Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Klima ti se neupali sama,moras sam da je upalis.Posle klima daje 2 minuta wifi signal sa je registrujes na aplikacju.Meni telefon pronadje wifi signal od klima uredjaja,poveze se sa klimom ali nemoze da je registruje na aplikaciju.
ista prica i kod mene

Prilozi

• viber_slika_1.jpg
    viber_slika_1.jpg
    47.9 KB · Pregleda: 58
  • viber_slika_2.jpg
    viber_slika_2.jpg
    37.9 KB · Pregleda: 45
  • viber_slika_3.jpg
    viber_slika_3.jpg
    45.4 KB · Pregleda: 61
Jutros serviser donio zamjenski daljinski. Zali mi se da ga proklinju i rodbina i prijatelji jer je svima preporucivao Muse i ne moze da vjeruje sta se desava ove godine, bukvalno mu se svi zale.

Da predjemo na daljinski.

Sada na svim brzinama na izduvu odrzava temperaturu 44-47 stepeni, modulira izmedju 600-900w, bez obzira na spoljnu temperaturu. (Da napomenem, da sam pratio potrosnju bez novog daljinskog prije par dana na -12, modulirao je izmejdju 700-900w, ali isto tako je radila i na +15, nevjerovatno!!!)

Sada mi nekako djeluje, da je slabiji protok vazduha, iako je na izduvu 44-47, na 3-4m bocno od klime u prve tri brzine temperatura pocne da opada vec nakon 5-10 min. Tek na cetvrtoj odrzava trenutno stanje, sa petom ne vidim nikakvo poboljsanje u odnosu na cevrtu brzinu.

Autofan mi je tek konfuzan i tu nista ne mogu pohvatati.

Sa ifeel stvari postju drugacije u smislu potrosnje, modulacija se vrti izmedju 1000-1100 W, a temperatura na daljinskom zadata stepen vise u ondosu na prostoriju.

Takodje sam primjetio da nikakve znacajne razlike u modulaciji nema ako setujem temperaturu na 23 ili 28 recimo, u pitanju je 100w gore dole.

Ja ne znam sta da mislim, sve mi je ovo jako cudno.
Znači sada ti i na fan 2 i fan 3 modulira više od 400 W
Da li si pratio koliko na ove dvije brzine ide maksimum modulacija kada je podesiš na 30 stepeni?

Malo (rano)jutarnje statistike...
Spoljna temperatura, i po kucnim senzorima, i po accuweather.apk cca -9°C, za razliku od automobila (parkingu ispred zgrade), ciji je senzor detektovao -11,5°C, ali to ne smatram toliko bitnim.
Zadata temperatura 24°C, klima na fix fan 1 (low), u prostoru po celoj povrsini (35m²) odstupanje +/-0,1°C od zadate.
Potrosnja se u odrzavanju vrti od 500 do 540W/h (420 do 460W + grejac tacne)
Temperatura izduva u odrzavanju varira u rasponu od 39°C do 42-3-4°C.
U momentu slikanja se vidi da je kod 510W (cca. 430W) potrosnje, temperatura na izduvu 41.5°C, i da je tokom noci, na spoljnih -9°C za 6 i po sati, klima potrosila 3.3 kW.
Ceo stan (cca 60m²) greju dve ovakve klime, najudaljenija mesta (u kuhinji, i predsoblju) odstupaju od zadate najvise do 0,5°C. Jedino kupatilo ima svoje dodatno grejno telo, jedan mali Norveski 500W Adax za dogrevanje po potrebi, sve ostalo cvrsto i stabilno drze pod kontrolom dva GTech-a.

Evo sad. Jagodina pokazuje napolju -10 step . Gree lomo i bergen 12 održavaju setovima 21 stepen tj drže na 23 tj.22 nisam menjao ofset.... najava je -12 sad ćemo videti kako će se pokazati ove najjeftinije gree klime...a greju 70kvadrata,mada se ogradjujem 3 sprat zgrada...

Jutros u 5 na lokalnom radiju kazu -15. Krenuo na posao u 8 ono na aplikaciji -14 dakle tu negde. Stan topao. U spavacoj gde smo mi i beba je norveški stavljen na 20 i tu je 20 stepeni nisam slikao termometar.. Spavaća je od 9kvadrata. Bergen je bio zaledjen i odradio defrost,to sam bas uživo gledao(to je ova slika gde se vidi malo gornji deo spo.jedinice. nisam mogao lepo da slikam da ne probudim dete.Dok lomo nije hteo da ide u defrost iako sam ga čak pojačao na 24,naravno pojačao izduv. Inace su setovane obe na 21 i nisu dirane celu noć. Još neka magla ili smog nemam pojma sta je. Vidi se na slikama.

Prilozi

• IMG-a43fb0d5bd4f3301d1e8d2a38b5033ad-V.jpg
    IMG-a43fb0d5bd4f3301d1e8d2a38b5033ad-V.jpg
    171.9 KB · Pregleda: 47
  • Screenshot_20220125-074548_Weather.jpg
    Screenshot_20220125-074548_Weather.jpg
    66.8 KB · Pregleda: 48
  • 20220125_070352.jpg
    20220125_070352.jpg
    290.1 KB · Pregleda: 52
  • 20220125_065818.jpg
    20220125_065818.jpg
    236.3 KB · Pregleda: 51
  • 20220125_065013.jpg
    20220125_065013.jpg
    380.7 KB · Pregleda: 56
  • 20220125_064915.jpg
    20220125_064915.jpg
    102.8 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi, ovo mi je prvi post tako da modovi budite nezni i molim vas ne zamerite mi ako nesto nije po PS-u samo recite i ispravicu.

U svakom slucaju, kupio sam stan od 60m2 u kome je prethodni vlasnik isekao grejanje zbog velikog racuna, tako da sada trazim neku alternativu za grejanje/hladjenje . Naravno ostale su cevi koje sprovode grejanje do ostalih stanova iznad mene i one pasivno greju stan. Proveravao sam par puta po ovim velikim minusima, temperatura u stanu je negde oko 17-18 stepeni. Stolarija je drvena ali je u dosta dobrom stanju, prefarbana, zamenjene rucice, mehanizmi za zatvaranje i naravno oblepljena dihtung traka i na unutrasnje i na spoljne prozore. Jedini spoljni zidovi su u dnevnoj na severnoj i istocnoj strani i od spavace na severnoj ( gde su prozori na slici). E sad, elektricar koji je dosao da mi poveze TA pec (prica za sebe) mi je predlozio da se ne "zamajavam sa njom" nego da uzmem inverter i da ce to biti "i vise nego dovoljno da dogreje stan" i pritom jeftinije. Poznajem ga dobro i on mi je na svoju odgovornost preporucio Gree Muse 12, ali gledajuci ovde po forumu vidim da ljudi imaju malo nepopularno misljenje vezano za nju, pa se sad iskreno i kolebam da li nju i uzimati. Istrazivajuci Muse naisao sam na Gree Amber koja je ocigledno skuplja, ali ne uspevam da razumem u potpunosti koja je razlika. Tako da moja pitanja su sledeca:
Da li bi mi Muse resila problem grejanja stana u potpunosti? Tj da li bih morao da kupujem potencijalno i neki norveski radijator recimo? I ako ne bi Muse, da li bi Amber uspela sama to da obavi odnosno da li se isplati dati vise para ako ne bih morao da kupujem jos neko grejno telo.
I ako ne Amber/Muse koja bi bila dobra alternativa umesto njih ?
Ako imate neko dodatno pitanje i naravno kritiku/komentar slobodno pitajte/recite.

(na slici je samo raspored, dimenzije su ocigledno netacne :D U trpezariji je naznaceno gde bi potencijalno mogla da stoji klima)
Raspored.png

Sve ti zavisi od budžeta, ali 1 klima nikako ne bi mogla da ugreje ceo stan, pa ni Amber ili Fuji LT zbog rasporeda prostorija.
Ili 2 klime ili jedna "krštena" u dnevnu + dodatnim grejnim telima u sobi i kupatilu.
Naravno, sve prema budžetu.

Tamo gde je spoljni zid, tamo ćeš morati da montiraš spoljnu jedinicu, tako da nećeš moći preko cele kuće da razvodiš cevi za unutrašnju jedinicu.
Stavi spoljnu jedinicu van direktnog udara vetra, ako je moguće i da je malo ugreje sunce, pomaže.
Ako hoćeš da probaš sa jednom klimom, možda i bude ok zbog pasivnog grejanja, stavi je u dnevnu sobu pa posle uvek možeš da uzmeš još jednu ako je malo.
Posle svega što si pročitao na forumu za Muse, baš si avanturista ako želiš da uzmeš tu klimu. Od Gree imaš G tech, amber ti je prejaka za tvoj prostor, neće raditi kako treba.
Ja ti preoručujem Fujitsu za grejanje, za oko 600e imaš dobru ponudu uređaja.
Koju god da uzmeš, obrati pažnju da ti ugrade profesionalci, da stave spoljnu i unutrašnju gde treba, da ne bude premalo ili previše metara cevi, da izoluju dobro, da vakumiraju. Ne štedi na majstorima.

Hvala na odgovorima.
Ovde gde sam pozicionirao klimu je bio predlog mog prijatelja elektricara kog sam pomenuo, a spoljna jedinica bi se montirala pored terase ( na istocni zid dnevne sobe, tako da ima i sunca), kablovi bi isli kroz kuhinju i preko plafona terase. Nisam ni znao da se bavi ugradjivanjem klima,ali raspitacu se malo bolje za majstore posto mi deluje, po stvarima koje sam procitao ovde, da je 30% kvaliteta grejanja to kako je zapravo odradjeno montiranje :)
Ne znam da li je ok da pitam u podforumu koji se bavi samo Gree klima uredjajima, ali koji bi Fujitsu preporucio? Spreman sam da platim i do 100k potencijalno, naravno moze i jeftinije nesto ako mi ne treba neka zver, bitan mi je kvalitet.

Muse novi model - konacno dosao racun za struju, maltene zadnji dan jer do 28. je rok, makar nekad bio. Uglavnom izaslo ukupno 7300 matorcima, oni su non-stop kod kuce i istrose sigurno preko 3k bez klime (zapravo i do 4k za ovo doba godine im idu racuni za struju) tako da im je ovo skroz ok. Dok su bili minusi, drzali su na 25 neprestano, AUTO FAN i I FEEL 24h. U dnevnoj im je bila banja kako kazu i nisu se skoro bolje ugrejali.

Oni zadovoljni, a ja sigurno necu da se bunim tu. Iskreno ocekivao sam veci racun, ovo je skroz regularno kada znas da ustajes u toploj sobi, nema lozenja i zamajavanja oko svega toga. Videcemo koliki ce biti januarski racun, ali za sada kazu da ne planiraju da loze uopste ako ovako stoje stvari i nadalje, cak da dolazi i neku crvenu preko ovog...

Ja rokam 6k za CG u Nisu i moram da dogrevam svaki dan on/off inverterom koliko je slabo grejanje jer drzi 20-21, a stan ima staru stolariju i cim iskljuce oko 22:30h, klima radi punom parom. Bili tutubani iz Toplane i konstatovali da je slabo grejanje i da moraju sledece sezone da se zamene ventili i da preko upravnika zgrade trazim da se grejanje poveca, a on mi trazi da skuoljam potpise ostalih stanara...tako da placas CG + se dogrevas i pucas struju i zdravlje Boze cim otopli palis dalje

@GigaTheMoravian Ako si spreman da roknes 100k uzmi jacu klimu od Muse

Poslednja izmena:
Da i ja budem precizniji...takvu klimu niko drugi do sad nije napravio a nadam se i nece, a zasto?
Pa zato sto je od vlasnika iste, jako mali broj zadovoljan istom uz neke veoma diskutabilne opise rada iste, dok vecina apsolutno nije zadovoljna istom i njenim radom.

Muse zaboravi i ne pominji , dase ne zeznes kao ja i mnogi
MUSE sahranjen, ne postoji vise :)
bolje i neki stari model al proveren
Kao naprimer ?
Da i ja budem precizniji...takvu klimu niko drugi do sad nije napravio a nadam se i nece, a zasto?
Pa zato sto je od vlasnika iste, jako mali broj zadovoljan istom uz neke veoma diskutabilne opise rada iste, dok vecina apsolutno nije zadovoljna istom i njenim radom.
Razumem u potpunosti, hteo sam da pitam koju da gledam u tom cenovnom rangu od drugih proizvodjaca ? :) nesto kvalitetnije i pouzdanije sto ne bi bilo bacanje pare kao "the one that shall not be named" model.

Izvinjavam se mozda se nisam dobro izrazio, sta bi bio ekvivalent Gtech ili cak i MUSE kod Fujitsua? Mora da postoji nesto, kad neko kaze sta je golf medju audijima, ljudi kazu a3, jel tako ? :-D
Nemas ekvivalent.
Fujitsu nema wifi i tako neke drangulije, ali po iskustvima sa foruma radi bolje.
Gtech vazi za OK klimu, koliko sam iscitao i ima one fore da sam mozes da je cistis.
A za pocetak daj kvadraturu soba, pa da neko moze smisleno da preporuci, kao i neka svoja ocekivanja.
Ako nisi ispratio, definitivno postoje dva izraziti razlicita nacina rada:
1. klime koje duvaju osetno toplije, ali se cesce gase
2. klike koje duvaju mlako, ali redje gase.

U zavisnosti od ovoga, moze preporuka

Nemas ekvivalent.
Fujitsu nema wifi i tako neke drangulije, ali po iskustvima sa foruma radi bolje.
Gtech vazi za OK klimu, koliko sam iscitao i ima one fore da sam mozes da je cistis.
A za pocetak daj kvadraturu soba, pa da neko moze smisleno da preporuci, kao i neka svoja ocekivanja.
Ako nisi ispratio, definitivno postoje dva izraziti razlicita nacina rada:
1. klime koje duvaju osetno toplije, ali se cesce gase
2. klike koje duvaju mlako, ali redje gase.

U zavisnosti od ovoga, moze preporuka
Al si izučio materiju, svaka čast. 😁😁

@GigaTheMoravian
Pravilna ugradnja je preduslov dobrog rada klime, a to su ti:
3+ metara dobro izolovanih cevi, razmak od plafona min 10cm, spoljna jedinica na pocinkovanim nosačima (poželjno nije neophodno) sa antivibracionim gumicama, da spoljna nije "zalepljena" uz zid ili terasu od komšije i vakumiranje sistema. Sve ostao je blago rečeno fušeraj.
Gtech je dobar, LUCA je dobra.

Al si izučio materiju, svaka čast. 😁😁

@GigaTheMoravian
Pravilna ugradnja je preduslov dobrog rada klime, a to su ti:
3+ metara dobro izolovanih cevi, razmak od plafona min 10cm, spoljna jedinica na pocinkovanim nosačima (poželjno nije neophodno) sa antivibracionim gumicama, da spoljna nije "zalepljena" uz zid ili terasu od komšije i vakumiranje sistema. Sve ostao je blago rečeno fušeraj.
Gtech je dobar, LUCA je dobra.

Nego kako.
Namerno mu nisam napisao koji proizvodjac je koja "skola" :)

Jutros serviser donio zamjenski daljinski. Zali mi se da ga proklinju i rodbina i prijatelji jer je svima preporucivao Muse i ne moze da vjeruje sta se desava ove godine, bukvalno mu se svi zale.

Da predjemo na daljinski.

Sada na svim brzinama na izduvu odrzava temperaturu 44-47 stepeni, modulira izmedju 600-900w, bez obzira na spoljnu temperaturu. (Da napomenem, da sam pratio potrosnju bez novog daljinskog prije par dana na -12, modulirao je izmejdju 700-900w, ali isto tako je radila i na +15, nevjerovatno!!!)

Sada mi nekako djeluje, da je slabiji protok vazduha, iako je na izduvu 44-47, na 3-4m bocno od klime u prve tri brzine temperatura pocne da opada vec nakon 5-10 min. Tek na cetvrtoj odrzava trenutno stanje, sa petom ne vidim nikakvo poboljsanje u odnosu na cevrtu brzinu.

Autofan mi je tek konfuzan i tu nista ne mogu pohvatati.

Sa ifeel stvari postju drugacije u smislu potrosnje, modulacija se vrti izmedju 1000-1100 W, a temperatura na daljinskom zadata stepen vise u ondosu na prostoriju.

Takodje sam primjetio da nikakve znacajne razlike u modulaciji nema ako setujem temperaturu na 23 ili 28 recimo, u pitanju je 100w gore dole.

Ja ne znam sta da mislim, sve mi je ovo jako cudno.
Da li si skužio da su izbacili - sakrili drugu i treću brzinu na daljinskom?
Prva i druga brzina je jedna te ista brzina, odnosno prva brzina.
Treća i četvrta brzina je ista brzina, odnosno četvrta brzina.
Peta brzina je ostala ista.
Znači samo je daljinski programiran da ima 3 + 2 brzine umjesto 5 + 2
Preko aplikacije je sve isto 5 + 2

dnevna 17.5m2
spavaca 10.5 m2, ove dve znam pouzdano dimenzije a za ostale nagadjam
kupatilo 4m2
trpezarija 6-7m2
hodnik 5-5.5m2
i resto sta otpadne na kuhinju, spajz i na gresku neku koju sam napravio u proceni.
Moja ocekivanja su da moze da odrzava u vecini stana temp 21.5 do 22 stepeni, ne nuzno u spavacoj posto volim da spavam u malo hladnijoj prostoriji. Veci deo stana je otvoren, dnevna soba i trpezarija su maltene jedna prostorija (na slici se vidi da je izmedju njih portal, nekad bila harmonika vrata ali sam ja to uklonio) i trpezarija je sa hodnikom povezana staklenim pregradnim zidom i kliznim vratima (isto pokazano na slici) eto, nadam se da je dovoljno info za neku odokativnu/strucnu procenu :)

edit: Radim od kuce i vecinu vremena bih svakako provodio u dnevnoj, tako da ako to moze da bude za sedenje u "gace i majcu" sto se kaze ja sam zadovoljan :)

Jednom klimom ovo ne moze.
Dnevna i trpezarija mogu dobrom 9kom ili prosecnom 12icom da se greju.
Spavacu ili 7ica ili nesto drugo.
Takva ti je konfiguracija stana i tu ne pomaze bilo kakva fantasticna prica o grejanju jednom klimom.

Ti svakako mozes da probas jednom. Pa ako ne odgovara da postavis jos jednu ;) Samo razmisli dobro (savetuj se sa monterima) da li je moguce da postave prvu tako da ako bude morala jos jedna pokrivaju odvojene prostore i ne preklapaju se previse. Jer u suprotnom ako mora jos jedna, mozda ces morati i ovu prvo montiranu da selis na neku drugu lokaciju.

Pa da to je neka moja zamisao, dobro pozicioniranje da moze da pokrije dnevnu i trepezariju kvalitetno i da samo maaaaalo dobaci do spavace cisto da ne moram i nju da grejem grejem. Moja je jedina briga, kao i svama nama ovde jelte, kolko je to odrzivo na vecim minusima ... eto :)

Ubaci grejalicu ako bude potrebe. Ne mora ceo stan/kuća da se greje klimama.

Nazad
Vrh Dno