Šta je novo?

Gothic 3?

Par novih opisa,trend niskih ocena se nastavlja.Recimo 1up je dao 5/10 a gamespy 6/10.Ja kao veliki fanatik serijala joj ne bi dao takvu ocenu,ali ne krivim ih.Treba tako,pa kad svi koji izbace ne dovrsene igre popiju ovakve ocene stranih "uglednih" sajtova,igraca i ostalih mozda ce dvaput razmisliti pre nego sto izbace beta verzije.Moj konacni utisak je ipak bio pozitivan,prica mi je bila odlicna.Atmosfera takodje.Nekako sam presao preko "close range combat" sistema i ubrzo se bacio na luk i strelu i kasnije veoma dobro resene magije....

"Johann Ertl informed on WoG forum, that new patch will be relesed in approx. 2 weeks. It will repair problems with ambient sound, but Johann didnt mentioned anything else."

Kako osloboditi Monteru,nikako ne mogu da uspem,glavnog orka(Yarik,mislim) sam ubio par puta i uvek ozivi.Inace reputacija mi je 79.Pitar robove da se pokrenu oni stalno vicu spremni smo i prc,nista.U cemu je trik?

Kako osloboditi Monteru,nikako ne mogu da uspem,glavnog orka(Yarik,mislim) sam ubio par puta i uvek ozivi.Inace reputacija mi je 79.Pitar robove da se pokrenu oni stalno vicu spremni smo i prc,nista.U cemu je trik?

Joj kakav smor ta Montera! Pazi sad, kada udjes u zamak idi desno i popni se tamo nekim stepenicama na vrh kule, tu su dva orka, e pa pocni od njih. Imao sam isti problem sa robovima kao i ti, ali kada sam odatle poceo da cistim Monteru cuo sam kako se dole u gradu sibaju i robovi.

Joj kakav smor ta Montera! Pazi sad, kada udjes u zamak idi desno i popni se tamo nekim stepenicama na vrh kule, tu su dva orka, e pa pocni od njih. Imao sam isti problem sa robovima kao i ti, ali kada sam odatle poceo da cistim Monteru cuo sam kako se dole u gradu sibaju i robovi.

Hvala,probacu. BTW kako ti radi 7600 gs na gotiku 3,na kojoj rezi igras i koji detalji,poz.

Hvala,probacu. BTW kako ti radi 7600 gs na gotiku 3,na kojoj rezi igras i koji detalji,poz.

Pa posto mi je puko hard (star 15 dana, Maxtor djubre!) svi sejvovi caos, a karticu sam qpio pre par dana, jos nisam ni instalirao Gothic. Ali sada si me pecnuo pa cu instalirati, jedino mi fali jos malkice rama.

Pa posto mi je puko hard (star 15 dana, Maxtor djubre!) svi sejvovi caos, a karticu sam qpio pre par dana, jos nisam ni instalirao Gothic. Ali sada si me pecnuo pa cu instalirati, jedino mi fali jos malkice rama.

****ga,meni je dva puta pucao hard takodje maxtor i to 120 gb i 80 gb podataka,uh.
Inace nije mi uspelo ono sa monterom.

ok, uzeo sam da igram napokon ovo 'cudo' od igre sa 1.09 patchom stavljenim, sad me interesuje (posto sam gledao nasumicno po ovoj temi ali nisam nasao)
1. Dobijam levele i neke poene - sta da radim sa time ? ne mogu nista da biram, kupim itd za te poene ?

2. Da li ima nekih 'custom optimizacija' za igru po pitanju swapovanja ? mislim super, sto se grafike tice - sve na max +2xAA i 8xHQ AF framrate odlican - dok ne mrdnem misa i igra pocne da swapuje. Nekako mi cimanje da sad prodajem 2x512 da kupujem 2x1gb i dajem pare zbog jedne igre i memori lekova ili sta vec :( Da li je sa 1.5gb MNOGO bolje nego sa 1GB ? (to bi jos mogao budzet da podnese)

Pa u drajverima od kartice forsovo i AA i AF. NAravno adaptive opcija ukljucena, kartica iz potpisa, x1900xt

PS. HVALA za linkove :)

Poslednja izmena:
ok, uzeo sam da igram napokon ovo 'cudo' od igre sa 1.09 patchom stavljenim, sad me interesuje (posto sam gledao nasumicno po ovoj temi ali nisam nasao)
1. Dobijam levele i neke poene - sta da radim sa time ? ne mogu nista da biram, kupim itd za te poene ?

2. Da li ima nekih 'custom optimizacija' za igru po pitanju swapovanja ? mislim super, sto se grafike tice - sve na max +2xAA i 8xHQ AF framrate odlican - dok ne mrdnem misa i igra pocne da swapuje. Nekako mi cimanje da sad prodajem 2x512 da kupujem 2x1gb i dajem pare zbog jedne igre i memori lekova ili sta vec :( Da li je sa 1.5gb MNOGO bolje nego sa 1GB ? (to bi jos mogao budzet da podnese)

1.Za tebe poene kod ucitelja (npr onaj sto ima kucicu izmedju Reddock-a i Cape Dunna te moze nauciti long range combat) kupujes ono sto zelis.Odnosno nadogradjujes snagu ili nesto drugo...

2.Za swapovanje koliko znam nema dobrog resenja.

Pa u drajverima od kartice forsovo i AA i AF. NAravno adaptive opcija ukljucena, kartica iz potpisa, x1900xt
Tako sam i mislio. Ja imam nVidiu i nisam uspeo da forsiram FSAA. Totalno se poremete grafički elementi, svet postaje providan itd. :(

ok, prvi utisci posle par levela igranja : Ne svidja mi se level up sistem. potrosio sam brdo para (za pocetak igre je brdo) i upovo strenght na 158 sa 100 i nema nikakve promene u mojim statistikama, kolicina healtha je ostala ista, damage koji radim je isti...Ne znam ja kako su oni to zamislili, ali mi se ne svidja. Opisi fetova su jadni, sem naziva feta ostalo je na masti da ti kaze sta ce ti odredjeni feat dati. Recimo sta daje improved swordsman ? Nista ne pise, ocu udarati jace ? ocu blokirati bolje ? oba ? sta ? bez veze skroz...
Borba ista kao u oblivionu, a razglabali su o toj borbi i hvalili je ultra, a isplao isto ko bljav - klik klik klik levi taster i ne daj protivniku da predahne jer ce te udariti i ispasce ti mac...
grafika je super, taj deo je ok, svet je lep i sve to, prica je ok, dakle onih par zamerki + zahtevnost je "protiv".

@hwfanatic:

Zapravo proverio sam bas i ikao jesam forsovoa AA - ne radi, tako da ono.. :)

@goran.rs:

hvala

Pa health se takodje nadogradjuje:) .Borbu (ali samo onu blisku) smo i mi ovde kritikovali,niko je nije hvalio.Longe range combat i magije su odlicne.To sa improved swordsman,bah sta znam,nije bas nesto reseno.Ima nekog pomaka ali....Kombinuj sa strelama.

Cemu onda sluzi strenght ako se health nadogradjuje ? Ako je preduslov da nosis i mlataras necim da imas odredjeni strenght + da uzmes feat koji ti daje mogucnost da time mlataras , a da pri tome strenght ne sluzi ni za sta drugo sem kao preduslov - onda je ovo jako jako jako lose reseno, jer su mogli staviti onda samo 3 klase strenghta, kao u dark mesiji na primer i kraj, a ne da se cimas za sve posebno. Ako sam ja dovoljno jak da dignem neku sekiretinu ili malj, a ne znam da mlataram sa njom kako treba, to ne bi trebalo da me sprecava da ja pokusavam da mlataram sa njom. Hmm...sad tek vidim kolko je Elder Scrolls sistem levelovanja u stvari dobar.

