Šta je novo?

Google Pixel 4a

To sam i zaboravio. Gađa Nord a u svemu inferiorniji sem eto u glavnom senzoru kamere. Sreća pa ga nisu zakinuli i za stereo zvučnike.
Morao je ovde bar 765G da ide i kakva god ultrawide kamera. Nije više 2016. godina pa da telefon ima samo 1 kameru...
Ovde jedino što vredi jeste upravo Gcam i taj glavni senzor koji više i nije toliko impresivan i iz koga je izvučen maksimum maksimuma. I eto ima 3 godine podrške, a evo sad je I Samsung to potvrdio za novu Note seriju. Tako da ni tu stock Android ne prednjači.

Zatoi najavljuju 4a 5g verziju. Vrv ce ici sa 765g cipsetom

Kakav ultrawide kada to nema ni njihov flagship a pitanje je da li će ga imati I pixel 5 ?
Mnogi ovde kao da ne znaju kako posluje Google. Brutalan sw tim i kritičan tim vezan za hw ( što nije ni čudno jer su pokušali da uzmu htc propali hw tim da se nekako poboljšaju ).

Znači ono što može da se očekuje za 2m je pixel 4a 5g plastičan (nadam se u beloj boji) sa istim kamerama kao pixel 4, I pixel 5 90/120hz sa eventualnom novom ultrawide kamerom. Nema tu puno nepoznanica kod Googla.
Mogu i cenu da nagađam 500e 4a 5g a pixel 5 650/700e što je brutalno dobar potez Googla.

Ponudili su slično prošlogodišnjem za manju cenu i to je bilo očekivano da će se desiti. Nema tu zašto ovo a ne ono, trebali su ovo ili ono, ne mora niko ništa, kome odgovara pazariće kome ne pazariće drugo.

upravo tako, mada je najbolja kupovina poco f2 (znam cigla od 250g) ali bar sd865 za "samo 400e"...
sada ni miui nije toliko kritican od verzije 12.
Svakako bolje poco f2 za 400 nego pixel 4a za 500.

Poslednja izmena:
Gađa Nord a u svemu inferiorniji sem eto u glavnom senzoru kamere.

Pa ne baš.

Ovaj telefon niti je zamišljen da parira Nordu, niti je uopšte moguće da se posmatra kao odgovor na Nord s obzirom na hronologiju razvoja oba telefona.
Pixel 4a je telefon prevashodno zamišljen da bude plasiran u ne baš tako bogat srednji segment na američkom tržištu, gde će mu najbliža konkurencija biti iPhone SE, naspram kojeg je mnogo veći pandan nego što je u odnosu na Nord.

Između ovog telefona i Norda je prevelika razlika kako u formi tako i u funkciji da bi uopšte mogli valjano da se postave jedan uz drugog. Druga je stvar što se razmatraju te razlike pa se konkurentnost nameće sama po sebi.

Koja glupost. Čekaju 100 godina da ga izbace, onda ga na jedvite jade predstave i na kraju čekaju Oktobar sa ga puste u prodaju. Njihovoj glupoj logici bi se i Microsoft smejao.
Ja očekivao da će sredinom Avgusta da ga puste u prodaju pa reko da iscimam drugara iz De da mi pazari jedan čisto da isprobam, a i uželeo sam se nešto manjeg telefona. Kad ono prc. Bukvalno još 100 kompakt telefona mogu da izađu dok se ovaj pojavi u prodaji. Niđe veze, niđe logike.
Ovo kao ja da sam pisao.
Google pixel 3a je trenutno u nemačkoj 262€. Nadao sam se pixelu 4a da ću moći da ga kupim tokom avgusta. Oktobar znam da nije daleko, ali ne verujem da ću tada kupiti 4a čisto iz principa.

Ja ne bih propustio 3a po toj ceni. Zapravo 3a i 4a su gotovo identični uređaji, glavna razlika je u većoj površini ekrana i to je to, nema nikakve revolucije tu, nažalost. Sad je glavni adut početna cena i svima je to wow efekat. To što je zadnja strana kao na nexusu 5x, to je sad ok.
Meni je već dosadio pixel kocept, dosadno dobra kamera (od 2015 sa minimalnim izmenama), nisu trebali ubacivati neke milion puta zum/mpx i slične kineske gluposti ali ultra wide pod obavezno kao i bolji video. Ipak je jedan od jačih aduta googla - kamera.

Ja ne bih propustio 3a po toj ceni. Zapravo 3a i 4a su gotovo identični uređaji, glavna razlika je u većoj površini ekrana i to je to, nema nikakve revolucije tu, nažalost. Sad je glavni adut početna cena i svima je to wow efekat. To što je zadnja strana kao na nexusu 5x, to je sad ok.
Meni je već dosadio pixel kocept, dosadno dobra kamera (od 2015 sa minimalnim izmenama), nisu trebali ubacivati neke milion puta zum/mpx i slične kineske gluposti ali ultra wide pod obavezno kao i bolji video. Ipak je jedan od jačih aduta googla - kamera.

Mene odbija procesor...dosta je slab, ali sve zavisi od srba sta tje da traze u momentu kad se pojavi na kp. To bi mi bio treci sa sd730 :)
mi 9t, a71 i 4a :)
Na ivici podnosljivosti rada je al *mjau**mjau**mjau* :)

Znači ono što može da se očekuje za 2m je pixel 4a 5g plastičan (nadam se u beloj boji) sa istim kamerama kao pixel 4, I pixel 5 90/120hz sa eventualnom novom ultrawide kamerom. Nema tu puno nepoznanica kod Googla.
Mogu i cenu da nagađam 500e 4a 5g a pixel 5 650/700e što je brutalno dobar potez Googla.

Slazem se sa tobom Loznice :d

Mene odbija procesor...dosta je slab, ali sve zavisi od srba sta tje da traze u momentu kad se pojavi na kp. To bi mi bio treci sa sd730 :)
mi 9t, a71 i 4a :)
Na ivici podnosljivosti rada je al *mjau**mjau**mjau* :)
Koji bi ti stavio u Pixel 4a? :D

Pa mogli su kao što je apple uradio sa SE, da stave trenutno najjači iz android sveta a da uštede na svemu ostalom.Verujem da se niko u tom slučaju ne bi bunio ni da bude 400$.

Kao što rekoh. U EU početak oktobra za sva 3 modela.

https://9to5google.com/2020/08/05/google-pixel-5-launch-date/

To možda samo u Evropi, mada je naručivanje čak ranije i u EU.

Google announced the Pixel 4a is coming to the UK for £349, and France and Ireland for €349. It’ll be available for pre-order September 10 and on sale starting October 1. If you’re in Italy or Spain, prepare to pay €389 for the device.

Google Pixel 4a release date: Aug 20 (US), Sep 10 (AU)

Poslednja izmena:
E *mjau**mjau**mjau* sad,neko napise da je 730g sasvim ok a neko da je na granici podnosljivosti. Ajte dogovorite se

Moj Mi Note 10 Lite ima SD 730G sa 6GB RAM-a i još nisam iskusio bilo kakav problem sa performansama ili fluidnošću telefona niti mislim da hoću uopšte.

Tako da mi nije jasno na osnovu čega, objektivnog, se može argumentovano tvrditi da je 730G preslab. Čini mi se da je argumentacija bazirana na činjenici da ima nešto jače pa je onda osnovano zaključiti da je ono prethodno (pre)slabo.
Ne znam koliko je primetno slabiji 730G od 765G u svakodnevnoj upotrebi, sumnjam da je razlika osetna, osim možda u igricama, no Pixel 4a stvarno nije telefon za nekoga ko stalno igra igrice.

Neko je rekao mogli su da stave najjači SoC u Pixel 4a kao što je Apple u iPhone SE... Pa nisu mogli, jer bi tako jak SoC zahtevao mnogo veću bateriju, toliko veća baterija bi zahtevala više prostora, više prostora bi zahtevalo veći telefon, veći telefon bi značio promenu kompletne aktuelne forme. Niti bi bio kompaktan niti pristupačan.
Da ne spominjem da ima jedan takav telefon već - Pixel 4.

^^ Ne ide nažalost bas tako linearno sa potrošnjom, moguće da 865 i ne troši bas mnogo više 730G. Možda bi 720G bio još bolji.

Elem, 730G je više nego dovoljan - Apple je ponudio A13 u iPhoneu SE ali se zaradi nada kroz prodaji Apple servisa, zarađuju minimalno na samoj prodaji SE modela.

Pixel drugačije funkcioniše i potpuno je drugi model prodaje/zarade.

Mislim da je to da li je 730G dovoljno jak individualna stvar. Verujem da ima ljudi koji bi stvarno osetili minimalnu razliku naspram 865, pod uslovom da su koristili flagship-e sa njim. Za ogromnu vecinu ovaj 730G ce biti vise nego dovoljan u naredne 2 godine, za neke i vise, a neki ce ga menjati za godinu dana.
Ortak ima Pixel 2XL sa 835 i telefon je prebrz, ali drugi ortak ima OnePlus 7T Pro i razlika se vidi. Ko je opterecen brzinom i testovima nista mu nece biti dovoljno brzo jer ce uvek izaci nesto jos brze.

Uostalom, biće i Pixel 4a 5G, pretpostavljam sa SD 765G. Čitam da je moguće da donese još jednu kameru, ali je već poznato da će biti 150 $ više.
I da se sada pojavio takav telefon po ceni od 500 $ mislim da ne bi ostvario dojam i prihvaćenost kao trenutni, a opet bi bio brži i bolji. Sa ovakvim telefonima je uspeh da budu taman, zaokruženi u svojoj ideji, naravno i ceni.

Razliku mozete primetiti i golim okom izmedju 865, ili 855 i nekog mid range chipseta.
Ali to mnogima nije nesto sto bi okarakterisali kao slugish.
Ucitavanje slika na instagramu, facebooku, etc...
Skrolnite feed na 865 i na 720 pa ce vam se samo kazati.
Slikanje i obrada fotografije u kamera aplikaciji -> mnogo brze uhvati sliku i obradi.
Picture burst probajte na flagshipu i na midrangeru.
Ucitavanje web stranice u desktop modu takodje...
I na kraju, gaming performanse kao jasan pokazatelj sta je flagship a sta midrange soc.
Razlike postoje, samo nisu mindblowing za neki lagani/every day use case.

Nisam siguran da midranger telefoni imaju raw mod za fotografije, ali ako imaju, mozete primetiti koliko je potrebno jednom a koliko drugom uredjaju da uslika raw fotku.
Flagship soc ima power da snima u 4k 60fps, ili cak i 120fps 2k, dok na midrangeru tako nesto nije moguce...

Sent from my SM-G960U using Tapatalk

Zato flagship kosta 1200€ a midranger 350-400€.
Glupo je uopste i porediti. Svi bi hteli top procesor za 400€, i kameru, i bateriju, i ekran, i izradu.
A da, i bezicno punjenje i ip sertifikat.
Pritom moze i brzo punjenje od najmanje 35w.
Ali da ne kosta preko 400€

Pixel 4a je zamišljen kao telefon za prosečnog korisnika i nema poente da mu se diže cena stavljanjem najboljeg procesora čije mogućnosti takav korisnik neće iskoristiti ni 50 posto a podići će cenu.
Drago mi što industrija ide u smeru smanjenja cena u midrange segmentu, pogotovo što ovi u poslednje vreme jako malo zaostaju za flagshipovima.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Pixel 4a je zamišljen kao telefon za prosečnog korisnika i nema poente da mu se diže cena stavljanjem najboljeg procesora čije mogućnosti takav korisnik neće iskoristiti ni 50 posto a podići će cenu.
Drago mi što industrija ide u smeru smanjenja cena u midrange segmentu, pogotovo što ovi u poslednje vreme jako malo zaostaju za flagshipovima.

slazem se, samo ipak je za 20% bolji sd765 od 730, pa ako mora neka je za 20% i cena veca, to je osetna razlika u svakodnevnom radu.

Slažem se.

Sama forma telefona se nameće prosečnom korisniku, nije za nekoga ko je stalno "u ekranu", ko svako malo proverava profile na svim postojećim društvenim mrežama, ko često igra igrice, ko koristi telefon kao zamenu za računar ili mu produktivnost u značajnijoj meri zavisi od samog telefona.
Recimo taj iPhone SE, šta bih ja imao od super brzog učitavanja svega mogućeg kada mi je onemogućen komfor pregleda i uživanja sadržaja jer prosto telefon nema formu za takvu upotrebu.
Ali sa druge strane, ako si korisnik koji telefon koristi više po potrebi nego po navici, onda će svakako ta forma i kompaktnost biti dodatni šarm.

Poslednja izmena:
Slažem se.

Sama forma telefona se nameće prosečnom korisniku, nije za nekoga ko je stalno "u ekranu", ko svako malo proverava profile na svim postojećim društvenim mrežama, ko često igra igrice, ko koristi telefon kao zamenu za računar ili mu produktivnost u značajnijoj meri zavisi od samog telefona.
Recimo taj iPhone SE, šta bih ja imao od super brzog učitavanja svega mogućeg kada mi je onemogućen komfor pregleda i uživanja sadržaja jer prosto telefon nema formu za takvu upotrebu.
Ali sa druge strane, ako si korisnik koji telefon koristi više po potrebi nego po navici, onda će svakako ta forma i kompaktnost biti dodatni šarm.

premali je, ako neko voli male fonove to sam ja ali se je premali. A najvise me odbija batt i nemogucnost podesavanja osnovnih stvari tipa nmg hrom da stavim kao osnovni browser u 2020 godini...ips kran i sl..

slazem se, samo ipak je za 20% bolji sd765 od 730, pa ako mora neka je za 20% i cena veca, to je osetna razlika u svakodnevnom radu.

Onih koji tako razmisljaju je mozda 2%, onih koji bi jaci procesor 20%, dok ~90% ljudi vide 350$ i to im je dovoljno.

A buraz :)
nzm 765g ili non g isti q...
nista II ne bi dirao, mislim 730 radi, ali ikmate na yt poredjenja ta 2 procesora i 15-20% za basic stvari ulazenje i izlazenje iz app radi brze
765 i 730 su identicni u CPU delu, razlika od 15-20% u GPU delu je nebitna za OS.

Mnogo vole ljudi da pricaju o stvarima o kojima nemaju predstavu :)

Sto se Apple-a tice, oni imaju svoj chipset, placaju samo silikon, a Google bi trebalo Qualcomm-u da plati >100e za SD 865, nema tu matematike za fon od 350e.

SD 730g je perfektan izbor kad se pogleda odnos cena/performanse i apsolutno je dovoljan za bilo kakvo koriscenje u narednih 3-4 godine.

Poslednja izmena:
Neko je spomenuo i dužinu obrada HDR+ fotografija. Samo da kažem da se ne može porediti portovan GCam na telefonima sa SD 730 sa GCam koji će biti na 4a, pošto je taj softver specifično pravljen i optimizovan za Pixel telefone. Siguran sam da će na njemu GCam raditi brže bar 30 %, ako ne i više, kao što i meni fabrička camera app brže obrađuje fotografije.
Što se tiče učitavanja sadržaja na soc medijima, portalima itd, apsolutno se ne primeti velika razlika u poređenju sa nekim jačim procesorom. Čak i igre rade dobro, bez laga i velikog zagrevanja, sa većinom settings na high.

Poslednja izmena:
765 i 730 su identicni u CPU delu, razlika od 15-20% u GPU delu je nebitna za OS.

Mnogo vole ljudi da pricaju o stvarima o kojima nemaju predstavu :)

Sto se Apple-a tice, oni imaju svoj chipset, placaju samo silikon, a Google bi trebalo Qualcomm-u da plati >100e za SD 865, nema tu matematike za fon od 350e.

SD 730g je perfektan izbor kad se pogleda odnos cena/performanse i apsolutno je dovoljan za bilo kakvo koriscenje u narednih 3-4 godine.

sto se tice 730 vs 765 u svakodnevnom radu (otvaranje app) NE IGARA je izmedju 15-20%
nije predstava :) nego benchmark...a sto se tice da je "dovoljan" dovoljan je nekom i 655, primera radi i narednih 5 godina, to je individualna stvar...znam bar 3 coveka kojima je J serija samsunga sasvim dovoljna.

Vrh Dno