Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

MM u AT vidim da nudi Zotac Trinity 3080 za 849e (doduse vec otislo), sto je vec 120e preko launch cene kada se pojavila na amazonu(de).
Gainward 3060ti isto kod njih 569e.

A gde su tu malo bolji Asus (TUF) ili MSI modeli, odnosno top of the line ponude (kao Strix) sa cenama...

Prakticno ostajemo na istim cenama prethodne Turing generacije, ako ne i vecim, sto im je i bio cilj. Pritom ih AMD prati u stopu
A ako ljudi stvarno kupuju po istim, sta dalje da pricamo... Ne verujem da ce biti ikakvog pada cena, cak ni na leto ako ljudi nastave da grabe a OEM-ovi u svakom slucaju mogu na kasicicu da nude tokom cele godine.

Izgovori sa nestasicom deluju smesni. PS5 konzole (iako AMD-u prioritet za stancovanje) su daleko lakse mogle da se nabave, barem u EU i to kroz pre-order kod vecih lanaca (Gamestop i MM) i to po normalnim msrp launch cenama.
Zen3 procesori takodje vec mogu da se nadju, doduse po 50-100e vecoj msrp ceni, u zavisnosti od modela...

Poslednja izmena:
^ to si u pravu, cene neće ići dole kao ni kod prethodne generacije. Jednostavno niko ne želi da odustane od zarade.

Čak samo da malo utihne frka oko korone kad ljudi shvate da za hiljadu evra mogu da se lepo provedu negde umesto da troše na neki 3070... Koji ih pre korone nije ni zanimao.

Mislim da ce za ovih godinu - dve mnogo ljudi da se navuce na gaming (PC ili konzole), pa ce biti bas suprotno.
I generalno gaming u celom svetu iz godine u godinu ide sve vise u mainstream, i logicno zbog novih klinaca koji ne ispustaju telefone, a posle samo prelaze na konzole ili PC.
Ali korona je i kod mnogih starijih sada razvila afinitete ka tome..

Jedini nacin da se spuste cene je da ulete i druge kompanije na trziste. Mada deluje da je to skoro pa nemoguce.
Ili cekati kao i posle onog prvog pada kriptovaluta kada su se masovno rasprodavale graficke koje su kopale... mozda ce se tako nesto desiti u nekom trenutku u 2021 pa opet dobijemo turu polovnih jeftinijih kartica..

To je to, koronu je napravila i pustila pc-gaming industrija :d....

Mislim da ce za ovih godinu - dve mnogo ljudi da se navuce na gaming (PC ili konzole), pa ce biti bas suprotno.
I generalno gaming u celom svetu iz godine u godinu ide sve vise u mainstream, i logicno zbog novih klinaca koji ne ispustaju telefone, a posle samo prelaze na konzole ili PC.
Ali korona je i kod mnogih starijih sada razvila afinitete ka tome..

Teško.. da bi prešli na konzole morali da ostave telefon sa strane a to ne biva., te dve potrošačke grupe su bar za sada, na suprotnim stranama.
Mobilni gejmeri slabo znaju o novom hadveru tako da njih visoke cene RTX serije nešto i ne dotiču.

Čak samo da malo utihne frka oko korone kad ljudi shvate da za hiljadu evra mogu da se lepo provedu negde umesto da troše na neki 3070... Koji ih pre korone nije ni zanimao.
Ljudi koji daju pare za hardver imaće i za dodatne aktivnosti tipa letovanje, zimovanje... Ne kupuje 3070, 3080, 6800 i 6800xt ljudi koji će zadnji dinar dati na hardver i posle toga biti na hlebu i vodi.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Poslednja izmena:
^
Ima i toga ali retko... Recimo nekad sam umeo bukvlano zadnje pare da dam jos da se uzajmim za neku Voodoo kartu, ne secam se vise ni koju, al tada sam bio klinac... Par godina kasnje imao sam svoju igraonicu otvorijo je iz hira da imam uvek mesto gde da se igram, parama od svercovanja benzina i cigara :d

^ generalno gledajući ko uzme grafičku od 1000+ € ima barem još 2000 u ostatku PC konfiguracije. Ako nema da ode na more za 500€ u apartmane onda ima totalno drugačije razmišljanja od mene.

i zbog tog ekrana kosta skoro kao 3080? :D

ne samo zbog toga :) pročitaj test (2. strana), dobro je napisano. ne bi me čudilo da je autor između redova napisao:
pukneš silne pare da bi u nekoj šupi, koja se ne može zatvoriti, igrao igre bez brige jer grafička odbija muve dok na svom ekranu prikazuje neke podatke poput temperature ili broja obrtaja ventilatora

DYd0ZLo.png

f2i0Vop.png

rMfVTiI.png

LET THE GAMING BEGIN!

Doneo bata iz amerike :) Kostala me 400$ (329 evra) , prosvercovao avionom u ranac bez kutije :D

Onaj prodavac iz bestbuy-a rekao je mom bratu kada je preuzeo graficku "You are a lucky man" I ponudio mu 800$ za nju ali ipak ga odbio i doneo mi je :) Kaze taj prodavac da i on pokusao da kupi klikcao buy i nije uspeo kao ja :D

Poslednja izmena:
Bravo ti ga :d! Od svih 3060Ti ova mi se najvise i svidja, minimalizam u dizajnu i male dimenzije a lepo radi. Jedino taj 12pin sto je unakazi, glat je mogao 8pin da ide.

800 dolara nudio amer za 3060ti? Au bre.pa dakle zaista nikad nece biti jeftinijih grafika izgleda :)

Ma oce kako nece, sve sto se ovih godina desava ukazuj na to da oce, samo treba jos malo da se saceka :d

Poslednja izmena:
Jos samo malo jos samo malo,do 4000 serije a onda ce cene pasti kao i 2000 seriji

Upravo sam porucio MSI RTX 3060 Ti VENTUS 3X OC.
Samo za taj model sam nasao kod jednog dobavljaca da su hteli da prime rezervaciju, valjda ce se pokazati OK.
Krajnje vreme je doslo da menjam moju RX480 (mada sluzila me je za sve pare, fantasticna karta). I dalje je tata-mata za 1080p ali za vece rezolucije je moralo nesto jace.
Izacice me 4300 NOK (oko 410e).

Svakodnevno listam oglase i nema 3080ke ispod nekih 1000€... Ko je u DE neka provjeri Kleinanzeigen, tamo ima dosta ponuda za 3080ku i ostale ali ne znam sad koliko su pouzdani iako mi dosta tih prodavaca izgleda totalno legit.

Ne pratis na casu...
Vec je bila vest pre mesec dana i najava da ce poskupeti napajanja (ujedno i mobo, monitori, pa i graficke) jer su poskupele i osnovne sirovine/delovi za proizvodnju...

I onda pogledas trziste i vidis da je sve planulo i plane cim izbace u prodaju, nezavisno od cene ljudi kupuju...
Pokusavam preko kolege (firme) da nabavim Dell S2721dgf i prakticno 2 meseca unapred cekam na isporuku jer je bila opsta pomama za istim kada su na kratko dali promo popust.

Sa druge strane recimo 3 osobe koje su nabavile PS5 kod vecih lanaca u AT kao pre-order, po normalnim msrp launch cenama i to sada za praznike...
Cak mi rekose da su pitali za dalje stanje i receno im je da ce dobijati u turama narednih meseci - jeste pomama ali moze da se nabavi po normalnim cenama uz malo cekanja.
Imas vesti da je Sony prodao ~3.5mil konzola i planiraju da prodaju jos oko 15-18mil u 2021.

Cak se i procesori (Zen3) pojavljuju sve vise, doduse po 50-100e vecem msrp-u... I onda ne mogu dovoljno grafickih i drugih komponenti da isporuce, how yes no.
Nego im odgovara takva naracija i "cistka" svega sto izbace na trziste po vecoj marzi dokle god ljudi kupuju... Vestacko stvaranje nestasice tj povecane potraznje.
Da, stoji da je pandemija ucinila svoje po pitanju logistike ali su i OEM-ovi odlucili da dodatno iskoriste situaciju.

