Šta je novo?

Google Pixel 9 / 9 Pro

To je istina. Ruski hipsteri koji su naselili BG furaju samo apple I Google phone.
Ali i dalje mislim da ovde ne postoji tržište za skupe telefone van apple I Samsung tabora.

У Норвешкој су претходних дана направили озбиљну кампању, али ја не видим ко ће узимати Гуглфон по овим ценама и условима. Акција 256 ГБ по цени 128 ГБ за флегшип модел у 2024 је трагикомична. Мене по свему с(л)удећи чека прелазак у Епл табор, па да видим зелени ли се трава са те стране ливаде...

Zato kod epl-a poklon magična ikrpica i uputstvo da je kompatibilna za najnoviji telefon :)
Daju 256GB umesto 128GB, a ovih 2500 kruna se isto dobija u pretprodaji...

Prvo fora sa novim modelom u seriji Pixel 9 pro, a onda i zadrzavanje modela od 128gb. To je 200 eura poskupljenje u odnosu na proslu godinu za isti model i to za istu glavnu kameru i 10-15% bolji procesor??!!!Na sve to ako ne bude ni ufs 4 na modelima od 256gb i vise, ja stvarno ne znam ko ce ove telefone kupovati. Cak i kad im padne cena za crni petak ili novu godinu, za ovaj hardware, brate mnogo je.

Cak iako mrzim iphone i njihov sistem, moram da priznam da prilikom kupovine takovg telefona dobijate pouzdan proizvod, dizajnerski doveden do savrsenstva, baterija najbolja, ekran medju najboljim, procesor i grafika najjaci od svih, video najbolji, kamere u top 3. Taj telefon zaista moze nesmetano da radi 5 i vise godina a uz sve to i dobro drzi cenu, ne zagreva se, jedino sto je statusni simbol u nasoj siromasnoj zemlji i sto je sistem na nivou tetrisa.

Ma nije idealno, ali ta priča kako su loši pokloni i kako je skupo ne pije vodu jer konkurencija niti daje poklone niti je jeftina :)

Конкуренција не мора, јер се купује шаком и капом, ови андердогови тек треба да привуку кориснике. За 10 година у Норвешкој нисам видео апсолутно никог да користи Нексус/Пиксел.

Teško da je Google underdog, pritom ne zarađuje od hardvera :)

20240815-124923.jpg

Poslednja izmena:
Pozdrav svima. Oduvek sam voleo Pixel telefone i iskustvo i osecaj koriscenja istih. Imao sam davno pre Nexus sada skorije 6 pro, 7 pro i sada se razmisljam da li uzeti 8 pro ili 9 pro xl ili pak cekati novi pixel 10. U medjuvremenu imam jos 2 telefona paralelno S23ultru i Oneplus 12 pa mogu lepo da izvucem poredjenja.

Ono sto mene smara kod Pixel telefona je:

1. Odsustvo double touch to lock opcije, vec mora da se skida dodatan software za to, zasto?
2. Hardware je OCAJAN i nepouzdan u poredjenju sa konkurencijom ali dovoljan za multitasking, s tim da se vide polako vec sada razlike u odnosu na najnovije snapdragon procesore i brzu memoriju u pogledu skrolovanja u browserima, bilo kakvih multimedijalnih ili AI obrada, pretrazivanje galerije sa velikim brojem slika, otvaranju velikih dokumenata itd. Prosto neshvatljivo da u 2023 godini za onolike novce doijete SoC u Pixelu 8 pro koji i dalje ima UFS 3.1 i plus performanse uredjaja su na nivou snapdragon ekvivalenta od pre 2-3 godine.
3. Modemi su problematicni, pa je domet u Srbiji u slabije pokrivenim podrucijma veoma diskutabilan. Desavalo mi se da dobijem poruke da sam nedostupan i na 6 pro i na 7 pro i pored Shizokua i Pixel IMS-a tj enablovanog Voltea a krecem se po centru Beograda.
4. Zagrevanje i opadanje performansi, takodje uzrokovano losim hladjenjem i neekonomicnim procesorom.
5. Baterija i punjenje je zaista postalo smesno.
6. Najvaznija stavka kamera. Kamera je po meni apsolutno fenomenalna. Imao sam Iphone 14 pro max, i Huawei, i Samsunge, i XIaomije ali zaista Pixel camera je nesto sasvim drugo. Ko voli fotografije ne postoji nista bolje zaista. Ali konkurencija se zaista jako priblizila, i to sada vec postaje problem. Nocne fotografije vise i nisu najbolje na pixel telefonima,a bojim se da i taj primat najboljeg telefona u dnevnim fotografijama, ukoliko ne urade nesto povodom novih senzora i algoritama, ce da pocnu da gube.
7. Price o updatovima od 7 godina su smesne. Koliko cete hardwarskih opcija gubiti godinama, plus i moj oneplus 6 jos uvek radi posle 7 godina sasvim fino, medjutim koristiti taj telefon u poredjenju sa danasnjim telefonom od 250 eura je smesno. Dakle niko nece drzati svoj telefon toliko dugo samo zbog updatova, posto pola opcija nece ni imati jedino ce mozda graficki interfejs malo bivati drugaciji.

I pored svega, taj pixel launcher, sa tim animacijama i tom prefinjenom kamerom, s obzirom da obozavam fotografiju me stalno vracaju na ovaj telefon. Ali pitanje je koliko ce to jos bivati slucaj. Oneplus 12 je u svakom segmentu bolji od Pixela, cak i nocne fotografije su bolje, dnevne su postale jako blizu, a oni izbacuju Pixel 9 pro xl za 1300e. Bojim se da ovaj hajp oko lepog dizajna sa marketingom baziranim samo na AI ce polako poceti da opada. Srecom ubacili su nov modem u Pixel 9 seriju a zaista se nadam da ce staviti barem i taj ufs 4.0 na memorijski prostor od i preko 256gb iako vidim da je GSMARENA prvo stavila na specifikacijama da je ufs 4.0 a danas je to promenjeno na UFS. Da li je moguce da pixel 9 pro (xl) serija nece opet imati UFS 4.0?
No comment...
nista ne bi dodao sve si objasnio, iz svega proizlazi da treba da sacekas 10ku i taj najavljeni boost u cpu Tensoru G5

Teško da je Google underdog, pritom ne zarađuje od hardvera :)
Овде су телефони тема, продаја им не иде нешто, а мени делује да се труде да тако и остане.

Da radi se o telefonima i firmi koja ima OS koji se nalazi na milijardama uređaja različitih proizvođača (za razliku od konkurencije) i koja zarađuje od toga, a od prodaje hardvera ne.
Koliko se trude odlično im ide (tek od pre par dana dostupni 32 zemlje), Norveška najviše, a i ostatak Skandinavije je, sigurno i sam znaš, posebna priča (istorijski i kulturološki) koja u globalu ništa ne znači.
Znači nije do poklona :)

Poslednja izmena:
Mnogo su se bolje kotirali kada su bili flagship ubice i bilo ih je interesantno koristiti u tom "buntovničkom" taboru.
Sada kada su u vodama većih zverki izgubili su autentičnost, a osim više cene nude veoma malo pa čak i na polju kamere.

Sve to stoji, ali znalo se još od pixel 6 da im je krajnji cilj iPhone cena nevezano za kvalitet samog hw.
Inače 99% sam siguran da koriste ponovo ufs 3.1 :) kao da su kupili na tone navedene memorije :)

Biće zanimljivo isprati koliko će na kp koštati p9 pro oko nove godine :)

Edit: :)

Najbolje što je donela serija 9 je Pixel 9 Pro model, koji je skoro pa idealnih dimenzija (bar za nas koji ne želimo fablet). Fali samo SD 8 Gen 2 (ne mora Gen 3) pa da telefon bude savršen.
Pixel serija 8 tu nema odgovor, jer jednostavno ne nudi telefoto kameru u kompaktnim dimenzijama.

Znaju se odavno svi ti podaci, a i ovo oko ovog epl svedoka Mrwhosetheboss je očekivano, bukvalno sve to što radi sad Google, radi godinama epl sa pozivima i dobijanjem uređaja.
Ali iz nekog razloga tek od sad je to "jadno" i "neočekivano" :)

Mene samo zanima baterija i kada cena padne za par meseci najverovatnije se uzima XL verzija...

Poslednja izmena:
A u čemu je tačno razlika između tih plaćenih review-era i ovih takođe plaćenih najvećih sajtova koje kačiš stalno? Zavisi samo ko ih plaća da hvale njegov brend. Bukvalno nikakvu razliku ne vidim između tog epl svedoka Mrwhosetheboss i bilo kojeg sajta koji veliča Google i Pixele

Kad god izađe neki telefon mora da se hejtuje, na kraju ti što najviše kukaju prvi kupe telefon. Sada Pixel 9, za par meseci S25 i tako u krug...

Evo isti sajt, negativan tekst, valjda je to po ukusu :)

Ne vidim nikakav hejt. Moje pitanje je bila više konstatacija da su svi ti "veliki" recezenti i sajtovi ista svar, zavisi samo ko ih plaća. Ima nekoliko merodavnih ljudi na tjubu koji od svojih para kupe telefon pa rade recenziju. Sve ostalo je plaćena reklama, od ovoga ili onoga...

У Норвешкој су претходних дана направили озбиљну кампању, али ја не видим ко ће узимати Гуглфон по овим ценама и условима. Акција 256 ГБ по цени 128 ГБ за флегшип модел у 2024 је трагикомична. Мене по свему с(л)удећи чека прелазак у Епл табор, па да видим зелени ли се трава са те стране ливаде...
U Britaniji trenutno ima Pixel9 pro 256GB za 29.99 funti mesecno + 174 ucesce (neograniceni pozivi i poruke + 500GB neta +12 meseci GoogleOne premium 2TB) ali uz trade-in telefon izadje dosta povojno. Trade-in se menja skoro pa na nedeljnom nivou i za Samsung i za Google, trenutno ako ti telefon u trade-in varijanti vredi 100 funti i vise dobijes dodatnih 200 funti. Recimo S22 vrednuju 130 funti + 200 funti nagrade + 65 cacheback ukupno 395. Znaci 893-395=498.

Ako su i dalje ostavili ufs 3.1 za 256gb i vise memorije onda je stvarno bruka.

U Britaniji trenutno ima Pixel9 pro 256GB za 29.99 funti mesecno + 174 ucesce (neograniceni pozivi i poruke + 500GB neta +12 meseci GoogleOne premium 2TB) ali uz trade-in telefon izadje dosta povojno. Trade-in se menja skoro pa na nedeljnom nivou i za Samsung i za Google, trenutno ako ti telefon u trade-in varijanti vredi 100 funti i vise dobijes dodatnih 200 funti. Recimo S22 vrednuju 130 funti + 200 funti nagrade + 65 cacheback ukupno 395. Znaci 893-395=498.
Sačekaj malo pašće još više kao što je bilo i za sve ostale prethodne modele pixela. Jednostavno im telefoni vrlo brzo gube vrednost.

Gemini je bolest. Ne smem ni da zamislim kuda ovo sve ide..

Prekinuh već kod "Hi Gemini how are you doing?" Definitivno treba sve da prsne i to žestoko. Hvala gugletu biće pretplata na dotično đubre tako da mi neće ni ulaziti u potencijalno razmišljanje i za šta bi bio koristan.

Nazad
Vrh Dno