Šta je novo?

Google Pixel 10 / 10 pro

Kojih Kineza? Na Oneplus kida kako radi otisak. Ako tako radi, to je savršeno za mene :)
Napisao sam da nije na nivou Kineza :) Kinezi baš deru što se tiče brzine očitavanja otiska.

Zaboravili smo da pomenemo i nabudzene zvučnike kod Pro verzija, verovatno su sada direktna konkurencija iPhoneu.

Ima i jedan dobra stvar u vezi novih pixela a to je da će sledeće godine većina android proizvođača ubaciti QI magnete u svoje flagship modele.

i rucno osvetljenje takodje obara vrlo brzo na suncu (9xl) tako da nisam siguran sto to mi imamo..
Mislio sam da 2200 drži non stop u svakom slučaju.

Izgleda da nisu dirali modem iz 9-ke, a to je Samsung Exynos Modem 5400.
Ali sacekaj jos malo da ljudima stigne u ruke i malo dublje procackaju :)
Na običnoj 10 je Exynos 5400 a za Pro izgleda još nije potvrđeno, možda nije isti

A kakav je otisak prsta? Na pixel 7 nije baš najbolji, od 10 pokušaja ispije da očita prst 5x
Sigurno je dobar jer su od 9 prešli na ultrazvučni (konačno)

Izgleda da su unazadili GPU :confused:
GPU: IMG PowerVR DXT-48 1536 with 1 core only and 6 CU.
Tensor G5 Vulkan: 3754
Tensor G4 Vulkan: 9370

Najjaci mi je ovaj njihov trade in. Da uradim prednaruzbu u Njemackoj, racunali bi mi moj 15PM do 793€ dok u samom Apple storu racunaju max 650€.
Mislim cak da su mi 600€ nudili kad sam htio na 16PM da predjem, a telefon u mint stanju, packe nema.

Pa šta te tu čudi, prevlačenje iz apple tabora uvek dodatno nagrađuju svi...googletu posebno ide u korist takva tranzicija

Nije neka tajna da Google juri Apple korisnike, oni su mu najbitniji. Zato i najvise dalje njima za prelaz. Pogledaj Pixel, gotovo isti Apple, cak je PixelUI napravljen sa minimalno opcija da se lakse prelazi na njega.

Prilozi

• Screenshot_2025-08-21-17-27-51-288_org.mozilla.firefox.png
    Screenshot_2025-08-21-17-27-51-288_org.mozilla.firefox.png
    91.2 KB · Pregleda: 19
Koja je logika da se izbaci gpu slabiji od prethodnog i to toliko. Ne deluje mi legit rez svakako.

Apple ne izbacuje novi model slabiji od prošlogodišnjeg, a od konkurencije da ne pričamo
Ali Apple radi neke druge stvari koje ovi ne rade, što ne znači da neće početi jer u svemu kopiraju Apple. Tako da ipak ne bih dao prednost Googlu u kokošarenju, bar ne još uvek.
A ako misliš da su izbacili slabiji model zbog GPU, mislim da treba da sačekamo i vidimo prave rezultate jer ovo baš ne deluje legit da im je GPU na nivou Pixela 3, možda je do drajvera ili tako nešto ili možda reše apdejtom

Da li isto kao prošle godine postoji zabrana objavljivanja detaljnijih testova dok ne krene prodaja?

Da li isto kao prošle godine postoji zabrana objavljivanja detaljnijih testova dok ne krene prodaja?
To ti je kod vecine uredjaja tako, cudno je i ovo malo sto je izaslo 1 sat pre prenosa uzivo.
Nisu mi nesto ovi novi widgeti na zakljucanom ekranu, ne vidim neku poentu da moram da menjam zakljucan ekran da bi ih video.
Izgleda da je greška, test je iz nekog razloga rađen na min GPU frekvenciji

Verovatno zato sto je radjen na embargo telefonu, namerno su smanjeni klokovi.

Ako je u rangu sa Snapdragon 8 gen 3 kao sto kaze, to i nije toliko lose.
Nije, ali promena u poredjenju sa G4 i nije toliko ogromna. Takodje su SD8E1 i SD8E2 kao i D9400 i D9500 ogroman tehnoloski napredak tako da su razlike izmedju SD8G2/D9500 (izlaze za mesec dana, 21 i 22 septembar) i G5 gotovo 100%. Nije realno ocekivati softversku podrsku od 7 godina od cipa koji ima tek polovinu performansi tih cipova kao i 70% performansi proslogodisnjih flagship cipova. Ako gugl nastavi sa inovacijama ovako doduse mozda i 10 godina izgura, nikada ne znas :D

D9500 tj nova ARM jezgra su takodje napravila ogroman napredak sto se tice IPCa i efikasnosti, i glasina da se za Tensor G6 dodatno oslabi GPU nije bas radosna.

Realno je mnogo vise ocekivano od ovih cipova ali skoro se pojavila informacija da je guglova zelja bila da ih stampa za svega $70 po cipu (to im je bio cilj sa Tensorom, sto je nerealno) ga i stavlja u tu neku nizu 7 Gen klasu procesora. Ovo objasnjava i ovoliki delay u "odvajanju" od samsunga a ne tamo neka "losa komunikacija izmedju timova", jer je u vreme G1 bilo nerealno izbaciti cip za $70 a da valja icemu.

Moguce je napraviti kvalitetan cip za $90-110 ali to zahteva Apple nivo R&Da koji a) traje mnogo duze b) mnogo je ozbiljniji c) mnogo je kvalitetniji d) trazi veci ekosistem uredjaja

Poslednja izmena:
Umesto lepo da se okrenu Zmaju u potpunosti, oni izmisljaju toplu vodu. Recimo sa SD 7+ Gen 3, Pixeli bi pravili cudo. Kakav Tensor kakvi bakraci. Mogu i kao sto Nothing radi, proslohodisnji flagship cip, ili mozda neka "s" verzija.

Umesto lepo da se okrenu Zmaju u potpunosti, oni izmisljaju toplu vodu. Recimo sa SD 7+ Gen 3, Pixeli bi pravili cudo. Kakav Tensor kakvi bakraci. Mogu i kao sto Nothing radi, proslohodisnji flagship cip, ili mozda neka "s" verzija.
Zmaj je preskup i ne vredi novca koji Zmaj za to trazi, druga i bolja za nas opcija je Dimenzija ali znamo vec zasto ih Gugl ne gotivi nesto, realno jedina opciju guglu sada i jeste da naprave taj Tensor ali ovo se mega oduzilo zbog njihove pohlepe i sada ne valja nicemu jer smo docekali "oryon" i armovu "bitku sa jabukom", kao Nintendo sto prodaje ovaj Switch 2 za kog su cipovi pravljeni u vreme korone 2021e.. :D
To mi je dokazalo da niko od njih srama nema nazalost

Ako Gugl pak odluci da koristi najjaca ARM jezgra - plasim se za sudbinu Pixela jer to nije ono sto su zeleli. $70 i $170+++ je ogromna razlika.

Što je interesantno , ako radim trade pixel 7 za pixel 10, pixel 7 procenjuju na oko 350e što je realno vrhunski, aliiii ako hoću trade za pixel 10 pro onda pixel 7 procenjuju na 400e 😅
Interesantno.

Ako bude kao 8 Gen3, meni je to skroz ok. Dovoljno jako za sve.

Ako bude kao 8 Gen3, meni je to skroz ok. Dovoljno jako za sve.
Ja bih se slozio sa tobom samo me brini cinjenica da su svi krenuli da forsiraju nove fluidne animcije, AOD ekrane i sta sve ne da me prosto brine kako ce gugl izdrzati pod takvim pritistkom, i prvesntveno klijenti - mi.

Pixel OS trenutno izgleda poprilicno jednostavno sto ne bi bio problem da nove stvari (poput tih vidzeta) ne implementiraju na najgore moguce nacine (smatram da je cip jedan od vodecih razloga tu) sto dovodi do velike zbunjenosti i zalbe mase i korisnika.

Dovoljno jak i za animacije, realno.

Vrh Dno