Šta je novo?

Gigabyte GA-P31-DS3L

Zaboravio sam da pitam nešto bitno vlasnike ploče:

Je'l vam prolazi memtest86?

http://www.memtest86.com/memtest86-3.4.iso.zip

Da, mnogo puta.

Inache, nemoj mi spominjati taj DFI NF4-x. Imao sam plochu, bese sjajna, ali dok ti nju nastelujes da to radi kako treba, oteknes.

Ovog Gigabyte-a sam instalirao, upalio, usao u BIOS, podigao FSB na 334, napon par puta izmenjao da vidim koliki ce da pasuje - ispostavilo se da je to 1.3V, delioc za memaru, save & exit i to je to.

A sa DFI sam se igrao ko zna koliko dana.

Živa istina, raspao sam se pored DFI, ali posle toga je radila 2 godine sa Sempijem na 2.71GHz, tj. radi i dalje, tražim pogodnu žrtvu da ga poklonim, jer se prodaje u bescenje zahvaljujući baš ovom P31 i E2140. A odlična mašina beše, tj. i dalje je, sa 1Gb RAM.

Popodne ću da okušam sreću sa P35, žao mi da se lišim ove dobre memare.

Da, prosao mi je na 15 ploca koje sam sluzbeno isporucio. Ploca je odlicna, to sam i preporucio mom drugaru za E2140. Al on gadja mnogo bolju plocu.

Pametan drugar, posebno ako će da tura Vistu i 4Gb RAM.

Celo prepodne pokušavam da nađem da je neko uspešno uspeo da ubaci 4Gb na P31 i nisam još našao. Barem 2x2Gb da šljaka, pa da idem na tu kombinaciju, ali više mi je muka od eksperimentisanja, hoću to danas da rešim.

Pametan drugar, posebno ako će da tura Vistu i 4Gb RAM.

Celo prepodne pokušavam da nađem da je neko uspešno uspeo da ubaci 4Gb na P31 i nisam još našao. Barem 2x2Gb da šljaka, pa da idem na tu kombinaciju, ali više mi je muka od eksperimentisanja, hoću to danas da rešim.

Vista > da.
4Gb > ne.

Stavio sam tačku na sve probleme.

Svima koji planiraju neki jači RAM da stave, preporučujem da uzmu umesto GA P31-DS3L, njenu sestru ploču GA P-35-DS3L. Vredi svakog evra razlike. U pitanju je najsakatija P35 ploča, ali za razliku od P31, sam čipset nije sakat.

4 x 1Gb Black Dragon fino klizi na 1050MHz, sa FSB350. Moguće je na nju stavidi i 4 x DS module, tj. mnogo više zanimljivih kombinacija dolazi u obzir.

Razlika u ceni je svega 15€, sad sam pregledao mailove od juče. Memara radi na 1200 6-5-5-15 trenutno, i vrti OCCT dok sam na poslu. Prošla je memtest86+ celu noć, vrti Orthos u beskonačnost, samo OCCT hoće da pukne, ali to može da bude i od CPU.

Razmišljajte dugoročno, ako postoji i najmanja šansa da vam u budućnosti stvarno zatreba 4Gb.

Ako je razlika samo u tome da stavim 4GB, hvala, odlična je i ova! Meni je sasvim dovoljno 2GB!

Imam problem skooro identican kao Nidza. Naime imam 2x1GB Geil black dragon 800 -cas4(dvostrana memorija), veceras odem do radnje i ne gledajuci uzmem jos 2x1GB iste memorije ali jednostrane. Problemi su vam vec poznati jer ni jedna kombinacija jednostavno ne radi(pa cak ni spustanje FSB-a na 333 i memorije na 667) cak sta vise ispostavilo se da je ova kombinacija najgora. Moja sreca pa poznajem prodavce pa je vracam sutra :)
Moje pitanje je koju da zadrzim dvostanu ili jednostranu(DS ili SS)?

Imaš ceo dan da testiraš. Ja bih pre pucao da će jednostrana bolje da radi, ali ne mora da znači. Probaj i u prva 2 slota SS, a onda u zadnji samo jednu DS, pre nego što ih vratiš.

Da li je neko probao novi F8 bios? Kazu novitet je ADD new version clock gen code

Probao sam ja, i sve što sam dobio je da više ne prihvata podešavanja za CPU fan koja namestim u EasyTune. Dakle što se mene tiče: F8 ne nikako!!

Poslednja izmena:
Zalio se inace jos neko na forumu da taj f8 (presao inace sa f5 )bios vise nemoze da mu "nahrani" proc voltazom kojom je terao ranije, mada mislim da su novji bios-i of 7 ili 8 golo ***nje. Ja sam na p31 dok sam imao drzao f5 i sve je bilo ultra.

I?, koliki ste MAX FSB izvukli a da poca radi stabilno???

Iskreno sam imao 3 Gigabyte ploce sa sufixom L i sve su pocrkavale od O/Ca bre, sto znaci da nisu nizasta. Kod svih je bilo isto njesra-korupcija boot bloka BIOSa!!!
To je moje misljenje i necu ga promeniti zasigurno (a ni skuplji modeli GA nisu za .....) jer mi se nikada nije desilo da mi crkne neka ASUS ili Biostar ploca, dok GA i MSI samo pice sto se crkavanja tice, a i cena im nije bas pristupacna obzirom sta nude (sve ovo gore pomenuto se odnosi na Intel ploce)!

pozz

Poslednja izmena:
Je'l ti znaš o čemu pričaš ili ti je tek tako došlo da širiš hejt po forumu?

Meni je p31 od prvog dana od kad sam ga kupio radeo na fsb-u 400 bez dizanja voltaze, nisam isprobavao vise jer nisam imao vremena a pucao sam da ddr 800 sinhrono tako da mi nesto preko i nije bilo toliko bitno, mada i nemam ram za nesto mnogo jace da guram na 24/7. Iskreno receno; mnogo mi je zao sto sam je zamenio jer je bila bas dobra ploca, delovala jeste nekako stakleno ali je vrsila svoj posao odlicno, sad imam jacu varijantu i mnogo sam se namucio da je nateram da radi ko ona stara. Ima po net-u kako su sa p31 postizali fsb oko 460 mislim mada je ovde na forumu bilo 430 valjda, tako da je po meni ta poca super za te pare.

Da li je moguće uraditi "downgrade" biosa? Npr. sa F7 na F5.

I?, koliki ste MAX FSB izvukli a da poca radi stabilno???

Iskreno sam imao 3 Gigabyte ploce sa sufixom L i sve su pocrkavale od O/Ca bre, sto znaci da nisu nizasta. Kod svih je bilo isto njesra-korupcija boot bloka BIOSa!!!
To je moje misljenje i necu ga promeniti zasigurno (a ni skuplji modeli GA nisu za .....) jer mi se nikada nije desilo da mi crkne neka ASUS ili Biostar ploca, dok GA i MSI samo pice sto se crkavanja tice, a i cena im nije bas pristupacna obzirom sta nude (sve ovo gore pomenuto se odnosi na Intel ploce)!

pozz

:wall:
samo toliko o tome

drugo, F8 sto se OC-a tiche odradio je kod mene sve i sto su prethodni BIOS-i, ali cinjenica da Fan speed ne reaguje na AUTO opciju, vec pichi na FULLspeed-u, me je vratila na F7 BIOS.

Stvarno mi nije jasno kako mogu da naprave takav propust, tj. da nesto sto je radilo OK, sad sa novim BIOS-om ne radi.:trust:

@ djwibe

reaguje, al' je dosta povecan min rpm, tacnije sa nekih 800 na 1300 rpm...temp su ostale iste u loadu, u idle su nize zbog veceg rpm...posto ne osjetim razliku u buci u idle(a pod orthosom ne prelazi 1700rpm), nisam se vratio na f7...

a da li je neko primjetio da ploca ima problema sa pci grafickom? igrom slucaja, grafa nije bila kod mene neko vrijeme i koristio sam pci grafu... u sustini, ne vjerujem da iko koristi pci grafu na ovoj ploci, al' je smrt...morao sam rucno podesavati IRQ i sve sto sam uspio je da komp izbaci plavi ekran svakih 10-ak sati...na auto irq se znalo desavati svakih 5min...

@ djwibe

reaguje, al' je dosta povecan min rpm, tacnije sa nekih 800 na 1300 rpm...temp su ostale iste u loadu, u idle su nize zbog veceg rpm...posto ne osjetim razliku u buci u idle(a pod orthosom ne prelazi 1700rpm), nisam se vratio na f7...

a da li je neko primjetio da ploca ima problema sa pci grafickom? igrom slucaja, grafa nije bila kod mene neko vrijeme i koristio sam pci grafu... u sustini, ne vjerujem da iko koristi pci grafu na ovoj ploci, al' je smrt...morao sam rucno podesavati IRQ i sve sto sam uspio je da komp izbaci plavi ekran svakih 10-ak sati...na auto irq se znalo desavati svakih 5min...

meni je na F7 na HyperTX-u @3GHz 1200rpm u IDLE rezimu, dok na F8 je nabijeno na 1900rpm-a.

Koju PCI grafičku si koristio ako nije tajna? Ja to isto planiram kao privremeno rešenje, pa da znam sta me ceka. Hvala.:wave:

Koju PCI grafičku si koristio ako nije tajna? Ja to isto planiram kao privremeno rešenje, pa da znam sta me ceka. Hvala.:wave:

S3 Virge 1 mb i Ati Rage 3d Pro 8 mb (koja cak ima i tv out :D)!!!
Mozda je kod mene bio problem jer su mi sva 3 pci slota bilo popunjena, SB Live, WiFi kartica i pci grafa...Pokusavao sam sa svim biosima, od f3 do f8, reinstalaciju wina, situacija je bila ista...
U svakom slucaju, gledaj da ubacis karticu sa bar 2mb rama, jer je to minimum za 1024x768 rezoluciju...
PS. Komp je najbolje radio sa display irq na 3...

:) E ja imam vooodoo 3 2000 PCI sa 16MB RAM-a, ali to je ipak samo za ispomoc dok ne budem u prilici da kupim graficku kartu nove generacije. Nadam se da ce se voodoo koliko-toliko slagati sa plocom do tog trenutka. Drago mi je da je, eto, neko vec probao sa PCI grafikom. Popunicu jos jedan slot TV karticom, pa kako bude. Hvala na savetu!

Ajmo sada ko moze neka priskoci u pomoc!
Stigla ploca p31-ds3l i u njoj je e2140-m0 rev i 2x1gb kingston 667 elpida chips...
Nece preko 333fsb pa da ga je...! Sta sve nisam probao sto se parametara BIOSa tice (naravno ctrl+f1) i nece bre!

IMA LI NEKO RESENJE ZA >333FSB ???:wall::wall::wall:

Mozda cisto nemas srece pa si ubo los primerak, ploce/cpu-a. Jel tebe zeza ploca ili proc? Ako je ploca probaj drugi bios(meni je f5 radeo skroz ok), meni je dok sam je imao pomoglo... Ja ti pomazem koliko god mogu, samo vici.Pozz... :wave:

Ni sam ne znam kako, ali evo proradilo je normalno na 400x8=3.2GHz i memorija sa mnoziocem x2.5=1000MHz!!! :smoke:
U 1nom trenutku se u BIOSu izgubila opcija CPUGTLREF1 i tada je proradilo!!!
pozz

Nasao sam sta je bilo glavni uzrok kocenja o/c. Imam ubodenu PCI-E TV/FM karticu u pcie x1 slot. Svaki fsb, podesen u BIOSu, preko 333 i PCI-E frekv. zaljucana na 100 dovode do restarta sistema a samim tim i reseta o/c vredosti BIOSa. Kada sam PCI-E frekv. postavio na <Auto> sve je proradilo iz prve(400x8) ali ne i TV kartica koju izgleda "ubija" prevelika pci-e frekvenca i sistem je uopste ne konstantuje nakon podizanja.

Zna li neko cime da izmerim PCI-E frekvencu kada odradim o/c??? Pre sam to radio pomocu ClockGen-a li sada nije dostupan za download na cpu-id sajtu...

Nasao sam sta je bilo glavni uzrok kocenja o/c. Imam ubodenu PCI-E TV/FM karticu u pcie x1 slot. Svaki fsb, podesen u BIOSu, preko 333 i PCI-E frekv. zaljucana na 100 dovode do restarta sistema a samim tim i reseta o/c vredosti BIOSa. Kada sam PCI-E frekv. postavio na <Auto> sve je proradilo iz prve(400x8) ali ne i TV kartica koju izgleda "ubija" prevelika pci-e frekvenca i sistem je uopste ne konstantuje nakon podizanja.

Zna li neko cime da izmerim PCI-E frekvencu kada odradim o/c??? Pre sam to radio pomocu ClockGen-a li sada nije dostupan za download na cpu-id sajtu...
Stavi PCI-E na 105MHz, mnogima je pomoglo.

Probao sam i nece!!! Samo <Auto>. Ajd mi pomozi cime da ocitam pci-e vrednosti???

Nazad
Vrh Dno