je otkazalo, ali sam siguran da ga nisam upropastio niskom temperaturom :)

I sam dobio taj savet da ne spuštam ispod 55 zbog kondenzacije. Držim na 50 u sezoni, do 45 u prelaznom. Ubacili su mi nemir sada

Zdravo ljudi. E ovako, imam par nedoumica u vezi grejanja na gasni kotao. Naime u maju ove godine sam uveo gas i ugradio gasni kotao (Bosch Condens 1200w), uz to majstor mi je i ugradio neki wifi termostat. E sad ja to sve nisam mogao da testiram u realnim uslovima sve do pre neki dan, kad su poceli ovi hladniji dani. Kotao je kondenzacioni od 24kw, kuca je oko nekih 150m^2, stim sto se greje oko 100m2. Na tih 100m2 ja trosim 5m3 gasa za otprilike 14h rada, temperatura je podesena na 23 stepena na termostatu, a temperatura polazne vode u ovom periodu je 42 stepena. U pitanju je radijatorsko grejanje. E sad pravo pitanje je da li sam ja te temperature dobro uskladio sa potrosnjom, tj da li je to realna potrosnja? Ono sto sam zapazio je da sa vec tako podesenim temperaturama meni u kuci dolazi do 22.5 - 23 stepena, medjutim kotao i dalje radi kako da kazem na leru tj. jedva da cujem da radi, dakle ne staje kad dodje temperatura prostorije do 23 stepena. Da bi na kraju shvatio da termostat ima histerezu od jednog stepena, tj kotao ce da se ugasi kad dostigne 24 a upalice se kad tmeperatura prostorije padne na 22, ispravite me ako gresim. Tako da za ovih par dana meni se kotao mozda dva puta ugasio. Da li je ok da termostat ima toliko odstupanja? Ili jednostavno treba da podignem temperaturu polazne vode na 50 - 60 stepeni pa da mi on izbaci 24 na termostatu i da kaze kotlu ugasi se, pa da cekam da se prostorija ohladi na 22 ( u medjuvremenu se voda u celom sistemu ohladila), pa da ga termostat opet upali, pretpostavljam da ce tako i potrosnja gasa biti veca? Imajte na umu da sam apsolutni pocetnik u svemu ovome i da su sve kritike dobrodosle.

Koji je termostat? Možda ima to podešavanje.

Kod mene može od +/-0.25 do +/-2C.
Screenshot_20251005_192036_iT500 Plus.jpg

Temp polaznog voda je verovatno OK, samo proveri ovo podešavanje na termostatu. Potrošnja je ok..sad da li je 4ipo ili 5ipo, nemoj se baviti takvim stvarima na dnevnom nivou. Ja jesam. Nema puno smisla 😄
Osnovna ideja sa gasom je komfor, pa na kraju godine, ali sezona izadje +/-10% nije neka drama.

Prvog ujutru sam fotka brojilo za prijavu, evo sad sam pogledao, 33m3, za 160m2 i nešto malo tople vode na gas. Termostat na 23C.

I sam dobio taj savet da ne spuštam ispod 55 zbog kondenzacije. Držim na 50 u sezoni, do 45 u prelaznom. Ubacili su mi nemir sada
Radice on i na nizoj temperaturi ali konvecionalni kotlovi krace traju ako dodje do kondezacije koja ostecuje odredjene delove ovakvog kotla. Navodno se tokom pojave kondezacije stvara neka vrsta kiseline koja nagriza odredjene komponente kotla.

Pozz nov sam na temi, kupio sam kucu i uskoro planiram preseljenje i trenutne, u ovoj sada se grejem 12 godina na inverterke i to mi je bilo sve ok(japanske 3 komada, prezadovoljan)
Sa novom kucom dosao je novo grejno telo, gasni kotao Vailant 24kw model iz 2005, radi odlicno, ima i sanitarna voda preko njega, kuca je oko 90kvm mozda i manje, izolacija spolja 5cm, plafon 15cm vune, stolarija pvc odlicna.
Radijatori su tucani, ima 4 veca i jedan manji za hodnik, majstor mi kaze da postavim temperaturu vode kad grejem na 60c jer je tako najbolje za taj kotao i tu vrstu radijatora, sobni termostat imam i preko nega kontrolisem tempretaturu i on se nalazi u dnevnoj.

Da li je ta temperatura ok i jel imao neki iskustva sa slicnim kotlom?

Svaki savet dobrodosao jer prvi put se grejem na gas
Ja imam starog Vaillanta i do skoro sam imao i njihov sobni termostat. Kod mene je radila neka vrsta modulacije tako što kad temp na termostatu padne za 0,5C, kotao pali samo pumpu na neko vreme. Ako nema dovoljno toplote u sistemu da vrati tih 0,5 , pali gorionik posle nekog kraćeg vremena. Stavi ti slobodno polaz na 50C , kako je i savetovano od strane @PJ. Manja potrošnja, a i tučani duže drže. Vremenom eksperimentiši. Osnova svega je manji polaz, manja potrošnja, a može da bude i ujednačenije grejanje odnosno padovi temperature u prostorijama. Sve ide od slučaja do slučaja.

Prilozi

• termostat-vaillant-vrt-240-slika-17590387.jpg
    termostat-vaillant-vrt-240-slika-17590387.jpg
    7.8 KB · Pregleda: 9
  • vaillant-turbomax-pro-24-2-e-boiler.jpg
    vaillant-turbomax-pro-24-2-e-boiler.jpg
    51.8 KB · Pregleda: 10
Nisam ja savetovao, samo sa rekao da sam tako radio na mom starom kotlu. Koji je crkao :LOL:

Bio je problem sa nekim ventilom ili senzorom za pritisak, sistem ima dovoljan pristisak, ali neće da se uključi, jer mu taj neki senzor kaže da nema dovoljno pritiska, tako da je bukvalno postao ručna on/off grejalica. Ako dostigne temp povrata, isključi se i više neće sam da se uključi, već moram ručno. To sam menjao jednom, drugi put i onda kupio ceo kotao. Ima negde u temi računica, ali da sam znao da će ovoliko manje da troši, prešao bih na kondenzacioni godinama ranije....

Nazad
Vrh Dno