Pozdrav, da li može malo pojašnjenje vezano za ovu tvrdnju? Kako je moguće da kotao troši istu količinu gasa ako greje 1-2 radijatora ili 9-10 radijatora? Po nekoj logici, ako greje 1 radijator ima mnogo manje vode koje treba da zagreje nego ako greje 10 radijatora ili ja imam pogrešnu logiku. Ako recimo greje samo taj jedan radijator, zar neće onda češće da se gasi i pali, za razliku od grejanja 10 radijatora gde će stalno biti upaljen i trošiti gas.Nije to baš tako jednostavno. Primer, greješ 150m2 sa kotlom od 24KW i trošiš xxx kubika gasa. U istim uslovima isključiš grejanje na 50m2, uštedećeš samo 10% gasa na 30% manje površine koju greješ. Probao, 100% je tako. U istim tim usluvima ti majstor stavi kotao od 28KW, imaš veću potrošnju u startu 10%. Kotao od 24KW troši oko 1m3 gasa na sat, grejao 1 ili 10 grejnih tela, do dostizanja zadate temperature na termostatu (ne onog što je podešeno na termo glavama na radijatorima). Ako je taj jedan radijator u prostoriji gde je termostat, a nije dostignuta temperatura koja je zadata on će raditi dokle god je ne dostigne i trošiti 1m3 na sat, bez obzira što su svi ostali radijatori zatvoreni.
Nisam ja niko ko bilo koga uči pameti kako me ovde neki doživljavaju, ali iz onog što čitam malo ljudi ovde razume kako grejanje na gas stvarno funkcioniše. Svako nek proba i radi kako njemu odgovara, forum je tu da se podele iskustva. Valjda je tako, iskreno se nadam?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari