Šta je novo?

Gigabyte GA-P31-DS3L

Uzeh istu plocu i isti cpu :) , javljam rezultate kad osposobim komplet masinu :)

ploca deluje skroz OK po kvalitetu izrade , jedina mana firewire , ali imam PCI varijantu istog tako da sam to anulirao :d

Cool ti je rez, samo mislim da bi u ovom topic-u trebali da jurimo fsb ili mem protok posto se radi o ploci. A za cpu ima topic "e2140/2160/2180 def/oc".
Aj vidi dal i tebi vidi u svim programima za detekciju isti fsb, znaci core temp,cpu-z,orthos,occt,sis properties...:wave:

star ti je CPU-Z. stavi 1.41

temperaturu meri core-temp-om. recimo 0.95.4

izadji iza kutije :D

Poz.,odlicne performanse za tako jeftinu plocu...Gde si je kupio?

94% Oc E2160 @box

E2160 @ 3.5GHz, 1.475-1.500V
Temperature IDLE 50C-52C na BOX-u.
94% OC

3.5GHz, 1.475V

Moze li neko okaciti uputstvo za vdroop ga P31-DS3L?
Hvala unaprijed

Dal neko zna chemu sluzi CPU GTLREF1 Voltage Ratio Control opcija u BIOS-u?

Svaka pohvala za plochu! Oba burazera su kupila od mene ovaj Gigabyte i opusteno teraju E2140 na 2.7 GHz za svaki dan sa Box coolerom.Maximum koji sam ja izvukao sa E2140 je bilo stabilnih FSB 420Mhz,shto je za plochu od 65 eura fantastichno!

http://www.overclockersclub.com/reviews/gigabyte_gap31ds3l/

Evo jedan ok review, lik je izvukao 465 FSB za Dual Core i 427 za Quad sto je extra za ovu plocu, mana je samo sto nema podrzan AHCI ali svakako ga nema ni na ICH8 i ICH9 sto ce reci da ti za plocu koja podrzava AHCI treba oko 100E ...

Poslednja izmena:
Meni radi OK na 2720MHz, ide i na 3GHz, ali pukne u Orthosu! Ubedjen sam da je zbog PCI-E, jer zaključam na 100MHz,a on promeni na default u biosu i mislim da mu poveća preko 100MHz i zato pukne sistem! Inače ploča je super za ove pare!

Je'l neko uspeo da ubaci 4 giga RAM-a na ploču? Blam me da drugi put vraćam memaru u Imtel. Prva varijanta koja mi nije upalila je Geil CAS3 memara, 2 x 1Gb, dvostrana, nandžarasta. Radi sa jednim modulom, sa 2 nema teorije, bilo koji CAS, bilo koja brzina, sve opustim, nasviram voltažu memari i ne može to da ide. Sa 1 modulom je išlo bože sačuvaj, brzinski ubica.

Ja vratim Geil Ultra komplet, Imtel je super radnjica - malo besplatne reklamice, 'fala im veliko što me nisu cimali u ovako smornom momentu, i uzmem Black Dragon, 4 x 1Gb DDR2 800 CAS4 kit. To su one memare sa urokljivim očima i zmajovima koji svetle u mraku - grozno sve u svemu. Elem, 2 x 1Gb radi kako hoćeš, evo sad vrtim OCCT na 3GHz CPU i 900MHz memara CAS5.

Međutim, kad ubacim sva 4 modula, šta god uradio nema šanse da radi, jedva digne win na 667 CAS5 i ne prolazi ništa od testova. OCCT pukne posle 3 sekunde.

Ubedite me da ovo nije totalno smeće od ploče? I ja sam ****** što sam pomislio da može dobra kanta da se napravi od smeća od 60€. Sa 2Gb radi ko pesma.

na sajtu proizvodjaca pise da P31 ploce ne mogu da rade sa 4GB memorije zbog ogranicenja cipseta. dakle, nista od 4GB.

Podržava do 4Gb, ali samo 2 dvostrana modula ... od toga ćeš vidjeti standardno 3.25Gb ili tako nešto.
Inače generalni utisak: poloča je užas. Možda se meni zalomio takav primjerak, ali da bi se instalirali Windowsi treba doslovno izvoditi crne magije u BIOSu. Jednom kad se instalira, onda je sve pet ... sve radi. Svi testovi prolaze. Također, ne radi IE7, što je jedan od standardnih problema kod GA-P31 ... nisam to dalje istraživao. Sve u svemu, slagao sam mašinu za linux koji se ne buni na ništa, tako da mi se ne da rastavljati i reklamirati ploču. Windowse sam dizao samo za testiranje i provjeru ispravnosti (bolje da nisam).

Poslednja izmena:
Ma radi kad spustim na 667, digne win, ali ne prolazi testove. Vidi 3,5Gb okruglo.

Specifikacije memare su 800MHz 4-4-4-12 2.0v, međutim, na 667 5-5-5-15, ma to 2.5v ne radi. Izvadim bilo koja 2 modula, radi do 900MHz 4-5-5-12, stabilno, možda može i više. Memara ubiva, ali na ovoj ploči neće sa 4 modula nema šanse.

Čak ni 2 dvostrana mi nisu radila, potpuno ista priča, o tome sam već napisao gore. Je'l ima ovde neko da su mu sva 4 slota popunjena i da mu radi?

Probao si 2 x 2Gb ??

4 dvsotrana modula ti neće raditi nikako i to je Gigabyte stavio napismeno.

Poslednja izmena:
Jok, nigde da nađem module koji ne koštaju bezobrazno beskonačno.

'el ima neko memaru da se menja za ovaj Black Dragon kit ? Platio sam ga 8600 dindži, doživotna garancija, svetli u mraku. :D

Evo, upravo pročitao u manualu, podržava do 4Gb, ali ne 4 dvostrana modula.

Nije mi malo jasno sta ce mu 4GB na ploci od 70e.
Drugo, nemojte da spamijete, ploca radi kao sat. IE7 radi bez problema.
Mozda nekome IE7 ne radi, ali to ne bi trebalo da ima ikakve veze sa plocom, resenje toga se treba traziti na drugom mestu.

Uzeo sam je na negde u septembru/oktobru i radi kao sat, i to bez nekog veceg stelovanja.
E2160@3GHz, FSB334, 1.3V, 2GB Kingmax DDR2-800@835MHz
ima postova i na 3.5GHz itd.

Ne znam, kao što sam rekao može se zalomiti falš ploča. Gledajući recenzije te ploče na neweegu dolazim do zaključka da IE7 nije samo moj problem.

Poslednja izmena:
Ni meni nije radio IE7,medjutim rešenje je pogasiti sve dodatne toolbarove u njemu! Lično mene je uništavao Yahoo toolbar,kad sam ga isključio sve radi OK. Inače ja koristim Operu i Mozilu, ali imam par sajtova koji mi trebaju, a koje samo učitava IE,tako da nisam puno ni probao IE,ali šljaka posle ove intervencije!
Inače ploča je OK, kod mene 2140 radi OK na 2720MHz za svaki dan, sve je stabilno, nema pucanja, može i više, ali izgleda da PCI-E zeza (izgleda da prebacuje preko 100 i nešto MHz), pa sistem puca u Orthosu! Jedino mi se ne svidja što nema AHCI mod za SATA i što mi kuler za hard disk vrti na 3000 obrtaja, a na prethodnim pločama je radio na 2000, a ne postoji mogućnost promene brzine iz biosa!?

Ne razumem što ne bi radilo 4 giga na ploči od 70e, ili 30e, ili 2,5e, kada u specifikacijama stoji naznačeno šta i kako i koje brzine podržava. Stavljen je novi BIOS od pre 10 dana, F7, i pravi probleme. I ne radi se samo o 4 giga, nije problem u količini RAM-a, nego sama arhitektura ploče ima neki problem i limite kad su popunjene 4 banke, tj. 2 dvostrana ili 4 jednostrana modula. Garantovano će bolje da radi sa jednostranim modulima i negde postoji problem.

Zašto kog đavola ima 4 slota, ako ne smeš da ih koristiš? Pobogu, ploča na jedvite jade butuje sa 4 modula na 800 cas4, sa podešavanjima 667 cas5. Specifikacije su onda čista laž i to me nervira.

Sve ostalo mi se čini da je na nivou kod ploče. E2140 gura na 3GHz, stabilan kao stena, a POST-uje dokle hoćeš. RAM gura na 900, prolazi OCCT. Na moju veliku žalost, samo sa 2 giga rama, a glavni razlog za upgrade mi je prelazak na 4 giga.

Iskren da budem, potpuno sam razočaran. Ni DFI NF4x-x nije puno više plaćen, bio je 85-90€, pa je otkidao kako je radio sa Sempronom, i služio me je do dan danas, tj. još uvek služi, evo ga pored, samo još nisam našao kome da ga poklonim. To se bre zove ploča. Gigabyte je vazda kuburio sa BIOS-ima, i na F7 se desi da neka opcija nestane, pa se vrati, pa negde zatreperi neko slovo gde ne treba i slično. Čuveni su oni fušeraši, ali sad ubijaju sa ciframa i prosečnom korisniku nude stvarno dosta - za malo para, tu im skidam kapu.

So? Niko nije ni pokušao da napuni sva 4 slota i da vidi je'l to radi? Na nekoj jačoj ploči, P35? Na netu je ozbiljna kuknjava svih rangova i čipseta na Gigabyte pločama kad se nađu sa 4 modula, čak i sa 865.

Lepo piše u uputstvu, samo sa 1 ili 2 slota radi sigurno dobro. Sa 3 ili 4 slota može biti problema, a na FSB1333 memorija mora da se još uspori.

Sve u svemu, ko hoće da se makne sa difolta neka zaboravi da postoje više od 2 slota na ovoj ploči. Moj zaključak, do sad.

Evo dosadašnjih rezultata:
FSB mora da se spusti na 333 (1333) da bi RAM mogao da radi na minimalnih 667. Stvarno su proradila sva 4 modula, ali umesto na 800, rade na 667, istina sa vrlo zategnutim latencijama 4-3-3-8, što i nije toliko loše. Već nekoliko minuta vrti OCCT RAM test, što je nešto potpuno novo.

CPU je na 2,66GHz, tako da bi sa 2180 bilo punih 3GHz, što bi ukupno napravilo vrlo lep paketić za ove parice.

Bilo bi zanimljivo probati 2 x 2Gb, jednostranih modula, ako to uopšte postoji kod nas. I dalje ostaje ponuda, ako neko ima neku besnu ploču, a hoće da se upgraduje, ovaj komplet memare će verovatno da ide u prodaju, jer šteta da ovako kvalitetan RAM vozim na 667, a sigurno ima potencijal za gigaherc ili jako blizu. U pitanju je 4 x 1Gb Black Dragon PC6400 800MHz CAS4, kupljen danas u Imtelu za 8600 dindži, može i u 2 rate ako ste student. :D Ne mogu ljude da gnjavim da im opet vraćam nešto što nije do njih.

P31/35 je čipset sa ozbiljnim limitima, i sam sam kriv što se nisam edukovao na vreme, je'lte. :)

Nadam se da će sve ovo nekom biti od koristi.

To je tako sa jeftinim pločama, nekad ti se zaista posreći. Ja sam Abit KN9 nf4 ultra AM2 platio manje nego tog Gigabytea pa nikad nisam imao bolju AMD ploču ;).

Ne vredi narode, od govana pita ne mre.

Je'l hoće neko ovaj Black Dragon, jer ja odo na neki P35 u suprotnom.

*Motherboard Recommendation List for 8GB Quad Channel Black Dragon:
ASUS
Intel P35 >> P5K Deluxe
GIGABYTE
Intel P35 >> P35 - DQ6 / P35 - DS4 / P35 - DS3P / P35 - DS3R
Intel G33 >> P33 - DS3R
MSI
Intel P35 >> 7345 - P35 Platinum
nVIDIA >> 7250 - K9N SLI Platinum / 7250 - K9N Platinum / 7369 - K9N Neo2 / 7350 -P6N SLI Platinum / 7320 - P6N Diamond

Da li slučajno ili ne, nema nijedna P31 ploča u spisku, a gomila P35. Navodno je između P31 i P35 razlika samo southbridge. Očigledno to nije baš istina.

Poslednja izmena:
Meni prolazi memtest i SuperPi 32M, imam 2 x 1Gb Kingmax Mars DDR800 (dvostrani).

Nazad
Vrh Dno