Šta je novo?

Gigabyte 6850 blokira komp

Danas probah jos 4-5 igara i sve mi radi, samo me zeza Kriza i Red Alert 3. Jel moze neko sa 6850 da proba Warhead bench (avalanche, DX10, enthusiast) na Win7?

Cudno mi je da ti sve druge igre rade, samo te dvije zezaju. Da je karta neispravna, pucale bi i druge igre. Mozda je i do igara, a moze biti i do drajvera, pa cak i Windowsa. Jesi probao jos neku zahtjevnu igru tipa Metro 2033 ili prvi dio Crysisa? Probaj na max podesavanjima i ako ne blokira, onda je vjerovatno graficka ok.
I da, kako god, bilo bi dobro da promjenis to napajanje. Slabo je 400w za taj sistem. Mozda ce to u pocetku raditi ok, ali ko zna sta se moze desiti vremenom. Iako je ono deklarisano na 400w, definitivno ne moze da isporuci toliko, kao uostalom nijedno napajanje.

kako je moguce da mu 400CX nije dovoljno ?

http://www.guru3d.com/article/msi-radeon-6850-review/8

Power consumption

Lets have a look at how much power draw we measure with this graphics card installed.

The methodology: We have a device constantly monitoring the power draw from the PC. We simply stress the GPU, not the processor. The before and after wattage will tell us roughly how much power a graphics card is consuming under load.

Our test system is based on a power hungry Core i7 965 / X58 based. This setup is overclocked to 3.75 GHz. Next to that we have energy saving functions disabled for this motherboard and processor (to ensure consistent benchmark results). On average we are using roughly 50 to 100 Watts more than a standard PC due to higher CPU clock settings, water-cooling, additional cold cathode lights etc.

Keep that in mind. Our normal system power consumption is higher than your average system.

Measured power consumption - 6850

1. Advertised TDP = 127W
2. System in IDLE = 172W
3. System Wattage with GPU in FULL Stress = 275W
4. Difference (GPU load) = 103 W
5. Add average IDLE wattage ~ 19W
6. Subjective obtained GPU power consumption = ~ 122 Watts

Poslednja izmena:

Znao sam da malo trose, ali ovo sam propustio, stvarno mala potrosnja nema sta :zgran: :). Mada i sam guru3d dole pise jos i ovo:

Recommended Power Supply

Here is Guru3D's power supply recommendation on the Radeon HD 6800 series:

Radeon HD 6850 - On your average system the card requires you to have a 450 Watt power supply unit.
Radeon HD 6870 - On your average system the card requires you to have a 500 Watt power supply unit.
If you are going to overclock CPU or processor, then we do recommend you purchase something with some more stamina.

Ne znam da li je do primerka napajanja, ali bi trebalo da je dovoljno, ja na mom LC-u 500h ("500W") koje smatram za losije napajanje, bez problema teram moju masinu (videti "moja masina" :d )

@Maverick78 - Pucaju mi oba Crysisa, prvi kad bombarduju brod a Warhead isto na pocetku kad bombarduju plazu i kasnije na onom smrznutom nivou (to je avalanche bench u bench tool-u). A zao mi da menjam napajanje, samo sto sam ga kupio :D (a i jedva ga nadjoh BTW).

@Midgard - Otprilike i meni UPS pokazuje oko 260-280W dok igram Crysis. Jedino kad upalim LinX i FurMark u isto vreme cepa preko 300W ali napajanje i to izdrzava bez problema.

@Ivke77
... mislim da bi trebao malo podici voltazu kartice u MSI AB-u ...probaj da stavis na 1.2V i pusti opet test... Ali ako je i do toga trebao bi da reklamiras...

Možda ti je problem u softveru,jesu ti igre originalne,win?Majkrosoft hoće da sere tako.

Danas sam dobio drugu kartu na probu i nazalost ista pesma... Sutra vracam moju nazad i videcu da probam neko drasticno jace napajanje ako uspem da pozajmim negde. Ako nije ni to cekam novi Catalyst.

Ne kapira ništa. Da nije neki sudar IRQova, ništa mi više ne pada na pamet??!

@Ivke77
Jesi li radio reinstalaciju Windowsa kada si stavio novu grafiku?

Ja neznam zasto se toliko maltretiras sa tim ATI-om kad vidis da nece lepo da radi.Na tvom mestu bi odavno probao neku Nvidiu np. 460GTX i ako ona radi zadrzao bih je.

Za onu prvu 2-3 puta a za ovu danas nisam, sto bi reinstalirao kad je isti model istog proizvodjaca?

