Šta je novo?

Geohot trazi pomoc

zasto bi pisao pravilo da ne smes ubijati kada je to u svim drzavama zakonom zabranjeno? Sony pise zakone?

Sony ce na kraju da izduva za sve optuzbe ako postoji malo zdravog razuma u sudu a ima ga ... Pa ce se onda videti ko je glup, gehot ili sony sto pokusva da zabrani sta ce ko da radi sa kupljenim proizvodom.

Siguran sam da ce ga osloboditi ali svejedno, Sony vrsi strahovit pritisak na momka i plasi ostale time. Nije lako trpeti sve to ali sa tim znanjem za Geohota nema zime ;)

Na stranu da li ga podržavamo ili ne, lik nije normalan ako je trenutno prestao da prima donacije. Sada ima pažnju masa, a ona će da opada vremenom, kao i eventualne donacije koje će mu skoro sigurno biti potrebne. Bolje je da sada skupi šta može, a višak na kraju sudskog procesa da u dobrotvorne svrhe organizaciji po svom nahodjenju.

Pametan potez sto je prikinuo donacije, time je pokazao da ga pare ne zanimaju,nije pohlepan, vec samo onoliko koliko mu je potrebno za navedenu svrhu, a i samim cinom kad mu bude potrebno dobice donacije jos u vecem broju.

zasto bi pisao pravilo da ne smes ubijati kada je to u svim drzavama zakonom zabranjeno? Sony pise zakone?

Ti kao i vecina ovde verovatno nikada nisi citao "LICENSE AGREEMENT" pre potvrdivanja "I agree to Terms and Conditions" pa zato i mislite da moze da se radi sa uredjajem sta vam je volja...

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, sada ima dovoljno, ali ovi procesi mogu da se otegnu u nedogled. Sigurno će mu zatrebati još love, ali kada ponovo bude pokrenuo program doniranja, interesovanje mnjenja neće da bude toliko veliko kao sada. Sada je ovo svetska premijera, drugi put će da bude repriza, a one uvek prodju slabije primećene. Jednostavno smatram da, ako mu zafali u budućnosti sredstava za ovaj proces, neće moći da ih dobije dovoljno ovim putem. Mislim da je trebalo da ostavi donacije otvorene, a da pokaže da ga lova ne interesuje tako što bi eventualni višak na kraju procesa dao u dobrotvorne svrhe.

Poslednja izmena:
Ti kao i vecina ovde verovatno nikada nisi citao "LICENSE AGREEMENT" pre potvrdivanja "I agree to Terms and Conditions" pa zato i mislite da moze da se radi sa uredjajem sta vam je volja...

Cekaj, ti sada pricas o PSN-u?
Kakve to veze ima sa samom konzolom?

Cekaj, ti sada pricas o PSN-u?
Kakve to veze ima sa samom konzolom?

Ne, u pitanju je "SYSTEM SOFTWARE LICENSE AGREEMENT (Version 1.3) FOR THE PlayStation®3 SYSTEM"

Detaljnije:

2. RESTRICTIONS

You may not lease, rent, sublicense, publish, modify, adapt, or translate any portion of the System Software. To the fullest extent permitted by law, you may not reverse engineer, decompile, or disassemble any portion of the System Software, or create any derivative works, or otherwise attempt to create System Software source code from its object code. You may not (i) use any unauthorized, illegal, counterfeit, or modified hardware or software in connection with the System Software, including use of tools to bypass, disable, or circumvent any encryption, security, or authentication mechanism for the PS3TM system; (ii) violate any laws, regulations or statutes, or rights of SCE, its affiliated companies, or third parties in connection with your access to or use of the System Software, including the access, use, or distribution of any software or hardware that you know or should have known to be infringing or pirated; (iii) use any hardware or software to cause the System Software to accept or use unauthorized, illegal, or pirated software or hardware; (iv) obtain the System Software in any manner other than through SCE's authorized distribution methods; or (v) exploit the System Software in any manner other than to use it in your PS3TM system in accordance with the accompanying documentation and with authorized software or hardware, including use of the System Software to design, develop, update, or distribute unauthorized software or hardware for use in connection with the PS3TM system for any reason. Any violation of these restrictions will void the PS3TM system's warranty and affect your ability to obtain warranty services and repair services from SCE or its affiliated companies.

Pa da, ali gubljenje garancije nije osnova tog restrictions-a vec dodatna stvar koja se gubi preksajem bilo koje od gore navedenih...

Ajde ovako. Organizujem ja turnir u basketu i sitnim slovima napišem da je svima zabranjeno da me pobede i time mi ugroze eventualnu karijeru i naprave mi višemilionsku štetu jer Lejkersi neće mene da angažuju nego nekog crnca. Naravno neko me pobedi i ja ga tužim jer mi je izbio 87 miliona dolara iz džepa?

Ne možeš ti da kažeš "očigledno je da je omogućio pirateriju" i da to bude argument. Moraš to da dokažeš. Iako je to svima očigledno, ovde će ga jako verovatno spasiti birokratija, jer Sony ne može da dokaže da je njegov cilj bila piraterija, niti on može da dokaže da je njegov jedini cilj bio homebrew. Ali imaju ameri onu "beyond reasonable doubt", džaba ako neko nešto "zna", mora to na sudu da se dokaže.

A da se mora naći način da se onemogući varanje, potpuno se slažem. Takodje se slažem da treba naći način da se doživotno banuju oni koji kvare online iskustvo drugima, pa možda čak i oni koji su pokretali pirate, *** Sony je vlasnik PSN-a, ima pravo da onemogući pristup svakom ko ne poštuje njihova pravila. Ali oni će da banuju sve redom samo zato što im je tako lakše, u to sam siguran.

EDIT: Ne može Sony da kontroliše šta čovek radi u svojoj kući sa svojom imovinom. Ako je po nekom američkom zakonu zabranjeno objavljivanje ovakvog koda, onda će Geohot biti optužen i osudjen. Ali verovatno nema u zakonu ništa tako, pa se onda tumači najsrodniji zakon ili čak ustav.

@Ranko_SD

Ako si tako siguran, napiši mi koji je zakon Geohot prekršio, ili koji član njihovog ustava ili štagod. (Ne kažem da ne postoji, nego ne znam, ali ako ovako kažeš deluje kao da znaš za šta mogu da ga terete pa te molim da podeliš sa nama)

Poslednja izmena:
Ako ponovo otvori uplate, saljem mu i ja. Njegov rad mi je ustedeo mnogo vise od tih $5.

sad bas trazim LICENSE AGREEMENT od moje graficka kartice i ne mogu da nadjem :p

Poslednja izmena:
@Ranko_SD

Ako si tako siguran, napiši mi koji je zakon Geohot prekršio, ili koji član njihovog ustava ili štagod. (Ne kažem da ne postoji, nego ne znam, ali ako ovako kažeš deluje kao da znaš za šta mogu da ga terete pa te molim da podeliš sa nama)

Na moju zalost nisam advokat i ne zivim u Americi :D tako da ne znam po kojim optuznicama ga tacno gone...

Tu je sud da odluci da'l je i sta je tacno prekrsio, a to ko ce da "pobedi" u ovom duelu mi je sve jedno, samo mi je interesantna cela ova stvar...

Ma nema sta sud da utvrdjuje, utvrdio je zdrav razum sta je ispravno. Cak i da ga osude zna se sta je pravedno, a sta nije. Meni jedino nisu jasni ljudi koje je Sony ubedio u ovu njihovu tiraniju (umesto Sony mozete citati i Microsoft, Apple, sta god). Prodali su proizvod, cao zdravo, nije vise u njihovom vlasnistvu, s njim mogu da radim sta god hocu.

Поента је да је омогућио пиратерију својим поступцима. Радите ви шта хоћете са својим конзолама, али пиратерија је кажњива по закону.:p

Prodali su proizvod, cao zdravo, nije vise u njihovom vlasnistvu, s njim mogu da radim sta god hocu.
Evo ga jos jedan...

Morate da ukapirate jednu stvar, sa hardware-om mozete da radite sta hocete, igrajte fudbal, lansirajte rakete i slicno ali sa software-om ne mozete jer software NIJE VAS, software je njihov i ti si licenciran za njegovo koriscenje od strane njih tako sto si prihvatio agreement, PS3 nije samo hardware vec i software koji ti ne posedujes, ako ti se ne dopada software nemoj da ga prihvatis vec napravi svoj od nule pa radi sa njim sta hoces...

Vise o EULA-i ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Software_license_agreement

Stos je u tome sto ako advokati iz Sony-a izgube oni nece da stanu vec ce neprestano da pokusavaju sve dok ne budu dobili slucaj, a po onome sto sam do sada video sve je na Sony-jevoj strani...

Поента је да је омогућио пиратерију својим поступцима. Радите ви шта хоћете са својим конзолама, али пиратерија је кажњива по закону.:p

Ja mislim da nije omogućio pirateriju. Možda je omogućio nekome da omogući pirateriju, ali to je druga stvar.

Aj zamislimo ovu situaciju (teorijski moguću): Napravi EI Niš "Igroid", i ja ga kupim. Za njega postoje super igre, mogu da se gledaju filmovi na EI Niš televizorima, pri tom imaju neverovatno moćan hardver, a desi se da ja umem da ga isprogramiram da radi nešto što meni odgovara, recimo da računa potencijalne putanje asteroida. I mene baš briga za garanciju, ja želim da SVOJ hardver koristim na način koji meni odgovara. Moram da instaliram moj software koji nije EI Niš signed. I ja uradim 5 random stvari i uspem da ga jailbreak-ujem. Zapamtim kako se to radi. Onda, znajući koliko je hardver moćan i koliko bi koristio i drugim ljudima, rešim da im kažem kako i oni mogu da instaliraju homebrew. E sad, ako neko drugi uspe da krekuje igre i da ih igra ne plaćajući developerima, da li sam kriv?

Koliko godina treba da idem u zatvor?

1) EULA nije pravno vazeci dokument na sudu.
2) EULA se u ovom slucaju koristila da se nadleznost prenese na sud u Kaliforniji, sto je Sonyu uspelo.
3) Ono sto je on uradio (objavio PS3 masterkeys) je nelegalno prema odredjenim americkim zakonima (cini mi se i DMCA, izmedju ostalih).

Sta ovde nije jasno?

Evo ga jos jedan...

Morate da ukapirate jednu stvar, sa hardware-om mozete da radite sta hocete, igrajte fudbal, lansirajte rakete i slicno ali sa software-om ne mozete jer software NIJE VAS, software je njihov i ti si licenciran za njegovo koriscenje od strane njih tako sto si prihvatio agreement, PS3 nije samo hardware vec i software koji ti ne posedujes, ako ti se ne dopada software nemoj da ga prihvatis vec napravi svoj od nule pa radi sa njim sta hoces...

Vise o EULA-i ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Software_license_agreement

Stos je u tome sto ako advokati iz Sony-a izgube oni nece da stanu vec ce neprestano da pokusavaju sve dok ne budu dobili slucaj, a po onome sto sam do sada video sve je na Sony-jevoj strani...
Ono za šta bih im se na nayeb'o majke je činjenica da ti prvo platiš PS3 (ili bilo koji sličan proizvod), odneseš ga kući kao svoje vlasništvo, osposobiš za rad, upališ i tek onda te saznaš uslove korišćenja softvera (u ovom slučaju efektivno i hardvera) na koje moraš da pristaneš kako bi mogao da koristiš svoje vlasništvo. Dakle, ne pre kupovine, nego tek posle. Zapravo je isto tako i kad npr. kupiš Windows ili Adobe DVD. Dao si keš, a onda ti postave uslove. Da ne spominjemo kasnije uklanjanje reklamiranih mogućnosti i menjanje uslova korišćenja godinama posle kupovine. Da nećeš možda da vratiš PS3 nazad u radnju i oni ga uredno prime kad im kažeš da ne pristaješ na nove uslove korišćenja?

Poslednja izmena:
3) Ono sto je on uradio (objavio PS3 masterkeys) je nelegalno prema odredjenim americkim zakonima (cini mi se i DMCA, izmedju ostalih)

U tom slučaju, praktično nema čemu da se nada, ako postoji zakon koji je prekršio, kod amera nema zezanja sa time. Može samo da digne što veću buku oko toga i da proba da se nagodi.

Ali ne verujem da postoji zakon koji kaže da je nelegalno "objaviti PS3 masterkeys", e tu će biti zapetljano oko tumačenja zakona i ustava.

Geohot je sigurno izgubio, bez obzira na broj advokata koje unajmi. :)

Ajde ovako. Organizujem ja turnir u basketu i sitnim slovima napišem da je svima zabranjeno da me pobede i time mi ugroze eventualnu karijeru i naprave mi višemilionsku štetu jer Lejkersi neće mene da angažuju nego nekog crnca. Naravno neko me pobedi i ja ga tužim jer mi je izbio 87 miliona dolara iz džepa?

Upravo je obrnuto, Geohot treba da dokaze da on "nije imao nameru" da omoguci pirateriju, jer chinjenica je da je on to uradio, i to bi se naravno chisto i jednostavno moglo dokazati kada bi ziveli u svetu gde se tumachenja i izvrtanja takvih stvari ne bi nazivala podvigom (advokata). Potpuno je drugo to shta ce na sudu oni uraditi, ali Geohotov "poziv u pomoc" govori da on vishe nije kul kao shto je bio pre samo 10 dana...

Ne možeš ti da kažeš "očigledno je da je omogućio pirateriju" i da to bude argument. Moraš to da dokažeš. Iako je to svima očigledno, ovde će ga jako verovatno spasiti birokratija, jer Sony ne može da dokaže da je njegov cilj bila piraterija, niti on može da dokaže da je njegov jedini cilj bio homebrew. Ali imaju ameri onu "beyond reasonable doubt", džaba ako neko nešto "zna", mora to na sudu da se dokaže.

Upravo to rekoh, samo mi se sve nekako chini da ce Sony lakshe dokazati da "pola sveta" igra piratske igre nego shto ce Geohot da dokaze da "nije ni razmishljao o pirateriji", i ja mislim da niko zivi ne veruje u to, ukljuchujuci i njega samog. Covek je standardni americhki showman, i sve to radi zbog popularnosti, ali se malo preracunao i otishao predaleko...

EDIT: Ne može Sony da kontroliše šta čovek radi u svojoj kući sa svojom imovinom. Ako je po nekom američkom zakonu zabranjeno objavljivanje ovakvog koda, onda će Geohot biti optužen i osudjen. Ali verovatno nema u zakonu ništa tako, pa se onda tumači najsrodniji zakon ili čak ustav.

To nikad nije bio problem, vec je problem shto je on to podelio sa svetom. Da je u "tami" svoje sobe omogucio i uradio sa PS3 shta je hteo, niko to ne bi ni znao, niti bi bilo nekakvih problema, ali on je morao da se eksponira jer mu je to ochigledno fetish.

Poslednja izmena:
Ti i dalje nisi ukapirao da oni njega ne tuze za jailbreak? Samo salji te donacije, provereno ce poboljsati njegovu poziciju. :D

Ono za šta bih im se na nayeb'o majke je činjenica da ti prvo platiš PS3 (ili bilo koji sličan proizvod), odneseš ga kući kao svoje vlasništvo, osposobiš za rad, upališ i tek onda te saznaš uslove korišćenja softvera (u ovom slučaju efektivno i hardvera) na koje moraš da pristaneš kako bi mogao da koristiš svoje vlasništvo. Dakle, ne pre kupovine, nego tek posle. Zapravo je isto tako i kad npr. kupiš Windows ili Adobe DVD. Dao si keš, a onda ti postave uslove. Da ne spominjemo kasnije uklanjanje reklamiranih mogućnosti i menjanje uslova korišćenja godinama posle kupovine. Da nećeš možda da vratiš PS3 nazad u radnju i oni ga uredno prime kad im kažeš da ne pristaješ na nove uslove korišćenja?

Pa to nije nikakav problem, iskreno, za koju funkciju si ti ostao uskracen posto si prihvatio agreement? Nisi ostao uskracen uopste, mozes da radis sve ono sto si nameravao da radis pre nego sto si kupio konzolu, uredjaj, program ili sl.

Kroz taj agreement Sony jednostavno hoce da kaze: "Slusaj, ulozili smo veliki trud, nekoliko hiljada sati i par miliona dolara u izradu ovog softvera i prema tome ne smes da se za*ebavas sa njim vec moras da ga koristis za ono za sta je namenjen..."

lol :) A sta moze da bude u tim uslovima koriscenja sto tebi ne odgovara i sto ce te naknadno iznervirati? :D Pirati? Kao kupio si konzolu ubedjen da su pirati legalni, i onda kad si je prikljucio i saznao da nisu, ti ces besan da je vratis u prodavnicu? :)

uostalom ako ti se ne svidjaju uslovi uvek mozes da vratis konzolu i da dobijes pare nazad...

Baš ste vickasti, upiških se u gaćice od kikotanja.

Kapiram da je ovo većini čudno jer smo naviknuti na ovakvu praksu od praveka, ali razmislite malo. Niko se ne bavi ovim jer ih bole ona stvar, a i niko neće protiv velikih igrača, što ne znači da je ta praksa ispravna.

Platiš nešto. Pilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora treba da odmah budeš upoznat sa svim uslovima korišćenja plaćenog. U ovakvim slučajevima nisi. Jednostavno ti niko ne kaže do koje mere i kako možeš da koristiš kopiju softvera koju pazariš, nego možeš da ih saznaš tek kad si dao keš. Na stranu to šta si naumio da radiš sa kupljenim, ovo je u odredjenoj meri iznuda, a taoci su plaćeni iznos i tvoje vreme.

Naravno da možeš da vratiš nazad ako nije prošlo mnogo od kupovine, ali šta se dešava kad izmene uslove korišćenja posle dugo vremena? Čak iako piše u prvobitnoj EULA da uslovi korišćenja mogu da se promene, zašto onda traže izričit pristanak korisnika pri svakoj toj promeni?

Ovo je sve u domenu čiste teorije, ali se sud neretko i bavi čistim teoretskim tumačenjem zakona.

Uostalom, zašto prilikom instalacije manjih programa, a pre kupovine istih piše prvo EULA? Sigurno ne samo da bi imali jedno više "next" kliktanje.

Ontopic: GH je genije za kod, budala za život.

Poslednja izmena:
Uostalom, zašto prilikom instalacije manjih programa, a pre kupovine istih piše prvo EULA? Sigurno ne samo da bi imali jedno više "next" kliktanje.

Samo što EULA mora biti u skladu sa lokalnim zakonom, neke stavke koje nisu u skladu sa zakonom, su ne važeće, pošto se ne mogu primeniti...

Vrh Dno