Jel vi to stvarno poredite te telefone sa današnjim?
Ceo svet se promenio od tada, ceo koncept telefona kojima je telefoniranje danas samo jedna od funkcija.
Mislim sa bi svima mnogo lakše bilo kada bismo izbacili iz upotrebe reč "telefon" za ove uređaje. Bilo bi manje pritiska tog starog koncepta koji više nema smisla. Jednostavno, ovo više nisu telefoni.
Inače, u staro vreme su se time bavile kompanije koje nemaju veze sa IT sferom, potpuno drugi teren je bio.
Naravno da Ericsson ili nokia nisu mogli ni u teoriji da poguraju celu ovu stvar, to je morao da bude neki Apple, Google ili neko sličan.
Sve je drugačije od trenutka kad telefoniranje nije osnovna funkcija.
Danas smartphone za ogromnu većinu menja toliko uređaja da poređenje sa non smart telefonima nema nikakvog smisla.
Koliko je samo bilo ljudi koji su nosili laptop da kao "nešto rade" u pokretu, a zna se na šta je to moglo da se svodi.
Danas i za tablet to isto može da se kaže. Čak i za desktop za 90% ljudi, na veliku žalost.
Ispostavilo se da je smartphone apsolutno u centru pažnje i previše je bitan. Bukvalno je novi pc za najveću većinu (da ne zvučim kao Steve Jobs ili Tim Cook).
Vi ladno nabrajate i cene tih starih telefona, neverovatno.
Naravno da svi želimo što jeftinije, pa ko ne želi? Ali 'ajmo samo malo neke logike u celu priču.
Kad bi čist Android mogao zvanično da se nađe na svim uređajima, pa ko šta voli, nikad ne bismo ni pričali o svemu ovome, nego bi svako samo kupio ono za šta ima novca i šta mu odgovara.
Bar je kod mene tako.
Ima previše razloga zbog kojih ne mogu da se odvojim od Nexus koncepta, na moju žalost verovatno. Previše toga mi smeta kod ostalih.
Ima još jedna stvar koju nikako ne mogu da svarim kod mnogih proizvođača, a to su hardverski tasteri. Ne mogu više nikad na to, nema šanse.
Ukratko, koliko god da je skupo, ne može da se gleda na taj stari način nikako.
A postoje i jeftine alternative.