P.S. Sad naleteh na thread u kom lik ima identican problem, interesantno...
http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?p=18598545

Da, bas cudno.... i to i on ima isto Gigabyte 6850. Sad moze biti koincidencija, sta znam. Ali stvarno cudno da vecina igara radi, a Kriza crashuje. Vidis sta je on napisao:
"Having said that, Windows 7 has reported (the last time I checked it) that Catalyst drivers had crashed 6 times."

btw. izgleda da su izasli novi 10.11, sad vidim na amd sajtu, pa probaj njih.

http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/downloads.aspx

Da ovi 10.10 su izgleda bas bili bagoviti, na amd game forumu i inace poneko prijavljuje probleme sa svakom verzijom drajvera, ali za 10.10 je bas bilo svakakvih gluposti. Danas sam citao thread o pucanju Windowsa zbog drajvera 10.10 ako gledas klip na Youtube, znaci bas su ga bili zasrali ovaj put. Nadam se da su 10.11 bolji.

Po svemu sudeci ce se ispostaviti da kartica ima problem sa drajverima...sto uopste nije cudno jer koliko ja znam ako se po necemu nVidija razlikovala od ATI-ja to su programeri koji znaju da napisu drajvere.

A sto se tice price oko napajanja...ma sindzo kakvo napajanje...pa meni LC 420W teralo 280 GTX sa sve masinom bez ikakvih problema, doduse grejalo se vise :bottle:

Zvucace smesno ali je istina - ne podrzavaju 68xx seriju.

Nevjerovatni su :zgran:. Izbacili su WHQL drajver koji ne podrzava njihovu najnoviju seriju kartica... :trust: Sad i ja bas citam na guru3d da ce 68xx serija biti podrzana kroz 10.12 ili eventualno ako ne izbace neki hotfix za 10.11 u medjuvremenu.
Ne znam stvarno sta da ti kazem, jedino da pokusas sa nekim od ovih 10.10 hotfixa, jer koliko znam 10.9 takodjer ne podrzavaju tvoju seriju. Jesi li probao 10.10e?

http://support.amd.com/la/kbarticles/Pages/GPU87AMDCat1010eHotfix.aspx

I posle nek mi neko kaze ATI/AMD ima dobre drajvere i nema problema sa njima :mad:
To je isto kao kad bi kupio Porse-a a nema gorivo za njega :wall:

I posle nek mi neko kaze ATI/AMD ima dobre drajvere i nema problema sa njima :mad:

Netacno, 10.10e je noviji build drajvera i podrzavaju 68xx :)Znaci 10.10e su bolji drajveri za igre imaju i Morphological AA.

Dok su ovi 10.11 kao OpenCL drajveri, nisu bas za gamer-e ali mi opet nije jasno sto ne podrzavaju 6xxx seriju, po meni glup potez da se izbacuje ovakav WHQL.

Problem je u procesu dobijanja WHQL-a za drajver - čitao sam već objašnjenje CM-a na ovu temu. Jednostavno - to zahteva vreme. Da bi WHQL bio spreman za sad - taj drajver je poslat na sertifikaciju verovatno pre mesec dana - dakle, pre nego što su se 68xx kartice uopšte pojavile. Ono što ovde nisi napisao jeste da verzije drajvera za nV izlaze bez ikakvog reda, dok Catalysti prolaze kroz redovne cikluse u razvoju i izlaze redovno svakog meseca. Ako je nV izbacila WHQL za 580 onog dana kad je izašao, drajver za njega je bio spreman već davno pre. Mada, i AMD je mogao da uradi isto - ali AMD verovatno ne želi jedan drajver za stare, a drugi za nove karte.

Netacno, 10.10e je noviji build drajvera i podrzavaju 68xx :)Znaci 10.10e su bolji drajveri za igre imaju i Morphological AA.

Dok su ovi 10.11 kao OpenCL drajveri, nisu bas za gamer-e ali mi opet nije jasno sto ne podrzavaju 6xxx seriju, po meni glup potez da se izbacuje ovakav WHQL.

imao si i 10.10 sa cl, al imas oba drajvera i bez njih

Ispravka :S

Drugar je sinoć, kod mene kući pokušao da testira 6850 cf sa njegovom sapphire karticom i kriza mu je zezala na ona dva problematična niova. Nakon što je ubo ponovo moju samo karticu (na čistom Win7) igra se skucala na mom kompu! Sistem je stavio na SSD, tako da moj stari sistem nije dirao. Kontaktirao sam Gigabyte Srbija preko FB-a i evo šta su mi odgovorili. Nakon vraćanja kartice na moj sistem, kartica se opet kucala...?!

Mene samo buni to što je onom starom sistemu kartica radila, a na novom neće. Drugar je instalirao i c++ i DX i updejtovao sistem celo jutro i prc - neće :( Međutim, ja i dalje sumnjam u BIOS grafike...

Gigabyte je još jedanput da je ozbiljna firma i da brine o svojim kupcima. Zbog toga znam da će mi svaka naredna grafa i ploča biti baš GA...

