Šta je novo?

Google Pixel(i) 2016 - off tema

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Možda i napuste, ako se pokažu nesposobnim da to izvedu do kraja. Uspeh nije garantovan. Ali ako ga završe to će biti jedan jedini OS možda će se i dalje zvati Android zbog prepoznatljivosti brenda.

U svakom slučaju sa takvim potezima ne ulivaju nikakvo poverenje kupcima...tek onda mogu da zamislim fragmentaciju ako je sada ovakva kakva je

Ja to vidim kao priliku za smrt fragmentaciji. Potpuno univerzalni OS sa univerzalnim sistemom podrške. Mada ništa na tu temu još nije rečeno, bio bi promašaj bilo šta drugo.

Može Google da radi što hoće. 90% korisnika nece primijetiti razliku. Većini je bitno da radi viber, fb, whatsapp i instagram.

Sent from my D6503 using Tapatalk
Taj fazon. A i realno sve manje ima potrebe za ceprkanjem jer je sistem stabilan, doslo je do zasicenja, valja ili terati isto dok ne propadne skroz ili okrenuti se necem novom,
Nekada smo smo morali da optimizujemo, cimali se sa romovima, da bi telefon krsteno radio, a danas mi je telefon kao rutovan, a ne znam ni sam koji ce mi vise, cisto iz navike.

Guglu vise zajednica developera nije potrebna, nema vise potrebe ni za neksusom kakav je bio do petice.Sada jure ekskluzivu, premium cene, sto da zaradjuju samo od reklama kad mogu i od brenda.Sistem ce biti sve zatvoreniji i manje zanimljiv za ceprkanje, a vise za komercijalno koriscenje, poput apple proizvoda.

To se upravo dešava. I verovatno je dodatan razlog da kontrolišu sigurnost sistema. S obzirom da Linux kernel nije siguran, pa treba dodatno da ga ojačavaju paralelno sa SELinux polisama i od Nougat sa grsecurity. Stalno kaskaju, i stalno nemaju najnoviji kernel.
Neće oni da bace kompatibilnost sa postojećim aplikacijama.
Slazem se, *****ali su skroz sepolicy na Nougat-u.. Jedva sam uspeo da build-ujem cm14(7.0) iz source-a, uz par desetina izmenjenih linija koda i kako javnih, tako i privatnih cherry-pick ova sa git-a.. A za kernel i zakljucavanje:
"As long as boot partition is big enough to hold a ramdisk or truly does have its own, we can dump system even if it's squashfs. Turn off system ramdisk which enables boot ramdisk and repartition system as ext4, then flash rom and root and whatever else.
It's just changing one word in fstab file and a format of the partition to change type."

Sent from my m8 using Tapatalk

Put u proprietary je put u propast. Linux je napravio Android a ne obrnuto. Svi napori da se distanciraju od open source-a ce se zavrsiti isto kao i Microsoftovi napori na mobilnom trzistu, neslavno. Cenim da ce xda da napusti Android ukoliko ga izmene da se nista na njemu ne moze menjati. Sto bi koristili jos jedan Apple like sistem? Pre ce preci na Tizen, jer je Linux based. Google tj. onaj klempavi Indus sebi pucaju u noge ovim potezima.

Mislim da pogrešno gledaš na to. Neće moći OEM da rade šta hoće. Projekat će i dalje biti open source da zajednica pravi svoje derivate kako hoće. Svi ovde zaboravljaju da Google oduvek ima proprietary software, i to se nikad nije menjalo. To ih je i napravilo.

Search algoritam, Chrome, Android sve je proprietary koliko i Windows.

Nisam znao za ovo, ali odlicno je ako napustaju Linux, to im je kamen oko vrata koji vuku vec godinama i zadaje im glavobolje.
Morace kratkorocno dosta napora da uloze, ali dugorocno im je to sjajna investicija u buducnost.

Sve te stvari o kojima pričate ni najmanje nisu bitne krajnjim korisnicima.

Ceo xda, sva priča o modifikacijama itd.

Kako može čak i eventualno distanciranje od toga da ima ikakav uticaj na širu sliku, kad 99.9% ljudi uopšte nema pojma o tome?

Može da se buni jedan broj geekova, naravno, ali to je zanemarljivo.

Šta, neko ko ne zna ni šta je Nexus će da se buni što nema ovoga ili onoga od sada?

99% ljudi ne zna šta je Linux, open source, a ni bilo šta slično.

Jedino što ljudi vide je to kako telefon deluje fizički, kakav je UI i kakvo je stanje sa aplikacijama.