Poslednja izmena:
Ti ne bi iskoristio?
Ljudi su cudo.
Evo ti sada Nemacka. Najavili pred novaka poskupljenje eko takse na gorivo od 7c. Pomama na pumpama, svi tankovali sleperima izgleda, skoro nestasica bila, rezultat je da je benzin sa 1.20 skocio i do 1.55.
Wc papir/brasno primer zvuci poznato?
Trziste uvek pokazuje stanje kupca a ne prodavca.

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Trziste uvek pokazuje stanje kupca a ne prodavca

To je bas tako... Ovako nesto kao sa hardverom u trgovini gde ima prostora za monopol to se uvek radi, opipava se puls trzista i na osnovu toga pravi se procena kako bi sa sa sto manje ulaganja napravio sto veci profiti... Konkretno, cena sa karticama koje su tema diskusije dovedena je na nivo da se manjom proizvodnjom napravi veci profit nego nizom cenom a masovnom proizvodnjom sto je i na duze staze dobar potez jer ostaje manje polovnih karti na trzistu, tako da isto to mogu da ponavljaju sve dok trziste, stanje kupca ne pokaze drugacije. Nesto ne vidim po oglasima neku masovnu ponudu tih karti iz rudnika, a trebalo bi da bude jer mnogo se prica o tome... Rudarenje je samo jedan od izgovora da cene idu gore, kao i mnoge druge teme koje plasiraju kako bi se izgubila svaka nada da ce cene pasti, mislim to je vec odradjen pre par godina kako bi videli kakvo je stanje kupca, a stanje je takvo da mogu 3080 da prodaju za 900~1400e a 3090 za 2000~3000e.
Tako da nemojte da se nadate znacajno nizim cenama, nesto da cekate, i to sto bude nize to ce da bude retko i povremeno, na mele kolicine... Izmedju ostalog zato je meni ova tema vezano za cene totalno nezanimljiva.

Meni je cudno da neki prosek za 3080 nije 1500e sobzirom na okolnosti, korona u vazduhu znaci vise ljudi u kuci, znaci vise sedenja za racunarom, znaci trosi se ustedjevina na hardver... Polazim od sebe, mada kod mene postoje i dodatne okolnosti zasto sam 24/7 u kuci, ali te okolnosti dovele su do toga da navucem gomilu novog hardver, M2, CPU, RAM, GPU itd.

Poslednja izmena:
Skočio eth na 1000, kakve niže cene [emoji28]

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Cak se i procesori (Zen3) pojavljuju sve vise, doduse po 50-100e vecem msrp-u... I onda ne mogu dovoljno grafickih i drugih komponenti da isporuce, how yes no.
Nego im odgovara takva naracija i "cistka" svega sto izbace na trziste po vecoj marzi dokle god ljudi kupuju... Vestacko stvaranje nestasice tj povecane potraznje.
Da, stoji da je pandemija ucinila svoje po pitanju logistike ali su i OEM-ovi odlucili da dodatno iskoriste situaciju.

TSMC pravi tri najpopularnije stvari: grafičke čipove za PS5, Big Navi, i Zen3.
Sa takvim stanjem na tržištu jedino Samsung/Nvidia i Intel mogu nešto da preokrenu, a do tada plaćaj :smash:

I Intel planira da outsourcuje proizvodnju dolazecih cipova, a koliko sam u toku i Nv-u treba jedan deo kod TSMC da izradjuje od ovih novih "Ti" i "super" modela.

Stigla je nova zverka u mojoj igraonici :d Uskoro prikaz kako radi u poredjenju sa 3080...

Prilozi

• 3090 MSI suprim & 3080 ASUS TUF.jpg
    3090 MSI suprim & 3080 ASUS TUF.jpg
    217.9 KB · Pregleda: 170
  • 3090 MSI suprim & 3080 ASUS TUF_1.jpg
    3090 MSI suprim & 3080 ASUS TUF_1.jpg
    369.6 KB · Pregleda: 121
ne znam da li smem ovde da pitam pa se izvinjavam ako ne smem -da li negde u bgd ima 3080 sa domacom garancijom da se kupi? ili nema na stanju?

^ može sigurno da se nađe, samo moraš češće da pozoveš prodavnice. Ja sam tako kupio dve 3080. Koliko vidim ima u M......r MSI trio 3080, aorus na stanju.

Poslednja izmena:
Vrh Dno