Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Prvo i prvo klima je 24ka. Ko ima iskustva sa tolikom klimom, u istom prostoru gde je i ova postavljena taj neka daje komentare, neka sudi i presuđuje.
Svi ostali, uključujući i mene, možemo samo da se pokrijemo ušima ili eventualno damo neki predlog kako da olakšamo čoveku.
Sve sami mudroseri....
Klima radi u 90 m2, i sta treba da trosi kao ona domacinova na 80 kvadrata(150w)?

Pa meni 20m2 hladi na 200-250W, a ocekujete da 90m2 sa ljudima i ko zna cime jos hladi sa 400W i odrzava u celom prostoru u stepen istu temperaturu...svasta.
Receno je ovde vise puta da se uzme vise manjih klima, ali ovo je rezultat jedne velike...nema tu gledanja modulacije i slicnih gluposti, ta klima je tu da bude jaka i duva kao uragan.
Na grejanju ocekujem jos losije da radi, jer se teze pokriva veliki prostor.
I malo je bespoentno u 90m2 na 24k klimi temperaturu meriti 1m od klime.

Kakav je taj prostor u kom je klima, jel samostalan ili je kancelarija u zgradi, kakva je izolacija u tom prostoru, koliko prozora, koliko ljudi, koliko drugih masina, kakav je protok vazduha, koliko se luftira, kakva je ventilacija i koliko radi...svaka od tih stvari utice na rad klime.

Poslednja izmena:
Poenta nije potrosnja ove klime prilikom spustanja temperature , ovo je 24ka i ocekivano je da vuce toliko iz uticnice. Mene zanima zasto tako lose odrzava temperaturu, i zasto ne modulira oko 300/500/600w i odrzava tu temperaturu koju sam podesio na daljinskom koliko god ona bila. Ako je iFill ukljucen,daljinski stoji 4-5m od klime ,okrenuti ka njoj da moze da komunicira. Ako je IFell iskljucen i recimo u app pokazuje Room temp 23C, a klima podesena na 25C, zasto ide 2C ispod, zasto ne modulira tada na manjopj potrosnji, vec gura 2C nize na oko 1000w i onda ugasi kompresor? Kao laiku, mislim da to nema veze ni sa izolaciom, ni sa prostorom, jer klima je spustila tem 2C ispod zadate, nije ona imala problem da skine temp na zadatu satima pa zato je toliko trosila. Ugradjena je po propisima, odmaknuta 20cm od plafona. Plafon je visok 3m, i klima se nalazi u fotografskom studiju u kojem nema dodatnih masina koje proizvode toplotu trenutno. Studio ima dosta staklenih povrsina, oko 30m2 prozora, ali je nova pvc stolarija i izolacija je 20cm stiropora.

Podesi offset za temperaturu(pise ti u uputstvu kako) i onda ce ici na 2c vise.
A tako radi zato sto mislim da je prostor preveliki i izmena vazduha je losa.
Ako mislis da je to samo do te klime, veruj mi da nije, svima se to desava u odredjenom prostoru.
Okacicu kasnije kako radi Fujitsu jaka 12ica u 20m2, kada lepo modulira...

Poenta nije potrosnja ove klime prilikom spustanja temperature , ovo je 24ka i ocekivano je da vuce toliko iz uticnice. Mene zanima zasto tako lose odrzava temperaturu, i zasto ne modulira oko 300/500/600w i odrzava tu temperaturu koju sam podesio na daljinskom koliko god ona bila. Ako je iFill ukljucen,daljinski stoji 4-5m od klime ,okrenuti ka njoj da moze da komunicira. Ako je IFell iskljucen i recimo u app pokazuje Room temp 23C, a klima podesena na 25C, zasto ide 2C ispod, zasto ne modulira tada na manjopj potrosnji, vec gura 2C nize na oko 1000w i onda ugasi kompresor? Kao laiku, mislim da to nema veze ni sa izolaciom, ni sa prostorom, jer klima je spustila tem 2C ispod zadate, nije ona imala problem da skine temp na zadatu satima pa zato je toliko trosila. Ugradjena je po propisima, odmaknuta 20cm od plafona. Plafon je visok 3m, i klima se nalazi u fotografskom studiju u kojem nema dodatnih masina koje proizvode toplotu trenutno. Studio ima dosta staklenih povrsina, oko 30m2 prozora, ali je nova pvc stolarija i izolacija je 20cm stiropora.
Ta klima bi trebala da spusti potrošnju a ne da gasi kompresor na 800-1000w kada bi mogla ali kao što vidiš ne može zato što su je takvu napravili.Još sa takvom lošom modulacijom ne održava zadatu temperaturu i javljaju se te velike oscilacije u temperaturi.Naravno da to nema veze sa prostorijom,izolacijom ili pozicijom klime konkretno kod tebe u prostoriji.Modulacija nije glupost kao što je napisano u tekstu iznad već je modulacija alfa i omega kod inverter klima uređaja.Kada bi modulacija bila nebitna stavka onda bi ostali kod on/off klima.Kod invertera sve je podređeno modulaciji kompresor i elektronika.Najvažnija stvar kod klima uređaja je ta da prilagodi svoj rad uslovima u prostoriji da smanji snagu kompresora kada je potrebno i sa manjom potrošnjom struje održava zadatu temperaturu bilo na grejanju ili hlađenju.Kvalitetna inverter klima održava zadatu temperaturu bez oscilacija i sa minimalnom potrošnjom struje.Dobre inverter klime se izdvajaju od drugih fluidnim radom i dobrom modulacijom koja korisniku klime omogućava prijatan boravak u prostoriji koja je klimatizovana.Po pravilu na hlađenju klime niže moduliraju nego na grejanju.Možeš da pozoveš servis da pogledaju kako klima radi gasi kompresor na visokoj potrošnji i ta razlika u temperaturi između stani kreni kompresora je vrlo iritantna.Dobre klime nemaju te oscilacije u zadatoj temperaturi pa ko bi kupio klimu a da mu prodavac kaže vaša klima će praviti oscilacije u temperaturi od 3 stepena to ne bi kupio niko.Nikakav offset tu ne pomaže najčešće su ti problemi rešavani zamenom klime zato što ona neće krenuti da radi bolje.Jednostavno ne može da prilagodi svoj rad klima zadatim parametrima i uslovima u prostoriji i maltretira korisnika klime takvim lošim radom.

Toliki tekst, a nista konkretno napisano, samo idemo populisticki, Kina krs, Japan konza :D

Elem, proizvodjaci za 80-90m2 preporucuju 34k BTU ili ti 9.5kW klime...i to najvise zbog jos jaceg izduva koji je pretezno preko 1500m/h.
Elem, sto je veci prostor, mora klima jace da duva. U tih 90m2 nikada ne bi smela da radi ispod max izduva, da bi smenjivala nenormalnu kolicinu vazduha.
Bez adekvatne zamene vazduha u prostoru, ne moze biti preciznosti. I dalje smatram da ta klima nema sta da radi ispod 1000W u 90m2 ako je u prostoru iole izjednacena temperatura.
A sto se tice pauziranja i preciznosti, ja bih voleo da proleter vise ne govori nebuloze sa 100% sigurnoscu na osnovu svog jako malog iskustva sa 2 klime u svoje 2 sobe.
Prostor. Strujanje vazduha. I opet, prostor.
Imam 4 identicne Amber Ultra Premium 12ice, 1 u 30-40m2, 2 u identicnoj prostoriji jedna iznad druge od oko 25m2 i jedna u trpezariji i kuhinji od 80m2, svuda izolacija 10ka ja mislim, slicno prozora, nista spec razlicito, a 3 su u istoj kuci.
Da li iko misli da se ove klime identicno ponasaju, identicno odrzavaju temperaturu i moduliraju?
Da, ove 2 u identicnom prostoru se identicno ponasaju i spustaju do 400W i tu rade...vec ova u 30-40m2 razlicitog prostora ne ide ispod 500W, a ova poslednja je jedina koja nema poente da radi na prve 3 brzine i koja ne ide na te modulacije. Amber Ultra 12ica je jacinom slicna toj obicnoj Amber 24ci.
Isto tako, radi, radi pa se ugasi i onda kada se izmeni taj silni vazduh, pa klima naglo skonta da je dosta, stop.
Ja nemam iskustva sa jakim japanskim klimama(pricam o ozbiljnim brendovima, poput Daikin, Mitsu i Panasonic), ali ako bi one modulirale na 300W u 80m2, tu bi radile lose kao Fujitsu i bile bi preslabe i tokom rada da odrze temperaturu.