EDIT: ja se vraćam sutra kući, pa ću ponovo lično da proverim ceo sistem, ali evo već nas nekoliko se javilo sa istim problemom....

Poslednja izmena:
Da li je neko pomislio da lekic koji se koristi za igru nije dobar.
Cudno je to sto sam na staroj karti 5770 igrao krizu sa odredjenim lekom, dok na ovoj grafici taj isti lek ne radi !
Kad bih imao originalnu igru da isprobam tada bi bio siguran, ovako sve je pitanje.
Velika verovatnoca je da su drajveri losi
Probacu danas AVP, da vidim kako se ponasa u dx11, pa javljam.

Probaj ako imaš red alert ii, pošto t i ivketu puca. Ja mogu da nabavim original krizu 1, znam da je ima jedna devojka koju poznajem (da devojka :D). Imam neke poslevne obaveze, nisam kući, pa en mogu da s eposvetim celoj ovoj priči, ali valjalo bi kada bi se taj RAii probao ;)

Jeste mguce jer je piratska verzija da izbacuje, baguje sta znam... Ako karta radi u svim drugim igrama nije do karte.

Jeste mguce jer je piratska verzija da izbacuje, baguje sta znam... Ako karta radi u svim drugim igrama nije do karte.

Sa sapphireom je radilo.
Mene buni što je kartica prvo normalno radila, pa na novom sistemu nije htela da radi, pa onda nije ni na starom radila? WTF? E sad, pošto je meni sapphire radio, sad ne znam da li bi on radio na novom sistemu?

Vrzino kolo... najgore je što nisam kod kuće, pa ne mogu ništa da uradim ja lično :wall:

Poslednja izmena:
Upravo se vratih i evo da prenesem utiske. On ima napajanje od 560W i stari Athlon X2 koji manje trosi i Crysis zakucava i kod njega identicno kao i kod mene. Red Alert 3 sam odigrao kratki skirmish do kraja ali mi to nije merodavno posto on koristi Win7 x86 a na njemu i kod mene ponekad radi a ponekad ne. Jedino sto je preostalo je da ili karta ne radi kako treba ili drajveri ne valjaju. Napominjem da mi ambush radi uvek i ne blokira nikad a avalanche i frost prolaze samo na performance.

@Ateluv - nisi pazio na casu, ovo napajanje ima 400W a ne 320 i nisam ja probao 4890, toliko lud nisam :D

Tesko da ce ti isporuciti 400w u full load-u, pre ce biti da je 320w i mislim da tu nema dileme :D

Nego da li si probao da podignes napon kao sto Uruk rece, eventulano da pokusas da je downclock-ujes. Moj drug je imao slican problem sa 9600 goldensample koja nije bila stabilna u Crysis-u a da joj on nije dizao klokove.Spustio je fabricki klok 10%-15% i problem je bio resen.

Poslednja izmena:
Probah danas kartu i na trecem kompu, i3 konfiguracija sa 600W Cooler Master napajanjem i naravno isto. Poste toga ubodemo njegovu GTS 250 i na njoj radi. Onda lepo odem u radnju i momci mi vrate lovu bez reci i ako ovo citaju zahvaljujem im. Sad samo imam problem sta da kupim :D, mada mislim da ce to biti MSI Hawk. Ne smem vise da eksperimentisem sa ATI-jem.

Sto se tice Crysis Warhead, 1.1 verzija nema zastitu za x64 exe tako da ne moze da bude do leka jer nije ni stavljen, a pritom ostaje i to da ista radi na 3 druge grafike koje sam probao.

@Villy - RA3 a ne RA2

Poslednja izmena:
Probah danas kartu i na trecem kompu, i3 konfiguracija sa 600W Cooler Master napajanjem i naravno isto. Poste toga ubodemo njegovu GTS 250 i na njoj radi. Onda lepo odem u radnju i momci mi vrate lovu bez reci i ako ovo citaju zahvaljujem im. Sad samo imam problem sta da kupim :D, mada mislim da ce to biti MSI Hawk. Ne smem vise da eksperimentisem sa ATI-jem.

Sto se tice Crysis Warhead, 1.1 verzija nema zastitu za x64 exe tako da ne moze da bude do leka jer nije ni stavljen, a pritom ostaje i to da ista radi na 3 druge grafike koje sam probao.

@Villy - RA3 a ne RA2

Ja sam danas isprobao dosta igara i sve radi , sem Crysis-a 1 (nemam Red alert trenutno).
Radi: AVP(full dx11 tesellation), Mafija 2, MOH novi, Dirt 2, CS 1.6, Star Craft2...i sve testove prolazi bez problema ( Vantage, Ungine Heaven, MSI kombustor....)
Znaci ubedjen sam da nije do graficke.
Mislim da si se malo zaleteo ali nema veze, svako ima svoj izbor.
Cekam nove drajvere, i mislim da nece da bude nikakvih problema.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno