Šta je novo?

Gigabyte 6850 blokira komp

Нису ме питали, послали су ми нову карту, то је ваљда нешто као подразумевана ствар :) Право да ти кажем не бих мењао за 460, не одговара ми првенствено због потрошње, а онда и због цене и перформанси. Сада ћу пробати са продавцем да исфорсирам замену за Asus или MSI 6850, то би ми највише одговарало, под условом да ради наравно :)

Pozdrav,

Nije mi jasno zasto stalno spominjete seriju kada je do sada ukupno 4 kartice prijavljeno i stiglo kod distributera.

Drugo, da li je iko od vas pogledao link koji sam postavio isti problem moze da vam se desi i sa MSI, XFX HIS ...

Llicna preporuka menjajte za NVIDIA.

[WIKI][/WIKI]
Назалост код мене проблем још увек није решен. Данас сам подигао нову картицу са сервиса и код ње се јавља исти овај проблем. Осим тога се јавља и проблем са курсором када се картица мало загреје, уместо курсора се појаве 2 паралелне испрекидана линије. Мислим да је сличан проблем имао још један од корисника у овој теми.

Дакле све у свему ја сам после ове рекламације добио нову картицу, али та нова је још неисправнија него претходна. То све говори да ова фелерична серија није повучена из продаје већ да се још увек продаје. Како ствари стоје ја ћу морати поново да носим картицу назад у сервис, и да изгубим још мало времена и новца на овај проблем, само се надам да ћу живце овај пут сачувати. А мислим да је СРАМОТА исувише блага реч за ову ситуацију.

Нису ме питали, послали су ми нову карту, то је ваљда нешто као подразумевана ствар :) Право да ти кажем не бих мењао за 460, не одговара ми првенствено због потрошње, а онда и због цене и перформанси. Сада ћу пробати са продавцем да исфорсирам замену за Asus или MSI 6850, то би ми највише одговарало, под условом да ради наравно :)

Pa nije ti neka drasticna razlika u potrosnji(oko 30w), mada koliko vidim imas Chief-a 450(ne znam koji je OEM), ali mislim da ce biti dovoljno, pored toga imas C2D koji je daleko slabiji potrosac od q6600.
Meni sve ukupno trosi 350 w sa OC -procesorom.
Predji lepo na NV, kao sto ti vladak predlaze. Vidis da je serija 6850 lutrija.
Imas dosta primera gde su ljudima u radnji zamenili karte na licu mesta za drugi model, a ima i slucajeva gde su zamenjivane kartice za isti model, pa opet nista(Slucaj kao tvoj).
Kod nas u Srbiji uglavnom je uvezen defekt kroz Gigabyte, nisam naleteo na neki slucaj drugog proizvodjaca. Mozda ima ljudi koji ni ne znaju da su im karte lose, sto je najverovatnije.
Da li je problem u memorijskim cipovima ili u memorijskom kontroleru, jos uvek ne znam. Da li postoji neko saopstenje?

Evo pa izracunaj potrosnju:
http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

Poslednja izmena:
А чему онда предлог да мењам за NVIDIA ако није цела серија картица фелерична? Пошто су мени кроз руке прошле већ две картице онда би, под претпоставком да није цела серија фелерична, шанса да ми дође и трећа неисправна графика била иста као и да добијем 7. на лотоу :)

Иначе верујем ја да би и 460 радила на овом напајању, али све би то било некако кнап, поготово ако се клокује, и питање је колико би то држало. Нпр онај сајт ми препоручује 450w напајање за моју конфигурацију са GTX 460 (за 100% оптерећење), али опет све ми је то некако натегнуто, док са а ATI већ имам луфта.
Видећемо шта ће бити, ја би највише волео да поверујем у Владакову тврдњу да није лоша цела серија, па да заменим за 6850 и да ме служи у здрављу и весељу неколико година :)

kako mislis knap?
Imas minimum i preporuceno. Ako je preporuceno 450 onda uzmi slobodno ovu 460.
Ne znam koja ti je oznaka za napajanje, ali pogledaj koliko ampera daje na 12 v grani(pojedinacno), pa sracunaj.
Bolje drzi na difoltu grafiku dok ne zamenis napajanje, nije ti ni 6850 uteha ako mislis da klokujes. Razlika ti je 30 w, to nije nista.
Tvoja je stvar da li ces ponovo da izaberes macku u dzaku ;)

Poslednja izmena:
Enrico uzmi 460icu 1GB non SE i završi posao ;)

Da je bilo ko od vas pogledao link koji sam postavio video bi da je problem do 6850 GPU Mem sinhronizacije i da se javlja kod svih proizvodjaca.

Kada kazete da je cela serija losa, to podrazumeva da se ceo jedan proizvodni dan na liniji kod jednog proizvodjaca pokvari.
Gde ovde nije slucaj da je neko u proizvodnji kod nas na liniji nesto pogresno uradio, vec je problem do same arhitekture, sto se opet vidi iz postovanja sa amd forumu.

Ali sve ovo nije ni bitno, jer vi imate problem sa 6850, ciji je proizvodjac GIGABYTE i problem MORA da se resi.

А чему онда предлог да мењам за NVIDIA ако није цела серија картица фелерична? Пошто су мени кроз руке прошле већ две картице онда би, под претпоставком да није цела серија фелерична, шанса да ми дође и трећа неисправна графика била иста као и да добијем 7. на лотоу :)

Иначе верујем ја да би и 460 радила на овом напајању, али све би то било некако кнап, поготово ако се клокује, и питање је колико би то држало. Нпр онај сајт ми препоручује 450w напајање за моју конфигурацију са GTX 460 (за 100% оптерећење), али опет све ми је то некако натегнуто, док са а ATI већ имам луфта.
Видећемо шта ће бити, ја би највише волео да поверујем у Владакову тврдњу да није лоша цела серија, па да заменим за 6850 и да ме служи у здрављу и весељу неколико година :)

Ako je problem do GPU memorija sinhronizacije, tj. do same arhitekture, zasto se taj problem nije u startu ispoljio i kod svih reviewova i zasto ima karti koje rade i onih koje ne rade? Jel AMD dao neko zvanicno saopstenje?

Ne bih ja tako lagodno i rutinski preporucivao ljudima resenje problema kroz prelazak na nVidia-u Fermi, recimo zbog OVOGA.
Posebno to ne bih preporucio userima sa LGA 775, a iz licnog, ne bas tako drasticnog ali ipak prisutnog problema sa cudnim ponasanjem Fermi GPUa i iskoristenjem istog na AM3 platformi, vise ne bih olako odbacio ni onu staru pricu o "nemirisanju" AMD-nVidia kombinacije.
Ja licno bih isao na neku varijantu sa zamenom uz doplatu za 6870 u ovoj situaciji, prelazak na 460GTX bih gledao da izbegnem.

Šta? Nije valjda da i sad brlavi i gtxica na AMDu? Ja se baš zaleteo na 560icu :(

Šta? Nije valjda da i sad brlavi i gtxica na AMDu? Ja se baš zaleteo na 560icu :(

Pisao sam o problemu uonom threadu koji je pokrenuo Gdin-M, problem je u osnovi slican njegovom, samo manje izrazen. E sad, ne mogu da tvrdim dok ne isprobam neku 68xx ili 69xx (sto cu nadam se brzo), ali definitivno je da to nije kako treba. Suvise se nekonzistentno, ajd da tako kazem, ponasa GPU (u mom slucaju 470GTX) sa X6 Thubanom kloknutim na 4gHz (sa forsiranim syncv na off u L4D2 i jos nekim dx9 igrama su nenormalne varijacije i frame dropovi po meni za takav setup. Moj subjektivni utisak je da se karta nekako ne snalazi sa K10 arhitekturom-ili je drajverski problem ili neki drugi konflikt, bilo kako bilo, sa prethodnom Ati 4890 i 955 phenomom-nisam imao probleme ove vrste. Napominjem da je i pored ovih gpu usage problema i povremenih dropova, sve ipak igrivo, ali opet-jasno je da nesto ne stima kako bi trebalo. Tj-bice jasno kad probam AMD kartu.

Poslednja izmena:
Данас сам контактирао продавца код кога сам купио картицу и док сам ја стигао до њега, он је контактирао сервис око овог проблема. Он каже да су му тамо рекли да цела серија Gigabyte 6850 има проблем, тако да ће мени картица бити замењена за Asus 6850 у року од 2-3 дана. То је по мени ок, јер колико сам чуо Аsus нема оваквих проблема и требао би да буде најбољи избог код нас бар што се 6850 тиче. Надам се да ће ова епопеја на крају бити добро завршена :)

Konacno dobih normalnu kartu i za sad sam zadovoljan. Dosta je stabilniji rad i postojaniji Fps, nego kod 6850, mada je pitanje koliko je to merodavno s obzirom da je ova 6850 bila defektna !!!
Ono sto je bitno i sto me je odusevilo je da u raznim igrama(BBC2, MOH, Mafia II...) GPU zauzece je konstantno 99%, procesor je Q6600 i radi na dif. 2,4Ghz :smash:
Kod NFSHP2 je zauzece manje, ali FPS ne pada ni u jednom trenutku, sto je najvaznije. Nema Microstutteringa, i Bottleneck-a u mom slucaju.

Ok got a call from MSI RMA department.

His words:

Verified Voltage Regulator on the card. The voltage spikes causing crashing. Tested both my cards that I RMA same issue. He said they get a "NEW" shipment of updated cards next week that should have the fix. He will test that one first before he sends the new one to me. "

What I conclude it's a known problem with the hardware probably not fix able by bios.

I asked if other vendors had issues. He didnt really say but he mention Gigabyte tried to fix it with a BIOS fix. He said he talked to MSI bios team and nothing he knew was in the works for a fix.

Sorry guys.

Will update you guys again.