Ovaj sistem levelovanja u gothicu mi vise lici na vadjenje oruzanog lista za svako oruzje ponaosob ! Da bi mogao da upotrebljavam luk i strelu nije dovoljno da sam prirodno nadaren i da umem da ga pocnem koristiti (ipak nas junak u gothicu ima preko 30 godina, isao je iz rata u rat, odrastao je u sredini gde vidja kako se koristi luk i strela svaki dan), ali on nemoze u ruci da drzi luk i strelu (dajem samo primer, bolje da sam uzeo stit kao primer ali ajde) zato sto nema dozvolu za to. Isto i za atribute. Da bi junak 'ojacao' on mora to da plati lokalnom bosu koji je zaduzen za uzimanje reketa na strenght. Nemosh ti da budzis biceps a da za svaki cm obima ne platis 50gp reketa lokalnom bosu. Naravno potpuno je logicno (pirana grizu) da kad ojacaas sa 100 na 150 (50% !!!) da nisi ni malo izdrzljiviji u borbi, da nemas ni malo vise stamine (izdrzljivosti) a o kolicni batina koje mozes da primis da ne pricamo. Sudeci po tome da se izgled i misici na samom liku ne menjaju, dolazim do zakljucka da ga strenght ozilavi. Pirana Grizu je takodje sasvim logicno da zilavi mrsos koji sedi pred kompom ceo dan i zilavi mrsos koji vec 25 godina vuce po 12 sati cigle, malter , beton i fosne na gradilistima, mogu isto dugo da se biju, isto da istrpe, isto da trce itd.

Kad jos malo bolje razmislim - umalo da dam 100e za ram, ali mi sad pade na pamet da je mozda bolje da odigram dark mesiju jos jednom, ili da sacekam stalkera, cak mi i novi Rayman - Rabbids deluje interesatno :d

Definitvno ne ulaži u ovu igru. Ni para, ni vremena. Umesto toga odigraj prvi ili drugi deo koji su bar jedno desetak puta bolji.

Snaga, izdržljivost i žilavost se budže posebno. Snaga (strength) definitvno utiče na jačinu udarca, samo si bio previše iznerviran da bi primetio. Izdržljivost (endurance) ti je svojevrsni buffer u borbi koji se troši umesto health-a (ako pravilno i na vreme postaviš oružije u odbranu). Žilavost (ukupan health) ti kupuje vreme u borbi. Najbitniji atributi za fighter lika su ti endurance i health na početku, jer bez toga nećeš ni moći da se uhvatiš u koštac sa neprijateljima. Snaga može da pričeka do 10 nivoa.

Sistem atributa se manje-više nije menjao još od prvog dela. Ne mislim da je fantastičan, pa čak ni dobar, ali radi. Iskreno, Gothic 3 nije dobar predstavnik serijala. Originalna ekipa (koja je bila ekstra) je razvodnjena novim članovima i to se jednostavno vidi. Još jednom ti predlažem da pozajmiš od nekoga keca da vidiš šta je igra.

...znam...sve znam...preso sam keca i dvojku (dvojku 2 puta i jos sam amater za neke ovde koji su je obrtali po 4-5 puta) ali ako me secanje dobro sluzi u dvojci se dizao health sa strenghtom, kao i damage kao i mogucnost nosenja oruzja.

PS. gde pise taj damage koji radim kad budzim strenght ? (znam da ne pise nigde) i to je jos jedan propust... :(

@filipenko:

a zasto molim te ? ima mana, ima previse kategorija oruzja, ali je dobro osmisljen. trcis -budzis staminu, skaces, budzis acrobatics, mlataras lukom i strelom - budzis luk i strelu..na to mislim, ne na raspodelu poena posle spavanja...

mislim, sta je onda ovo u gothic3 ? Da bi mi lik ojacao u nekom pravcu moram da slucajno nabasam na nekog ko ce to da mi odradi, u fazonu, e matori daj mi popravi malo djon na cizmi i usput mi nadogradi nanobotove u telu da imam vise heltha, a kad smo vec kod toga i konj mi ima losu probavu...ah da, ti rece da si fire mage ? ugasili ti rune ? interesatno, pa jesi ti bio madzionicar ili mage ? Madzionicar, aha (mlataram rukom oko sebe i rusim 5 casa sa okolne vitrine, klimam glavom gore dole levo desno kao da se radim jutarnju gimanstiku). I sta kazes ? naucio bi me alhemiji ali na zalost ne mozes posto ti fali trava komata 10 koje inace rastu svuda okolo ? Aha, donecu ti...Nego idem prvo do onog lika dole, rekao je da ako mu dam 250 zlatnika i 5 nekih learning points akcija ugradice mi silikone u bicepse koji ce me ojacati p aono, odo na plasticnu...ah da, taj ancient magic sto si pomenuo matori, rezervisi meni 20 poena toga i nek budu svezi majke ti ! hmm i da te pitam da li si mozda cuo da neko unaokolo budzi zapreminu krvi u iorganizmu ? sta ? ah da, nisu ti ugradili taj dijalog...ok, sorry...

****ga.

nice system nema sta.

Poslednja izmena:
Ne secas se dobro.Na osnovu tvojih postova reklo bi sa da nisi ni igrao Gothic do sada.Ili da si sve zaboravio.Nista tu nije toliko promenjeno da bi ti bio toliko zbunjen.Ono sto je losije,to je borba na blizinu,ili ako je nekom lakse macem/sekirom i sl.Igra je uzasno optimizovana i to je to_Ostalo je sve stari dobri Gothic.Mada to bas nisu mali minusi.

E sad ***. dobro, zaboravio sam...Ali sam sasvim siguran da sam tamo nakon svakog levela imao neke benficije i da sam od deckica koga je Warg ubijao iz dva udarca postao paladin koji je posekao par zmajeva krsh demona i pola faune, cak sam i onog velikog trola/behemot ne secam se sta je imao je pecinu, ubio ko muskarac, a ne ko cupi sa strelama sa planine, i to ne jednog ,2 sam nasao, a mislim da ih je bilo jos...

Ranije se health nije trenirao i dobijao si ga oko 15 po nivou.

Tek sa patchom 1.09 sam uspeo da pobijem sve u Monteri,ranije su se ponovo ustajali,sada ne,hehe.

G3 osvojio neka priznanja (izgleda samo u Nemackoj):
(citat sa WOG-a)

There are 2 kinds of categories, the public and the the jury ones:

Public Choice: (the number of votes are behind the game-name)

Best International PC-Game
1. Place Gothic 3 (1.588)
2. Place Need For Speed: Most Wanted (647)
3. Place Battlefield 2142 (473)

Best Community Support
1. Place Gothic 3 (1.482)
2. Place EA Community Team (733)
3. Place goalunited.org (572)

Best German RPG
1. Place Gothic 3 (2.982)
2. Place SpellForce 2
2. Place Shadow Wars (1.211)

Jury-Choice:

Best Ingame-Graphics
1. Place Anno 1701
2. Place Gothic 3
3. Place SpellForce 2 - Shadow Wars
3. Place Paraworld

Best Soundtrack/In-Game Sound
1. Place Gothic 3
2. Place Anno 1701
3. Place Darkstar One
3. Place SpellForce 2 - Shadow Wars

Best German Game 2006
1. Place ANNO 1701
2. Place SpellForce 2 - Shadow Wars
3. Place Gothic 3

Best Game-/Leveldesign
1. Place Anno 1701
2. Place SpellForce 2 - Shadow Wars
3. Place Ankh - Herz des Osiris
3. Place Gothic 3
3. Place Die Siedler 2 - die nächste Generation

Best Story/Gameworld
1. Place Gothic 3
2. Place Ankh - Herz des Osiris
3. Place ANNO 1701

(Don't ask me why there are many 3. places, it's like that on their HP: http://www.deutscher-entwicklerpreis.de/ )

Poslednja izmena:
Kakva je situacija sa onim Pakhanovim popravljenim fajlovima za 1.09 na onom sajtu? Jel rade ispravno?

Da odgovorim sam sebi, rade fajlovi :)
Ovo sad već liči na igru :) Sve je manje-više glatko, ne ore kao ranije na prelazu između gridova, frejmrejt je tečniji itd.

Videh u subotu u Budimpesti u Arcadi, Gothic 3 Collector edition (mocno izgleda).
Cena 10.000 forinti. 1 euro = 234 forinte. Ne uzeh!!!!

Možeš da probaš da smanjiš Render.PrefetchGridCellSize za veću uglačanost.

Vrh Dno