Evo kako Fujitsu lepo modulira, pa obara temperaturu i ako nije postigao zadatu, a onda se 2 sata ne pali dok mu ja rucno ne upalim ventilator da prostruji vazduh.
Kada se spusti ispod 250W, krene da izduvava vlaznjikav i pretopao vazduh da bi se to nazvalo hladjenjem.
Isti taj Fujitsu moze i bolje da radi, savrseno odrzava temperaturu u mojoj sobi(opet, ne svuda u 1c identicno) kada mu je ventilator podesen na 2. ili 3. brzinu.

Ugasio mi se video, ne znam zasto, ali je pauza mozda 5 minuta dok sam se okrenuo da vidim da ne snima, a posle sam tokom drugog videa izasao iz kuce na 2 sata i morao rucno da upalim ventilator da bi se klima dozvala sebi. Njoj je kod senzora gore verovatno bilo superiska.

A da neko ne pomisli da je na grejanju bolja...

Da ne zaboravim kako Fujitsu odrzava u stepen identicnu temperaturu u prostoru.
Razdaljina izmedju slika je 2-3m, soba 20m2, vreme oko 3 ujutru, odmah nalon gornjeg snimka, da ne misli neko da je neko zariste ili nesto slicno. Klima, poprilicno jaka Fujitsu Luca 12 od 100k dinara.

Prilozi

• IMG_2059.jpeg
    IMG_2059.jpeg
    81.3 KB · Pregleda: 32
  • IMG_2060.jpeg
    IMG_2060.jpeg
    100.8 KB · Pregleda: 16
  • IMG_2058.jpeg
    IMG_2058.jpeg
    191.5 KB · Pregleda: 26
Poslednja izmena:

Xepoj87

I šta sad savetuješ članu foruma koji nije zadovoljan svojom klimom.Ja savetujem da je promeni nekom koja dobro radi.To što kod tebe neke klime loše rade da li njemu treba da bude neka uteha kao eto imaju i drugi korisnici problema.Ili mu savetuješ da je eto takvu ostavi pa da ga maltretira godinama.Srž problema je taj da korisnik nije zadovoljan radom klime koju je kupio pokušaj da neki savet daš zato što je takvih problema bilo i ranije nije ovo izolovan slučaj.Ja nemam problema sa radom klima tako da nema potrebe mene da pominješ u postu već se posveti rešavanju problema ako možeš ili imaš volje za to.

Činjenica je da ako klime ne mogu da moduliraju niže na grejanju ili hlađenju velika je verovatnoća da će više da oscilira temperatura u prostoriji, jer će one češće da se gase zbog toga što su pregrejale ili previše ohladile sobu. Nekome ovo manje a nekom više smeta, ko je naviko na on off klimu njemu će ovakav rad klime manje smetati.

Само једна напомена, температуру треба мерити на некој позицији у соби ван директног домета ваздуха који дува из климе, а не у апликацији. Ако је простор велики може се мерити и на више места, али поента је имати неку мерну тачку која се може пратити и која ће на најбољи начин представљати температуру целог простора.

Kao sto sam vec rekao, mislim da ta klima ok radi u uslovima u kojima radi, veliki prostor, a gubitci sa prozorima ne verujem da su mali i opet, jako bitno koji deo prostorije se zagreva, jer kao sto rekoh, strujanje vazduha.
Takodje, mislim da ako hoce izjednacenu temperaturu u 90m2, mora da kupi nekoliko kasetnih klima, po mogucstvu Mitsubishi ili Daikin, da sprovede ventilaciju sa rekuperatorom i nakon ~15ak somica, bice super i izjednacena temperatura u prostoru, kao i svez vazduh sa malim gubitcima.
A ako neko misli da ce sve da bude savrseno samo zato sto je kupio inverter koji ima dovoljno snage da ohladi neki prostor, vara se, mora negde da bude kompromisa.
To je moje misljenje na osnovu mog iskustva. Zato mislim i da su bolje 2 12ice da obe pokriju polovinu prostora, ali to sam samo ja, ne znaci da sam u pravu.

Na osnovu tvog iskustva, svaka klima u svakom prostoru mora da odrzava u stepen tacnu temperaturu, mora da modulira na barem 200W i mora da bude iz Japana, jer iz Kine nije izasla nijedna dobra klima.
Takodje, iz tvog iskustva, svaka Fujitsu klima savrseno radi.

E sada, ako on hoce, uvek moze da vrati tu klimu i da proba neku drugu 24ku.

Poslednja izmena:
Toliki tekst, a nista konkretno napisano, samo idemo populisticki, Kina krs, Japan konza :D

Elem, proizvodjaci za 80-90m2 preporucuju 34k BTU ili ti 9.5kW klime...i to najvise zbog jos jaceg izduva koji je pretezno preko 1500m/h.
Elem, sto je veci prostor, mora klima jace da duva. U tih 90m2 nikada ne bi smela da radi ispod max izduva, da bi smenjivala nenormalnu kolicinu vazduha.
Bez adekvatne zamene vazduha u prostoru, ne moze biti preciznosti. I dalje smatram da ta klima nema sta da radi ispod 1000W u 90m2 ako je u prostoru iole izjednacena temperatura.
A sto se tice pauziranja i preciznosti, ja bih voleo da proleter vise ne govori nebuloze sa 100% sigurnoscu na osnovu svog jako malog iskustva sa 2 klime u svoje 2 sobe.
Prostor. Strujanje vazduha. I opet, prostor.
Imam 4 identicne Amber Ultra Premium 12ice, 1 u 30-40m2, 2 u identicnoj prostoriji jedna iznad druge od oko 25m2 i jedna u trpezariji i kuhinji od 80m2, svuda izolacija 10ka ja mislim, slicno prozora, nista spec razlicito, a 3 su u istoj kuci.
Da li iko misli da se ove klime identicno ponasaju, identicno odrzavaju temperaturu i moduliraju?
Da, ove 2 u identicnom prostoru se identicno ponasaju i spustaju do 400W i tu rade...vec ova u 30-40m2 razlicitog prostora ne ide ispod 500W, a ova poslednja je jedina koja nema poente da radi na prve 3 brzine i koja ne ide na te modulacije. Amber Ultra 12ica je jacinom slicna toj obicnoj Amber 24ci.
Isto tako, radi, radi pa se ugasi i onda kada se izmeni taj silni vazduh, pa klima naglo skonta da je dosta, stop.
Ja nemam iskustva sa jakim japanskim klimama(pricam o ozbiljnim brendovima, poput Daikin, Mitsu i Panasonic), ali ako bi one modulirale na 300W u 80m2, tu bi radile lose kao Fujitsu i bile bi preslabe i tokom rada da odrze temperaturu.

Evo kako Fujitsu lepo modulira, pa obara temperaturu i ako nije postigao zadatu, a onda se 2 sata ne pali dok mu ja rucno ne upalim ventilator da prostruji vazduh.
Kada se spusti ispod 250W, krene da izduvava vlaznjikav i pretopao vazduh da bi se to nazvalo hladjenjem.
Isti taj Fujitsu moze i bolje da radi, savrseno odrzava temperaturu u mojoj sobi(opet, ne svuda u 1c identicno) kada mu je ventilator podesen na 2. ili 3. brzinu.

Ugasio mi se video, ne znam zasto, ali je pauza mozda 5 minuta dok sam se okrenuo da vidim da ne snima, a posle sam tokom drugog videa izasao iz kuce na 2 sata i morao rucno da upalim ventilator da bi se klima dozvala sebi. Njoj je kod senzora gore verovatno bilo superiska.

A da neko ne pomisli da je na grejanju bolja...

Da ne zaboravim kako Fujitsu odrzava u stepen identicnu temperaturu u prostoru.
Razdaljina izmedju slika je 2-3m, soba 20m2, vreme oko 3 ujutru, odmah nalon gornjeg snimka, da ne misli neko da je neko zariste ili nesto slicno. Klima, poprilicno jaka Fujitsu Luca 12 od 100k dinara.