Ipak je izgledao bio hardverski problem...

E ljudi che je, sta da radim meni ponekad, ali samo ponekad kursor brljavi, i u james bondu i crysis warhead, avalanche puca grafa, da je vracam

Vraćaj, samo se obrati vladi iz Gigbytea preko facebooka i pošalji mu broj kartice

A kako gledate zauzece karte prilikom igre???
Konacno svi srecni i zadovoljni.

vili hvala ti, daj mi jos njegovo ime i prezime na fb

Ok got a call from MSI RMA department.

His words:

Verified Voltage Regulator on the card. The voltage spikes causing crashing. Tested both my cards that I RMA same issue. He said they get a "NEW" shipment of updated cards next week that should have the fix. He will test that one first before he sends the new one to me. "

What I conclude it's a known problem with the hardware probably not fix able by bios.

I asked if other vendors had issues. He didnt really say but he mention Gigabyte tried to fix it with a BIOS fix. He said he talked to MSI bios team and nothing he knew was in the works for a fix.

Sorry guys.

Will update you guys again.
Ipak je izgledao bio hardverski problem...

Pa naravno da je hardverski problem! Obzirom da postoji specificna grupa kartica kojima je zajednicka pripadnost odredjenom brendu (kontraktoru-podizvodjacu), odnosno da neki brendovi nemaju problema, a drugi imaju, jasno je da je do dizajna kartice, a ne do GPU-a!
Obzirom da je od samog launcha AIB-ovima bilo dozvoljeno da rade sopstveni dizajn za 6850, dogodilo se da su neki zbog "time-2-market" ambicija "skocili pred rudu" i doveli i sebe i AMD u nezgodnu situaciju!
E sad to sto se iskljucivo upire prst u AMD i u Barts GPU su niski udarci! A preporucivanje GTX460, kao alternative u okviru istog brenda necu ni da komentarisem!

Objektivno, ko god je izabrao 6850 da kupi, zna zasto je to uradio, a ako mu se dogodi problem sa primerkom ili brendom, pa ima tih kartica i od onih proizvodjaca koji se ne pominju kao problematicni! Tako da je moj savet da a) uzmu zamenu neispravne kartice od istog proizvodjaca b) ako vec nemaju poverenja ka njemu, neka menjaju za taj model od drugog proizvodjaca!

Problem sam po sebi nije nista katastrofalan jer je tu a) garancija b) zakon o zastiti potrosaca po kome kupac ima pravo da trazi zamenu proizvoda jer mu se ne svidja, a kamoli ako je neispravan!

Ono sto jeste problem tice se generalizovanja situacije kroz impliciranje da postoji greska u samom GPU-u, iako je na osnovu svega jasno da uzrok moze biti samo u dizajnu PCB-a!

poz
Nedjo (back nakon 100 godina ;) )

Hvala vam na pomoci, takodje hvala i Vladi iz Gigabyte, ceo problem smo brzo resili i sutra dobijam asus hd6850

Ovde ću jedino ja da ostanem sa GigaSegaMegaTeraPicoTrtMrt HD 6850 OC karticom :d ... jer je ispravna :smash:

Само да јавим да ми је напокон замењена графика. Добио сам Asus 6850 и са њом све ради супер. Дакле прошла су 3 пролаза Crysis, Avalanche мапа, Enthusiast подешавања, DX10, 2048x1152 резолуција итд. Драго ми је што је тако испало и што нисам имао потребе да мењам за GTX460.

I ja razmisljam o asus 6850 v2... cujem da ima 2*6pin i da ide lako na 1000/1200...

Kod ove generacije ATi kartica (6850-6870) nije važno koliko možeš da klokuješ memoriju - već koliko možeš da klokuješ GPU.
Memorija daje 7 do 10 puta manje ubrzanje po MHz od ubrzanja koje daje GPU.
Primer: ako podigneš GPU za 10MHz (i pogledaš koliko je skočio FPS), da bi dobio isto ubrzanje - memoriju moraš da podigneš za ~100MHz.

Kod ove generacije ATi kartica (6850-6870) nije važno koliko možeš da klokuješ memoriju - već koliko možeš da klokuješ GPU.
Memorija daje 7 do 10 puta manje ubrzanje po MHz od ubrzanja koje daje GPU.
Primer: ako podigneš GPU za 10MHz (i pogledaš koliko je skočio FPS), da bi dobio isto ubrzanje - memoriju moraš da podigneš za ~100MHz.

Zavisi i od igre, neke vise voel klok memoriej neke GPU, ali generalno je GPu dosta bitniji kod 6850/6870.

I ja razmisljam o asus 6850 v2... cujem da ima 2*6pin i da ide lako na 1000/1200...

Моја има 1 такав прикључак за напајање од 6 пинова. Што се клока тича ја је држим на 1000/1150 са 1.3 волтажом, и 2-3 сата Crysis-а је радила стабилно, вероватно би радила и даље али нисам више имао времена да играм :)

Vrh Dno