Šta je novo?

Gigabyte M55plus-S3G utisci ?

Prije bih rekao da je radio non-stop, a sada ovisno o instaliranim driverima i ostalim postavkama koje su se morale srediti da bi CnQ radio, on je uistinu radio ili ne.

Mada iskreno, sam koncept CnQ nikada nisam koristio, već sam sam preko drugoga programa radio svoje profile sa undervoltanim procesorom ili ako je zatrebalo viška snage (radi video obrade npr.) onda se malo overvoltalo sa povišenjem frekvencije.

Primjer:
Kada ništa zahtjevnoga ne radim, proc ne na 2000Mhz i 1.0V, a kada treba dati gasa - 2700Mhz i 1.35V ;)
Puno bolje i efikasnije od CnQ-ta, samo se mora malo duže pomučiti kako bi se dobile neke granice stabilnosti ;)

nece li mu smetati te nagle promene napona na duze vreme ? ipak nije mala razlika , o.35v ?

Prije bih rekao da je radio non-stop, a sada ovisno o instaliranim driverima i ostalim postavkama koje su se morale srediti da bi CnQ radio, on je uistinu radio ili ne.

Mada iskreno, sam koncept CnQ nikada nisam koristio, već sam sam preko drugoga programa radio svoje profile sa undervoltanim procesorom ili ako je zatrebalo viška snage (radi video obrade npr.) onda se malo overvoltalo sa povišenjem frekvencije.

Primjer:
Kada ništa zahtjevnoga ne radim, proc ne na 2000Mhz i 1.0V, a kada treba dati gasa - 2700Mhz i 1.35V ;)
Puno bolje i efikasnije od CnQ-ta, samo se mora malo duže pomučiti kako bi se dobile neke granice stabilnosti ;)

CnQ na F6 je ukljucen non-stop. Njegovo koriscenje se chekira i WINDOWSa.

Chini mi se da nema par opcija pored CnQ (shto je nebitno) u BIOSu nasmpram F9.
Za razliku od F9, F6 BIOS ochitava Voltazu normalno.

znaci nema ''overvolta i downvolta'' ? btw , jel ova ploca ima " BACKUP FLASH MEMORY " to sam video prilikom flasha biosa iz win-a ... da li to znaci spas od pogresnog flasha il sta ?

znaci nema ''overvolta i downvolta'' ? btw , jel ova ploca ima " BACKUP FLASH MEMORY " to sam video prilikom flasha biosa iz win-a ... da li to znaci spas od pogresnog flasha il sta ?

Kod mene uma overvolta i sa F6 i sa F9 BIOS-om.

Nekako sumnjam da će se OC poboljšat - nekako to meni previše smrdi na problem na relaciji memorijski kontroler / matična / memorija.

Ali, u nadi je spas. I ja ću ga skinut i probat...

Ima li nekih poboljsanja - ispravki sa F10.

Ah, same old story. I dalje neće boot-at preko 290Mhz (postavke koje sam stavio: 290x8, 533 divider, naponi defolt).
Ostalo, isto kao i stariji BIOS-i. Vidjet ću dal ću vraćat F6 opet natrag ili će ovaj F10 biti isto tako dobar što se tiče stabilnosti. Pogotovo ako vidim onaj "CPU in safe mode etc."

takodje , ista prica ... sa F10 takodje nece preko 240 HT-a sa ATHLONOM 3200+ (1,3v) i memorijom na 800 mhz 4-4-4-11 1T (kingston ddr2 667 1,92v) ... al proradio je ''CKE ..." i vise nema "CPU in safe mode" ... bar nesto ;)

Ima li barem normalnog ocitavanja napona u F10 a ne ako kod F9 onih 1.5V.

sto se tice ocitavanja napona , kod mene su iste sve rev. biosa ... s' tim sto nisam koristio F6 , kod njega neznam ...

Probao danas sa Corsair memorijom, 512MB 675Mhz 4-4-4-12 i stvarno neće sa njom preko ~265Mhz (na 260 boota, na 270 neće) matična bootat.

A sama memorija ide na nekih 880mhz 5-5-5-10 2T sa 1.95V.

Od kada sam uzeo X2 3600+ desavaju mi se skucavanja u vidu plavog ekrana i sledece poruke.

NDIS.SYS - ADDRESS F716F504 BASE AT F716C000, DATESTAMP 41107ec3
STOP: 0x000000D1 (0x00000006,0x00000002,0x00000000,0xF716F504)

Imate li ovaj problem.

Vidim nisi uzeo novog Brisbane-a. S obzirom da ja imam običnog "starog" Windsora x2 3600+ koji radi perfektno, usudio bih se reći da je negdje drugdje problem.

Ajde provrti memtest, s obzirom da je novi proc->novi memorijski kontroler možda je tu sad problem...

Od kada sam uzeo X2 3600+ desavaju mi se skucavanja u vidu plavog ekrana i sledece poruke.

NDIS.SYS - ADDRESS F716F504 BASE AT F716C000, DATESTAMP 41107ec3
STOP: 0x000000D1 (0x00000006,0x00000002,0x00000000,0xF716F504)

Imate li ovaj problem.

Jel ja to dobro vidim, taj PQI i Kingmax jos uvek pokusavaju da rade zajedno?! ;)

Konacno sam upario memorije. PQI otisao a stigao identicni KINGMAX DDR2-800

Za sad sam probao kombinaciju ispod i radi OK.

AMD X2 3600+ @ 2.4GHz (240x10, 1.225V)
2x512MB DDR2-800 KINGMAX @800
GIGABYTE M55PLUS-S3G @240MHz

Znaci, definitivno je moja preporuka za memoriju KINGMAX.

Poslednja izmena:
Jest da je potrajalo, ali vazno je da su se kockice slozile. :)

I ja drzim ovaj X2 3800 na 2.4GHz. Transcendi na 800 u DC.

Po default-u stoji ovako u BIOS-u:

CPU Spread spectrum CENTER
PCIE Spread spectrum ENABLED
SATA Spread spectrum ENABLED
HT Spread spectrum CENTER

Dal zna neko cemu konkretno sluze ovi parametri?
Da li od ovoga treba nesto da ostane ovako kako je ili da se sve iskljuci?

Poslednja izmena:
Po default-u stoji ovako u BIOS-u:

CPU Spread spectrum CENTER
PCIE Spread spectrum ENABLED
SATA Spread spectrum ENABLED
HT Spread spectrum CENTER

Dal zna neko cemu konkretno sluze ovi parametri?
Da li od ovoga treba nesto da ostane ovako kako je ili da se sve iskljuci?

Pod hitno gasi sve spread spectrume ako OCujes!Znaci--->disabled.
Kod mene na MSI K9N Ultra 2F bez gasenja doticnih ne mogu da predjem 220MHz za HTT

Pod hitno gasi sve spread spectrume ako OCujes!Znaci--->disabled.
Kod mene na MSI K9N Ultra 2F bez gasenja doticnih ne mogu da predjem 220MHz za HTT
Tako je. Kada se OC-a, preporuka je to pogasiti. Ponekad pomaže, ponekad je svejedno...

A čini mi se, ako se dobro sjećam da su to postavke za nekakve interferencije između tih stvari ili takvo što.

Ucinilo mi se da sam ranije procitao negde da treba gasiti neke spectrume, a posto nisam imao nekih vecih poteskoca sa oc., samo ih radoznalo pogledam-kad prckam po bios-u. :D

Na ovoj ploci je sve jedno da li su Spread spectrum-i ukljuceni ili ne barem je to kod mene slucaj.

Jel neko probao ove "nove", jeftine (50ak evra za modul) 1gb module na ovoj ploci?

Konkretno mislim na Kingston 1gb ddr2 667 i Transcend JetRam 1gb ddr2 667.
Da li im korektno radi delilac za 533?

Jel neko probao ove "nove", jeftine (50ak evra za modul) 1gb module na ovoj ploci?

Konkretno mislim na Kingston 1gb ddr2 667 i Transcend JetRam 1gb ddr2 667.
Da li im korektno radi delilac za 533?

Pa pogledaj na spisku memorija na maticnom sajtu, tog kingstona sigurno ima.

Ima ih, ali to sto ih ima znaci da na defaultu dobro rade... A ovu plocu niko ne vozi na default-u :D.

Ima ih, ali to sto ih ima znaci da na defaultu dobro rade... A ovu plocu niko ne vozi na default-u :D.

ja je vozim na default-tu, nemam neke preterane potrebe da je ganjam, inace sa moja dva kingmax-a (2x512@800) ide OC OK. Moj 3600+ sam vozio na 2.4 sa 1.225V, sa vecom voltazom bi isao sigurno i 2.5-2.6, al opet nemam potrebe. Kad zatreba ja ga ocas kloknem.

Drugar u subotu sastavio Sempron 3000+, JetRam 667 i tu plocu. Testirana i isporucena juce.
Cini mi se da biosi od F6 i noviji resavaju probleme sa deliocima, ako ih ima.
Memorije koje si naveo se dosta prodaju kod nas, pa vec bi neko napisao da je imao probleme sa njima i ovom GA plocom.

Nazad
Vrh Dno