Luca 🤗

Pozdrav svima, nije me dugo bilo na forumu pa citam vase komentare i vdim da ima slican slucaj kao kod mene. Iz svog licnog iskustva ti savjetujem da vratis klimu. Ma koliko trajalo ali pokusaj se izboriti da vratis. Ja sam uspio svoju vratiti jer je imala skoro pa iste probleme, kad ti dodje zima tek onda ces vidjeti kako puno trosi. Jos kad upali ako ima onaj grijac tacne pa dodatnih 120w ( bez obzira bila ili ne upaljena ) i na kraju nikad nece raditi kako treba. Mi smo ubacili nedavno u 82m2 12ku kvalitetnu klimu i spusta se ne 100w u hladjenju.

Pozdrav svima, nije me dugo bilo na forumu pa citam vase komentare i vdim da ima slican slucaj kao kod mene. Iz svog licnog iskustva ti savjetujem da vratis klimu. Ma koliko trajalo ali pokusaj se izboriti da vratis. Ja sam uspio svoju vratiti jer je imala skoro pa iste probleme, kad ti dodje zima tek onda ces vidjeti kako puno trosi. Jos kad upali ako ima onaj grijac tacne pa dodatnih 120w ( bez obzira bila ili ne upaljena ) i na kraju nikad nece raditi kako treba. Mi smo ubacili nedavno u 82m2 12ku kvalitetnu klimu i spusta se ne 100w u hladjenju.
Džaba ti to njima pišeš, to je GREE. Neko je dobro rekao tu su trebale dvije klime a ne jedna.

Koja je to klima koja spusta 100w na hlađenju,da li je tih 100w konstantno iki si je video par sekundi da radi na toj referenci?

Hvala Vam ljudi svima na savetima, na prenesenim iskustvima i pomoci.
Poslusah coveka koji ovde napisa da mora da se stavi fan na max da bi bila bolja izmena vazduha i da ce to mozda resiti problem.
I bingo, 24C zadata, dostigla 24C i u app kaze room temp 24C i tada krece da spusta potrosnju i zaustavlja se na 270w i vec sat vremena modulira izmedju 270-300w.
I prosto je neverovatno da skoro svi senzori temp koje imam u prostoriji mere 24C.

Prilozi

• IMG_4234.png
    IMG_4234.png
    382.2 KB · Pregleda: 21
  • IMG_4235.png
    IMG_4235.png
    379.9 KB · Pregleda: 23
  • IMG_4237.jpeg
    IMG_4237.jpeg
    42.1 KB · Pregleda: 23
  • IMG_4239.jpeg
    IMG_4239.jpeg
    46.2 KB · Pregleda: 22
  • IMG_4238.jpeg
    IMG_4238.jpeg
    44.7 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Koja je to klima koja spusta 100w na hlađenju,da li je tih 100w konstantno iki si je video par sekundi da radi na toj referenci?
Vivax Gexi iz 2012 besprekorno radi hladjenje (25C) sa 130w u 45m2-auto fan. General LMCA 12 besprekorno radi hladjenje (25C) sa 160w u 30m2 (visina plafona 370cm) - na najmanjem izduvu. Nisam merio T izduva, ali kod obe, vazduh nije leden, vise prohladan. Gexi se tako skoro uopste ne gasi, Fujitsu hoce cesce. Prostorija gde je Fujitsu ima bolju izolaciju.

Poslednja izmena:
Poslusah coveka koji ovde napisa da mora da se stavi fan na max da bi bila bolja izmena vazduha i da ce to mozda resiti problem.
I bingo, 24C zadata, dostigla 24C i u app kaze room temp 24C i tada krece da spusta potrosnju i zaustavlja se na 270w i vec sat vremena modulira izmedju 270-300w.
I prosto je neverovatno da skoro svi senzori temp koje imam u prostoriji mere 24C.
Upali i tu opciju x-fan. To je kad se ugasi u modu hladjenja da sama jos neko vrijeme vrti zrak da osusi isparivac.

@proleter ne ostade ti gladan a?

