Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Koliko je to vremenski za koliko spusti na tih 500 600w?
Ja imam problem da mi se pri paljenju klima ugasi jer kad ode do tih 1200w ili 1400w zavisno od vrenskih prilika, ne uspije na vrijeme spustiti modulaciju nego klima zna da se u roku oko 5min ugasi na nekih 800w.
Meni su mijenjali senzor temperature prostora i elektroniku unutrasnje jedinice ali nije bas imalo nekog efekta.
Ja sam nesto eksperimentisao pa sam malo izolovao senzor temperature i onda ne moze tako lako da se pregrije pri startu klime.
E sad nisam siguran jeli problem u tom sto se senzor kao senzor pregrije od vruceg vazduha na pocetku rada klime ili je problem to sto kompresor kasno odreaguje na ocitanje senzora i sporo smanji snagu pa onda dodje do pregrijavanja senzora.
Onako ispitivajuci, primjetio sam da klima tek pocne da obara naglo snagu kad senzor ocita za stepen vecu temperaturu od zadate a ne kada senzor ocita da je postignuta zadata temperatura.
Dakle ako je zadata temperatura 23c a trenutna pri paljenju klime 22c, klima nece poceti obarati snagu kada senzor ocita 23c nego kada ocita 24c.
Ali dok se snaga spusti recimo sa 1400w na 800w senzor ocita vec 25c i klima se ugasi prije nego sto uspije spustiti snagu i ustabiliti normalan rad.

LG mi je za vreme ovih minusa držao na 500-600 W u kontinuitetu, bez zaletanja. A vrednosti preko 1000 W ne videh još od one visoke vlage, a i tada je bilo na kratko.

@cruiser
Kada ukljucim I feel ne ugasi se, medjutim kada klima ode u defrost sa ukljucenim I feel, nakon defrosta ostane ugasena i ceka da trenutna temperatura opadne ispod zadate pa da se ponovo upali.
Postane iritantno da posle svakog defrosta cekas klimu da ponovo nastavi sa radom a vani minus.
Takodje senzor na I feel dosta sporije reaguje na promjenu temperature nego na klimi pa se u prostoru vec osjeca da je hladnjikavo a klima se jos ne pali.
Nisam cuo da jos neko ima problem sa ovim gasenjem a ja imam dva Hansola i na oba imam isti problem.
Ne znam sta moze biti problem da je kod mene na obje klime a kod drugih se ne desava.

@maxy
Gree ima takav rad da prilikom svakog starta ide visoko pa posle spusta snagu.
Skoro uvijek ide preko 1000w
Koliko sam primjetio sve zavisi koliko je vanjska temperatura.
Ako je vani hladnije onda klima krece da radi snaznije.

@romim

Nisam se poodavno javljao, niti citao forume, pa rekoh da pokusam da pomognem oko Hansola, obzirom da imam Vivax Gexi vec 8-9 zima, ako to moze da bude kolka tolka pomoc. Jer smo jos tada kada smo nas nekoliko kupovali, ustanovili da je Gexi=Hansol. Ako naravno nije kasno, ne znam da li si resio u medjuvremenu
smile.gif

Sinoc sam pisao i tamo na drugom forumu.

Uradio sam mini test pocevsi od 18.30 do 19.30 sinoc.

Klima greje oko 40m2, osrednje-do dobro, izolovanog prostora. Termometar sobni, kineski, ne toliko pouzdan nalazi se u skoro najudaljenijoj tacki od klime. Merac za klimu SP3S. Spoljna -1 ili -2C, prema google.

u 18.29 - klima setovana na 25 ceo dan, sobni 23.7, SP3S 614w
u 18.30 - smanjujem klimu na 23, SP3S 614w

do 19.06 se potrosnja smanjuje, najvise stoji na oko 370-400w

od 19.06 se potrosnja jos vise smanjuje

u 19.12 na oko 250-270w se klima gasi, hvatam screen na 221w

u 19.12 klima ugasena, sobna 23.1, SP3S 120-150w, turbina se vrti 1-2 min

do 19.14 do 19.17 klima miruje, turbina se vise ne vrti-proverio sam i svetlom, sobna 23,SP3S 84w

u 19.18 klima se ponovo startuje setovana na 23

u 19.19 SP3S 560w (zadnji screen) , ubrzo oko 1100w, pa se za neki min opet vratila na 400-500w

Ne znam da li ovo moze da pomogne.
Nadam se da nisam izmesao neke vrednosti, obzirom da sam sinoc pisao brzo i bez naocara.

@cruiser
Kada ukljucim I feel ne ugasi se, medjutim kada klima ode u defrost sa ukljucenim I feel, nakon defrosta ostane ugasena i ceka da trenutna temperatura opadne ispod zadate pa da se ponovo upali.
Postane iritantno da posle svakog defrosta cekas klimu da ponovo nastavi sa radom a vani minus.
Takodje senzor na I feel dosta sporije reaguje na promjenu temperature nego na klimi pa se u prostoru vec osjeca da je hladnjikavo a klima se jos ne pali.
Nisam cuo da jos neko ima problem sa ovim gasenjem a ja imam dva Hansola i na oba imam isti problem.
Ne znam sta moze biti problem da je kod mene na obje klime a kod drugih se ne desava.

@maxy
Gree ima takav rad da prilikom svakog starta ide visoko pa posle spusta snagu.
Skoro uvijek ide preko 1000w
Koliko sam primjetio sve zavisi koliko je vanjska temperatura.
Ako je vani hladnije onda klima krece da radi snaznije.

Moram tamo u maju da gledam da opet dodju serviseri uz Energy net da vide sta nije u redu sa senzorom na UJ. Desava mi se na iFeel u pravo to sto si opisao i nervira posebno kada je veci minus jer koliko sam citao senzor sa daljinskog salje temperaturu u UJ na svakih 10 minuta i ceka da opadne temepratura 0,5-1C ispod zadate pre nego pocne da greje.
Ma da tako funkcionise i iFeel na Vox IVA3.
Dok nema defrosta bilo potrebnog ili kontrolnog, iFeel super radi. Ali kada padne temp ispod -1C pocne sa tim kontrolnim i ode mast u propast. Senzor na UJ meri uvek znacajno visu temp nego koja je stvarno u prostoriji i pored lepo podesenog offseta i stalno pali/gasi klimu.

Pozdrav druze.
Procitao sam tvoj post na drugom mjestu, ali tamo nije bas pozeljno napisati da imas problem sa klimom pa su me malo ugasili te ti nisam mogao odgovoriti.
Drago mi je da si se javio ovde.

Nisam jos rijesio problem, a imam dva Hansola i na oba mi se isto desava.

Stvarno sam ti zahvalan na trudu jer jos nisam nasao nikog ko je voljan da malo detaljnije ispita ponasanje klime pa da mogu da uporedim.

Moram ti postaviti par pitanja za neke stvari koje mi nisu jasne.
Kazes da je zadata bila 25c pa si je spustio na 23c.
Koliko ti je bila trenutna temperatura po senzoru klime pa se nije ugasila kad si je spustio na 23c?

Sticem utisak da je po senzoru klime trenutna temperatura bila 24c pa mi malo cudno da radi cijeli dan a nije uspjela postici zadatu temperaturu?

Pitam te ovo iz razloga da utvrdim jeli se kod tebe klima gasi kad trenutna temperatura po senzoru klime predje za 2c zadatu temperaturu?

Povrsina grijanja kod mene je 37m2 tako da su nam uslovi isti, i kod mene je dobra izolacija.

Kazes da se klima ugasila i nakon oko 6min opet upalila.
Interesuje me koliku temperaturu pokazuje senzor klime pri gasenju klime i pri ponovnom paljenju?

Kod mene nema sanse da se tako brzo klima upali. Minimalno pola sata bi bila ugasena a ide i preko sat i vise da bi trenutna temperatura opala za 1c ispod zadate.
Malo mi je cudno da kod tebe tako brzo temperatura opadne sa 25c na 22c.

Kod mene klima kad se tek ukljuci pocne da radi na oko 670w pa ide kako kad, od 1000w pa do 1750w.
Screenshot_20210218_161004_cn.com.broadlink.econtrol.international.jpg
Znaci prvo radi oko 1min na 670w pa onda krene da povecava snagu i za nekih 3min dodje do maksimuma pa onda polako obara.
Primjetio sam da kada klima pocne brze da obara snagu senzor klime ocitava vec za 1c vecu temperaturu od zadate.
Klima spusti snagu do nekih 800w i ugasi se jer nije stigla da spusti snagu dovoljno brzo da se senzor ne pregrije na 2c preko zadate temperature.

Kada klima nekad uspije spustiti snagu a da se senzor ne pregrije, ona onda radi normalno.

Da li je problem sam senzor ili je problem u elektronici pa kompresor ne smanji snagu na vrijeme ne znam.

Ovaj problem povlaci za sobom i drugi problem da mi klima prilikom defrosta ostane ugasena i ceka da trenutna temperatura opadne ispod zadate pa da se ponovo upali.

Na jednoj klimi su mi promjenili senzor temperature pa je problem ostao isti.
Nakon toga su zamjenili elektroniku unutrasnje jedinice i problem sa gasenjem se smanjio ali je onda klima posle svakog defrosta ostajala ugasena.

Utvrdio sam da je senzor temperature prilikom zamjene elektronike pomjeren prema zidu i da je to dovelo do manjeg problema sa gasenjem ali u isto vrijeme napravilo problem sa paljenjem klime posle defrosta.
IMG_20210128_092258.jpg
Kod mene se desava da kada je toplije vani klima se spusta cak do 92w i duva vazduh hladniji od zadate temperature.
Screenshot_20210201_145503_cn.com.broadlink.econtrol.international.jpg
Recimo zadata 23c a klima duva vazduh temperature 22c.
Tako se drzi nekih 10min pa onda poveca snagu na preko 300w pa opet spusti i stalno tako.
Ne moze da drzi recimo konstantno 200w i ne duva hladno.
aaaaaa.jpg
Dok recimo nekad joj naleti zakuca se na recimo 230w i drzi ravnu liniju i nema oscilacija ni hladnog duvanja
saddq.jpg

Molio bih te da mi napises i provjeris ako mozes sledece stvari.
1. Na kojoj najnizoj snazi si primjetio da radi klima?
2. Kad upalis tek klimu pa ode visoko preko 1000w, kad pocne da obara snagu, koliko ti pokazuje na klimi senzor temperature u odnosu na zadatu temperaturu?
3. Da li ti se desavalo da ti klima posle defrosta ostane ugasena i ceka da trenutna temperatura opadne ispod zadate pa da se ponovo upali?
Kod mene se sa ukljucenim I feel uvijek desava a bez I feel ponekad kako sam pomjerio senzor temperature.
4. Na kojoj temperaturi gledajuci displej klime a ne sobni termometar, se klima ugasi sa ukljucenim I feel, a na kojoj upali?

Javljali su se pojedini pa tvrde da im se sa ukljucenim I feel klima ugasi na pola stepena preko zadate temperature, a upali kad opadne na zadatu.

Kod mene se klima i po senzoru klime i po senzoru I feel gasi kada trenutna temperatura predje preko zadate za 2c, a klima se pali kada trenutna temperatura opadne ispod zadate za 1c.

Posto imas Broadlink Sp3s uticnicu mozes skinuti aplikaciju
Mozes imati ovaj dijagram kao kod mene mjeren na 10min i puno je tacniji nego onaj na pola sata.

@Kasa5033
Jesam li tebe citao na staroj temi da imas cini mi se Lomo i da ti se desava to gasenje kao kod mene?

Vidi, ja sam negdje citao da I feel salje i svake 3min signal, mada sam citao i to na 10min.
Medjutim malo ko od znalaca spominje i nisam na forumima nigdje procitao da prilikom defrosta ocitanje temperature se sa I feel prebacuje na senzor klime.

Nisam strucnjak i nemam zivaca da po internetu toliko detaljno listam manuale, ali po mom misljenju koliko sam mogao zakljuciti iz pracenja, paljenjem klime posle defrosta upravlja senzor temperature.
Iz tog razloga ispada logicno da se ocitanje temperature prebacuje na senzor klime jer bi on trebao da se rashladi prilikom defrosta, jer unutrasnja jedinica bude hladna.
Medjutim i kod tebe kao i kod mene iz nekog razloga senzor temperature ne uspije da se rashladi i onda klima ostane ugasena.
Testirao sam i uvjerio se da se klima nece nikad ukljuciti posle defrosta ako senzor temperature ne ocita nizu temperaturu od zadate.

Kod mene se recimo to gasenje posle defrosta desavalo uvijek sa ukljucenim I feel.
Medjutim kad su mi zamjenili elektroniku unutrasnje jedinice i pomjerili senzor prema zidu, smanjio se problem gasenja klime pri paljenju, ali se pojavio problem da i bez I feel klima ostaje ugasena posle defrosta.
Kasnije sam ja sam pomjerio senzor i sad se to skoro i ne desava.
Znaci da je uzrok problema senzor temperature, ali mi nije jasno kako drugi nemaju tih problema a ja imam na obje klime.

I jos da dodam ovo, posto si i ti u nedoumici a i ostali oko ocitanja temperature, da li se klima pali na 0.1c ispod zadate ili na 0.5c ili na 1c.
Buraz mi ima U Crown i na njemu ima ocitanje temperature po 0.5c.
Ako je recimo zadata 23.5c klima se nece ukljuciti kada ocita 23c nego kada ocita 22.5c.
Dakle na 1c ispod zadate temperature.

@Kasa5033
Jesam li tebe citao na staroj temi da imas cini mi se Lomo i da ti se desava to gasenje kao kod mene?

Vidi, ja sam negdje citao da I feel salje i svake 3min signal, mada sam citao i to na 10min.
Medjutim malo ko od znalaca spominje i nisam na forumima nigdje procitao da prilikom defrosta ocitanje temperature se sa I feel prebacuje na senzor klime.

Nisam strucnjak i nemam zivaca da po internetu toliko detaljno listam manuale, ali po mom misljenju koliko sam mogao zakljuciti iz pracenja, paljenjem klime posle defrosta upravlja senzor temperature.
Iz tog razloga ispada logicno da se ocitanje temperature prebacuje na senzor klime jer bi on trebao da se rashladi prilikom defrosta, jer unutrasnja jedinica bude hladna.
Medjutim i kod tebe kao i kod mene iz nekog razloga senzor temperature ne uspije da se rashladi i onda klima ostane ugasena.
Testirao sam i uvjerio se da se klima nece nikad ukljuciti posle defrosta ako senzor temperature ne ocita nizu temperaturu od zadate.

Kod mene se recimo to gasenje posle defrosta desavalo uvijek sa ukljucenim I feel.
Medjutim kad su mi zamjenili elektroniku unutrasnje jedinice i pomjerili senzor prema zidu, smanjio se problem gasenja klime pri paljenju, ali se pojavio problem da i bez I feel klima ostaje ugasena posle defrosta.
Kasnije sam ja sam pomjerio senzor i sad se to skoro i ne desava.
Znaci da je uzrok problema senzor temperature, ali mi nije jasno kako drugi nemaju tih problema a ja imam na obje klime.
Dobro si procitao. Hteo sam opet da pisem, ali forum bio down neko vreme pa zaboravih.

Kod mene su na Lomo menjali plocu unutrasnje jedinice zbog zavojnica i kako su je promenili, taj senzor lose ocitava i ne radi kontrolna brzina turbine, to jest turbina stoji kada je u leru i digne krilca. Ne svidja mi se kako je na lomo postavljen senzor uopste, nalazi se na boku UJ i ima par proreza. Na skoro svim klimama koje sam imao prilike da vidim, senzor na UJ se nalazi malo iznad kalemova, a ne na boku za boga. Mrdao senzor, stavljao ga blize/dalje od kalemova, ali dzaba. Meri bar 4C vecu temp od sobne. Mora to da se menja i da si vidi sa unimerom koliki je otpor. Treba da bude cini mi se 15 KOm-a na 25C sobne, no me mrzi da rasklapam sve zbog onih losih kvacica, svaki put slomi klinove od poklopca kada hocu da otvorim skroz poklopac.

E sad vezano za iFeel, ne verujem da prebaci na senzor unutranje posle defrosta. Imam termometar odmah do daljinskog i kada temp sobe padne na 22,2 , a podesena je 23C, onda se upali klima, a gasi se kada postigne 24C i pored minimalne modulacije od 180W. Kada je veci minus i ima znacajnih gubitaka, odrzava se na 22,5-22,8C, ali zbog kontrolnog defrosta varira temperatura tih pola sata do sat koliko treba da se ohladi soba da se opet ukljuci.

Kad sam procitao taj tvoj post, reko evo ga jos neko sa istim problemom.
Odmah mi je bilo lakse :)

Hm nisam sad strucan da kazem to je, al postoji li mogucnost da nisu sve spojili na plocu kao sto je bilo pa turbina ne vrti.

Koliko sam primjetio kod svih Gree se senzor nalazi sa strane.
Meni su izvlacili senzor iznad izmjenjivaca ali opet je bio problem.
To sto ocitava 4c visu temperaturu mislim da uticu dijelovi klime koji se zagriju.

Imam multimetar sa tankom sondom za temperaturu koja se moze uvuci kroz one proreze.
Kada sam mjerio temperaturu kod senzora, izmjerim 24c a senzor sa offset 0c pokazuje 26c.
Kada sam gurnuo sondu prema plastici od unutrasnje jedinice koja je iznad senzora, termometar je ocitao 26c.
Znaci plastika iznad senzora se zagrije i prenosi toplotu na senzor.

Oko plastike imas onaj limeni dio koji valjda stiti elektroniku od zagrijavanja i on se od toplote klime lako zagrije.
IMG_20210203_111158.jpg
Za prebacivanje na senzor klime za vrijeme defrosta sam procitao u jednom manualu.
Ispade po tom gasenju da kad ti sobni termometar ocita 24c I feel ocitava 25c.

Kad sam procitao taj tvoj post, reko evo ga jos neko sa istim problemom.
Odmah mi je bilo lakse :)

Hm nisam sad strucan da kazem to je, al postoji li mogucnost da nisu sve spojili na plocu kao sto je bilo pa turbina ne vrti.

Koliko sam primjetio kod svih Gree se senzor nalazi sa strane.
Meni su izvlacili senzor iznad izmjenjivaca ali opet je bio problem.
To sto ocitava 4c visu temperaturu mislim da uticu dijelovi klime koji se zagriju.

Imam multimetar sa tankom sondom za temperaturu koja se moze uvuci kroz one proreze.
Kada sam mjerio temperaturu kod senzora, izmjerim 24c a senzor sa offset 0c pokazuje 26c.
Kada sam gurnuo sondu prema plastici od unutrasnje jedinice koja je iznad senzora, termometar je ocitao 26c.
Znaci plastika iznad senzora se zagrije i prenosi toplotu na senzor.

Oko plastike imas onaj limeni dio koji valjda stiti elektroniku od zagrijavanja i on se od toplote klime lako zagrije.
Pogledajte prilog 298228
Za prebacivanje na senzor klime za vrijeme defrosta sam procitao u jednom manualu.
Ispade po tom gasenju da kad ti sobni termometar ocita 24c I feel ocitava 25c.

Klima je u garanciji jos 4,5 godina, ima da dodje da je otovori i ispita uzduz i popreko dok se ne resi problem. Merio sam sa jos dva termometra oko daljinskog i svi su u 0,2C pokazivali, tako da je ipak tacno ovo sto pricam :D

Videcu kada budu rasklapali da komplet izbace senzor kroz te proreze, i onako nema strujanja vazduha tu ili ako to ne pomaze da stavim neki izolacioni materijal iza senzora, da smanjim uticaj vruce plastike i lima.

Klima je u garanciji jos 4,5 godina, ima da dodje da je otovori i ispita uzduz i popreko dok se ne resi problem. Merio sam sa jos dva termometra oko daljinskog i svi su u 0,2C pokazivali, tako da je ipak tacno ovo sto pricam :D

Videcu kada budu rasklapali da komplet izbace senzor kroz te proreze, i onako nema strujanja vazduha tu ili ako to ne pomaze da stavim neki izolacioni materijal iza senzora, da smanjim uticaj vruce plastike i lima.

Dobro si procitao. Hteo sam opet da pisem, ali forum bio down neko vreme pa zaboravih.

Kod mene su na Lomo menjali plocu unutrasnje jedinice zbog zavojnica i kako su je promenili, taj senzor lose ocitava i ne radi kontrolna brzina turbine, to jest turbina stoji kada je u leru i digne krilca. Ne svidja mi se kako je na lomo postavljen senzor uopste, nalazi se na boku UJ i ima par proreza. Na skoro svim klimama koje sam imao prilike da vidim, senzor na UJ se nalazi malo iznad kalemova, a ne na boku za boga. Mrdao senzor, stavljao ga blize/dalje od kalemova, ali dzaba. Meri bar 4C vecu temp od sobne. Mora to da se menja i da si vidi sa unimerom koliki je otpor. Treba da bude cini mi se 15 KOm-a na 25C sobne, no me mrzi da rasklapam sve zbog onih losih kvacica, svaki put slomi klinove od poklopca kada hocu da otvorim skroz poklopac.

E sad vezano za iFeel, ne verujem da prebaci na senzor unutranje posle defrosta. Imam termometar odmah do daljinskog i kada temp sobe padne na 22,2 , a podesena je 23C, onda se upali klima, a gasi se kada postigne 24C i pored minimalne modulacije od 180W. Kada je veci minus i ima znacajnih gubitaka, odrzava se na 22,5-22,8C, ali zbog kontrolnog defrosta varira temperatura tih pola sata do sat koliko treba da se ohladi soba da se opet ukljuci.
Na mnogim modernijim klimama se senzor nalazi na boku kao i na mojim Toshibama (6 komada punih 8 godina u radu)20210218_195554.jpg

@Kasa5033
Probavao sam ja to, izvlačenje i opet je isto vjeruj mi da nece nista rijesiti tim.
Kod mene kad se klima ukljuci i ode visoko u modulaciju duva oko 50c vazduh.
Ako ti je turbina na auto ili fix 1 brzini oko klime ce ti u jednom trenutku biti 25c i klima ce se opet ugasiti.

Evo sta sam ja uradio pa mi se slabije zna desiti to gasenje
IMG_20210209_122352.jpg
Mada opet se zna nekad desiti da se ugasi ali skroz rijetko.
Danas je ovde - 1 i magla nenormalna pa su cesti defrosti.
Evo danas posle jednog defrosta je ostala ugasena nekih 20tak minuta
Screenshot_20210219_114451_cn.com.broadlink.econtrol.international.jpg

Zasto je zatvoren forum KLIMA UREDJAJI. (koji je to pametnjakovic uradio)
Lepo smo sva iskustva razmenjivali, iskustva raznoraznih klima i foruum je bio aktivan, mogli smo svasta da saznamo o raznim klimama.
Sad je sve umrtvio ovim odvajanjem.
Zar misli da ce neko sad uci na 100 foruma da bi video sve.
TOTALNO POGRESAN POTEZ.
Da li neko zna kako se otvara nova tema? Da ponovo pokrenemo jedinstvenu, KLIMA UREDJAJI

@Kasa5033
Probavao sam ja to, izvlačenje i opet je isto vjeruj mi da nece nista rijesiti tim.
Kod mene kad se klima ukljuci i ode visoko u modulaciju duva oko 50c vazduh.
Ako ti je turbina na auto ili fix 1 brzini oko klime ce ti u jednom trenutku biti 25c i klima ce se opet ugasiti.

Evo sta sam ja uradio pa mi se slabije zna desiti to gasenje
Pogledajte prilog 298277
Mada opet se zna nekad desiti da se ugasi ali skroz rijetko.
Danas je ovde - 1 i magla nenormalna pa su cesti defrosti.
Evo danas posle jednog defrosta je ostala ugasena nekih 20tak minuta
Pogledajte prilog 298278
E misa mu :/
Videcu da se zezam sa tim kad uhvatim malo vremena. Ali taj senzor ni pre nije krasno radio posao, ali posle "remonta" su ga unakazili. Overicu da li je sve lepo povezano takodje, jer mi cudno da ne vrti turbinu u stand by, a sa straom plocom se bar malo vrtela turbina i verujem da je bolje ocitavao temperature.

Moram ti postaviti par pitanja za neke stvari koje mi nisu jasne.
Kazes da je zadata bila 25c pa si je spustio na 23c.
Koliko ti je bila trenutna temperatura po senzoru klime pa se nije ugasila kad si je spustio na 23c?
Povrsina grijanja kod mene je 37m2 tako da su nam uslovi isti, i kod mene je dobra izolacija.
Kazes da se klima ugasila i nakon oko 6min opet upalila.
Interesuje me koliku temperaturu pokazuje senzor klime pri gasenju klime i pri ponovnom paljenju?
Kod mene se desava da kada je toplije vani klima se spusta cak do 92w i duva vazduh hladniji od zadate temperature.
Recimo zadata 23c a klima duva vazduh temperature 22c.
Dok recimo nekad joj naleti zakuca se na recimo 230w i drzi ravnu liniju i nema oscilacija ni hladnog duvanja

Molio bih te da mi napises i provjeris ako mozes sledece stvari.
1. Na kojoj najnizoj snazi si primjetio da radi klima?
2. Kad upalis tek klimu pa ode visoko preko 1000w, kad pocne da obara snagu, koliko ti pokazuje na klimi senzor temperature u odnosu na zadatu temperaturu?
3. Da li ti se desavalo da ti klima posle defrosta ostane ugasena i ceka da trenutna temperatura opadne ispod zadate pa da se ponovo upali?
Kod mene se sa ukljucenim I feel uvijek desava a bez I feel ponekad kako sam pomjerio senzor temperature.
4. Na kojoj temperaturi gledajuci displej klime a ne sobni termometar, se klima ugasi sa ukljucenim I feel, a na kojoj upali?
Nisam ni priblizno toliko detaljno testirao moju klimu, niti se toliko i razumem :)
Skratio sam tvoj citat, da bi mogao po redu da kolko tolko odgovorim, a i da dopunim ponesto sto nisam napisao,
a mozda je bitno.

Meni je od pocetka dugme Temp bilo problematicno. Spoljnu T kada je ispod 0 nije pokazivao displej na klimi, tj pisalo je 00, a izgleda da se pokvarilo i ocitavanje unutrasnje T, jer sada i tu pise 00. A napolju je sada 4, unutra 23, displej na klimi pokazuje 2x00.. To sam tek danas primetio. jer nisam to godinama probao. Pocela da se kvari izgleda :), bmliga. Iskljucio sam je iz struje 20 tak min predvece, ali ponovo isto. Za sada ne vidim bilo kakve druge anomalije. Greje sasvim normalno.

Kvadratura koju grejem se cesto poveca na 54m2, jer se pocesto doda i jos jedna prostorija, spavaca soba.,odprilike 50/50% je 40/54m2. I feel nikada nisam ni koristio, jer nisam ni nalazio neke razlike. Pokusao sam u prvo vreme, pa batalio.

Moj je utisak da kada zahladi, retko ova klima ide ispod 300w, tj odmah se ugasi.
Kada je prelazni period, i kada sam to u prvo vreme pratio pocesto onim obicnim meracem, najnize sto videh
je bilo 180w, koliko se secam.

Nikada vazduh, pogotovo zimi nije bio neprijatan, nisam merio, ali je na ruku, to vrlo priblizan vazduh telesne temp...recimo 34-38 C, kazem ovako "na ruku"
Za prelazne periode kada je napolju 10+ ne znam. To mogu ovih dana da propratim.

01. U prelaznom periodu najmanje na 180w, zimi najmanje na 250-300w
02 Ne znam, jer se ovo pokvarilo. Nisam pravo da kazem to ni ranije pratio, nazalost
03 Ako je iznad 0 moze da se desi da se na ponovno paljenje mozda malo saceka, kada je minus ne. Ovo pisem
po "secanju", nisam primecivao u tome neke velike nelogicnosti, tj cekanje na ponovno paljenje.
04 I fell sam ponovo probao malo predvece posle dugog vremena, i imam utisak da kod mene nema razlike u odnosu na klasicno kada klima radi bez toga. Imam cak utisak da meni samo gori na daljnskom taj simbol a da klima radi klasicno.

Ono sto je mozda bitno, a na sta nisam obratio paznju kada sam prvi odgovor slao, je to sto je meni unutrasnja, njena desna strana, bukvalno zalepljena na spoljni zid. Koliko sam ukapirao, tu se nalazi taj famozni senzor. Nije moglo drugacije da se namesti, a da bude koristan Vivax i za ostatak prostora. Krilca su pod 45 step usmerena prema drugom zidu koji je 8,5m daleko od njih.

I steta sto sad ne radi pokazivac T tog senzora. Zna li mozda neko nesto o tome ? Da li da nesto cackam ili ne ?

U svakom slucaju takvih nelogicnosti kao kod tebe- kod mene nema. Kada je toplije mozda moze da se desi neko cekanje na ponovno paljenje, kada je hladnije nije tako, protekne neko vreme, ali da prolazi pola sata ili vise, ne.
Niti posle defrosta, niti ovako.

Kada greje 40m2 (dvena+predsoblje+kuhinja) brze zagreje i odrzava, cesce se gasi, kada je to 54m2 sporije zageva, mnogo redje se gasi.
Setovana je 24/7, od 23 do 25, u zavisnosti od doba dana, kolko je T napolju i da li grejem 40 ili 54m2. Kada se priblizava trazenoj T smanjuje potrosnju i fan. Kada se ponovo ukljuci bilo posle defrosta ili postignute T, prilicno ode gore, pa se spusti. Zadnjih dana se potrosnja vrti 400-600-800w bez obzira da se greje 40 ili 54m2, na 24 ili 25. U najdaljoj tacki spavace sobe kada je 54 m2 u pitanju, temperatura bude do 2C manja. U najdaljoj tacki kada jse greje 40m2, bude 05-1,5C manje. Kada se otvore jos jedna vrata od decije sobe, od 15m2, i gde je 09llca, situacija se na komplet od 70m2 malo promeni, Gexi rasterecenije radi, LLCA malo zustrije. Komfor tada bude ipak bolji.
Fan je oduvek na auto. Samo jedne zime, ono kada je bilo ispod -20, sam prebacio na manuelni jaci izduv, da bi sto brze rasporedio topao vazduh.

Ova klima nema wifi.

Znas kako, ne znam da mozda postoji neko ko recimo ima Hansola iz starije generacije,.. on bi ti bio od najvece koristi jer bi mogao full adekvatne informacije da ti da. Pa da onda uporedis da li su nesto mozda menjali na novijim generacijama.

Poslednja izmena:
Evo danas sam popodne oko 14h, izmerio i T izduva na Vivaxu.
Spoljna 8, unutrasnja 24, klima setovana na 24, 54m2.

Dva termometra prislonjena selotejpom na krilca, stari klasican zivin do 50C i kineski digitalni od 15 tak evra.

na 450-550w w potrosnje, zivin 44-45-47-48, digitalni 45-46
na 300w potrosnje zivin 44, digitalni 42
na 200-220w potrosnje zivin 34-35, digitalni 34-35

Najvise vremena mereno cca po 10 tak min, na 500w i 220w, na 300w se mozda uredjaj zadrzao 4-5 min.

Znaci nema reci da na 200w ili 300 w duva hladan vazduh.

Klima sada 20.10h trenutno trosi 600w, spoljna 4, 54m2, temp izduva: zivin skoro u plafon 49, digitalni 48.5 C

Poslednja izmena:
edit-dopuna
Spoljna 4, zadata 28, uredjaj se smirio posle nekoliko min na 1800-1900w, tem izduva po digit. kineskom 66.7-67.2 C, mereno oko 5,6 min.
Dal je ovo moguce pojma nemam, ali je vazduh bio vreo. Zivin nazalost meri samo 50C, te ne znam dal je ovo tacno.
Sa testiranjem sam zavrsio za ovu zimu :)

edit-dopuna
Spoljna 4, zadata 28, uredjaj se smirio posle nekoliko min na 1800-1900w, tem izduva po digit. kineskom 66.7-67.2 C, mereno oko 5,6 min.
Dal je ovo moguce pojma nemam, ali je vazduh bio vreo. Zivin nazalost meri samo 50C, te ne znam dal je ovo tacno.
Sa testiranjem sam zavrsio za ovu zimu :)
Naravno da nije moguce.
Batali taj merac.

@NePa
Kod mene klima kad je vani iznad 0c kad ugrije prostor pocne da smanjuje modulaciju i do 90w.
Kad smanji modulaciju na toliko to traje desetak minuta i tad duva vazduh 21c.
Klima jednostavno kao da kad postigne zadatu temperaturu pocne da hladi i kada rashladi senzor, onda ponovo poveca modulaciju i pocne da grije.

Nekad u toku dana se i ugasi ali kako na koji nacin ne mogu bas da stalno pratim.
Uglavnom totalno mi je nelogicno da je zadata temperatura 23c a da klima malo duva toplo pa posle duva 21c dok ne ohladi senzor i onda opet pocne da grije.

Senzor vanjske temperature ti je ispravan i na svakoj Gree klimi pokazuje 0c kad je temperatura u minusu, a za problem oko unutrasnje temperature nisam siguran sta moze biti.

Naravno da nije moguce.
Batali taj merac.
Ok, pretpostavio sam da vrv laze, mozda na nekim vecim vrednostima malo vise :) ... Sto se tice ovih merenja dok je ucestvovao i zivin stari termometar, mislim da su podosta tacna, pogotovo ovo na niskoj potrosnji od 200-220w, jer kao sto sam i rekao ranije, nisam primetio da je temp izduva hladnija po osecaju na ruci, od moje sopstvene T.

@NePa
Kod mene klima kad je vani iznad 0c kad ugrije prostor pocne da smanjuje modulaciju i do 90w.
Kad smanji modulaciju na toliko to traje desetak minuta i tad duva vazduh 21c.
Klima jednostavno kao da kad postigne zadatu temperaturu pocne da hladi i kada rashladi senzor, onda ponovo poveca modulaciju i pocne da grije.

Nekad u toku dana se i ugasi ali kako na koji nacin ne mogu bas da stalno pratim.
Uglavnom totalno mi je nelogicno da je zadata temperatura 23c a da klima malo duva toplo pa posle duva 21c dok ne ohladi senzor i onda opet pocne da grije.

Senzor vanjske temperature ti je ispravan i na svakoj Gree klimi pokazuje 0c kad je temperatura u minusu, a za problem oko unutrasnje temperature nisam siguran sta moze biti.
Ovo na unutrasnjoj za unutrasnju T jos uvek pokazuje 00, bar sam opet sinoc probao, danas jos uvek nisam kuci. Ne znam o cemu se radi, bmliga i kada se to pokvarilo i da li se pokvarilo.
E sad, mene prosto cudi da tvoja klima moze toliko nisko da spusti potrosnju i ne znam o cemu se radi. Kod mene, rekao sam ti, kada je hladnije napolju, iskljucuje ranije, na oko 300w, mozda i malo manje. Kada je toplije spolja, moze da se desi cesto da ode i na 200w, mozda i neki wat manje i tu opet pravi prekid, tj iskljuci se. Ali vazduh koji duva jednostavno nije hladan. Takodje me cudi i ovo oko defrosta, da ti posle miruje klima toliko dugo.
Nisam ja sve to toliko testirao, vrv zato sto nisam ni primecivao takve nelogicnosti. Citajuci tvoje komentare, zakljucio sam da treba da proverim tu tzv kontrolnu brzinu turbine dok klima miruje. Ako mi verujes, da za sve ovo vreme skoro 9 godina, ja to nisam ni proveravao, da li malo vrti ili ne kada je klima iskljucila kompresor, tj grejanje.
Evo veceras cu ponovo da dobro zagledam, da se mozda kod mene ipak mozda ne vrti pomalo, mozda sa vremena na vreme, jer sam ono vece samo lampicom telefona na mah pogledao i mirovala je ...

Edit ... Pitanje za @zoxor-a, posto covek zna znanje , da li se sretao sa uredjajima koji na grejanju mogu ovoliko nisko da trose i sa uredjajima koji duvaju hladniji vazduh od zadate temp ?

Poslednja izmena:
Ni meni nije jasno sta je pa ide tako nisko i to mi nije nikako normalno jer duva hladno.
Kod mene kada je hladno ne gasi se nikako.
Posle defrosta ako ne krene odmah da radi onda miruje sigurno od 20min pa navise, sve zavisi koliko je vani hladno.

Ne znam kako se niko vise ne zali ali vrcinom ljudi griju vece povrsine pa ima i ne moze ici toliko nisko.
Mada opet kazes da se kod tebe gasi i kad je hladnije vrijeme.
Nikako mi nije jasno sta je to kod mene na dvije klime da se isto dešava.

Evo , prepodne sam instalirao onu precizniju aplikaciju za merenje, koju si mi preporucio. Mada, pravo da kazem vise mi se svidja ona starija, pregledija je, bar meni.
Evo kako je radila klima od mog izlaska iz kuce prepodne, sada sam na brzinu skinuo vise screen-a. pa spojio na brzinu u PS-u, jer ne znam kako drugacije da prikazem celodnevni proces.
Danas niko nije bio kuci, nikoga ni sada nema, decija soba zatvorena, dete nije u gradu u narednih nekoliko dana, tamo i ne radi 09LLCA, samo Vivax greje 54 m2. sa svim mogucim i nemogucim stajanjima defrostima itd ... mozda ti ovaj grafik nesto pomogne, bmliga

edit, mislim da je ostala setovana na 23 ili 24, ne drzi me za rec

Poslednja izmena:
Ovo na unutrasnjoj za unutrasnju T jos uvek pokazuje 00, bar sam opet sinoc probao, danas jos uvek nisam kuci. Ne znam o cemu se radi, bmliga i kada se to pokvarilo i da li se pokvarilo.
E sad, mene prosto cudi da tvoja klima moze toliko nisko da spusti potrosnju i ne znam o cemu se radi. Kod mene, rekao sam ti, kada je hladnije napolju, iskljucuje ranije, na oko 300w, mozda i malo manje. Kada je toplije spolja, moze da se desi cesto da ode i na 200w, mozda i neki wat manje i tu opet pravi prekid, tj iskljuci se. Ali vazduh koji duva jednostavno nije hladan. Takodje me cudi i ovo oko defrosta, da ti posle miruje klima toliko dugo.
Nisam ja sve to toliko testirao, vrv zato sto nisam ni primecivao takve nelogicnosti. Citajuci tvoje komentare, zakljucio sam da treba da proverim tu tzv kontrolnu brzinu turbine dok klima miruje. Ako mi verujes, da za sve ovo vreme skoro 9 godina, ja to nisam ni proveravao, da li malo vrti ili ne kada je klima iskljucila kompresor, tj grejanje.
Evo veceras cu ponovo da dobro zagledam, da se mozda kod mene ipak mozda ne vrti pomalo, mozda sa vremena na vreme, jer sam ono vece samo lampicom telefona na mah pogledao i mirovala je ...

Edit ... Pitanje za @zoxor-a, posto covek zna znanje , da li se sretao sa uredjajima koji na grejanju mogu ovoliko nisko da trose i sa uredjajima koji duvaju hladniji vazduh od zadate temp ?
Ako uredjaj duva 21C znaci da ne greje uopste vec vrti sobni vazduh.
Ako je uredjaj sofverski ali i hardverski kvalitetan temp izduva ne bi trebalo da padne ispod 35C eventualno malo manje.
Kod mene recimo skoro uvek duvaju oko 35C menja se brzina od quiet do prve i retko ukljuci drugu ali kako ubrza kompresor tako ubrza i fan.
Inace uvek mi stoje na auto fan.

Tnx, zoxor
Po ovome ispada da je kompresor, u vremenu kada ja unutrasnji izmenjivac toliko hladan da na izduvu vazduh ima 21 stepen, fakticki iskljucen, tj ne radi ? Tj da se termodinamicki proces za grejanje ne vrsi ?
Jer kako objasniti drugacije toliko hladan vazduh sa izmenjivaca ?
Ili mozda gresim nesto ...

Tnx, zoxor
Po ovome ispada da je kompresor, u vremenu kada ja unutrasnji izmenjivac toliko hladan da na izduvu vazduh ima 21 stepen, fakticki iskljucen, tj ne radi ? Tj da se termodinamicki proces za grejanje ne vrsi ?
Jer kako objasniti drugacije toliko hladan vazduh sa izmenjivaca ?
Ili mozda gresim nesto ...
Pa recimo da neki uredjaj koji moze nisko da spusti kapacitet ukljucimo na veliku brzinu fana u teoriji duvao bi relativno nisku temperaturu ali sigurno ne onu sobnu jer to ipak znaci da je razmena ravna nuli a osim toga svi uredjaji imaju opciju da iskljuce ispod neke temperature da ne bi stvorili efekat duvanja hladnog vazduha ali je moguce da kod nekih uredjaja to zaustavljanje fana ima neku vrstu kasnjenja iz nekog razloga mozda nesavrsenstva softvera ili boga pitaj.

@NePa
Mozes ti koristiti i jednu i drugu aplikaciju istovremeno.
Vidis na ovom dijagramu koji je na po 10min se vidi kako modulacija stalno ide dole gore. Na onom od pola sata to se ne moze vidjeti tako.
Kod mene klima isto tako pocne raditi tako samo sa nizim modulacijama do 90w pa onda ode do 300w i tako se smjenjuje oko svakih 10min.

@zoxor
I ja sam dosao do tog zakljucka i to i jeste tako da klima samo vrti vazduh preko turbine a ne grije ga.
I to tako traje dok senzor temperature ne registruje nizu temperaturu i onda modulacija pocne da raste do tih nekih 300w ili manje ako je vani toplije.
I stalno tako malo grije pa kad postigne temperaturu onda pocne da hladi.

Kod ove klime izduv neki maksimum je 52c a najcesce radi na 39c na 34c na 27c

Edit: i na autofan i na prvoj brzini duva isto hladno.

@romim
A da probas da postavis klimu u mod gde radi samo turbina bez kompresora, ne znam kako se to zove, valjda onaj simbol provetravanja. Da vidis kolika je tada potrosnja, i kolika je T izduva ?
Jos jedna stvar, ako se dobro secam sta je neko pisao, bar o ovoj klimi tamo tih dalekih godina kada smo kupovali ovaj plagijat Hansola u Vivax varijanti ... ona ukljucuje grejac tacne na -2 i manje, i cini mi se da je pisano da grejac ostaje ukljucen sve dok se spoljna T ne poveca na vise od -2C. Shodno tome da je grejac, valjda oko 50-80w jak (ispravite me ako gresim), kako je onda moguce da kod tebe sa tim ukljucenim grejacem, klima toliko smanji potrosnju, na 90w ? Ako sam dobro razumeo, to se tebi dogadja i minusima, da ima toliko nisku potrosnju ...

Poslednja izmena:
Mogu postaviti da vidim potrosnju a izduv moze biti samo hladniji a nikako topliji.

Mogu postaviti da vidim potrosnju a izduv moze biti samo hladniji a nikako topliji.
Ne verujem ni ja da moze biti topliji, ali ako je isti, tj oko 21C, onda treba da se vidi da li radi kompresor kada ti je na 90w, a mode heat. Mozda nesto lupetam, ali se vodim zdravom logikom
Post automatically merged:

@romim
Jos jedna stvar, ako se dobro secam sta je neko pisao, bar o ovoj klimi tamo tih dalekih godina kada smo kupovali ovaj plagijat Hansola u Vivax varijanti ... ona ukljucuje grejac tacne na -2 i manje, i cini mi se da je pisano da grejac ostaje ukljucen sve dok se spoljna T ne poveca na vise od -2C. Shodno tome da je grejac, valjda oko 50-80w jak (ispravite me ako gresim), kako je onda moguce da kod tebe sa tim ukljucenim grejacem, klima toliko smanji potrosnju, na 90w ? Ako sam dobro razumeo, to se tebi dogadja i na minusima, da ima toliko nisku potrosnju ...

Vrh Dno