Sve, ali sve ostalo je nevidljivo i nebitno praktično za ceo ljudski rod.

Poslednja izmena:
Nisam znao za ovo, ali odlicno je ako napustaju Linux, to im je kamen oko vrata koji vuku vec godinama i zadaje im glavobolje.
Morace kratkorocno dosta napora da uloze, ali dugorocno im je to sjajna investicija u buducnost.
Zbog cega bi linuks bio kriv?
Jedini kamen oko vrata je uvek bio bloat raznoraznih proizvodjaca.
Bolje bi bilo da ti proizvodjaci telefona pocnu da prave svoje os-ove, pa da pokazu sta umeju sami.

Stvarno, lupio si i ostao živ, čuj linux kamen oko vrata..

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Sve te stvari o kojima pričate ni najmanje nisu bitne krajnjim korisnicima.

Ceo xda, sva priča o modifikacijama itd.

Kako može čak i eventualno distanciranje od toga da ima ikakav uticaj na širu sliku, kad 99.9% ljudi uopšte nema pojma o tome?

Može da se buni jedan broj geekova, naravno, ali to je zanemarljivo.

Šta, neko ko ne zna ni šta je Nexus će da se buni što nema ovoga ili onoga od sada?

99% ljudi ne zna šta je Linux, open source, a ni bilo šta slično.

Jedino što ljudi vide je to kako telefon deluje fizički, kakav je UI i kakvo je stanje sa aplikacijama.

Sve, ali sve ostalo je nevidljivo i nebitno praktično za ceo ljudski rod.

+1000.

i treba da krenu agresivno i treba da se deklarisu vec jednom i da kazu ko su? sta su? i sta hoce? Pozdravljam ove promene googla u svakom smislu i pogledu, nek lepo zatvore sistem ionako vec odavno nema sta da se prcka na neksusima sa ovim novim verzijama andorida. Jos da krenu da prave svoj hw i kompletni su i kao takvi mogu da krenu na svaku kompaniju pogotovo apple. Kome se svidja svidja kome ne aj cao, realno kao sto rece neko gore 99% ljudi nema pojma sta se desava u svetu mobilnih telefona bitno je samo da je lep, da je skup i da ga ima u zlatnoj i pink boji.

E ako je ovo budućnost onda ja ne brinem za opstanak wp :)

Pa da, opstanak u okviru statisticke greske na trzistu im je zagarantovan :)

Mada ako se Samsung zainati sa Tizenom eto problema za w10m [emoji23]

Kvaka je sto iza Tizena ne stoji samo Samsung, nije to BadaOS. Tizen je jako slicna prica originalnom Androidu, samo sto je pure Linux a ne VM preko linux kernela. Samim tim poseduje isti potencijal kao Ubuntu. Trenutno nikog ne zanima jer Android zadovoljava sve potrebe ali ukoliko Google pocne za zavrce partnere i postavlja ogranicenja, partneri ce traziti alternativu. Sve dok je AOSP-a tj te vrazje fragmentacije, partneri ce biti zadovoljni.

Ko se ne seca zasto je pukao Symbian, nije pukao zbog ajfona. To je bio ekser u kovceg. Puko je kada je Nokia pocela da ogranicava i zeza sa sertifikovanjem aplikacija.

Nokia je pukla tako što su potrošili 5 milijardi na MeeGo razvoj, nakon što je očigledno Symbian bio promašaj i previše matoro čudo.
Isto tako Samsung može da pukne sa svojim Tizenom.

Zato ja kažem da nema mnogo kompanija koje mogu sebi da priušte OS razvoj. Jako je skupo.

Tizen za sada Samsungu sluzi za pretnju corcima i plasiranje ultra-low end Tizenfona na trzista raznih Indija :)

Slicno je bilo i badom ali u tom periodu su bar izbacivali flagship badafone koji su radili brze, dosta fluidnije i stabilnije od TW-om obogaljenih Galaksija pa je sve to i imalo smisla.

Bilo bi super videti flegsipove samsunga na tizenu, po ovim cenama...brzo bi se Sambiji(samsung zombiji) navikli na to i prihvatili kao feature, u to ne sumnjam, al bar bi svet konacno prestao da poistovecuje samsung i njegove softverske probleme sa androidom.

Jedan od osnovnih problema Tizena, pored nedostatka aplikacija, jeste interfejs sa kojim stizu jeftini modeli sto se prodaju po Indiji. Lepo radi OS ali izgleda uzas. Ne znam ko im to dizajnira, ali za ocekivati je da bi flagship isto izgledao kao TW.