Dobro je da si za sada rešio problem ali klima mora dobro da modulira na svim brzinama pitanje koliko je bučna klima na maksimalnoj brzini.Bilo je takvih primera i saveta ranije za Gree klime korisnici su morali da podešavaju izduv na visokim brzinama da bi klima spustila modulaciju.Ponekad nije prijatno boraviti u prostoriji u kojoj klima mora da radi na maksimalnom izduvu da bi eto kao kod tebe spustila modulaciju.Kvalitetne klime moduliraju dobro na svim brzinama izduva.Ako si klimu kupio i za grejanje a ne samo za hlađenje pročitaj postove člana foruma Boy_81 on je imao velike probleme sa klimom 18Btu Gree proizvođača i onda je zamenio inverter klimom Japanskog proizvođača koja radi drastično bolje što se tiče modulacije buke i održavanja temperature.U odnosu na temperaturu napolju verovatno ćeš klimu prema potrebi staviti na manju brzinu izduva trebala bi da modulira dobro i na manjim brzinama ne samo na maksimalnoj tako da prati kako radi.Da li je rešenje problema da klima stalno radi na najvećoj brzini ipak proveri sada kada dobro održava zadatu temperaturu kako to radi i na nižim brzinama.

Poslednja izmena:
Upali i tu opciju x-fan. To je kad se ugasi u modu hladjenja da sama jos neko vrijeme vrti zrak da osusi isparivac.

@proleter ne ostade ti gladan a?
Poštovani kolega svoje besmislene upadice i komentare u kojima pominješ mene kao što si sada uradio ostavi na nekoj društvenoj mreži kojih ima puno da ne nabrajam sad.Ovde ako želiš možeš da pomogneš savetom u vezi problema u oblasti klimatizacije ili izneseš svoje iskustvo naravno bez targetiranja i vređanja ostalih učesnika u diskusiji.

Ne može da modulira adekvatno na svim brzinama jer em je zadao 24, em hladi 90 kvm.

Tako je i kod mene u firmi. Tri prostorije, 40 kvm i izduv na max. U suprotnom podiže potrošnju i ne hladi adekvatno ceo prostor.

Dobro je da si za sada rešio problem ali klima mora dobro da modulira na svim brzinama pitanje koliko je bučna klima na maksimalnoj brzini.Bilo je takvih primera i saveta ranije za Gree klime korisnici su morali da podešavaju izduv na visokim brzinama da bi klima spustila modulaciju.Ponekad nije prijatno boraviti u prostoriji u kojoj klima mora da radi na maksimalnom izduvu da bi eto kao kod tebe spustila modulaciju.Kvalitetne klime moduliraju dobro na svim brzinama izduva.Ako si klimu kupio i za grejanje a ne samo za hlađenje pročitaj postove člana foruma Boy_81 on je imao velike probleme sa klimom 18Btu Gree proizvođača i onda je zamenio inverter klimom Japanskog proizvođača koja radi drastično bolje što se tiče modulacije buke i održavanja temperature.U odnosu na temperaturu napolju verovatno ćeš klimu prema potrebi staviti na manju brzinu izduva trebala bi da modulira dobro i na manjim brzinama ne samo na maksimalnoj tako da prati kako radi.Da li je rešenje problema da klima stalno radi na najvećoj brzini ipak proveri sada kada dobro održava zadatu temperaturu kako to radi i na nižim brzinama.

Dakle, po tvom iskustvu, 90m2 moze da bude ravnomerno ohladjeno i ugrejano kada klima radi na prvoj brzini i na 100W?

Mozes li da mi objasnis zasto fujitsu nece da se upali 2 sata i ako je temperatura u prostoriji 3c iznad zadate, sve dok ne ukljucis jaci ventilator i vazduh prostruji, da do klima zapravo dodje informacija da je u prostoriji 3c iznad zadate?
Eno, imas dokaz crno na belo.
I zasto ista klima obara potrosnju, pada na ispod 200W i ako temperatura u prostoru krece da skace?
Jel neko merio vlagu u tim prostorijama gde im klima radi na 100W? Meni se drasticno poveca osecaj vlage kada padne ispod 200W.
Jel to ta Fujitsu modulacija, programirana modulacija, a ne na osnovu senzora i prostora?
Normalna klima bi u odnosu na uslove trebala i da modulira, dakle ako prostoru treba 400W, da radi na 400W, a ne nasilno da spusta na ispod 200W poput Fujitsua.

