Šta je novo?

Google Pay/Wallet Srbija

Prilozi

• IMG_20240711_120157.jpg
    IMG_20240711_120157.jpg
    107.1 KB · Pregleda: 111
Bogme ima i tri, nije ni bitno...bio sam nacuo da nisu reklamirali gpay zbog apple wallete, valjda su prvo njih morali da izreklamiraju.

Prilozi

• Screenshot_20240711-120309.png
    Screenshot_20240711-120309.png
    134.4 KB · Pregleda: 108
  • Like
Reagovanja: uji
Stavio sam karticu na G pay. Prilikom jedne transakcije pisalo je da azuriram u podešavanjima lokaciju da mogu da vidim gde sam platio. To sam uradio. Samo sad mi pokazuje lokaciju samo na jednom mestu, a na drugim mestima neće. Nisam uspeo da nadjem u podešavanjima da to bar ugasim ako neće svuda da mi piše.

Користи ли неко сат за плаћање?
Који код нас уопште подржавају google pay, највише ме занима ради ли на oneplus 2 ? Ценим на гугл и самсунг сатовима све иде нормално. Носим хуавеи па сам био ускраћен за ту опцију.

И како ради, мораш ли имати телефон поред себе? Мора ли на телефону да буде активна апликација (тј. верификација лицем или отиском одрађена)?

OnePlus 2 je WearOS sat, tako da radi
Ne moras da imas telefon pored sebe uopste

Verovatno postoji offline limit koliko može transakcija da se obavi bez povezivanja na Internet.

Postoji, ne znam tacno koliki je, ali u nekom trenutku vise neces moci da placas satom dok se ne povezes na telefon da se sinhronizuju..

Isto vazi i za placanje telefonom ako telefon nema internet. Moze do neke granice.

Registrovah danas svoju mastercard karticu na google wallet po prvi put, malo zbog ove akcije a i malo da vidim kako to radi. Inače do sada mi nije bila jasna svrha ovog načina plaćanja jer ne vidim u čemu je razlika između prislanjanja telefona ili kartuce na pos terminal. Međutim, vidim da sve više ljudi to koristi pa reko da probam.
Registrovao, sve ok ali na pos terminalu ne prolazi. Izbacuje neku grešku, uključen nfc, sve bi trebalo da je ok ali kartica neće da prođe već pos terminal izbaci grešku i vrati se u početno stanje. Jedna prodavačica mi reče da treba da prođe 24 od dodavanja kartice u wallet. Da li je to tačno?

Meni je Google Pay izgubio svrhu otkad traži verifikaciju na telefonu i za sitne sume.
Lakše mi ponovo kartica....

Kakvu verifikaciju na telefonu?

PIN ili otisak palca (koji ne radi ako su vlažni ili skroz suvi prsti).

Meni to ne treba. Mada od skoro plaćam satom, uglavnom mi praktičnije.

Ni meni se ta dodatna sigurnost ne dopada. Da bar imamo mogucnost da kazemo da N transakcija do X iznosa budu bez verifikacije. Ovako, kupim sitnicu i 2x prislanjam telefon (ako usput ne zabaguje POS, pa krenemo od pocetka), jednostavno nije prakticno, ali dobro, sigurnije je.

Mozda je sat resenje, ali sa druge strane nisam ljubitelj istog, a pogotovo ne njegove baterije xD

Ni meni se ta dodatna sigurnost ne dopada. Da bar imamo mogucnost da kazemo da N transakcija do X iznosa budu bez verifikacije. Ovako, kupim sitnicu i 2x prislanjam telefon (ako usput ne
Ne prislanja se dvaput, ja stavim prst na senzor i sve prolazi u jednom prolazu

Čekajte, otključate telefon, prislonite i opet posle toga mora neka potvrda?

Ja sam bas malopre platio u DM-u, otkljucam telefon uklucim NFC prislonim telefon i to je to, nekih mesec dana tako placam i nisam imao problema.

Ako se Android telefon otkljuca pomocu Face Unlock, onda se nalazi u stanju "nizeg nivoa sigurnosti" u odnosu ako se otkljuca pomocu PIN-a ili otiska prsta. Wallet je sada namesten da ne prihvata taj nizi nivo sigurnosti i trazi dodatnu potvrdu. Vise o tome https://source.android.com/docs/security/features/biometric/measure Za Wallet je potreban Class 3.

Dodatna potvrda se NE trazi ukoliko ste telefon otkljucali PIN-om ili otiskom ILI ukoliko imate telefon za koga Google smatra da mu je Face Unlock dovoljno bezbedan (Pixel 8, pa nadalje)

Inače do sada mi nije bila jasna svrha ovog načina plaćanja jer ne vidim u čemu je razlika između prislanjanja telefona ili kartuce na pos terminal.
  • ne moras da nosis karticu sa sobom
  • telefon ako izgubis, za razliku od kartice je nalazacu potpuno beskoristan.
  • ne moze kasirka ili neko ko gleda nadzorne kamere na prodajnom mestu da ti ukrade broj kartice ako placas telefonom/satom
  • mozes da registrujes karticu na vise telefona/satova ako zelis sa nekim da delis "karticu". Nije preporucivo, ali moze.

Poslednja izmena:
Koristim otisak i opet trazi. To je pocelo pre nekoliko meseci, pre toga je bilo samo za vece iznose i svaka cetvrta transakcija (nebitan iznos). - Mozda ima veze koja banka je izdala karticu?

Može li se u Intesi G Wallet vezati za drugi broj fona, ne za onaj na kome je matična app, tj. onaj koji je prijavljen u sistemu?

Može. Ja vezao istu karticu na dva broja, samo jedan je u sistemu.

Ako se Android telefon otkljuca pomocu Face Unlock, onda se nalazi u stanju "nizeg nivoa sigurnosti" u odnosu ako se otkljuca pomocu PIN-a ili otiska prsta. Wallet je sada namesten da ne prihvata taj nizi nivo sigurnosti i trazi dodatnu potvrdu. Vise o tome https://source.android.com/docs/security/features/biometric/measure Za Wallet je potreban Class 3.

Dodatna potvrda se NE trazi ukoliko ste telefon otkljucali PIN-om ili otiskom ILI ukoliko imate telefon za koga Google smatra da mu je Face Unlock dovoljno bezbedan (Pixel 8, pa nadalje)

• ne moras da nosis karticu sa sobom
  • telefon ako izgubis, za razliku od kartice je nalazacu potpuno beskoristan.
  • ne moze kasirka ili neko ko gleda nadzorne kamere na prodajnom mestu da ti ukrade broj kartice ako placas telefonom/satom
  • mozes da registrujes karticu na vise telefona/satova ako zelis sa nekim da delis "karticu". Nije preporucivo, ali moze.
Covjek objasno, kratko i jasno!

Mada smo par puta tupili kroz temu, jer se nije svima isto ponasalo, pa je bilo dosta zabuna (pogotovo kod nas koji smo koristili Face Unlock na starijim Androidima)...

Moram priznati da me takodje jako nerviralo (slicno kao @Qiza-u i @ZorMi-ja) kada su uveli da mora otisak svaki put (cak i za manje iznose), posto mi je stariji Android telefon ciji Face Unlock nije "dovoljno visokog nivoa sigurnosti", ali sad sam se vec navikao! Ako mi slucajno otkljuca na Face, samo ga zakljucam pa ponovo otkljucam na otisak, prije nego prislonim da platim i na ovaj nacin radi u 99% slucajeva (onih 1% je kad se istripuju neki POS terminali, uglavnom prodje kad ponovim).

Ako mi slucajno otkljuca na Face, samo ga zakljucam pa ponovo otkljucam na otisak, prije nego prislonim
Tako je. Moze ovako, a moze i kada je vec otkljucan da se otvori Wallet aplikacija, pa ako pri vrhu stoji poruka "verify that it's you" znaci da ce traziti dodatno ako se prisloni tada. Moze se i odatle "dodatno otkljucati"

Da dodam, dodatna provera nece biti trazena i neko vreme nakon poslednjeg otkljucavanja otiskom bez obzira sto je telefon u medjuvremenu zakljucan i otkljucan licem.

Može li se u Intesi G Wallet vezati za drugi broj fona, ne za onaj na kome je matična app, tj. onaj koji je prijavljen u sistemu?
Izvinjavam se na možda glupom pitanju ali kakve veze ima broj telefona?
Prijavio sam karticu u G wallet, morao zvati banku da mi to omoguće, nakon toga kartica dodata. Nikakav broj telefona mi nije tražio niti stizala neka poruka. Već sam pisao u temi da mi ne radi kad prislonim na pos terminal pa možda je nešto do toga, imam dve fizičke kartice u telefonu

Tako kako pisete je bilo i meni do pre nekoliko meseci (mozda i pola godine, ne secam se tacno). Face unlock nemam ni podesen. Telefon otkljucavam pinom (jako, jako retko) ili otiskom pre samog placanja, nekoliko sekundi.

Izvinjavam se na možda glupom pitanju ali kakve veze ima broj telefona?
Prijavio sam karticu u G wallet, morao zvati banku da mi to omoguće, nakon toga kartica dodata. Nikakav broj telefona mi nije tražio niti stizala neka poruka. Već sam pisao u temi da mi ne radi kad prislonim na pos terminal pa možda je nešto do toga, imam dve fizičke kartice u telefonu
Nakon dodavanja kartice u G novčanik, ista se morala aktivirati pozivanjem OTP banke. Agent me tom prilikom pitao da li želim da aktivacija ide na broju koji je prijavljen u sistem ili nekom drugom. Čak su me pitali i koji je fon u pitanju i serijski broj istog :). Rekoh mogu da kažem IMEI, ali S/N je na kutiji uređaja koja mi nije pri ruci. Reče da će ipak da pošalje zahtev, pa ako prođe sve je OK, ako ne, javite se sa S/N. Odmah zatim stigao SMS i aktivacija je prošla. Još da znaju da je fon rutovan, ali sve prolazi... svašta bi bilo :).
Supruga je u Intesi i hoće da omogući korišćenje svoje kartice preko GPay detetu koje je na drugom broju telefona i koji nije u njihovom sistemu. Zbog svog iskustva sa OTP, postavih to pitanje. Elem, danas je nešto pokušano, nije prošlo kako valja, neki nesporazum izgleda, pa će sutra da se ode do banke.

Nazad
Vrh Dno