Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Napomena ko juri 3080,da se ne oslanja na sajtove vec mora da se zovu radnje..bzvze al tako je

Koliko je bolja 3080 od 2080ti jel bi se isplatio prelazak?

Ako igras na 4k, isplati se.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

https://youtu.be/UFAfOqTzc18
Rezultati su dobri za MSRP. Ponovljene špekulacije o tome da je nVidia veštački izazvala nestašicu kako bi cene porasle iznad MSRP-a kao i razočarenje što teortetsko ubrzanje raytracing i tensor jezgara ne donose unapređenje u realnom radu.

@zechs, zelene cene su dobre, uzevši u obzir nastalu pometnju. 3080 za manje od 1.000€ (kod nas, ne kod "Mađara")

Jedino moram prizanti da mi mnogo lepse izgledaju FE verzije karata :D

za 500$ ok kartica, nista vise od toga mada ni konkurencija nece nista bolje ponuditi koliko para toliko muzike.

Svakako ako gledamo u odnosu na cijenu/performanse RTX 3090 onda je ovo super kartica.

Još kad bi se mogla kupiti za 500$ plus porez, nego neće osnovnog modela biti ni za 550-600€.

Cene sve vise deluju da se vracaju na prethodne iz Turing generacije...
Uzeci u obzir kako je trziste poremeceno, verovatno ce AMD-ova ponuda biti nesto jeftinija na kraju ali ne bas toliko pristupacna koliko smo ocekivali...

Zanimljivo...

Još samo da je zaista 500$...

Poslednja izmena:
3070 ima mnogo bolje karakteriste od 3080/3090.
Praktično RTX 2080 Ti perfromanse uz dosta nižu potrošnju.

Po TPU potrošnja je na nivou 5700 XT uz 50% bolje performanse u 4K:

power-gaming-average.png
relative-performance_3840-2160.png

Samim tim performance/watt je 50% bolje od 5700 XT:

performance-per-watt_3840-2160.png

Poredim sa 5700 XT u 4K iako to nije 4K karta iz razloga što AMD najavljuje upravo 50% veći perfromance/watt u odnosu na RDNA1 pa može eventualno da se prognozira koje će biti karakeristike nekih RDNA2 karti.

Ono što oduševljava je buka koja je najniža od svih karti:

fannoise_load.png

Još samo da se vidi kakva će dostupnost karti biti..ali obzirom da 500$ price point cilja mnogo više korisnika od 700$ ne deluje da će biti sjajno.

Nisam detaljno pogledao sve, ali prvi utisak je da je odlična (1440p) karta. Za razliku od dve GA102 varijante, ovde ima mesta i za model između (3070 Ti?). U svakom slučaju treba sačekati cene i realnu ponudu na tržištu. Ali realno je bolji izbor od bilo koje od dve nove konzole po istoj ceni :D

Ma gde 500usd karta...to je stara nVidia smicalica, to je njena "preporucena" cena plus bez poreza se iskazuje, sto ne znaci ama bas nista...mogli su da napisu i 250. Isti stos nV radi zadnjih par generacija.

To je nova 600e karta kad se cene unormale (ne kod nas ta cena, vec sveCka), 3080 800e karta, 3090 1600e karta.

Inace vrh karta nema sta

Poslednja izmena:
Vreme je da se vratite na 1080p gaming :D

Super je ova nova 3070, jedino je problem što do sutra ne znamo protiv čega se takmiči, i koliko će to drugo da košta. Mislim da nam je najpametnije da sačekamo malo sa ocenama, oduševljavanjem i razočaravanjem, pa da sutra opletemo :D

Ma da opletemo i danas i sutra i narednih par meseci, uzbudljivo doba za hardver :) bas mnogo toga izlazi ovih meseci

Nisam detaljno pogledao sve, ali prvi utisak je da je odlična (1440p) karta. Za razliku od dve GA102 varijante, ovde ima mesta i za model između (3070 Ti?). U svakom slučaju treba sačekati cene i realnu ponudu na tržištu. Ali realno je bolji izbor od bilo koje od dve nove konzole po istoj ceni :D

Dobra 1440p karta, ali za odmah i sada.
Pre bih rekao da je 3080 odlicna 1440p high refresh rate grafa, koja ima "lufta" za nadolazece naslove u naredne 2 do 3 godine. 3070 bi vec morala da ide uz obaranje detalja.

Ali u svakom slucaju dobija se malo osakacen 2080ti za 50% manje novca...

Mislim da malo precenjuješ "softveraše", lol...
Ako je igra skrnavo optimizovana, džaba ti i 3090 u 1440p. Ako je optimizovana dobro, teraće je i 1080 na 100+ fps. Prosto.

Plus, nije osakaćen 2080Ti, egal su. Sa frejmovima, bar, memorijski da.

A raja po netu i dalje gudi o 4K i pljuju po 3070 zato što ne izbacuje 100+ fps u 4K...poremećeno...

Pa nije sve do optimizacije, nesto prosto mora da bude zahtevno.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ma gde 500usd karta...to je stara nVidia smicalica, to je njena "preporucena" cena plus bez poreza se iskazuje, sto ne znaci ama bas nista...mogli su da napisu i 250. Isti stos nV radi zadnjih par generacija.

To je nova 600e karta kad se cene unormale (ne kod nas ta cena, vec sveCka), 3080 800e karta, 3090 1600e karta.

Inace vrh karta nema sta

Kazes stara nvidina smicalica?
Ja bas mislio bratu iz amerike da mi kupi preko bestbuy kartu. Samo necu ovu nego RTX 3060 ako izadje do januara posto on za pravoslavni bozic dolazi u Srbiju.
Mislio sam da ce moci za 350$ da se uzme RTX 3060 na bestbuy ? Ili cak ni on sto je u americi nece moci?

Može + pdv.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Fingon, ako ne znas odgovore na ova pitanja, tesko ces nas sve razocarati i bices banovan trajno... :D

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

A ostatak konfiguracije? Konzola je ceo paket i kosta koliko ova karta sama.

A ostatak konfiguracije? Konzola je ceo paket i kosta koliko ova karta sama.
Da ne razvlacimo bezveze imas po netu brdo rasprava na istu temu . Zavisi od nacina koriscenja , nekom izadje jeftiniji pc nego konzola sve zavisi kako kupuje igre.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Narucena 3070 Inno3d, 570 EUR, doduse u Bugarskoj, ali posto sam trenutno tu, nije problem. Isporuka je iduce sedmice, bar kazu tako.

Mislim da malo precenjuješ "softveraše", lol...
Ako je igra skrnavo optimizovana, džaba ti i 3090 u 1440p. Ako je optimizovana dobro, teraće je i 1080 na 100+ fps. Prosto.

Plus, nije osakaćen 2080Ti, egal su. Sa frejmovima, bar, memorijski da.

A raja po netu i dalje gudi o 4K i pljuju po 3070 zato što ne izbacuje 100+ fps u 4K...poremećeno...

Zavisi kako na to gledas...
Ja bih sada uzeo kartu koja moze da gura 1440p na vise od 100fps sa high/ultra podesavanjima, uzeci u obzir da ce sa svakim refreshom Nvidie ta grafa ici jedan tier dole. Znaci mogu da ocekujem da cu za ~2-3 godine max i dalje moci da guram igre na barem ~60fps u 1440p, uz neka obaranja grafickih podesavanja. Pritom pricam o zahtevnijim SP naslovima.

3070 u nekim zahtevnijim igrama je u 1440p je sada vec tu izmedju 60-90 fps-a (RDR2,AC, Metro, TW WH...), sto je odlicno uzeci u obzir na cenu ali je upitno kako ce se ponasati kada izadju jaci naslovi od sledece godine.
Ako se na tu pricu doda i rtx (iako ne smatram da jos uvek igra bitniju ulogu), onda performanse jos vise padaju.

Mada u principu zamenis je za 2 godine kartom iz istog cenovnog ranga/tier-a i vozis dalje, jeftinije nego sada da uzmes strix 3080.
Zato i mislim da 6800xt moze da bude interesantna opcija ako cenovno i po performansama bude izmedju 3070 i 3080, posebno dok jos rtx ne izadje iz bete i postane mainstream za jo 1-2 generacije.

Voleo bih da gresim ali mislim da Nvidia ne zeli da ponovi scenario sa 1070/1080(ti) koje su se prilicno dugo zadrzale kod korisnika i bile dobre opcije prakticno 4 godine (sto rece Djuk "sit se naigrao")
Sto je i nedostatak konkurencije dobrim delom odgovoran...

Opet u celoj prici i nisam merodavan jer ciljam 1440p na makar 100-120fps-a, dok je nekima 1080p/1440p 60hz i vise nego dovoljan.

Poslednja izmena:
Vrh Dno