Ko zna šta si ti radio sa tom klimom ja bi rekao da je malo neispravna i dao bi ti savet da neki stručni serviser pogleda o čemu se radi.Ispravna Fujitsu klima ne radi tako.Imaš dokaz crno na belo da ti je klima neispravna normalno sve je podložno kvaru ali može i da se popravi.Prvo bi trebalo zameniti ležajeve ili biksne na turbini zatim treba proveriti koliki otpor ima termo senzor na određenim temperaturama i zameniti ga prema potrebi.Mislim da u servisnom uputstvu ima podataka o otporu na određenim temperaturama što se tiče senzora.Mislim da to nije sistemski kvar koji traži zamenu PCB ploče na unutrašnjoj jedinici više ide prema neispravnom termo senzoru.

Tako je i kod mene u firmi. Tri prostorije, 40 kvm i izduv na max. U suprotnom podiže potrošnju i ne hladi adekvatno ceo prostor.
Ispravna klima, japanskog proizvodjaca, adekvatno montirana ima japansku magiju, gde sa minimalnom potrosnjom, sa najblazim izduvom hladi najudaljeniju tacku u prostoru isto kao i prostor oko same klime. Dokaza za tu magiju na forumu imamo i prilikom hladjenja i grejanja koliko zelite. Jedino Xeroju ne radi ta magija, tako da sigurno nesto nije ispostovao...

Sledece serije japanskih klima ce imati jos bolju magiju, nece morati ni biti ukljucena u struju, a grejace i hladice po zelji vlasnika putem telepatije.

Ko zna šta si ti radio sa tom klimom ja bi rekao da je malo neispravna i dao bi ti savet da neki stručni serviser pogleda o čemu se radi.Ispravna Fujitsu klima ne radi tako.Imaš dokaz crno na belo da ti je klima neispravna normalno sve je podložno kvaru ali može i da se popravi.Prvo bi trebalo zameniti ležajeve ili biksne na turbini zatim treba proveriti koliki otpor ima termo senzor na određenim temperaturama i zameniti ga prema potrebi.Mislim da u servisnom uputstvu ima podataka o otporu na određenim temperaturama što se tiče senzora.Mislim da to nije sistemski kvar koji traži zamenu PCB ploče na unutrašnjoj jedinici više ide prema neispravnom termo senzoru.
Sta sam ja radio sa klimom? Sta ti to radis sa klimom kada mislis da sam ja mogao nesto da radim sa istom do mere da je rastelujem :D
Cistim filtere jednom mesecno i isprskam sredstvo za ciscenje 2x godisnje, eto.
ACS servis(uvoznik za Daikin) kod kojih je i kupljena klima mi je cistio sa rasklapanjem klimu, proveravali i rekli da je sve ispravno osim motora poklopca, a ja mislim da je od tada povremeno pocela malcice da se cuje turbina, a poslednjih 2 meseca se desava povremeno lupkanje koje se resi gasenjem i paljenjem klime.
Ponavljam njihove reci tokom servisa 2 Fujitsu Luca: Ne bi trebao Fujitsu da rasklapas cesto, dosta su osetljivi njihovi lezajevi i nisu bas predvidjene za rasklapanje.
Za 2 Gree Viola koje su tada servisirali nisu nista spomenuli.

Izvini, ali mozes li da pojasnis malo o tom otporu senzora?
Kako objasnjavas to da cim sam pojacao izduv, klima je upalila kompresor i krenula da obara temperaturu na ~25c pri zadatih 25c na daljinskom, kao i svaka druga klima, ako mi je senzor neispravan?

Ja iskreno ne mogu da verujem da su Fujitsu toliko bas kvarljive i nekvalitetne klime...da, naisao sam na par snimaka ozbiljnih UK i USA firmi koje izbegavaju Fujitsu zbog nekvaliteta, ali nisam znao da je bas toliko ozbiljno.
Moracu ja da se prebacim na Mitsubishi, dok ovaj poluproizvod jos uvek radi, da mi ne odahne u sred sezone, ipak meni klima radi 24/7 10 meseci godisnje sigurno.

Par stvari:
Mora biti adekvatne izmene vazduha da bi klima bila sto preciznija. To ne znaci da svuda treba da duva na max, ali se mora namestiti na osnovu prostora, kod mene je to barem druga brzina nazalost, ako hocu iole precizno odrzavanje temperature. To se moze zaobici time sto na prvoj brzini smanjim temp na daljinskom na osnovu toga gde se nalazim, pa recimo da bi mi bilo oko 26c za kompom, ja stavim 24c na daljinskom.
Iole veci prostor jako tesko moze svuda imati istu temperaturu, a svakako to klima nece uraditi na auto modu, jer klime nemaju vestacku inteligenciju sa superkompjuterom u sebi.
Niska modulacija nije univerzalno dobra stvar i ne znaci da ako neka klima ne obara kod nekoga snagu, da ne moze uopste da je obori, imali smo xx primera gde se identicne klime totalno drugacije ponasaju u razlicitim prostorima, sto je i normalno.
Klima koja identicno radi u svakom prostoru je ekstremno prosta i neinovativna klima.

Pa nisu iz Mitsubishija glupi kada vec xx godina furaju 3d senzor koji mapira prostor i nadgleda 750 3d zona da bi klima mogla da rashladi i ugreje deo prostorije kome je to potrebno.
Da tek tako moze na osnovu prostog senzora temperature da odrzava u nepoznatoj prostoriji svuda jednaku temperaturu tako sto je samo ukljucis i vise ne razmisljas, ne bi bilo potrebe za tim.
Prosto, nema nicega u standardnom klima uredjaju sto bi moglo da omoguci klimi da se ponasa kako neki ovde zamisljaju, vec je to jako prosta sklopocija sa jako malim brojem prostih if/then instrukcija.

Poslednja izmena:
Mogu da pogledam oznaku termo senzora za Luca klimu koju imaš.Ništa u vezi rada tvoje klime ne mogu da objasnim.Tu klimu ne možeš da uhvatiš ni za glavu ni za rep kako radi.Evo kako izgleda otpor i voltaža termistora na različitim temperaturama za LLCE sigurno postoji i za Luca model.

Prilozi

• 456.png
    456.png
    145.5 KB · Pregleda: 25
Ti i dalje ne kapiras sta ti ja govorim ili nisi razumeo sta si video na ona 2 snimka?
Nije meni na 25c zadate klima odrzavala na 28c, vidis da radi na 400-180W da bi ohladila blizu 25c i u delu prostorije je i bilo 25c.
Ali onda kada to dostigne, ona se ugasi kada je na auto modu i zbog lose izmene vazduha, do senzora ne dolaze informacije i klima tripuje da je sve ok zato sto je klima prost uredjaj, a ne zivo bice, pa da se tek tako prilagodjava svakoj situaciji na osnovu nicega.
To se ne desava kada je fan rucno podesen, senzor nije neispravan i klima dobro radi, vec sam to napomenuo x puta.

Zanimljivo je da je kod mene kvar, a kada se isto desi bilo kojoj kineskoj klimi, tada nije senzor niti bilo sta, vec je klima automatski fabricki losa jer kinezi ne umeju da naprave klimu.
To je tvoj zakljucak i za ovu Amber 24ku koja sada coveku super radi, zar ne?

Ili klimu ostavi takvu kakva je da radi ili je popravi/zameni.Tebi bi odgovarala umesto Luca modela KGTE12.Takvo loše održavanje temperature nije svojstveno uređajima o kojima se ovde vodi polemika.Gledam kako LLCE ulazni model lepo održava temperaturu i fino modulira.Traži neki stručni savet u vezi tvoje klime sigurno postoji mogućnost da se dovede u red.A to što se klime 24Btu tiče ako je korisnik iste zadovoljan dobrom modulacijom na maksimalnom protoku onda je problem rešen.Što se tiče razlike u kvalitetu između klima koje proizvode proizvođači iz Kine i proizvođača iz Japana ona postoji naravno i ti znaš da Japanci proizvode bolje klime to je opštepoznata stvar.

Poslednja izmena:
Moj hisense 12ka isto hladi na 100w najurednije kada odrzava
Kad se spusti u modulaciju drzi dugo na nekih 100w i to cesto. Ta klima je vise puta ugradjivana ( kod mene na kuci, buraz, kolege ) i kroz sve iskustvo ( dosta sam ih i sam uhradio ) nijedna joj nemoze parirati.
msz-ln35vgv muz-ln35vghz r32

Samo da se nadovezem na ovaj komentar. Nadjen je problem, prtok na izmjenjivacu bio zastopan, skoro da gas nije prolazio. Bez obzira sretan sam sto sam to uspio rijesiti.
Neda mi nikako da Uploadam Screenshot od 80w modulacije.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno