Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Postoji to uputstvo za podešavanje ofseta, ja sam se igrao prošle godine s tim nego znam da bar kod mene vrati sve na difolt ako recimo nestane struja ili fizički iščupam klimu iz utičnice, pa me smara da se bakćem time, a kod mene često nestaje struja, fazon bar 6-7 puta mesečno.

Evo kopiram uputstvo sa jednog drugog foruma:
A evo kako kod moje klime to funkciomiše
Sa isključenom i feel funkcijom, sa osvetljenim displejom, podesiti 17...18...19...ili 20 c, po želji, isključiti klimu daljinskim (na displeju sija samo crvena on/0ff) zatim isključiti napajanje klime(izštekati utikač iz utičnice, ja imam sonoff na napojnom kablu klime pa to uradim u aplikaciji na mobu), u okviru 2-3 sec. ponovo uštekati utikač klime, ceo displej će se osvetliti(iako je klima prethodno isključena daljincem i ostala samo na "crvenom"). Čim se displej osvetli odmah početi sa utipkavanjem koda, da je procedura do ovog trenutka uspešna govori i zvučni signal pri svakom stiskanju tipki + i -.
Posle ovoga displej koji je blinkao se umiri i prikaže temp. koju ste prethodno postavili , npr. 18., sačekajte 6-10 sec. i još jednom utipkajte kod +-+-+-+-
posle toga će na displeju zablinkati, na kratko, broj željene histereze ...i to je to...bar kod mene

To set 3C temp. compensation: in heating mode, set temp at 17℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 3 on IDU, heating light shining 3 times
To set 2C temp. compensation: in heating mode, set temp at 18℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 2 on IDU, heating light shining 2 times
To set 1C temp. compensation: in heating mode, set temp at 19℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 1 on IDU, heating light shining 1 times
To set 0C temp. compensation: in heating mode, set temp at 20℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 0 on IDU, heating light shining 4 times

Poslednja izmena:
Što se tiče Gree Pular 12btu i defrosta ja samo jednom primetio da je otišla u defrost ovih dana, i taj trajao nešto kratko 3-4 min max.

Jedno pitanje.
Klima mi postavljena na 20 ili 22C°
Primetio sam da mi pregreva prostor do i preko 4C° ,onda kad pritisnem bilo koje dugme na daljinskom upravljacu(bukvalno ugasim displej i upalim) ili u aplikaciji ona se ugasi.
Da li je neko imao slican slucaj i o cemu se radi?

Koja klima je u pitanju? Da li je podešena na i feel merenje temperature ili standardan?

Kad god pipneš nešto na daljincu a uključen je i feel klima momentalno dobije trenutnu izmerenu temperaturu i na osnovu toga pali/gasi klimu/smanjuje jačinu ventilatora(ako je na auto). Kako bi ti tačnije merila temperaturu daljinac stavi da bude u dometu klime (da se vide) a da direktno ne duva u njega, ja ga lično držim na jednom niskom ormaru naštulejem teperaturu i generalno klima se ponaša ok (relativno tačno održava temperaturu). Kad god kreneš da nešto šteluješ preko aplikacije tada se klima vraća na njen ugrađeni senzor unutrašnje jedinice za merenje temperature.
Meni se njen senzor na Pularu nije dobro pokazao na grejanju jer registruje nižu temperaturu nego što je realna i onda mi zbog toga previše pregreva prostor, na hlađenju radi ok.

Dexter je objasnio. Imam isto comfort i isto se desava kada uj izgubi kontakt sa daljincem nista za brigu.

Pozdrav ljudi.
Nov sam na forumu i nisam nesto preterano upucen oko rada klima i koju klimu da izaberem.
Problem je sto imam lokal od 140m2 i naravno grejanje na struju.
Pre 2 godine sam stavio klimu kao grejnju jedinicu, i u pitanju je inverter klima Hisense model CD70BT1FG 24BT.
Nju sam kupio po preporuci trgovca iz Gigatrona sa komentarom da je dosta prodaju i da su ljudi prezadovoljni sa njom kako za grejanje tako i za ladjenje. Ja sam je prvenstveno uzeo za grejanje,jer mi hladjenje retko kad treba.
Prva sezona grejanja je bila katastrofa,blago receno. Bilo je dogrevanja sa raznim mogucim grejalicama samo da bi se lokal malko "smlacio"!
Racun za struju stize oko 17k-18k meseceno ako je napolju temperatura ispod 0.
Kada temperatura padne ispod -5,klima uopste nece da greje vec "kovitla" neki mlak vazduh.