E sad, kada bi Samsung ozbiljno krenuo sa tim i uspeo ono sto Microsoft ne moze, da ubedi developere da razvijaju za njih onda bi i drugi probali sa tim OS-om. Od alternativnih operativnih sistema najbolje radi, bar ono sto sam ja video. Jos kad se uzme u obzir da radi na hardveru koji je odavno prevazidjen.

Microsoft ima i kapiju za 90% posto desktop korisnika u narednim godinama kao i konzolno. Samsung to nema.

ja sam imao prilike da cackam tizen telefon bukvalno android sa icon packom

Pa da, opstanak u okviru statisticke greske na trzistu im je zagarantovan :)

Mada ako se Samsung zainati sa Tizenom eto problema za w10m [emoji23]

Nemoj tako dok izadju ovi nexusi wm ce pasti na nulu. Samsung da hoce kao ms da gubi pare bi sa tizenom sutra presao windows market share.

Ja bi iskreno sacekao da izadju telefoni pa onda da se vidi sta su i kako uradili, jer ovo sad su sve manje vise nagadjanja.

ja sam imao prilike da cackam tizen telefon bukvalno android sa icon packom

To je zato sto samsung ne ume bilo sta da napravi a da ne iskopira bar nekoga.

Microsoft ima i kapiju za 90% posto desktop korisnika u narednim godinama kao i konzolno. Samsung to nema.

Apsolutno nebitno, da ima ikakve veze windows bi do sada uspeo u jednom od svojih 6 reboot-ova? Zar ne?

Poslednja izmena:
Zanimljivo je vidjeti da ima ljudi koji misle da Google može da sruši Apple.
Problem je samo ako u to vjeruju i ovi iz Google-a.
Ako se obistine (a skoro jesu) ove najave sa Pixelima i i novom Google OS na budućim telefonima, a posebno njihove projektovanje cijene...

Realno, meni kao Android korisniku iPhone nikada nije izgledao ovako pristupačan.

Ako plaćam skupo onda ne kupujem VW, Fiat ni Peugeot... Bez namjere da kažem da oni prave loša auta.

Ovo bi na kraju moglo da ispadne ozbiljno samoranjavanje sa predumišljajem od strane Google-a viđali smo to i ranije u mnogim industrijama.

Poslednja izmena:
Nekim Android korisnicima iPhone nije zanimljiv ni da je duplo jeftiniji od nexusa

Sent from my Nexus 6P

Nekim Android korisnicima iPhone nije zanimljiv ni da je duplo jeftiniji od nexusa

Sent from my Nexus 6P
Drug dok nije ubacio karticu u 6p imao je iPhone 5 i na njemu iOS 9, meni da poklone najnoviji iPhone ja to ne bi mogao da koristim. Prosto se ne vidim da bi mogao da izdrzim sa time duze od 15 minuta.

Za mene je iOS nelogican, imas notifacation drawer koji sluzi za sve osim za notifikacije, onda izvlacis nesto od dole za toglove (ne znam kada su vec kopirali zasto nisu stavili lepo gore), udjes u settings a tamo neki 20 dodatnih ikonica od aplikacija koje ne znam cemu sluze i kako znas sta se tu podesava, onda cela navigacija sa home i back dugmetom. Naravno nabacane ikonice na desktop su posebna patnja. Ne znam ja to ne mogu da koristim.

Sent from my Nexus 5X

Poslednja izmena:
Drug dok nije ubacio karticu u 6p imao je iPhone 5 i na njemu iOS 9, meni da poklone najnoviji iPhone ja to ne bi mogao da koristim. Prosto se ne vidim da bi mogao da izdrzim sa time duze od 15 minuta.

Za mene je iOS nelogican, imas notifacation drawer koji sluzi za sve osim za notifikacije, onda izvlacis nesto od dole za toglove (ne znam kada su vec kopirali zasto nisu stavili lepo gore), udjes u settings a tamo neki 20 dodatnih ikonica od aplikacija koje ne znam cemu sluze i kako znas sta se tu podesava, onda cela navigacija sa home i back dugmetom. Naravno nabacane ikonice na desktop su posebna patnja. Ne znam ja to ne mogu da koristim.

Sent from my Nexus 5X
Реално, потпуно је бесмислено посезати за горњи део екрана да би се вратио у назад..

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

Kad si vec kod toga, svuda ima da se povuce od leve ivice na desno i vrati se jedan korak nazad.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno