Šta je novo?

Gigabyte M55plus-S3G utisci ?

Sam OC potencijal nije bitan.
Sad sam baš pogledao trenutne cene kod dobavljača i vidim da je Asus M2N-MX jeftiniji nekih 10-tak evra d Gigabyte, tako da se sad pitam šta je bolje od ova 2?
Razlike koje sam sad prometio su da GB koristi nVidia C51G + 430 dok je kod Asus-a ta varijanta u jednom čipu 6100/nForce 430 (predpostavljam da je GB morao da ide na rešenje sa NB i SB zbog prisustva 2 PATA konektora)
E sad je pitanje koja se od ove 2 više isplati (u kompove uglavnom idu sATA2 + DVD-RW) tako da ću ipak ići na varijantu M2N-MX (jeftinija je, a koliko vidim obe pate od istog simptoma "probirljivosti memorija", tako da ću se moliti da na njoj radi memorije koje nabavljam (Corsair Value, NP, PQI, Kingston)

Upravo to sto sam ti rekao... ima "pogodnijih" ploca za jeftine racunare.

Sve AM2 ploce pate od probirljivosti memorija, posto je verovatno problem u memorijskom kontroleru u samom procesoru. Srecom, ovi "problemi" se manifestuju iskljucivo prilikom overkloka, posto na defaultu sve radi bez problema sa bilo kojim memorijama (naravno, pod uslovom da je sve ispravno ;) ).

Znaci ukratko,koje memorije normalnih cena mi preporucujete da uzmem,da bi kloknuo Athlona na nekih 2,6 2,7 ?

Znaci ukratko,koje memorije normalnih cena mi preporucujete da uzmem,da bi kloknuo Athlona na nekih 2,6 2,7 ?

Kao sto Dekara rece, nema pravila. Sa svakom ce da radi oko 250, a nesto mi se cini da su najbolji rezultati postizani sa Corsairom. Ja sam probao i KingstonVR, bez problema je (pro)radila na 300, sto bi tebi bilo vise nego dovoljno, ali vec na 301 nije uopste htela da radi. Sa druge strane, neko rece da ni sa nekim Kingstonima nije htela na 300 (moji su bili sa Hyunix cipovima).

Bez mogucnosti probe, ja bih verovatno isao na Corsair, mada je moguce da bi ti i Apacer zavrsio posao.

Citao sam da je PQI 533 dobar na AM2 patformama,pa mozda treba probati sa njom !
Ljudi sta vama cpu-z 136 i 130 prijavljuju za BIOS verziju ? Meni prijavljuju F5,a lepo sam skinuo F6 sa Gigabyte-ovog site-a i flashovao !?!?

a sto cpu-z? pise ti kad restartujes komp gore u levom uglu koja je verzija bios-a

Citao sam da je PQI 533 dobar na AM2 patformama,pa mozda treba probati sa njom !
Ljudi sta vama cpu-z 136 i 130 prijavljuju za BIOS verziju ? Meni prijavljuju F5,a lepo sam skinuo F6 sa Gigabyte-ovog site-a i flashovao !?!?

Pa kad si vec skinuo poslednji bios skini i poslednji cpuz, mozda ti resi "problem" ;) .

Ma ok u gornjem levom uglu pise F6 ,nego zasto cpu-z deje vnago :)

da li neko ima iskustva sa corsair 667 value sa ovom plocom?

Mislim da neki na ovoj temi imaju ti memoriju i da je OK. Pregledaj sve stranice.

Kakve su vam temperature na ploci.

Cini mi se da se ovaj pasivni na cipsetu dosta greje

Imate li neko od vas GEIL DDR800 512MB, kako vam radi.

Da li neko ima iskustva sa 1gb corsair 533 ili 667mhz kakve su za overclock?

Do sada su se kao najbolji pokazali Infineon moduli sa kojima bez problema moze da se izvuce cak i 330 FSB (sve radi normalno, i apsolutno stabilno, cak i ukljucivanje, restart, poslije iskljucenja napajanja, ostalo, zvucna, lan, sata takodje). Garantovano moze da se izvuce preko 300+ magistrala. Tu su negdje i PQI, samo je problem sto nece da radi bas sa svakim pa opet treba srece.

Ako neko bas ne moze da nadje odgovarajucu memoriju, neka mi baci PM, pomoci cu mu u vezi infineona (koji je uzgred receno dosta povoljan).

Kratko pitanjce: da li vase GA ploce imaju retention mehanizam (drzac kulera) sa srafovima ili plasticnim 'klinovima' ? Razmisljam se oko ove ploce jer u slucaju srafova mogu da napravim adapter za zalmana7700, ali ako je plastika onda nish :(

Kratko pitanjce: da li vase GA ploce imaju retention mehanizam (drzac kulera) sa srafovima ili plasticnim 'klinovima' ? Razmisljam se oko ove ploce jer u slucaju srafova mogu da napravim adapter za zalmana7700, ali ako je plastika onda nish :(

Plastika je u pitanju, ali nisam siguran sta si zapravo pitao...ako si mislio na to, da li postoje rupe za srafove na plasticnom postolju za kuler, trebalo bi da ima...Javicu ti veceras. Ispod je svakako plasticna ploca, sa plasticnim strelastim "spojnicama"...

Poslednja izmena:
To me interesovalo :( jer na nekim slikama vidim da postoje srafovi, a na nekim ti plasticni klinovi.

m5plus-s3g.jpg

13-128-010-04.jpg

OK. Ali evo bas nesto gledam. Nema tu vecih prepreka da se uzmu odgovarajuci srafovi (recimo , lupam, 6ce matice bi mogle da udju u profil odozdo i da se ne primjete i ne strce), i da se ovi klinovi zamjene srafovima.

i samo malo jace nategni matice :banana:

memorija??

Imam Samsung DDR2 512Mb 400Mhz!!! (vrlo retka DDR2 memorija :)) pa me interesuje da li ce raditi na ovoj ploci, posto planiram da je kupim!?
Koja je razlika izmedju Ga-M55plus-S3G i GA-M51GM-S2G ploce?
Koju je najpametnije uzeti AM2 plocu sa integrisanom grafikom (naravno da radi onaj moj Samsung DDR2 400Mhz)?

Pozdrav i hvala!

Poslednja izmena:
corsair 1gb na 533 ili 667 sta je bolje za overclock?

Данас сам убацио писиај експрес графичку. Резултати оверклоковања за плочу м55плус ес3ге са 2х 512мхз оклопљене ГЕИЛ 533 меморије су следећи:
Нормални оверклок магистрала 300мхз.
Максимални оверклок са интегрисаном графиком без дизања напона 330 мхз.
Максимални оверклок са писиај графичком без дизања напона 340мхз.
Максимални оверклок са дизањем напона 350 мхз.
Вероватно може и више уз лабављење ове одличне меморије.
Пробао сам Кингстон 533, 667 и Твин мос са далеко мањим успехом. Из тога долазим до закључка да је меморија генерално лоша (по други пут).
--------[ EVEREST Ultimate Edition 2006 (c) 2003-2006 Lavalys, Inc. ]---------------------------------------------------

Version EVEREST v3.01.652
Benchmark Module 2.0.160.0
Homepage http://www.lavalys.com/
Report Type Quick Report
Computer ZOKA (Dzzela)
Generator Зока
Operating System Microsoft Windows XP Professional 5.1.2600 (WinXP Retail)
Date 2006-10-14
Time 17:43

--------[ Overclock ]---------------------------------------------------------------------------------------------------

CPU Properties:
CPU Type AMD Sempron
CPU Alias Manila (Orleans-128)
CPU Stepping DH-F2
CPUID CPU Name AMD Sempron(tm) Processor 2800+
CPUID Revision 00040FF2h

CPU Speed:
CPU Clock 2800.0 MHz
CPU Multiplier 8.0x
CPU FSB 350.0 MHz (original: 200 MHz, overclock: 75%)
Memory Bus 350.0 MHz
DRAM:FSB Ratio CPU/8

CPU Cache:
L1 Code Cache 64 KB (Parity)
L1 Data Cache 64 KB (ECC)
L2 Cache 128 KB (On-Die, ECC, Full-Speed)

Motherboard Properties:
Motherboard ID 09/07/2006-C51-MCP51-6A61HG0HC-00
Motherboard Name Gigabyte GA-M55plus-S3G (4 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN, IEEE-1394)

Chipset Properties:
Motherboard Chipset nVIDIA GeForce 6100, AMD Hammer
Memory Timings 5-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS)
Command Rate (CR) 2T

SPD Memory Modules:
DIMM1: GeIL CL4-4-4DDR2 512 MB DDR2-533 DDR2 SDRAM (5-4-4-12 @ 266 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
DIMM2: GeIL CL4-4-4DDR2 512 MB DDR2-533 DDR2 SDRAM (5-4-4-12 @ 266 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

BIOS Properties:
System BIOS Date 09/07/06
Video BIOS Date 05/11/06
Award BIOS Type Award Modular BIOS v6.00PG
Award BIOS Message GA-M55PLUS-S3G F6
DMI BIOS Version F4

Graphics Processor Properties:
Video Adapter ATI Radeon X1600 Pro (RV530)
GPU Code Name RV530 (PCI Express x16 1002 / 71C2, Rev 00)
GPU Clock 500 MHz (original: 500 MHz)
Memory Clock 392 MHz (original: 400 MHz)

Imam istu plocu, procesor i memoriju ali moj sempron nece preko 2.4ghz tj preko htt300 u cemi je problem?Probao sam da stavim memoriju na 400 i na 533 na 2,2v ali i dalje nece preko 300.

Poslednja izmena:
Imam istu plocu, procesor i memoriju ali moj sempron nece preko 2.4ghz tj preko htt300 u cemi je problem?Probao sam da stavim memoriju na 400 i na 533 na 2,2v ali i dalje nece preko 300.

To sto je memorija iste marke ne znaci da su identicni cipovi na njoj. To je cest slucaj, a i razlog zasto je tako tesko ikome preporuciti konkretan model za OC.

Jos jedno napomena onima koji razmisljaju o ovoj ploci i OC na njoj. Za prve serije (moja je jedna od prvih uopste koje su stigle kod nas) stampana ploca pravljena je na Taiwanu. Za ove koje sada stizu ploca je pravljena u Kini, gde je obavljeno i sklapanje. To nije nista neobicno, jednostavno tako Gigabyte radi vec godinama unazad. Moguce je da se te nove nece OC kao prve serije, ali bi svakako trebale da dostignu makar 300 HTT sa odgovarajucom memorijom, sto je OC od 50%. Ukoliko imate ista jace od Semprona, procesor ce biti ogranicavajuci faktor u najvecem broju slucajeva.

Evo i ja da se pridruzim klubu vlasnika ove plocice :) sve radi, nisam probao OC, razocaran sam drzacem kulera pa cu morati u potragu za nekom spaljenom AM2 plocom da joj ocerupam delove :)...

Nazad
Vrh Dno