Šta je novo?

Google Pixel(i) 2016 - off tema

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Motorola V3 kad je dosla kod nas bila je skoro 1000 evra evra,traje vise od deset godina i dan danas radi a upadala u vc solju i sta je sve prezivela...a danas dve tri godine i novi...

Послато са HTC One уз помоћ Тапатока

Jel vi to stvarno poredite te telefone sa današnjim?

Ceo svet se promenio od tada, ceo koncept telefona kojima je telefoniranje danas samo jedna od funkcija.

Mislim sa bi svima mnogo lakše bilo kada bismo izbacili iz upotrebe reč "telefon" za ove uređaje. Bilo bi manje pritiska tog starog koncepta koji više nema smisla. Jednostavno, ovo više nisu telefoni.

Inače, u staro vreme su se time bavile kompanije koje nemaju veze sa IT sferom, potpuno drugi teren je bio.

Naravno da Ericsson ili nokia nisu mogli ni u teoriji da poguraju celu ovu stvar, to je morao da bude neki Apple, Google ili neko sličan.

Sve je drugačije od trenutka kad telefoniranje nije osnovna funkcija.

Danas smartphone za ogromnu većinu menja toliko uređaja da poređenje sa non smart telefonima nema nikakvog smisla.

Koliko je samo bilo ljudi koji su nosili laptop da kao "nešto rade" u pokretu, a zna se na šta je to moglo da se svodi.

Danas i za tablet to isto može da se kaže. Čak i za desktop za 90% ljudi, na veliku žalost.

Ispostavilo se da je smartphone apsolutno u centru pažnje i previše je bitan. Bukvalno je novi pc za najveću većinu (da ne zvučim kao Steve Jobs ili Tim Cook).

Vi ladno nabrajate i cene tih starih telefona, neverovatno.

Naravno da svi želimo što jeftinije, pa ko ne želi? Ali 'ajmo samo malo neke logike u celu priču.

Kad bi čist Android mogao zvanično da se nađe na svim uređajima, pa ko šta voli, nikad ne bismo ni pričali o svemu ovome, nego bi svako samo kupio ono za šta ima novca i šta mu odgovara.

Bar je kod mene tako.

Ima previše razloga zbog kojih ne mogu da se odvojim od Nexus koncepta, na moju žalost verovatno. Previše toga mi smeta kod ostalih.

Ima još jedna stvar koju nikako ne mogu da svarim kod mnogih proizvođača, a to su hardverski tasteri. Ne mogu više nikad na to, nema šanse.

Ukratko, koliko god da je skupo, ne može da se gleda na taj stari način nikako.

A postoje i jeftine alternative.

Poslednja izmena:
Ode priča u širinu...
Vidim da neki samo tizen pominju, a pre godinu-dve su pričali druge priče :)

Google-Pixel-Phone-2-e1473621546869.jpg

http://www.androidpure.com/google-pixel-xl-leaked-in-new-clear-case-renders/

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ma kakav Tizen. Mislim, probaće oni na malo (nikada ne stavljaj sva jaja u jednu korpu), pa kako se primi. Što je najgore, reakcija tržišta se ne može predvideti na osnovu kvaliteta, ne treba zaboraviti da već imaju iskustva - Bada je bila prilično hvaljena pa je ipak prdnula. Možemo samo da se nadamo da će svi poboljšati podršku i prići čistom Androidu.

Šta je premiNum?

Google za Nexus 6P:
"premium design with powerful hardware"

NEXUS 6P – DESIGN
Apparently the ‘P’ in the 6P stands for ‘premium’.
http://www.trustedreviews.com/nexus-6p-review

O čemu mi pričamo pa ovaj tizen na hw od 50e radi kao tw na s7 :)

https://youtu.be/6bVq9vRkAL4

Sad prvi put vidim tizen. Ovo je kopija njihovog skinovanog androida. Mogu glat da zamene sistem, ljudi ne bi ni primetili da nije android (ne mi na forumu, mislim ostali potrošački svet tih 99,9%)! I to može da im prođe ako punude sve app koje ljudi koriste na androidu.

Google može da zabrani Android kome hoće i kad hoće. Možeš ti da praviš derivate od AOSP slobodno, ali to nije Android. Android je šta Google odobri sa PlayStore i servisima. Android je trademark. Što znači da ne možeš i ne smeš da reklamiraš kao Android, da kažeš da je Android telefon ili da to igde stoji.

Druga stvar da Google ide protiv Apple? Lepa teorija, ali pre će međusobno da se pobiju Android proizvođači. S druge strane Apple će da uništi sam sebe s nesposobnim direktorom. Mada mu treba priznati da je uradio dosta za kompaniju kad ga je Jobs doveo. Ali mu ovo definitivno nije jača strana.

Svi proizvođači svakako rade derivate Android-a. Zbog toga i imamo ovakav cirkus sa aplikacijama. Zbog toga većina modela izađe sa jednom verzijom OS i nikada ne dobije update!

Kada se već radi derivat osnova bez problema može da bude AOSP.

Što se tiče Apple-a njih može poremetiti samo brand veći od njih, a obzirom da oni i dalje proizvode slatku vodicu jednostavno nemaju konkurenciju na najznačajnijem tržištu na planeti.

Što se tiče budućih Pixela siguran sam da će Google stvar rješavati na svoj način - kupovinom brenda koji ozbiljno proizvodi mobilne telefone. Sada je najizgledniji kandidat HTC. Prosto donose ime a cijena im je sigurno znatno ispod Huawei, LG ili Samsung.

Mislim da nisi u pravu. Android može da se koristi slobodno ali Googlovi servisi ne.

| via tt |

AOSP moze svako da budzi (amazon, nokia sa svojim modelom x) ali ako hoce da se na telefonu nalaze google aplikacije i servisi onda mora da se pridrzava odredjenih pravila, tako je blackberry npr morao da prestane da razvija emulator android aplikacija za svoj bb10 OS .

Sent from my Nexus 5X

Android možeš da staviš na bilo koji hw, ali da bi dobio Google servise i play store, mora da ispuniš neke uslove. Google ne zabranjuje upotrebu ni mogućnosti instaliranja Androida. Uslovi za play store i ostale Google servise su minimalni skup funkcionalnosti uređaja da bi aplikacije koje se prodaju i Google servisi radili kako treba.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Google zabranjuje Android ime ako hoće i kako hoće. To je registrovani trademark. Samim tim ne možeš da radiš marketing da je Android telefon ako ti Google ne dozvoli.

Verovatno možeš da kažeš Android open source project based software. Ali Android ako ti Google nije dozvolilo ne. I jedino možeš da dobiješ tužbu i zabranu prodaje ako prekršiš.

Opet mislim da nisi u pravu. Da je tako, ne bi bilo onoliko kineskih no name telefona sa androidom ali bez Play Servisa, i onoliko "opamećivača" televizora i sličnih kojekakvih Android gadžeta.

Edit:
Je l' to znači da smeš da koristiš Android na uređaju koji prodaješ ali ne smeš da spominješ ime "Android" ako ti Google ne dozvoli?
| via tt |

Poslednja izmena:
Opet mislim da nisi u pravu. Da je tako, ne bi bilo onoliko kineskih no name telefona sa androidom ali bez Play Servisa, i onoliko "opamećivača" televizora i sličnih kojekakvih Android gadžeta.

Oni nisu "android" oni su aosp. Za lakse shvatiti aosp + google apps i servisi = android

aosp je open source, google aplikacije nisu

da bi smeo da stavis google apps i servise moras ispuniti neke zahteve, npr da kada se pali telefon mora da pise android ili powered by android. I naravno kao proizvodjac ne smes da forkujes aosp ako hoces android uredjaje da pravis.

Sent from my Nexus 5X

Poslednja izmena:
Oni nisu "android" oni su aosp. Za lakse shvatiti aosp + google apps i servisi = android

aosp je open source, google aplikacije nisu

da bi smeo da stavis google apps i servise moras ispuniti neke zahteve, npr da kada se pali telefon mora da pise android ili powered by android. I naravno kao proizvodjac ne smes da forkujes aosp ako hoces android uredjaje da pravis.

Sent from my Nexus 5X
Ne treba distancirati AOSP i Android to je ista stvar. AOSP jeste Android, samo ime mu kaže. Odvojeni su Android i Google servisi, (Playstore i ostalo). Sam Android ne uključuje Google servise.

| via tt |

Nije ista stvar, legalno i pravno nije. Jer od androida ne mozes dobiti fire os, dok od aosp-a mozes, bez ikakvih posledica

Sent from my Nexus 5X

Onda ne bi trebalo na drugim telefonima da ima tu opciju u google cam? Vrv nije tema za to, al ne znam ni gde bih pitao

Znaci oni koji nisu u OHA, ne smatraju se za proizvodjacima Android telefona?!

Izvinite, mozda po Google-u, ali na tim uredjajima je svakako Android sistem.

To je sve zbog closed source google aplikacija i manje fragmentacije. Moze im se.

Sent from my HTC One M8 using Tapatalk

Znaci oni koji nisu u OHA, ne smatraju se za proizvodjacima Android telefona?!

Izvinite, mozda po Google-u, ali na tim uredjajima je svakako Android sistem.

To je sve zbog closed source google aplikacija i manje fragmentacije. Moze im se.

Sent from my HTC One M8 using Tapatalk
Isto kao što možeš da praviš Linux distribucije ali ne možeš da ih zoveš Ubuntu ako nisi Ubuntu ili ako ti ne dozvole.

Probaj da li radi, mozda su nesto sredii ali sumnjam, nemam ne nexus telefon da probam

Sent from my Nexus 5X

Probaj da li radi, mozda su nesto sredii ali sumnjam, nemam ne nexus telefon da probam

Sent from my Nexus 5X
Puca slike sa ukljucenim i cak mi u galeriji par sekundi nakon fotkanja stoji crna fotka pa se "ucita". Kasnije cu da opalim dve iste sa on i off, pa da na racunaru vidim dal ima razlike. Sta radi konkretno hdr+, msm koja je razlika u odnosu na obican hdr

Poslednja izmena:
Al' bi bilo lepo da nas neki operater obraduje novim nexusima po dobrim cenama uz ugovor...

Ne znam ni zašto razmišljam o tome... :(

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno