Ti mislis da ce posle ovoga da izbace jos jednu seriju? Hahahahaha...
Salu na stranu - meni kao iOS i bivsem Android korisniku su sledece utisci:
- na trenutak dizajn deluje lep, dok na nekim snimcima deluje cudno, pa zato mislim da ce morati telefon uzivo da se vidi da bi se doneo pravi zakljucak.
- dimenzije - ni tu, ni tamo. Mislim da je iPhone pogodio sa 4.7 modelom, dok ovih 5 inca ima bezele kao iPhone tako da mislim da taman nece moci da se koristi jednom rukom lepom. Da je ekran kao edge telefoni onda bi bio ok za jednu ruku, ali licno ne volim edge zbog slucajnih pritisaka sa strane telefona (kazu ljudi - moras nauciti da ga drzis drugacije - po meni je to i problem, sve treba da bude intuitivno, tj. da telefon sedne u ruku bez ikakvog ucenja...)
- ekrani - vrv ok. Moracu da pogledam kada stignem sto se tice vernosti reprodukcije boja koliko su precizni.
- kamera - fail. Zasto? Opticka stabilizacija koje nema (jer je sw na demonstraciji ocigledno radila ocajan posao), f2 = malo manje svetla. Svidjaju mi se veci pixeli, ali opet mala je razlika to u odnosu na postojece telefone jer su sve to mali senzori. Pisao sam u iPhone temi i opet cu reci ovde - svi flagshipovi rade ok fotke, ali polako dolaze do limita fizike i tu se citava prica zavrsava. Jedino cemu se nadam je da neko uposli Fuji da napravi mu X-trans senzor pa da bude jos malo bolje u low light i da boje budu lepse.
- cpu i RAM - opet nisam upoznat, ali zanima me kako ide rame uz rame sa A10 posto ne ocekujem da ce biti brzi od istog. Takodje - sama arhitektura iOS-a zahteva manje RAM-a tako da mislim da ce iPhone opet izaci kao pobednik ovde.
- OS - najveci razlog zasto sam na iOS - jednostavno gomila aplikacija nije postojala na Android koja je postojala na iOS(kao ms office, lightroom i sl.). Sada se na svu srecu situacija popravila, ali i dalje sve to mnogo lepse radi na iOS, a i imaju neki app-ovi sto ne postoje na Android. Takodje ocekivao sam mnogo vise da ce Google u naredno vreme uraditi, a oni kopiraju Siri... Pa gde su korisne stvari poput javljanja na poziv sa kompa/drugog Android tableta, slanje sms sa kompa, continuity (da se mogu bez problema prebaciti na drugi uredjaj i nastaviti gde sam stao) i sl. Kome treba virtuelni asistent pobogu, pa to ni ameri (kojima prica na maternjem jeziku) ne koriste.
- cena - ovo mi je najveca misterija od svega... Sad ce neko reci Apple i Samsung imaju tu cenu. Ok, pogledajmo Apple - mnogo vise ljudi radi na samom iOS, ali zanemarimo i to. Apple projektuje svoje procesore i motion koprocesor, Google kupuje to od drugog proizvodjaca. Apple ulaze big bucks u marketing. Google? Znam da su sada ulozili, ali to je smesno naspram Apple cifre. Apple-ov research and development sigurno trosi mnogo mnogo vise novca od Google-ovog, a opet Pixel ne u toj klasi telefona. Kako?
Sent from my iPhone using Tapatalk