Ko zna šta si ti radio sa tom klimom ja bi rekao da je malo neispravna i dao bi ti savet da neki stručni serviser pogleda o čemu se radi.Ispravna Fujitsu klima ne radi tako.Imaš dokaz crno na belo da ti je klima neispravna normalno sve je podložno kvaru ali može i da se popravi.Prvo bi trebalo zameniti ležajeve ili biksne na turbini zatim treba proveriti koliki otpor ima termo senzor na određenim temperaturama i zameniti ga prema potrebi.Mislim da u servisnom uputstvu ima podataka o otporu na određenim temperaturama što se tiče senzora.Mislim da to nije sistemski kvar koji traži zamenu PCB ploče na unutrašnjoj jedinici više ide prema neispravnom termo senzoru.
Sta sam ja radio sa klimom? Sta ti to radis sa klimom kada mislis da sam ja mogao nesto da radim sa istom do mere da je rastelujem
😀
Cistim filtere jednom mesecno i isprskam sredstvo za ciscenje 2x godisnje, eto.
ACS servis(uvoznik za Daikin) kod kojih je i kupljena klima mi je cistio sa rasklapanjem klimu, proveravali i rekli da je sve ispravno osim motora poklopca, a ja mislim da je od tada povremeno pocela malcice da se cuje turbina, a poslednjih 2 meseca se desava povremeno lupkanje koje se resi gasenjem i paljenjem klime.
Ponavljam njihove reci tokom servisa 2 Fujitsu Luca: Ne bi trebao Fujitsu da rasklapas cesto, dosta su osetljivi njihovi lezajevi i nisu bas predvidjene za rasklapanje.
Za 2 Gree Viola koje su tada servisirali nisu nista spomenuli.
Izvini, ali mozes li da pojasnis malo o tom otporu senzora?
Kako objasnjavas to da cim sam pojacao izduv, klima je upalila kompresor i krenula da obara temperaturu na ~25c pri zadatih 25c na daljinskom, kao i svaka druga klima, ako mi je senzor neispravan?
Ja iskreno ne mogu da verujem da su Fujitsu toliko bas kvarljive i nekvalitetne klime...da, naisao sam na par snimaka ozbiljnih UK i USA firmi koje izbegavaju Fujitsu zbog nekvaliteta, ali nisam znao da je bas toliko ozbiljno.
Moracu ja da se prebacim na Mitsubishi, dok ovaj poluproizvod jos uvek radi, da mi ne odahne u sred sezone, ipak meni klima radi 24/7 10 meseci godisnje sigurno.
Par stvari:
Mora biti adekvatne izmene vazduha da bi klima bila sto preciznija. To ne znaci da svuda treba da duva na max, ali se mora namestiti na osnovu prostora, kod mene je to barem druga brzina nazalost, ako hocu iole precizno odrzavanje temperature. To se moze zaobici time sto na prvoj brzini smanjim temp na daljinskom na osnovu toga gde se nalazim, pa recimo da bi mi bilo oko 26c za kompom, ja stavim 24c na daljinskom.
Iole veci prostor jako tesko moze svuda imati istu temperaturu, a svakako to klima nece uraditi na auto modu, jer klime nemaju vestacku inteligenciju sa superkompjuterom u sebi.
Niska modulacija nije univerzalno dobra stvar i ne znaci da ako neka klima ne obara kod nekoga snagu, da ne moze uopste da je obori, imali smo xx primera gde se identicne klime totalno drugacije ponasaju u razlicitim prostorima, sto je i normalno.
Klima koja identicno radi u svakom prostoru je ekstremno prosta i neinovativna klima.
Pa nisu iz Mitsubishija glupi kada vec xx godina furaju 3d senzor koji mapira prostor i nadgleda 750 3d zona da bi klima mogla da rashladi i ugreje deo prostorije kome je to potrebno.
Da tek tako moze na osnovu prostog senzora temperature da odrzava u nepoznatoj prostoriji svuda jednaku temperaturu tako sto je samo ukljucis i vise ne razmisljas, ne bi bilo potrebe za tim.
Prosto, nema nicega u standardnom klima uredjaju sto bi moglo da omoguci klimi da se ponasa kako neki ovde zamisljaju, vec je to jako prosta sklopocija sa jako malim brojem prostih if/then instrukcija.