Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

I meno drigar rekao da FE ima otkljucan PL, a da su na brendiranim zakljucali na manje.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Bas se lepo ispomazu svi proizvodjaci i brendovi nema sta,sa jedne strane satro nema kartica vestacki se dize fama/cena/hype,a kao rezervna varijanta na sve to opet a sad ni napajanja nisu dovoljna pa ce panicari a bice ih.. menjati i napajanja,vec je frka i sa napajanjima nema ih ko prati i ko je skoro kupovao(ja sam jedan od njih),na KP od 100% ponudjenih napajanja mozda 10% stvarno moze da se naruci,u radnjama takodje.

Ja sve i da hoću i finansijski mogu ispratiti (ajde da kažemo da je izvodljivo), džabe sve kada su napravili grejalice pa mi treba novo napajanje iako sam staro jedva kupio pre tri meseca jer je i njega bilo na kašičicu. Em nema kartica, plus su grejalice. A ja se nadao kada se spuste u niži proces da će napraviti grafičke koje manje troše nego prethodnici. Prođe me jeza kada vidim one konektore za dodatno napajanje, pa najbolje da omoguće karti da sama povuče 500W kako su krenuli.

Ne mogu ni 3070 da zadovoljim strujom jer će za nju biti recommended 650W.

Svi pametni na forumu, kupi ovo kupi ono napajanje imaš na KP. Kod koga ima, rođaci? Šta to ima, nema bre ni u Mađarskoj a tek neće biti kada svi krenu da kupuju da bi pogonili ove grejalice.

Lele:d
Collection of power supply recommendations from Asus when using an Nvidia Ampere graphics card:

If you want to use an RTX 3080 or even an RTX 3090, Nvidia recommends at least a power supply with 750 watts. For example, Asus is increasing the requirements for the power source with the ROG Strix RTX 3080 10G Gaming.

Asus recommends a power supply with 850 watts if you combine a Geforce RTX 3080 or 3090 with an Intel Core i9 or an AMD Ryzen 9.

The Nvidia recommendation only applies when using an Intel Core i5 / i7 or AMD Ryzen 5/7, at least according to Asus' list.

If you combine a Geforce RTX 3090 with an AMD Threadripper or an Intel Core X, Asus recommends a power supply with 1,000 watts

Imam Seasonic Core GM 650 80 Plus Gold, da li ce biti dovoljno za 3080 i verovatno neki i7/i9 intel

Trebalo bi...zavisi koliko ćeš da odvrneš napone o power na Intelu. Mada, ako već daješ tolike pare za grafiku i procesor, uzmi i bolje napajanje, za svaki slučaj.

Ne razumem ovakva pitanja. Puci ces preko 1000e za cpu/gpu i neckas se oko napajanja, oslanjajuci se na nekog sa foruma, rizikujuci gore pomenutu cifru i cimanje.
SumLJas u napajanje? Kupi krsteno, prodaj ovo i mirno spavas.

^
Hvala, nisam planirao da sastavljam ovako jaku konfiguraciju i zbog toga sam uzeo ovaj Seasonic ali sam se u medjuvremenu predomislio :), definitivno onda idem na neko jace napajanje cisto da budem siguran, a Seasonic ide u oglase :)

Poslednja izmena:
Ono sto sam danas procitao o power limitu za 3080 covece pa kad ceo sistem povuce 500w a limt kartice je 350w je podesen u biosu i kao za sad su te opcije zakljucane kod kartica od partnera,msm sta ce te tek biti kad krenu da rade custom biose pa otkljucaju hah pa bice przione,AKO je sve to istina.

Eto, taman prodas Envoy-u, da ne kuka :)

^
Hvala, nisam planirao da sastavljam ovako jaku konfiguraciju i zbog toga sam uzeo ovaj Seasonic ali sam se u medjuvremenu predomislio :), definitivno onda idem na neko jace napajanje cisto da budem siguran, a Seasonic ide u oglase :)
Pa to sto imas ti je kvalitetno napajanje,samo je pitanje jel ce biti ok 650w,ja sam uzeo 850 isto gold seasonic,doduse moje je focus plus

Poslednja izmena:
Eto, taman prodas Envoy-u, da ne kuka :)

Ne staj na muku, sad sam se setio da su mi za 3000 više nudili to napajanje što on ima a ja mislio da neće trebati. Mada kako stvari stoje ni to nije dovoljno. Evo danas dobrih cena za napajanje u Srbiji, NZXT C850 i FSP HG2 1000W oba oko 18k dinara. Valjda su ona dovoljna.

Sa sledecom generacijom cemo poceti koristiti mining rigove za igranje...

Dovla, imas oglase za takve stvari.

Na njoj se samo stavi aluminijimska folija i dok se covek igra usput ispece jaja[emoji3]. Ako FE dizajn na 3080 ide do 76c blower 3090 moze ici i do 90c.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Gledaj ove, Nvidia prvi put bez blowera a oni furunu vracaju. Ko uzme ove nove graficke nece da ima problema sa grejanjem ove zime :D

Ovo bi uz malo "ubedjivanja" verovatno stalo i u moje kuciste (Core V1) :D Ni jedna od onih 3080 mrcina nije ni blizu da moze da se upakuje.

^ bome stvarno su sve kartice velike, krecu se od 30cm do cak 33cm.

Koliko se secam blower kuler se prvenstveno koristi u slucajevima kada se vise kartica pakuje u jednu konfiguraciju jer blower kuler u tom slucaju daje znatno bolje temperature. Primera radi, sve quadro grafike imaju ovaj tip kulera, cak i RTX Quadro 8000. Da Gigabyte zna sta radi, govori i cinjenica da je 3090 jedina kartica sa NVLink support-om i kao takva je odlicna za Machine Learning/AI konfiguracije gde se cesto pakuje nekoliko Titana/high level gejmerskih grafickih kartica, quadro se ne koristi jer valjda daje iste performanse, ali po duplo vecoj ceni...

^ mozda gresim ali na primer od CM V850 ima efikasnost od 93%, znaci moze da izvuce 93% od 850w.

Ne, pošto PSU konvertuje struju, to znači da će za 850W sa 93% iskorišćenosti tih 7% morati da povuče iz zida. A dobra napajanja zaista mogu, barem dok su nova, i da isporuče ono što je deklarisano.

Edit: već odgovoreno.

Poslednja izmena:
^ sad znam, objasnio je kolega @shimec. Sreca imam V1000 CM pa barem ovu generaciju ne moram brinuti oko potrosnje graficke.

^
Lol, i pored tog drugog leaka (prvi onaj od Lenova) i dalje ne razumem masu koja je pohrlila da zgrabi sto pre 30xx modele d1 sa manje vrama...

Ne treba svima 16gb-20gb vram-a,a i poprilican broj njih ceka na upgrade oho ho

Ne znam sto neki ocekuju da ce modeli sa duplo vise rama biti neznatno skuplji.

Cek, cek, a 760-850e je mala cena za graficku karticu koja ce potencijalno da choke-uje u visim rezolucijama kada naidje talas pravih next-gen naslova?
Jer ovo sto mi gledamo u benchmarcima i testovima influensera su last gen igre kolega.
~
Ti bi je kolega menjao, uz doplatu, u recimo martu-aprilu za ti/super model ili pak ne? Smatras da ce ti biti ok opcija za ~2 godine?
Nvidia je tek onako spremila modele sa vise vrama u startu ali ih nije objavila, pa nam ovo deluje jeftino u odnosu na reketiranje sa cenama za 20xx? (verovatno i bi da nije procurilo)
Ako cemo iskreno sa ovoliko vrama (i znajuci sta imaju u rukavu) i ovi modeli su jedno 150e precenjeni, ali marketing cini svoje kao i masa koja je pohrlila da sto pre pokupi...

Lepo rekoh 3070/6800 za manje novca pa preprodaja i upgrade na ~godinu dana ili pak odmah u startu 3070/3080ti/super verzija ako se planira duze od barem 1,5-2 godine igranja na istoj... 3090 u ovom trenutku je cisto bacanje novca samo za gaming i nista drugo nego kupovina zbog patkometrije.

Poslednja izmena:
Ljudi stvarno imaju pamcenje zlatne ribice. RTX 2080 je kostala kao i ovaj RTX 3080 699 dolara, realno vise. Ti model je kostao 999 dolara. realno vise tacnije 1200 dolara evra pa na gore. Sta tacno dobijas cekanjem? Ako nisi imao za 2080Ti nemas ni za 3080Ti toliko je jednostavno. Nista oni nisu spustili cene samo nastavili po starom. Zapravo je jos gore nego ranije jer je RTX 2080Ti fino jaca karta od RTX 2080 a RTX 3080 sa 20 GB VRAM ce biti manje vise ista za 300 dolara vise.

Oko next gen igara, tako sam i ja mislio sad ce next gen aktuelne karte mogu u kantu. Kad ono, igara nema ni u najavi. Dok dodje prva next gen multiplaform igra eto i RTX 4080. Ljudi preorderovali konzole, dali pare i sad cekaju dva meseca na uredjaj na kome nece biti nijedna nova igra kakvu ocekuju. Nikad nije bilo ovako lose a za to je kriva dron filozofija kupovine.

Meni treba vrlo specificna stvar sto se igranja tice a to je 4K60 u popularnim igrama modovanim do balcaka jer nijednu od njih nisam igrao (GTA, Witcher 3, Skyrim, Fallout 4 itd). Nijedna od tih igara nazalost ne podrzava DLSS tako da je cupavo dobiti stabilnih 60 fps i sa kartom ranga 2080Ti. Pored toga hocu da se igram WiiU, Switch, PS3 igara za dz (emulatori, isto u 4K60). Za buduce igre treba nvidia zbog DLSS jer nema seme da ce raditi u 4K60 iako ne budu punokrvni next gen, namerno ce da napraviti tako. AMD nije neka opcija jer puno softvera fali a nVidia poprilicno skupa, trosi puno struje, zahteva zamenu napajanja verovatno jaci procesor. Konzole su mesto gde se sve papreno naplacuje. Iskreno ne znam sta radim.

Losa je ovo prica kada ne mozes igrati nabudzene stare igre bez da se istovaris zestoko na ovaj ili onaj nacin (PC skup hardver, konzole skup softver). Progutao bi zabu kada bi neko napravio univerzalni upscaler za sve igre. Neka ne bude kao 4K ali bar da bude bolje od 1080p.

Bio jedan lik, kako li se zvao, koji je identicno pisao i svadjao se sam sa sobom u Bench sajt komentarima...

Nazad
Vrh Dno