Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Ljudi koji daju pare za hardver imaće i za dodatne aktivnosti tipa letovanje, zimovanje... Ne kupuje 3070, 3080, 6800 i 6800xt ljudi koji će zadnji dinar dati na hardver i posle toga biti na hlebu i vodi.

Imam ortaka koji živi u švici i konzole/kompjuteri ga nikada nisu zanimali, televiziju gotovo da nije gledao, baš kao i njegovo društvo. Putovao po svetuu, letovao na Sejšelima i Mikonosu, išao na festivale i koncerte, radio milion drugih stvari, a sada, zbohg situacije je prinuđen da vrklja PS5, kupio je čudovište od kompa, a televizor od najmanje 50 inča nema samo u WC-u.

Nekako uvek njega uzmem za primer. Da se sad sve normalizuje, ne bi prišao ni jednoj od stvari koju je kupio u zadnjih godinu dana.

^ sve zavisi od osobe do osobe. Tvoj kolega uživa u putovanju, koncertima... Ali zbog situacije u svetu kupuje PS5 da ubije dosadu. Dok sam ja osoba koja mnogo putuje i obilazi svet ali opet dajem i na hardver. Nemaju svi isto razmišljanje što je i dobra stvar.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Ne znam dal je bila vest, al evo 3060 12GB ce se zvati 3060 Ultra.
12GB 192bit memorije na 3060 vs 8BG 256bit memorije i vise SP kod 3060Ti ce, bar u ASUS TUF slucaju, kostati celih $10 manje (3060Ti ASUS TUF MSRP $459, 3060 Ultra ASUS TUF MSRP $449).

Buhahaha, pa ovo k'o Monti Pajton :)

Sta ce kartici kao sto je 3060 12gb, ne vidim razlog da ovo rade ako im prodaja ide dobro i ne mogu da naprave dovoljno kartica.
Samo pucaju sebi u nogu jer ljudi koji su kupili 3080 imaju 10gb i nvidija je rekla da je to dovoljno i sta sad.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Sta ce kartici kao sto je 3060 12gb, ne vidim razlog da ovo rade ako im prodaja ide dobro i ne mogu da naprave dovoljno kartica.
Samo pucaju sebi u nogu jer ljudi koji su kupili 3080 imaju 10gb i nvidija je rekla da je to dovoljno i sta sad.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

DNN modeli. Memorije treba. Nije sve u igricama.

^ sve zavisi od osobe do osobe. Tvoj kolega uživa u putovanju, koncertima... Ali zbog situacije u svetu kupuje PS5 da ubije dosadu. Dok sam ja osoba koja mnogo putuje i obilazi svet ali opet dajem i na hardver. Nemaju svi isto razmišljanje što je i dobra stvar.

Naravno da je dobra stvar, ali ti si čovek kojeg hardver i uopšte tehnologija zanima. Taj moj ortak i njegovo društvo tamo nisu davali pišljivog boba na igre, kompjutere i konzole, a sad su svi primorani da na taj način ubijaju vreme. I svi kupuju hardver kojeg ne bi ni u ludilu da nije Korone i lokdauna. A znaš KOLIKO takvih ima na zapadu???

MOJE LIČNO MIŠLJENJE (stavljam velika slova jer to ne znači da sam u pravu, već da ja samo tako mislim) je da je to glavni razlog ovih nestašica i visokih cena i da čim na proleće popuste restriktivne mere, eto cena nadole. Evo, švabe se već uveliko gužvaju na zimovalištima, polako počinje da puca mentalni sklop zabrana.

A još jedna stvar zbog koje verujem da će biti tako jeste da je potpuno suludo da čitava konzola košta upola manje od jedne grafičke karte srednje kategorije. Da sad mogu da uzmem PS 5 za 500€ znaš kad bi mi palo na pamet da kupim 6800 za 1000 (koliko košta kod nas) iako mrzim konzole??

Konzole se prave sa gubitkom, gubitak se pokrije (i zaradi se) od procenta na prodate igae. Ali svakako su cene napucane nenormalno.

Naravno da je dobra stvar, ali ti si čovek kojeg hardver i uopšte tehnologija zanima. Taj moj ortak i njegovo društvo tamo nisu davali pišljivog boba na igre, kompjutere i konzole, a sad su svi primorani da na taj način ubijaju vreme. I svi kupuju hardver kojeg ne bi ni u ludilu da nije Korone i lokdauna. A znaš KOLIKO takvih ima na zapadu???

MOJE LIČNO MIŠLJENJE (stavljam velika slova jer to ne znači da sam u pravu, već da ja samo tako mislim) je da je to glavni razlog ovih nestašica i visokih cena i da čim na proleće popuste restriktivne mere, eto cena nadole. Evo, švabe se već uveliko gužvaju na zimovalištima, polako počinje da puca mentalni sklop zabrana.

A još jedna stvar zbog koje verujem da će biti tako jeste da je potpuno suludo da čitava konzola košta upola manje od jedne grafičke karte srednje kategorije. Da sad mogu da uzmem PS 5 za 500€ znaš kad bi mi palo na pamet da kupim 6800 za 1000 (koliko košta kod nas) iako mrzim konzole??
Slažem se da je za vreme pandemije skočila prodaja hardvera(SP5, xbox, PC...) a takođe i igrica. Što se tiče pada cena mislim da će pad biti mali, posebno oko PC dok kod konzola će cene doći na normalu pošto ove cene od 1000€ su preprodavci. U svakom slučaju ćemo videti do leta da li će biti promena oko pandemije a sa tim i cena.

Potraznja za hw je uvek bila velika u Nemackoj pa jos dodas extra povoljne uslove za kupovinu pa sada korona gde ljudi koji su davali hiljade evara na family putovanja na npr Majorku sede kuci...
Ja nemam ni jednog starijeg kolegu koji nije obisao svet i kao sto kolega kaze sada razvaljuju sa kupovinom tehnike koju inace nikada ne bi uzeli. Kada me kolega od 58 god pita koji cpu i gpu da uzme a pc nikada nije imao...
Dok ne prodje ovo ludilo sa koronom, nece nam svanuti...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Slažem se da je za vreme pandemije skočila prodaja hardvera(SP5, xbox, PC...) a takođe i igrica. Što se tiče pada cena mislim da će pad biti mali, posebno oko PC dok kod konzola će cene doći na normalu pošto ove cene od 1000€ su preprodavci. U svakom slučaju ćemo videti do leta da li će biti promena oko pandemije a sa tim i cena.

Nije skocila nego se ucetvorostrucila. Porast cena je neminovan.

@DukeLander, @Erik011 u pravu ste što se tiče cena i da ljudi iz dosade uzimaju sve za gaming zbog trenutne situacije što prodavci maksimalno koriste, ali ipak mislim da cene barem kod nas neće ići mnogo dole. Nadam se da ste u pravu jer polovinom godine bih menjao ploču, CPU i memoriju pa bi mi išlo u prilog normalizacije cena.

...al evo 3060 12GB ce se zvati 3060 Ultra.
12GB 192bit memorije na 3060 vs 8BG 256bit memorije i vise SP kod 3060Ti ce, bar u ASUS TUF slucaju, kostati celih $10 manje (3060Ti ASUS TUF MSRP $459, 3060 Ultra ASUS TUF MSRP $449).
koliko li će onda da zacene 3050 i 3050 Ti? :shock::sceptic: ne bi me čudilo da se pojavi 3060 8GB ali slabiji klok

Poslednja izmena:
Po ovim cenama sto se mene tice moze da se pojavljuje i dvoglavi arapin, necu kupovati :)

Ja sam narucio rtx 3070 po ceni od 649 chf 23.12.2020 god. sad je u istoj radnji 799 chf... sta reci....

Ja sam narucio rtx 3070 po ceni od 649 chf 23.12.2020 god. sad je u istoj radnji 799 chf... sta reci....

pojedini prodavci vec su naduvali cene oko 1000 chf za 3070 tipa Phantom GS / FTW3 :d

Poslednja izmena:
^
Dobro je, Manli i Inno 3070 mogu da se nadju za ~735e, ostatak krece od 780e pa do 960e (3070 strix)
U MM (at) sledece nedelje stize nova tura grafi, Zotac 3080 trinity OC 849e deluje ok Iako je mozda jedna od losijih kartica, sa dodatom garancijom nakon registracije mozda i nije toliko losa opcija.

Za te pare bih je uzeo :D....

Inace ako neko bude prodavao EVGA XC3 varijantu 3080-ke, ja sam zainteresovan :)
Moze i Zotac Trinity u principu, kao i bilo koja Palit/Gainward/PNY.

Pojavila se 3 modela TUF-a u domacoj radnji za 950-1050e. I dalje mije to skupo, al ko zna, mozda cu se na leto sa tugom secati kako je 3080 u januaru bio "tako jeftin". :D

U svakom slucaju je skupo tako da nema za cim da se zali bio to Januar ili kraj 2021.

Pojavila se 3 modela TUF-a u domacoj radnji za 950-1050e. I dalje mije to skupo, al ko zna, mozda cu se na leto sa tugom secati kako je 3080 u januaru bio "tako jeftin". :D

Eh da ima neka referentnim PCB-om za taj novac, odmah bih uzeo :D

Izgleda se za nijansu popravlja stanje sa kartama, moze se naci po neki model.
Malopre me dobavljac obavestio da ima Asus Tuf gaming 3060ti na stanju.

Valjda ce u februaru da se normalizuje situacija, da ne bude daj sta das, sta god ima na stanju, vec da moze i da se odabere model.

Izgleda se za nijansu popravlja stanje sa kartama, moze se naci po neki model.
Malopre me dobavljac obavestio da ima Asus Tuf gaming 3060ti na stanju.

Valjda ce u februaru da se normalizuje situacija, da ne bude daj sta das, sta god ima na stanju, vec da moze i da se odabere model.

Generalno je isto stanje, dolazi tek 10% vise kartica nego sto je dolazilo.
A potraznja je nesto manja, pa se karrice duze zadrzavaju na lageru.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Nema nigde nista na stanju to sto se danas pojavili sve je otislo... Cene su iste kao sto su bile kada su se karte pojave kod nas u prodaji, i ostace okvirno iste. Jedino je doboro sto se pojavljuju ovi bolji modeli GIGABYTE AORUS Xtreme, MSI Suprim, EVGA FTW3 Ultra sa "normalnom" cenom oko 1000e.

*******i ti gledas samo 3080 i 3090 :)
Mozda nisi video, ali postoje i slabije karte, pratimo i njih

Nema nista ni slabije :p Evo neka se pohvali neko ko sutra kupi nesto slabije, a da danas nije rezervisao... Iz uvoza je sa stanja sve nestalo ekspresno, verovatno bez razloga :p
Cene su kod nas, i kod nasih maloprodaja normalne u odnosu na everopu, pa cak o kod gigawina :d

Nazad
Vrh Dno