Posto mi je to jedini grejna jedinica u lokalu (po potrebi grejalice,kvarcne,duvalice itd itd) zelim da stavim jos jednu klimu koja isto treba da sluzu za grejanje.
Naravno,uzimao bih 24BT,jer po mom misljenju sve ispod toga mi je slabo.
Ako ima neko ko bi bio voljan da mi predlozi par modela klima, kojoj bi iskljucivo bila namena za grejanje, bio bih Vam jako zahvalan na predlozima i savetima.

Bavio sam se malim istrazivanjem na netu,sto se tice foruma i online radnji, sta ima u ponudi i koji su njihove predlozi/saveti i po svemu sudeci jedna klima mi je zapala za oko.

U pitanju je :

GREE COMFORT MUSE EVO 24K INVERTER WiFi.​

Specifikacije :
Jacina klima uredjaja: 24000 Btu
Boja: Bela
Freon: R32 Novi ekoloski gas koji nema stetnih efekata po okolinu, ljude i zivotinje
Tip unutrasnje jedinice: Zidni
Energetska klasa: A++/A+++,A+
Integrisan WiFi: Da

Kapacitet hladjenja: od 2000 do 8850 (7100) W
Kapacitet grejanja: od 1800 do 9450 (7800) W

Kapacitet na grejanju:
na 10 °C: 6250
na 20 °C: 5100

SEER: 7
SCOP: 4.20/5.40

Protok vazduha: 1250 / 1100 / 1000 / 950 / 900 / 850 / 800 m3/h
Odvlazivanje: 2.4 l/h
Ulazna snaga struje grejanja: od 430 do 3750 (1897) W
Ulazna snaga struje hladjenja: od 430 do 3100 (1900) W

Nivo buke unutrasnje dB: 48 / 44 / 41 / 40 / 38 / 36 / 33
Nivo buke spoljasnje jedinice dB: 59

Radni opseg rada: 25°C – +50°C
Opseg rada hladjenja: 15°C – +50°C
Opseg rada grejanja: 22°C – +30°C

Dimenzije unutrasnje jedinice ( S x V x D ): 1122 x 329 x 247 mm
Neto tezina kg: 16.5
Dimenzije spoljasnje jedinice ( S x V x D): 958 x 660 x 402 mm
Neto tezina spoljasnje jedinice kg: 41.5
Neto tezina pakovanja unutrasnje jedinice: 1172 x 398 x 322 mm
Neto tezina pakovanja spoljasnje jedinice: 1029 x 453 x 715 mm
Tezina pakovanja unutrasnje: 19.5 kg
Tezina pakovanja spoljasnje: 46 kg

Nju sam izabrao samo iz razloga sto je enrgetska klasa je grejanja veca u odnusa energetske klase hladjenja.

Hvala svima puno na odgovorima i savetima! :)

Poslednja izmena:
Naravno izbegni Muse ako je moguće, gomila loših iskustava u ovoj temi. Pretpostavljam da taj lokal nema izolaciju? Ako je tako ne možeš lako zagrejati tu kvadraturu. Od Gree klima koje su jake gledaj Gree Amber Premium 12btu. Iako piše 12 u nazivu jaka je kao neke bolje 18tice.
Ta hisense ne greje uopšte kada padne ispod nule? Ako je tako nešto nije u redu sa tom klimom, reši i to jer ne možeš tako veliku kvadraturu da greješ jednom klimom nikako.

Možda taj Hajsens i greje lepo ispod nule, ali u manjem prostoru.

Evo ga još jedan Musadžija. koje se bavio istrživanjem po netu...
Nemoj da se ljutiš, ali ubo si k'o prstom u *****.
A sta da radim kad se ne razumem :D ne ljutim se opusteno :)
Naravno izbegni Muse ako je moguće, gomila loših iskustava u ovoj temi. Pretpostavljam da taj lokal nema izolaciju? Ako je tako ne možeš lako zagrejati tu kvadraturu. Od Gree klima koje su jake gledaj Gree Amber Premium 12btu. Iako piše 12 u nazivu jaka je kao neke bolje 18tice.
Ta hisense ne greje uopšte kada padne ispod nule? Ako je tako nešto nije u redu sa tom klimom, reši i to jer ne možeš tako veliku kvadraturu da greješ jednom klimom nikako.
Nema izolaciju. Siporeks gradnja.
Možda taj Hajsens i greje lepo ispod nule, ali u manjem prostoru.
Tesko da greje,jer stanem ispod nje da direktno duva u mene i bukvalno je mlak vazud,sta vise ko da ventilator radi samo.

A koje varijante bi mi savetovali da ubacim, da bude 24BTU a da stvarno greju?
PS: svestan sam da ne mogu da postignem temperaturu od 25c na ovoliku kvadraturu sa jednom klimom. Sad je pitanje koju klimu da ubacim da bih smlacio prostoriju i da je odrzava na 16-17 stepeni. Naravno,u nekom momentu bi radile obe odjednom.

Tesko da greje,jer stanem ispod nje da direktno duva u mene i bukvalno je mlak vazud,sta vise ko da ventilator radi samo.

PS: svestan sam da ne mogu da postignem temperaturu od 25c na ovoliku kvadraturu sa jednom klimom. Sad je pitanje koju klimu da ubacim da bih smlacio prostoriju i da je odrzava na 16-17 stepeni. Naravno,u nekom momentu bi radile obe odjednom.
Dobro su ti gore odgovorili bolje da 3 12 ske ili 2 18ske nego jednu 24ku postaviš zbog ravnomjernog zagrijavanja,a koje klime to ti je već rečeno što se tiče Gree amber 12 premium,imaš i jeftinije npr.Vox iva 5-12ske 3 kom postaviš,a niko se do sad nije žalio na njih,bio bi zadovoljan i potrošnjom struje.
Za dalje modele nek ti preporuče ko ima od japanaca neke

Navedi raspored prostorija ako su više (nacrt neki bi bio poželjan), i budžet za klime, ovako samo napamet možemo da pišemo.

Navedi raspored prostorija ako su više (nacrt neki bi bio poželjan), i budžet za klime, ovako samo napamet možemo da pišemo.
Budzet mi je 1500e +- 10% za klime + ugradnja.
Nema prostorija odvojenih,tacnije sve je jedna prostorija.
Sirina lokala 8m,duzina 17m, visina 2,6m.

Jednu klimu vec imam (Hisense 24BTU) i nju bih zadrzao.

Budzet mi je 1500e +- 10% za klime + ugradnja.
Nema prostorija odvojenih,tacnije sve je jedna prostorija.
Sirina lokala 8m,duzina 17m, visina 2,6m.

Jednu klimu vec imam (Hisense 24BTU) i nju bih zadrzao.
Amber Ultra 18K ili 24K ako ces vec jednu da je jaka. Obe imaju unutrasnju od 16.5kg preko metra siroku, vanjska kod 18ke je 61kg, kod 24 je 65kg. Sirova snaga

Upravo tako, Gree Amber Premium 18.
24 nije mnogo jaca i uzeo bih je samo ako nije mnogo skuplja.
Ova 18ica ti je dosta jaca od skoro svih drugih 24ki.
Ako trazis 2 klime, onda 2 12ice i to je to, jer je i 12ica jaca od vecine 24ki.
Imaju dvostepeni, dvocilindricni kompresor i preogromne spoliasnje, sto im omogucava ogromne kapacitete na minusima.
Takodje su deklarisane da 90% nominalne snage daju na -30c.
1701207576872.png

Taj Hisense ako ne duva vruce, nije ispravan i treba da reklamiras.
Klima moze biti preslaba za neki prostor, ali iz nje mora tuci vruc vazduh.
Ja sam iznenadjen da ti je racun samo 17-18k bio prosle godine u 150m2 bez izolacije i sa grejalicama...

Poslednja izmena:
Upravo tako, Gree Amber Premium 18.
24 nije mnogo jaca i uzeo bih je samo ako nije mnogo skuplja.
Ova 18ica ti je dosta jaca od skoro svih drugih 24ki.
Ako trazis 2 klime, onda 2 12ice i to je to, jer je i 12ica jaca od vecine 24ki.
Imaju dvostepeni, dvocilindricni kompresor i preogromne spoliasnje, sto im omogucava ogromne kapacitete na minusima.
Takodje su deklarisane da 90% nominalne snage daju na -30c.
Pogledajte prilog 415818

Taj Hisense ako ne duva vruce, nije ispravan i treba da reklamiras.
Klima moze biti preslaba za neki prostor, ali iz nje mora tuci vruc vazduh.
Ja sam iznenadjen da ti je racun samo 17-18k bio prosle godine u 150m2 bez izolacije i sa grejalicama...
Hvala ti puno na pojasnjenju i savetu!.
Sad gledam po netu cene za klimu GREE AMBER PREMIUM 18 (161.990,00 din) i GREE PREMIUM AMBER ULTRA 18 (185.990,00 din).
Da li se islpati uzetu Amber Ultra varijantu za 25.000,00 din razlike u ceni ili je sasvaim ok uzeti jeftiniju? Tacnije,u cemu je konkretna razlika izmedju ova dva modela?

Kako vam tako krcka plastika na gree,kod mene najosnovniji model gree lomo eco i nikakav zvuk unutrasnja ne pravi,na 25,26 namjestena

Kad god pipneš nešto na daljincu a uključen je i feel klima momentalno dobije trenutnu izmerenu temperaturu i na osnovu toga pali/gasi klimu/smanjuje jačinu ventilatora(ako je na auto). Kako bi ti tačnije merila temperaturu daljinac stavi da bude u dometu klime (da se vide) a da direktno ne duva u njega, ja ga lično držim na jednom niskom ormaru naštulejem teperaturu i generalno klima se ponaša ok (relativno tačno održava temperaturu). Kad god kreneš da nešto šteluješ preko aplikacije tada se klima vraća na njen ugrađeni senzor unutrašnje jedinice za merenje temperature.
Meni se njen senzor na Pularu nije dobro pokazao na grejanju jer registruje nižu temperaturu nego što je realna i onda mi zbog toga previše pregreva prostor, na hlađenju radi ok.
Lepo greje. To nije problem,samo to sto je pocela da pregreva bez gasenja. Pa sam hteo da pitam vas koji se bolje razumete. Hvala puno
Dexter je objasnio. Imam isto comfort i isto se desava kada uj izgubi kontakt sa daljincem nista za brigu.
Sad sumnjam da su oslabele baterije na daljinskom(ako to uopste ima neke veze sa konekcijom) 😂 Jer je daljinski na isto mesto kao i prosle zime

Moguće je i da su baterije, meni stoje duracell baterije i ne mislim, one baš imaju snagu u odnosu na obične baterije.
I naravno kao što sam napisao kad god čačkaš nešto preko aplikacije klima kreće da meri sa svog senzora tako da obrati pažnju i na to.

Sad gledam po netu cene za klimu GREE AMBER PREMIUM 18 (161.990,00 din) i GREE PREMIUM AMBER ULTRA 18 (185.990,00 din).
Da li se islpati uzetu Amber Ultra varijantu za 25.000,00 din razlike u ceni ili je sasvaim ok uzeti jeftiniju? Tacnije,u cemu je konkretna razlika izmedju ova dva modela?

Tebi ce se isplatiti zbog kvadrature koje grejes

Prije se zvao Premium sad je Ultra. Naravno kao i sve ostalo poskupio je. Taj prvj oglas ti je msm stari oglas koji vise ne vazi.
Pazi samo, ima i Amber Comfort on je puno slabiji od Amber Ultra(a i jeftiniji)
Ugl trazi onaj sto ima vanjsku jedinicu od 61kg, a unutrasnja 16.5 kg

To ti je ista klima, koju god da nadjes najjeftinije, nebitno je.
Kao sto je Emaxx rekao, trazi 61kg spoljasnju.

Malo iskustva sa I feel funkcijom

Ovako od 20 dana novembra

Kada sam grejao kucu maximalna potrosnja je bila 24kwh sto bi bilo oko 1 kwh, prosek oko 16 kwh dnevno 307 klima potrosila za 20 dana...

Dosao decembar hladan reko da bas probam malo i feel funkciju kako ce da radi, ne zagrejana kuca pustio iz stana i dosao u nju oko podne sve normalno ...

Pustam I feel i potrosnja ide maltene duplo gore... Reko ajde hladan je dan, pa i ono jutro -7, potrosi oko 30 kwh za za taj dan tj pola i feel pola preko gree aplikacije, zatim dan otopli i u plusu ali klima sve nesto oko 1.5 kwh malo spusti ispod 1kwh pa ga baci na 2kwh i sve tako

Potrosnja 32 kwh !?!? Danas skoro 10 stepeni napolju klima i dalje ide redovno oko 1.5kwh... opet prebacim na aplikaciju prosek 700 ili 800w...

Moze li neko objasnjenje sto je to toliko trosilo...

Temperatura jeste bila konstatna za razliku sada kada ode gore stpen ili dva pa ga vrati mozda na stepen dole ali je svakako toplo i jedno i drugo svakako ne vredi maltene duple potrosnje...

Brzo jeste kucano ... Ali ne razumem koji deo nije bio jasan?
Dok nisam koristio I feel funkciju nije mi prelazilo 24 kwh po danu (maksimum) tj 1kwh...
Kako sam upalio i feel tako je potrosnja skocila duplo...
Opet sam je iskljucio i vratilo se na normalu... Malo detaljnije objasnjenje zasto se to desava...

Prilozi

• Screenshot_2023-12-05-17-58-26-784_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2023-12-05-17-58-26-784_com.tuya.smart.jpg
    70.1 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_2023-12-05-17-46-25-105_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2023-12-05-17-46-25-105_com.tuya.smart.jpg
    34.7 KB · Pregleda: 23
Nazad
Vrh Dno