Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Ja koliko znam Pular nikad nije ni imao merenje, a ako ti je neka uteha, samo ga (malo) skuplja Clivia ima (pritom relativno ili barem prihvatljivo tačno), međutim još skuplji Airy nema 🙄

Ergo, TP-Link Tapo P110 ili P115 i uživaš u grafikonima, trenutnoj/dnevnoj/mesečnoj potrošnji, računanju cene...i naravno deljenju grafikona sa nama 🙃
Razlika između praćenja potrošnje Klivije i Woox pametne utičnice koju imam je 4 kilovata u korist wooxa. To je razlika nastala najverovatnije u periodima kada klima ode u off stanje, ali i dalje troši po 12, 13w. što klima ne zabeleži, ali utičnica beleži

Meni su obe Clivije beležile po 0.1KWh u danima kada su bile potpuno ugašene.
Po tome bi trebalo onda da beleži i kada je u off stanju/pauzi, no teško je reći/znati (a i Gree je to xD)...

Kako god i na sreću, dovoljno je precizno da ko nema ili ne koristi utičnicu može da se osloni i da računa da ga neće debelo prevariti* :)

* Brojanje dana (ili sati) do demantija može da počne... 😆🤣😂

Izolacija 15-ca stiropor plus fasada
Cela kuća ima PVC stolariju
Sobe su prosek od 10m2 do 15m2
Isključivo me intersuju GREE inverter modeli dakle dve 18-ke i četri 12-ke
Budžet koliko treba toliko da se plati ali ništa neko nenormalno pumpanje cena
Koliko vidim 18-ka je oko 93000 din. a 12-ka 70000 din.
18-ca ASYG18KMTE, a za sobe imaš trenutno akciju 3x 9-ka za ~139k FUJI RSG09KETA u hladnoj prodavnici. Imaš dobru izolaciju, treba ti niska modulacija. Gree uglavnom ne ide nisko, pa bi bilo pali/gasi

Razlika između praćenja potrošnje Klivije i Woox pametne utičnice koju imam je 4 kilovata u korist wooxa. To je razlika nastala najverovatnije u periodima kada klima ode u off stanje, ali i dalje troši po 12, 13w. što klima ne zabeleži, ali utičnica beleži
Zaboravih da dodam da je moguće i da klima ne može sve da izmeri, ili app namerno pokazuje nešto manje kako bi klima ispala "efikasnija" (ne bi me čudilo).

Clivija tj. Gree+ app ne pokazuje trenutnu potrošnju pa ne mogu da tvrdim, ali recimo dve iste Midea E-Brizle tj. njihov SmartHome app gotovo uvek pokazuje ~30W manju trenutnu od Tapo-a.
Ako po njoj računa ukupnu (a i kako bi drugačije) - eto još jednog od mogućih objašnjenja zašto je manja u app vs. utičnica :)

Ovde je ugradnja i pozicioniranje važnoje nego kod klime. Nikako ne sme da duva u trosed! 😂
Ma odlicna stvar, kad nestane struja na duze vreme! Mozes da ga setas po sobama, ali ipak preporucujem hodnik ---> zbog dobrog izduva :cool:

Poslednja izmena:
Mozda posto je najslabija od Gree, ali..
Ne znam kakva ti je izolacija, ako je imas onda zaboravi na Gree..trazi neku sa niskom modulacijom, Midea, Vivax, Tcl..

Vidim da preporucujete druge klime kada su u pitanju manji prostori. Da li to znaci da Gree 12 npr Clivia ima vecu snagu i moze lakse da zagreje vece prostorije naspram 12 poput Vivaxa, Tcl itd.

Vidim da preporucujete druge klime kada su u pitanju manji prostori. Da li to znaci da Gree 12 npr Clivia ima vecu snagu i moze lakse da zagreje vece prostorije naspram 12 poput Vivaxa, Tcl itd.
Evo ti moj prostor, 16 kvadrata, jedan zid ceo u prozorima sa ne baš sjajnom pvc stolarijom, zidovi nemaju izolaciju, a spoljni je i onaj iza garderobera (klima Clivia se nalazi u gornjem levom uglu fotke). Zagreje kao od šale i ugasi se.
E sad, uzmi sve ovo sa rezervom jer mi je prva zima sa klimom i ne znam kako će biti na minusima, ali da je prejaka za ovaj prostor- prejaka je

Prilozi

• 20251006_161402.jpg
    20251006_161402.jpg
    226.9 KB · Pregleda: 36
Evo ti moj prostor, 16 kvadrata, jedan zid ceo u prozorima sa ne baš sjajnom pvc stolarijom, zidovi nemaju izolaciju, a spoljni je i onaj iza garderobera (klima Clivia se nalazi u gornjem levom uglu fotke). Zagreje kao od šale i ugasi se.
E sad, uzmi sve ovo sa rezervom jer mi je prva zima sa klimom i ne znam kako će biti na minusima, ali da je prejaka za ovaj prostor- prejaka je
Pa ovako na slici stvarno deluje da jeste. Meni je u prostoru od 25kvadrata i vise.

Može, al' neće često (ako uopšte) ispod 450-500W.
Zašto - još uvek je nejasno, tj. ne vidim nikakav šablon.

I sa 500W ima prilično topao izduv i raste sobna T, tj. grejala bi i da spusti potrošnju.
Umesto toga nastavlja zakucana na 500W pa se gasi i tako u krug.

^^Konkretno ponašanje moje dve Clivije, obe u ~35m2 dobro izolovanog prostora (slaže se u suštini i kod ostalih članova, prema pisanju u zadnjih nekoliko dana)...

Akoju klimu onda za 20 kvadrata za grejanje?
Zavisi kakva ti izolacija....
Ako ti je dobra mozes i da razmislis od nekod japanca (Daikin, Fuji itd.)
Ako je slaba ili nikakva mozes i Gree (Clivia)
U prelaznom periodu ako te nervira rezim on/off, mozes da koristis klimu preko I-Feel!
Naravno sve zavisi i do budzeta!

Poslednja izmena:
Da nije bučna, a da je info iz prve ruke - Midea Breezeless.

A (bilo) koja tačno - kad napišeš kakve su izolacija i stolarija, greje li se prostor pored/iznad/ispod, hoće li biti otvorena vrata.....!

Samo prostorija od 20 kvadrata,nema izolacije spolja,i imsm pvc prozore,nihe neka izolacija

Ja ti samo mogu još jednom potvrditi da je Breezless (E) tiha klima, i mogu je preporučiti generalno kao model.

Po kvadraturi, predpostavljam da bi i 9-ka mogla bez većih problema, međutim to će ti kolege potvrditi ili opovrgnuti s' obzirom da nemaš izolaciju i da je meni prva zima sa klimama pri čemu sve greju dobro izolovan prostor (konkretno E Brizle 9, svaka po ~30m2), te ne mogu i ne smem, tj. neću da tvrdim! :)
12-ica ti je svakako sigurica...

EDIT:
Takođe, ako planiraš izolaciju (relativno) uskoro, po meni je pametnije birati klimu kao da si je već uradio, nego posle da dođeš u situaciju da ti trenutno odgovarajuća postane prejaka (stalno on/off, pregrevanje, potrošnja, skuplja u startu.......)

Poslednja izmena:
Vrh Dno