Meni rekli isto da mi treba 24kWKome treba 24kW? Taj greje ili zgradu ili "vilu Promaju"
Meni rekli isto da mi treba 24kWKome treba 24kW? Taj greje ili zgradu ili "vilu Promaju"
Pozdrav ljudi. U proceduri sam oko uvođenja instalacije za gas. Preporučuju mi Alfa Plam neki kotao, mislim da je to Alfa Plam 25 Condens. Kažu mi garancija 10godina. Bile su mi 2,3 ekipe majstora i otprilike svako ima drugačije ideje, a što se tiče kotla niko ništa konkretno ne govori. Stekao sam utisak da je samo jačina kotla bitna, a ostale stvari ne toliko bitne. Uglavnom predlažu kondenzacioni, a ima onih koji kažu da nema tu neke uštede i da nije bitno da bude kondenzacioni. Čitam temu lagano, ako ima neko da iznese svoje viđenje bio bih zahvalan
Ne radi se o tome neko sto prodavci bukvalno lazu ljude i prodaju nesto sto ne odgovara specifikacijama.Kome treba 24kW? Taj greje ili zgradu ili "vilu Promaju"
https://microma.rs/kalkulator/ pa izračunajMeni rekli isto da mi treba 24kWa ima grejne površine oko 160.
Ako se kupuje novi kotao, logično je da se uzme štedljivijiJa imam stari Valliant kotao (15 + godina) i na moje pitanje drugaru koji je termo eng. da li mi treba kondenzacioni kotao, rekao da bi usteda bila cca 10 % maksimalno u odnosu na stari. To isto su mi potvrdili i ovlasceni majstori za Valliant. Stari radi i dalje bez greske i realno nemam nameru da ga menjam dok ne baci kasiku.
Prodavci često nemaju pojma šta prodaju. Ne daš pare dok ne utvrdiš činjenice!Ne radi se o tome neko sto prodavci bukvalno lazu ljude i prodaju nesto sto ne odgovara specifikacijama.
Šta mislite dali je meni dovoljno 24KW za 250 kvadrata za dobro izolovanu kuću sa prizemljem i spratom?Meni rekli isto da mi treba 24kWa ima grejne površine oko 160.
Ja mislim da ti je dovoljno...Šta mislite dali je meni dovoljno 24KW za 250 kvadrata za dobro izolovanu kuću sa prizemljem i spratom?
Meni je majstor odvojio prizemlje od sprata s 2 ventila jer na spratu imam etaznu pec i drva koja zelim da iskoristim a moji ce se u prizemlju grejati na gas.kad hocu gore na drva zatvorim ventile, kad hocu sve na gas otvorim 2 ventila. Ti hoces s jednim kotlom da grejes sve a da pritom lupam hoces da grejes samo prizemlje i potkrovlje. A sto bi to radio ako neces neke prostorije da grejes zatvoris termoglave i caoDa li je neko pravio posebnu vertikalu sa sprat. Znaci u sustini da idu cevi tj poseban vod nezavisno samo za potkrovlje recimo, a posebno da ide prizemlje i prvi sprat? Jedan majstor mi reče da to može da se napravi i sa jednim kotlom a drugi kaže jedino dva kotla. Je l' tadio neko nesto slicno?
Paaa, oko duplo više nego što je potrebnoŠta mislite dali je meni dovoljno 24KW za 250 kvadrata za dobro izolovanu kuću sa prizemljem i spratom?
Šta znam, eto nekako gledam da bude što optimalnije da posle ne prepravljamo. Možda i nema potrebe za time. A majstori neće baš sve da kažu kod se ne informišeš malo.Meni je majstor odvojio prizemlje od sprata s 2 ventila jer na spratu imam etaznu pec i drva koja zelim da iskoristim a moji ce se u prizemlju grejati na gas.kad hocu gore na drva zatvorim ventile, kad hocu sve na gas otvorim 2 ventila. Ti hoces s jednim kotlom da grejes sve a da pritom lupam hoces da grejes samo prizemlje i potkrovlje. A sto bi to radio ako neces neke prostorije da grejes zatvoris termoglave i cao
A joj. Danas ga pitao za bojler kako ide priča. On mi kaže da to ne radi on, da mi treba vodoinstalater ako hoću da koristim kotao za toplu vodu. U fazonu kao, bojler ti ostaje stari na struju, a kotao ti vrši funkciju bojlera kao, poveže se kao na postojeće cevi za vodu. Nije mi baš najjasnije do kraja, i nešto mi ne deluje jednostavno da nađem vodoinstalarera da se petlja sa tim. Plus ima na 3 etaže jedno ispod drugog kupatilo. Kaže kao trebalo bi da mi je kotao blizu kupatila da mi imalo smisla.Za ruke mi je uzeo 500e za 6 radijatora plus kotao i sanitarnu vodu na 4 mesta. Kod mene je ostao elektricni bojler samo je skinuo brinox vezu, ostale mi cevi bakarne i izmenjivac u bojleru dok sam koristio grejanje na drva. Koristicu drva jos min 1 sezonu dok ih ne potrošim. Na bojler je stavio 2 cepa i to je to. Kad hocu ponovo bojler mora brinox vezom da spoji a na kotlu se zavrne sanitarna voda
Blago tebi. Meni ovaj majstor ne deluje loše. Ali često kaže kako ćemo ovo, kako ćemo sanitarnu vodu, zamršen raspored u kući itd. Je l' kod tebe sve na jednoj etaži ili ima više? Je l' ti razvukao cevi u krug na spratu gde je kotao? Ovaj mi je iz nekog razloga predložio da se maltene odmah podigne sa prizemlja gde je kotao na 1 sprat pa da gore ide u krug a onda da buši gde treba i da spušta cevi za radijatore dole. ShowJa sam to prepustio komsiji koji nema u sta se ne razume, bukvalno kad radi drugome kao sebi da radi. Rekao mu kako hocu sta hocu, sve je sproveo u delo. Sanitarnu vodu mi sproveo u 2 kupatila i 2 kuhinje lagano
Hvala, pogledaću baš šta ima na tom YT kanalu. Vidim da ovaj proterm 24 kotao sto mi je preporucio spada u te kombinovane, tako da je majstor.verovatno mislio na tu prvu opciju. Malo me buni sto kaze da mi treba vodoinstalater da mi do prikljuci, jer on kao se ne bavi tim delom.Ono sto sam ja istrazio za sada, a verovatno ce ti pomoci @NikolaBgd .
Ja sam istrazivao za podno grejanje sad ne znam dal je isto za sve.
Postoje valjda dve vrste kotlova, kombinovani i obicni.
Kombinovani je kombinacija onog sto bi se na struji zvalo protocni bojler, i dela koji sluzi za grejanje vode u cevima za grejanje. Kad pustis vodu na slavinu, kotao prestane da gura vodu u cevi za grejanje i salje vodu tebi na slavinu, cim zatvoris vodu on otvara klapnu i ponovo cirkulise vodu u sistemu za grajenje. U sustini postoji gorionik kroz koji gori gas i greje cevi u kojima je voda, a na izlazu tih cevi se voda usmerava ili na grejanje ili na potrosnju pri kupanju recimo, a u kotao se dovodi direktno voda iz vodovoda.
Druga opcija je obican kotao za grejanje, koji ima samo funkciju za grejanje, ali na njega se moze povezati kombinovani bojler. Taj kombinovani bojler je u sustini kombinacija bojlera na struju jer ima grejac unutra, ali takodje kroz njega prolaze i cevi od grejanja, tako da te cevi direktno greju vodu kao sto greju bilo koje telo ili pod u kuci.
Treca solucija je da imas odvojeno kotao samo za grejanje, i nezavistan bojler na struju.
Kombinovani kotlovi su skuplji od obicnih. E sad dal postoji i cetvrta opcija ili jos neka ne znam, ovo je sto sam uspeo da iskopam po netu. Imas na YT covek objasnjava bas sve to, heatmaster se zove kanal pa ima svasta tu, mozda ti pomogne.
Taj majstor ne voli da zaradjuje izgleda ili mu mrsko da radi.Malo me buni sto kaze da mi treba vodoinstalater da mi do prikljuci, jer on kao se ne bavi tim delom.
Postoje valjda dve vrste kotlova, kombinovani i obicni.
Kombinovani je kombinacija onog sto bi se na struji zvalo protocni bojler, i dela koji sluzi za grejanje vode u cevima za grejanje. Kad pustis vodu na slavinu, kotao prestane da gura vodu u cevi za grejanje i salje vodu tebi na slavinu, cim zatvoris vodu on otvara klapnu i ponovo cirkulise vodu u sistemu za grajenje. U sustini postoji gorionik kroz koji gori gas i greje cevi u kojima je voda, a na izlazu tih cevi se voda usmerava ili na grejanje ili na potrosnju pri kupanju recimo, a u kotao se dovodi direktno voda iz vodovoda.
Ma da. Ne radi mu se to izgleda. Treba posle i juriti vodoinstalatera koji bi to radio, a plus će kontam više da košta sa dovođenjem vodoinstalatera. Muka.Taj majstor ne voli da zaradjuje izgleda ili mu mrsko da radi.
Meni je majstor kada sam ugradio kotao kod roditelja na gas spojio I toplu vodu iz kotla, plus sam ja zadržao da iz kombinovanog bojler na struju i etažno (već je postojao) zimi dobijam toplu vodu kada radi grejanje a isključim vodu iz kotla na gas.
Da, baš to mislim da je mislio. Al videh da mu taj deo oko sanitarne vode nije bio primamljiv za rad. Plus kad ga malo više zapitkujem nelagodno mu.Verovatno je mislio na to da treba da se dovuce cevima voda do kotla, pa nece on da se zeza sa time, vec da to odradi vodoinstalater a on poveze samo kotao kasnije.
Trenutno bi trebalo pokriti prizemlje i sprat sa ukupno negde oko 140m2 ukljucujuci kupatilo i jednu sobu na potkrovlju a ostaviti kutiju za dalje razvodjenje po potkrovlju za kasnije. Nekih max 180m2 ukupno kad bude uradjeno i potkrovlje skroz.Za koliku kucu?
Ja imam oko 120m2 samo jedan sprat da radim podno, i odmah bih i kombinovani bojler uz to.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari