D
Deleted member 46590
Guest
Trenutno ugrađuju gasovod kod mene u ulici podno Avale, Kome, kako prijaviti za prikljulak i koliko košta ?
Drago mi je što si probao bez termostata. Kotao ti ne radi stalno, već održava zadatu temperaturu vode u sistemu. Potrošnju možeš imati veću jedino ako zadaš veću temperaturu od potrebne! Nisi se još uhodao dovoljno, malo je 4 dana da se uveriš a vidim da ti se svidelo odmah na početku. Potrošnju je teško uporediti jer sada ti je puno konstantnija temp. u kući. Moglo bi se uporediti jedino kada bi izračunao prosečnu temperaturu u kući upravljajući sa termostatom.Evo zadnjih 4-5 dana sam isključio termostat i zaista temperatura u kući je prijatnija, čak i sa nižim dostignutim temperaturama ambijenta, i radijatori nisu nikad hladni. Jedino što potrošnja se nije smanjila, čak je možda i za nijansu veća ali još je rano, moraću još par dana da ga testiram da bih imao jasniju sliku. Sinoć oko 23h sam smanjio polaz sa 43C° na 37C°. U tom trenutku u kući je bilo 22C°. U 6.30 ujutru temperatura sobe je bila 20,4C° a subjektivni osećaj vrlo prijatan. Spoljna temperatura se kretala od 0 do - 2C°. Oko 7h sam ponovo povećao polaz na 43C° i otišao na posao. Do 16h temperatura sobe je dostigla 21,6C° i takođe je bilo vrlo prijatno unutra. Tad sam smanjio polaz za jedan stepen na 42C°. Spoljna temperatura je bila 3C°. Do 22h se sobna temperatura popela na 22C° verovatno zbog prisustva ljudi u sobi, paljenja šporeta itd. Oko 22.30 sam vratio polaz na 36C° pa ću videti do ujutru na koliko će da spadne unutrašnja temperatura. Trenutno je napolju 2C° i ne bi trebalo da ide ispod 1 u plusu. Poenta je da je sve vreme u kući prijatno, nema one neprijatne jeze kad se ohlade radijatori i nema komešanja vazduha kad se naglo zagreju. Jedino nisam siguran da li se kotao gasi ili radi sve vreme.
Verovatno si zadao veću temp. polazne vode od potrebne . Ne govorim napamet! Serviser koji je bio da pusti moj kotao u pogon ,isto ovako koristi svoj bez termostata. Može se upravljati i sa termostatom recimo zadaš 22c° a temperaturu smanjiš na minimalnu vrednost koja je potrebna za održavanje temp. u kući. U ovom slučaju termostat služi kao zaštita da nikako ne prelazi 22,3c°ja sam probao sa deaktiviranjem termostata i podesavanjem temperature vode ali je prosecna dnevna potrosnja skocila za 20ak% u mom slucaju. Sa nekih 7-8 kubika na 10+
da da sve sam ja ukapirao i isprobao. Nisam zadao vecu temperaturu jer u stanu nije bilo pretoplo, vec je temperatura bila kao i inace. Mislim da je tvoja preporuka idealna sa koriscenjem spoljasnjeg termostata , u suportnom svaki dan moras da menjas temperaturu vode. Danas je napolju 10'C , juce bilo 0.Verovatno si zadao veću temp. polazne vode od potrebne . Ne govorim napamet! Serviser koji je bio da pusti moj kotao u pogon ,isto ovako koristi svoj bez termostata. Može se upravljati i sa termostatom recimo zadaš 22c° a temperaturu smanjiš na minimalnu vrednost koja je potrebna za održavanje temp. u kući. U ovom slučaju termostat služi kao zaštita da nikako ne prelazi 22,3c°
😁 A sta ti mislis koliko ce trajati?Cekajte malo, kada deaktivirate termostat, zar vam onda ne radi pumpa na kotlu nonstop? Pa koliko mislite da ce ta pumpa trajati i jos gore, koliko ce tek to povecati potrosnju struje?
Verovatno koliko traje garancija..😁 A sta ti mislis koliko ce trajati?
Jest idealno bi bilo sa spoljašnjim senzorom ali kod mene radi dobro i ovako. Nisam ugradio iz razloga što je samo modul 200€ +senzor i ugradnja.Menjam temperaturu najviše 3 puta na dan.Ujutru ,ponekad popodne i uveče pre spavanja.Ako odemo negde na nekoliko sati, smanjim ga ako ne zaboravim. Kod mog kotla je pumpa varijabilna(povećava -smanjuje obrtaj po potrebi sam) i ona stalno vrti vodu. Kotao je kondenzacioni i oni su uvek efikasniji na nižim temp.vode. U parametrima kotla se može odabrati režim rada pumpe po želji korisnika. Max potrošnja struje kotla je 80wda da sve sam ja ukapirao i isprobao. Nisam zadao vecu temperaturu jer u stanu nije bilo pretoplo, vec je temperatura bila kao i inace. Mislim da je tvoja preporuka idealna sa koriscenjem spoljasnjeg termostata , u suportnom svaki dan moras da menjas temperaturu vode. Danas je napolju 10'C , juce bilo 0.
Iz ličnog iskustva ti garantujem da si sve pogrešio u razmisljanju.Verovatno koliko traje garancija..
A potrosnja struje verovatno zavisi od snage kotla, verovatno kotao trosi oko 200w struje sto nije zanemarljivo. Druga stvar gorionik se nonstop pali i gasi na taj nacin, opet mu se skracuje radni vek. A i potrosnja gasa je veca koliko vidim.
Ne znam, ja na taj nacin ne bih koristio kotao.
Znaci Bergen termostat je glup i trom isto kao i Bergen klime... Neverovatno..Takođe, termostat temperaturu pokazuje u koracimo od 0,5 što je bezveze i daje signal kotlu da se pali samo ako je razlika izmedju podesene i izmerene temp 1 stepen ili vise, ne znam da li se to moze namestiti barem na 0,5 stepena.
Znaci Bergen termostat je glup i trom isto kao i Bergen klime... Neverovatno..
A kad grejanje radi dali se ugasi tacno na 21c ili termostat pregreva prostor?
Postavi prvo sebi pitanje, sta ti je važnije? Komfor ili usteda?
Shodno tome i biraj nacin koriscenja kotla, jer se komfor i ustede u jednom momentu pocinju sve vise udaljavati.
Ti sobni termostati koji se prodaju kod nas su meni bzz, cak i ti od 0.5C koraka merenja, da ne pričam o onima od 1C.
U ovom slučaju, ako termostatom zadam 22 stepena, a na kotlu namestim max temp vode da je recimo 31 sto mi daje prijatnih 21,5 u kuci, ali moj kotao ce onda konstantno raditi na tih 31 stepen jer nikad nece moci da dostigne zadatih 22 stepena u sobi, nece se nikad iskljuciti, ne znam da li je to problem u smislu dugotrajnosti kotla, a unutra bi bilo prijatnije sigurno.Verovatno si zadao veću temp. polazne vode od potrebne . Ne govorim napamet! Serviser koji je bio da pusti moj kotao u pogon ,isto ovako koristi svoj bez termostata. Može se upravljati i sa termostatom recimo zadaš 22c° a temperaturu smanjiš na minimalnu vrednost koja je potrebna za održavanje temp. u kući. U ovom slučaju termostat služi kao zaštita da nikako ne prelazi 22,3c°
Najekonomicinije je niskotemperaturno grejanje koje radi 24/7. Kada gasis voda ti se ohladi u sistemu kao i objekat pa nakon paljenje potrosis vise energije nego da si samo odrzavao temperaturu.
Sta kod tog gasnog kotla trosi mnogo struje, pumpa ?
Ja sam isprobao taj sistem ali mi je potrošnja na dnevnom nivou bila veća za 25-30%. Isprobao sam na par dana u Decembru i od nekih 7 kubika dnevno, potrošnja je skočila na oko 10+. Plus što non stop moraš da šteluješ temperaturu vode zavisno od spoljašnje temperature. Nakon par dana sam se vratio na staro i našao neki optimalan program.Najekonomicinije je niskotemperaturno grejanje koje radi 24/7. Kada gasis voda ti se ohladi u sistemu kao i objekat pa nakon paljenje potrosis vise energije nego da si samo odrzavao temperaturu.
Sta kod tog gasnog kotla trosi mnogo struje, pumpa ?
Baš sam u tom periodu proveravao i to i kotlovi smešno troše struje. Svakako ti savetujem isprobaj potrošnju na par dana i lako ćeš uraditi matematiku. Popišu merni set na 24h nekoliko dana sa trenutnim režimom i posle sa režimom temperature vode i vidi razliku.Ne znam da li troši mnogo struje, samo onako razmišljam naglas što se kaže, dok me neko ne opovrgne![]()
Menjaj termostatTakođe, termostat temperaturu pokazuje u koracimo od 0,5 što je bezveze i daje signal kotlu da se pali samo ako je razlika izmedju podesene i izmerene temp 1 stepen ili vise, ne znam da li se to moze namestiti barem na 0,5 stepena.
Ma sve mi je jasno...Tako isto radi i moje dve bergen (gree) klime.. Iskreno ako je kod tebe ista glupa elektronika-senzor kao i kod mene , nema sanse da dobijes preciznu temp. u kuci i komfor osim ako si voljan da konstantno dezuras pored daljinca-termostata ... Uredjaj kad radi onda pregreva za 1c a kad ne radi onda pusti da se prostor ohladi za 1c ispod zadate temp.. Sto znaci oscilacija od 2 stepena.. Previse... Kod mene se pokazalo da valja jedino kad je napolju hladnije pa grejanje mora da radi 24/7 i tu onda uspeva da odrzi temp. koliko toliko precizno. Kad se grejanje pali-gasi stalno to je bas ruzan osecaj sto kazes te toplo te hladnjikavo...Ne ugasi se tacno, zna i da pregreje prostor.
Ima varijanta da on pokazuje da je 21 stepen, a zadato je 21,5 i on se ne pali. Pa onda moram prvo da prebacim na manuelno i stavim 22 da se upali, pa vratim na programirano i onda nastavi grejati.
Menjaj termostat
Kod mene termostat pokazuje temperaturu u koracima od 0,1, pa je grejanje namesteno da se ukljuci na 21,8C a iskljucuje na 22,2C. Samim tim kotao cesce ukljucuje ali mnogo krace radi, jer se voda u sistemu nikada ne ohladi potpuno.
Opet, jako je bitan sam polozaj termostata u stanu, ne valja ni da je preblizu ni predaleko od radijatora, niti da je prenisko ni previsoko od poda... Ne valja ni da je pored samog prozora, itd..
Ti bi možda mogao da razmisliš i o spoljnom termostatu za iduću sezonu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari